Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 22:09 2 885 105

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • новичок-
  • алексей навални

Смъртта на Алексей Навални допълнително отслабва руската опозиция, която вече е унищожена от смърт и лишаване от свобода, като други са избягали в изгнание поради опасения за безопасността си

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Смъртта на водещ критик е напомняне за параноята на Путин. Не знаем дали Кремъл има пръст в смъртта му, но със сигурност не са изпълнили задължението си да се грижат за своя най-известен затворник. Преждевременната смъртна руския опозиционен лидер Алексей Навални допълнително намали бързо намаляващата руска опозиция, чиито членове бяха убити, осъдени на дълги затворнически срокове или принудени да бъдат изпратени в изгнание, тъй като руският президент Владимир Путин дава да се разбере, че няма да толерира предизвикателства към своя режим, пишат СиЕнЕн, Франс 24, АФП, АП и Ройтерс.

Защо това се случи сега? Знаем, че Путин може да бъде спокоен, прагматичен и опортюнистичен. Но тази смърт идва в неочакван момент за Русия и Кремъл. Не изглежда Путин да е имал нужда Навални да умре сега. Гласът на дисидента беше утихнал. Той беше превърнат в шепот от Арктическия кръг, ограничен в затворнически режим, който сам по себе си можеше да се окаже заплаха за здравето на човек, който вече беше оцелял след жестока атака с отрова в самолет през 2020 г.

След месец са президентските избори. Смъртта му идва само ден преди официалния старт на кампанията преди новия тур от президентските избори, насрочен за 15-17 март. Путин ръководи промените в конституцията през 2021 г., които ще му позволят да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, което означава, че може да остане на власт до 2036 г. Путин вече е най-дълго управлявалият лидер на Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин, който почина през 1953 г.

Навални не беше кандидат и никога не е имал шанс да бъде такъв в затворената система на управлявана "демокрация", която Путин поддържа от 2004 г. Той беше най-смелият и активен опонент, с когото Путин се сблъсква от десетилетия. И все пак затворът му в поправителен дом номер 3 в Ямало-Ненецкия автономен район послужи до известна степен като напомняне какво се случва с онези, които се противопоставят на Кремъл. И със смъртта му Путин е в по-рискова позиция.

В световен мащаб фокусът се измести от възстановяването на Русия при нейната незаконна инвазия в Украйна към яростното ѝ заглушаване дори на най-тихите гласове на несъгласие. Мюнхенската конференция по сигурността, определена тази сутрин да бъде тревожна серия от уверения от вицепрезидента Камала Харис относно неотдавнашните забележки на Тръмп и бъдещето на НАТО, сега ще бъде с напомняне за реалната и настояща заплаха от Путин за всеки, който му се противопоставя.

Това говори за неспокоен Кремъл. Обстоятелствата около смъртта на Навални ще бъдат известни едва след известно време и винаги - вероятно - чрез информация, предоставена от Кремъл. Той се присъединява към дълъг списък от противници на Кремъл, които починаха преди времето си. Анна Политковская - застреляна на стълбището си през 2004 г. Александър Литвиненко - отровен в Лондон през 2006 г. Борис Березовски - бивш довереник, намерен мъртъв в банята си през 2013 г. И съвсем наскоро Евгений Пригожин - бивш довереник, който почина с голяма част от наемниците си от Вагнер в подозрителна самолетна катастрофа миналата година.

Критиците на Кремъл смятаха, че смъртта на Пригожин е до известна степен неизбежна. Всъщност прошката, която Путин показа, след като човекът, известен като негов "главен готвач", поведе злополучен и зле замислен бунт през юни миналата година, изглеждаше като отклонение. Той извика Вагнер в Кремъл и сякаш остави похода им към Москва да мине. Когато самолетът на Пригожин и целият му топ екип се взривиха в небето седмици по-късно, търпението и безпощадността, с които Путин винаги е бил известен, се върнаха в полезрението.

Но моментът на смъртта на Пригожин работи в полза на Путин. Може да е ужасило неговия елит, но е било планирано и основно напомняне за трайното му наказание за "предатели". Путин винаги е запазвал специално, свръхестествено презрение към предателите. Тези, които заключиха, че той стои зад това, щяха само да си припомнят неговото търпение, хитрост и издръжливост.

Смъртта на Навални напомня за параноята на Путин. Той не изглежда в състояние да понесе риска най-отявленият му опонент да остане жив: руските затвори лесно биха могли да го запазят в безопасност и здраве за неопределено време, ако това беше тяхната възложена задача. Нямаме пълна прозрачност за тяхното участие, но това не е Кремъл, който не се страхува от бъдещето.

Предвещава ли промяна в начина, по който се води войната в Украйна? Това не е ясно и Москва засега е далече, макар и вероятно да си стъпи на крака. Променя ли това вероятността Путин да остане в Кремъл? Въобще не.

Говори ли за човек, обременен от тревоги и щастлив да понесе глобалното възмущение от смъртта на Навални, ако това премахне и най-малките възможни рискове за неговото управление? Да.

И това може да е трайното наследство от смелостта и саможертвата на Навални. Смъртта му говори за един Путин, който е по-напрегнат, изолиран, параноичен и извън контрол, отколкото се представя в публичния си образ.

Широко се опасяваха, че Алексей Навални рискува живота си, като се позиционира като най-гласовия критик на Путин във все по-репресивна Русия, дори го оспорва за президентския пост през 2018 г. На 8 декември Путин обяви своята кандидатура за преизбиране и се очаква да спечели, като се има предвид липсата на политически алтернативи и желязната хватка на Кремъл върху държавния апарат.

Тези, които бяха достатъчно смели да се противопоставят на Путин преди вота, бяха възпрепятствани от правни предизвикателства.

Бившият законодател Екатерина Дунцова получи забрана през декември да предизвика Путин, когато Централната избирателна комисия заяви, че отказва да приеме номинацията ѝ, позовавайки се на грешки в представените документи, които включват грешно изписани имена. Дунцова каза, че ще обжалва решението пред Върховния съд и се обърна към партията "Ябълка" да я номинира за кандидат, след като основателят и лидер на партията Григорий Явлински каза, че няма да се състезава с Путин за президентския пост.

Дунцова каза, че иска да види "по-хуманна" Русия, която е "миролюбива, приятелска и готова да си сътрудничи с всички на принципа на уважение".

Друг антивоенен кандидат, Борис Надеждин, също беше дисквалифициран от вота. Върховният съд на Русия в четвъртък отхвърли съдебните оспорвания на решението, но Надеждин каза, че ще обжалва и ще подаде нов иск срещу отказа на избирателната комисия да го регистрира като кандидат.

"Не се отказвам и няма да се откажа", каза той.

Навални беше най-гласовитият критик на Путин и този, който получи най-голямо международно признание, спечелвайки наградата "Сахаров" на ЕС за правата на човека през 2021 г.

Не е изненадващо, че Кремъл намери начин да го отстрани от надпреварата. Навални беше осъден на още 19 години затвор през август миналата година за екстремизъм. Той вече излежаваше деветгодишна присъда за присвояване и други обвинения, които той поддържаше като политически мотивирани.

Навални изчезна за кратко през декември от затворническата колония ИК-6 във Владимирска област, на около 250 километра източно от Москва, където е прекарал по-голямата част от задържането си. Изчезването му провокира широка международна тревога, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен публикува изявление на X малко преди Коледа, в което казва, че е "силно загрижен за местонахождението на Алексей Навални".

След като изпратиха стотици молби до центровете за задържане в цяла Русия, съюзниците на Навални успяха да го намерят. В поредица от съобщения, публикувани на X малко след това, Навални каза, че е "добре" и че е пристигнал в своя нов - и много по-отдалечен - арктически затвор.

Репортер на БиБиСи каза, че Навални "изглежда добре", когато се появи чрез видеовръзка на съдебно заседание ден преди смъртта си.

Критиците на Путин отдавна имат злополучния навик да умират преждевременно.

Други се озоваха зад решетките, излежавайки дълги присъди в затвора. На фона на войната в Украйна на 4 март 2022 г. беше приет закон, криминализиращ "дискредитирането на руските въоръжени сили"; през следващите три дни бяха образувани повече от 60 дела срещу обвинени в нарушаване на новия закон, "по-голямата част" от които мирни антивоенни протестиращи, според Human Rights Watch.

Руският политически активист и бивш журналист Владимир Кара-Мурза, беше осъден миналия април на 25 години затвор за публично осъждане на нахлуването на Русия в Украйна. Той беше осъден за държавна измяна и разпространение на "фалшива" информация за руските военни, наред с други обвинения.

Кара-Мурза, член на бързо намаляващата група от опозиционни фигури, които остават в Русия, каза, че е решен да бъде глас както срещу Путин, така и срещу нахлуването в Украйна.

Смъртта на Навални допълнително отслабва руската опозиция, която вече е унищожена от смърт и лишаване от свобода, като други са избягали в изгнание поради опасения за безопасността си.

Няма почти "никакви възможности за изразяване на критика" в Русия, където репресиите са достигнали мащаб, "несравним от края на Втората световна война", каза експертът по Русия Сесил Вайсие от университета Рен-II пред FRANCE 24 малко след като Кара-Мурза беше осъден.

Но тя каза, че няколко гласа все още остават и тяхното присъствие в Русия има "символична тежест" - дори ако им е попречено да притежават реална власт.

Запитан във филма от 2022 г., озаглавен "Навални", какво би било посланието му към руския народ, ако бъде убит, Навални отговори: "Не се предавайте. Не трябва, не можете да се отказвате. Всичко, което е необходимо, за да триумфира злото, е добрите хора да не правят нищо."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    23 8 Отговор
    И Прокопи да захлеби тази вечер.
  • 2 Професора

    41 27 Отговор
    Руснаците превзеха Авдеевка НАТО се провали

    Коментиран от #91

  • 3 Кресна

    38 21 Отговор
    Ей луд умора няма .Бля бля бля ,но за американския журналист в Украйна една бледа статия,за палестинските деца убити по жесток начин нито дума днес ,но за един престъпник който излежава присъда цял ден не се уморихте .Има един български престъпник в Испания убит в затвора ,за него защо не пишете ,все пак е българин ?
  • 4 КОТарАК

    35 20 Отговор
    САЩ загуби в Окрйнината от Русия

    Коментиран от #15

  • 5 Сълзи и с0п0 ли

    27 18 Отговор
    Тоя Навални, пишман ще стане, че е умрЕл !!!!
    Разсипахте го, еййй !!!! 😁
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 007

    26 20 Отговор
    Путлеристан е все по близо да задмине сесесрето по свобода и просперитет!!! 🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬
  • 8 Ксаниба

    22 16 Отговор
    един предозирал кретен, упс, един убит предател от работодателите си.
  • 9 Шерлок

    30 15 Отговор
    Поражението на НАТО в Украйна няма да може да бъде скрито със смърта на един аутсайдер.

    Коментиран от #25, #49, #75

  • 10 Смешници

    24 16 Отговор
    Защо ли го убиха тези от запада и отклоняват вниманието на света от истинските проблеми? Нима толкова се уплашихте от интервюто на Путин ,че убихте човека ,макар и престъпник е жестоко какво правят Сащ с марионетките си.
  • 11 НОВИНАТА НА ЧАСА

    22 14 Отговор
    Руснаците развяха руското знаме над Авдеевка
  • 12 Объркано Атлантиче

    21 11 Отговор
    Казано е: опасно е да си враг на англосаксите, но дваж по-опасно е да си им приятел.
    А пък за слугите и лакеите даже не говорим - тях никога не са ги жалили - просто предплатен консуматив, който се ползва до дъно - жив или мъртъв.

    По-ли , тков , ская
    Ще-ко , чихин
    Лит-ви, нен-ко
    Бере, зов-ски
    Не-м, цов
    сега и На-ва, лни

    Трагична е участта на Юда, а който играе с англосаксите, си играе не с огъня, а направо танцува с вълците.

    Англосаксите пуснаха Навални в разход, защото им трябваше нов инфоповод и отвличане на вниманието.
    Чрез новата "сакрална жертва", жизнено важно е за тях да заглушат Тъкър Карлсън, и да прекъснат вслушването в разумния глас на Путин и втренчването на западните зрители в "обезпокоителното" потребителско благополучие на "разгромената от санкции" Русия.
  • 13 Арестович

    22 11 Отговор
    пишете го светец този човечец, осъден за финансови измаими и подло манипулиращ младежта. Кой фго убил е въпеосът... По вероятно или сам, или господарите му

    Коментиран от #23, #29

  • 14 Свободен

    16 16 Отговор
    Чудя се, кой ли войник ще влезе пръв в бункера на Путин и дали ще го извади жив оттам като Кадафи или направо ще действа по сценария "Чаушеску"?!
    Все пак би било добре да го положат в някоя хладилна вана в супермаркет, да минат руснаците да му се поклонят!

    Коментиран от #92

  • 15 Не е честно

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Аз съм дубльора на това нешТ0
    "КОТарАК" 😪😭

    Коментиран от #44

  • 16 ЗAЛЬOXABATА БЕГЕ ОПОЗИЦИЯ(.....)

    6 2 Отговор
    ЗАЩО МЪЛЧИ....ЦЯЛ ДЕН....😀
  • 17 Смотльо,

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "демократ":

    Щом говориш за чистота ,обзалагам се че точно ти не обичаш хигиената и се къпеш в годината веднъж.
  • 18 Ахаа

    14 4 Отговор
    Като слушам глупостите май Путин лично го е застрелял.
  • 19 Факт4екър

    18 11 Отговор
    Новината е руската офанзива в Харковска област успешна блестяща операция на Руската армия

    Коментиран от #95

  • 20 Баце

    14 9 Отговор
    Ква параноя бе?
    Параноята вас ви тресе защото сте безсилни.
    Човека го остави 20 години онзи да си развява налудничавите платени идей, остави го да пропагандира дори от затвора и сгеа, че на този му се свършили земните дни пак Путин ви е виновен, и за смяната на деня и нощта пак той и за дъжда и снега и така писане и вой да има.
  • 21 Вижте как е в Авдеевка в ком.44

    7 3 Отговор
    Под публикацията в която Зеленски каза че Путин е убил Навални
  • 22 ЖЕКО

    12 8 Отговор
    ПУТИН НЕ Е ИНТЕРЕСЕН РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ, НО ПИШЕТЕ КАКВО СТАНА С АВДЕЕВКА ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ХИЛЯДИ УКРИ И ЗАПАДНИ НАЕМНИЦИ, КОИТО ЩЕ ИЗГНИЯТ В БУНКИРИТЕ
  • 23 Шадола

    17 5 Отговор

    До коментар #13 от "Арестович":

    Във Франция има издадена присъда срещу Навални и брат му за финансова измама за 2.5 милиона евро. Това са хората на САЩ крадци като Навални, Боко, Кирчо....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Инспектор Дю Дю....

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Шерлок":

    Колега пораженията върху психиката ти са видими дори и от борда на крайцера Москва.
  • 26 Алексей, Владимир, Джо, Си ... и пешкит

    4 2 Отговор
    Навални, Бог да го прости, беше пешка в глобалната игра на лобитата от запад и изток. Такива, като него, има и ще има още много …. Жалко за тях, че са използвани и от едните и от другите. Нищо не е такова, каквото изглежда. Тази война ще е вечна!
  • 27 сорос.нет

    13 5 Отговор
    Голям рев на с о р о с н я т а за един руснат . Бе вие за Бай Дън няма да ревете така бе . Нито за Оланд , нито за Макарона ....
  • 28 Сатана Z

    19 4 Отговор
    Днес в Украйна е празник .Цялата 404 се радва,че "кацапа"Навални е издъхнал.Вдовицата Юлия Навальна не е опечалена както се видя по усмивката и на трибуната на Мюнхенската конференция.Общо взето ,май всички с доволни от събитието освен в Кремъл,които не бяха подготвени за медийната бомба която им заложиха западните спец служби с активирането на мъртвия Навални в своя полза след интервюто на ВВП и загубата на Авдеевка.
    Войната на информационният фронт е много по-важна от тази на фронта ,защото в нея участват стотици милиони хора от двете страни.

    Коментиран от #83

  • 29 Гост 2

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Арестович":

    Работил е в кухнята на колонията и е погълнал препарат за дезинфекция този беше сектант живота за него нищо не значеше
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ахаа

    10 2 Отговор
    Като слушам глупостите май Путин лично го е застрелял.
  • 32 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор
    Едно и също цял ден. ФСБ работи. И то добре. Квичаха така и за Политиковска и за Немцов. Убийците бяха намерени и осъдени. Ако някой е убил Навални, няма начин да не бъде разкрит . После ще си посипят ли главата с пепел. Може пък от естествена смърт да е умрял. Всеки ден умират милиони. Той да не е по-различен. " Високият рус мъж с черната обувка"
  • 33 като няма акъл

    9 2 Отговор
    Първо го обявиха за отровен с новичок . Въпреки че ако беше така , руснаците нямаше да го пуснат в Германия . После взе че се оправи , ама се помисли за неоязвим и послуша акъла на кукловодите да се върне в Русия вместо да си живее някъде .
  • 34 Интересно

    4 8 Отговор
    Ботокса ще даде ли сега интервю пак?

    Коментиран от #47

  • 35 Хохо Бохо

    2 5 Отговор
    НАВАЛНИ каза:
    Не се предавайте!
    За да може да побеждава злото, му е необходимо добрите хора да не правят нищо.

    Коментиран от #66

  • 36 Така

    4 3 Отговор
    В момента по бг номините се говори, че след това Русия е свършила. Хахаха по голям виц не съм чувал. Успех на троловете.

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АВИ

    7 2 Отговор
    ТОКУ ЩО СНН СЪОБЩИ ЧЕ ЗЕЛИНСКИ Е ИСЧЕЗНАЛ БЕСЛЕДНО, СКРИЛ СЕ Е В НЯКОЯ ДЪРЖАВА

    Коментиран от #71

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Историк

    14 6 Отговор
    Някой да объясни,защо Путин един месец преди изборите ,които със сигурност ще спечели ще Дава заповед за убийство на прясно затворен за 19г затворник.И Това след интервюто с Карлсон.И при условие че Авдеевка е почти превзета?!Навални най вероятно е отровен от господарите си - англосаксите,един месец преди изборите в опит преди изборите да дестабилизират Русия.Най известните отровители в света са англичаните.
  • 41 Благой от СОФстрой

    5 3 Отговор
    KaГеБейчик джуджак пали свещи???
  • 42 СВЕТЛА

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Светле ма":

    ТИ ПЪК С ЕДНА ДЕТСКА ПИШКА ЛИ МЕ ПЛАШИШ БЕ ПЕДИ
  • 43 Хаха

    7 0 Отговор
    Кой има интерес?
    Авдеева падна, пари от Щатите няма, интервюто на Тъкар, изборите в Русия, на кокайнчик му трябва нещо за туристическата обиколка ……
    МИ 6 изхвърля ненужния товар, Кокайнчик и нашите твари дали го съзнават?
  • 44 КОТарАК

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не е честно":

    когато изтрахах такива като вас двамата-и те разправяха , че са девствени после/КОТАРАК-оригинал
  • 45 Факт

    5 9 Отговор

    До коментар #36 от "Така":

    Путлер погреба Русия като нормална държава.
  • 46 Артилерист

    14 1 Отговор
    Цялата истерия, всичката тази параноя и тези писания като да са били приготвени преди да се обяви смъртта на Навални. Много масирано, та чак съмнително, дали случайно на Навални не са му помогнали тези, които сега тъй гороломно зеят. И най-тъпото е да обвиняват "Путин и главворезите му", цитирам Байдън. Та, ако Путин и... искаха това, те можеха да го направят хиляда пъти досега. По-точно е да се попита, кой има интерес това да се случи точно сега? Когато укрофронта се разпада, изборите на Путин наближават, а байдъновци се чудят как да излъжат републиканците и дълга с още пари за Украйна...

    Коментиран от #51

  • 47 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Интересно":

    На 29ифевруари ще Има обращение към законодателиье
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТАКА Е!

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Шерлок":

    Не можаха да измислят нещо по-умно,за отвличане на вниманието от пълното поражение на НАТО в тази война...!
  • 50 Смъртта на Алексей Навални

    9 4 Отговор
    Е един добър ден за българската демокрация. Както и смърта на Нотариуса 1/1
  • 51 Поздравления👍!

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Артилерист":

    Добър Артилерист си...!
    Удари точно в десятката и те го знаят,но е неудобно да си го признаят!
  • 52 Гръч

    9 2 Отговор
    Сорос пак ви е подхвърлил центовете,яко сте се изцъклили а беше толкова хубаво и спокойно под звука на цирконите
  • 53 Русия попиля НАТО

    13 3 Отговор
    😁 Американските радиоточки пак предозираха. Както се казва ред сълзи, ред сополи. Тежко е като си замине някой американски агент, няма как да е иначе.

    Коментиран от #57

  • 54 Умен Раднев....

    5 5 Отговор
    Уффф... можеш ли да разбереш дълбоката, необятна и нежна руска душа, то Украйна, то Гулаг, високи сгради с отворени прозорци, коктейли с Новичок, необятна Сибирска шир, и колкото сме по далеч от Руский рай, толкова повече започвам да харесвам западний ад.. 🤟🤭😜
  • 55 Мдааа

    2 6 Отговор
    Гестаповеца в Кремъл се огражда от силовиците си за да го пазят от народната любов.

    Закопа Русия.
  • 56 Смъртта на Алексей Навални

    8 3 Отговор
    Отърва света от един кретен

    Коментиран от #81

  • 57 Путлер попиля Русия

    6 10 Отговор

    До коментар #53 от "Русия попиля НАТО":

    Остана само тоталитаризма и мизерията в нея.
  • 58 Гориил

    3 6 Отговор
    Не раздувайте мащаба на дейността на джуджето. При анкетиране на руснаците повечето респонденти дори не знаеха кой е той. (повече от 80 процента).
  • 59 Истината

    6 1 Отговор
    Индивида е по голям айдук от Боко !
  • 60 Ъхъъъъъъ мозък

    2 8 Отговор
    Смъртта на водещ критик е напомняне за параноята на Путин..... Така е ...напомняне е.....
  • 61 Гал

    8 0 Отговор
    За какво му е да го убива?
  • 62 Путин е добряк

    8 2 Отговор
    Много го жалеше тоя Навални верно
  • 63 Путин е добряк

    5 4 Отговор
    Навални умря от преяждане с черен хайвер и Шампанско
  • 64 БАРС

    4 6 Отговор
    АБЕ ВСИЧКИ ОБВИНЯВАТ ПУТИН ДОРИ КОГАТО ГО АРЕСТУВАХА ПУТИН ТАКЪВ ПУТИН ОНЪКЪВ.А ЗАЩО НЕ СЕ ПИШЕ НА ВСЕКИ ДЕСЕТ МИНУТИ КАКТО СЕГА ЗА НАВАЛНИ НАПРИМЕР ЗА ДОНАЛД ТРЪМП ЗА БУНТА НА КПИТОЛИЯ ЗАЩО НЕ СЕ ПИШЕ ЧЕ БАЙДЪН Е ТАКЪВ ОНАКЪВ,А ВСИЧКИ МЪЛЧАТ.ДОРИ КАТО ГУБИ ОРЕНТАЦИЯ НА КЪДЕ ДА ТРЪГНЕ ИЛИ ПАДА ПО СТЪПАЛАТА ЗАЩО НЕ СЕ ПИШЕ ОТ НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ А ПУТИН ЕДИН ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ ПО ИЗВЕСТЕН ДАЖЕ ОТ ДЖО БАЙДЪН ГАРАНЦИЯ ТО ГО УБИЖДАТ ПЛЮЯТ И Т.Н.ХАЙДЕ СТИГА СТЕ ГО НАБЕЖДАВАЛИ
  • 65 А сега Наебални

    4 3 Отговор
    Да си харчи със здраве доларите на оня свят.

    Коментиран от #77

  • 66 Рачков

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо Бохо":

    Ко риече?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бъдещето на Русия

    4 5 Отговор
    Путлер призова рускините да раждат поне по две деца и за да им покаже за какво му тряват те, уби един от най-достойните руснаци.

    Резултата за руснаците ще бъде повсеместни депресия, отчаяние, алкохолизъм, страх, морална и социална деградация, и самоубийства отгоре на бруталната мизерия, която ги чака.

    Това е бъдещето, което Путлер успя да постигне за Русия.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Нещо подобно

    9 1 Отговор
    Всеки който пряко или косвено се докоснал до Ми-6 не е видял нищо добро - от Георги Марков та до Навални. Навални си беше повярвал ,че може да им харчи парите без отчет, че и да им се жъмби и истерясва. Нещо подобно ще се случи и на Зеленски.

    .

    Коментиран от #76, #80

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гориил

    8 2 Отговор
    Руските власти милостиво и снизходително освободиха Навални за лечение в Германия. След това Навални се върна в Русия. Той беше уверен в западните гаранции за сигурност. Днес такива гаранции са подписани между Украйна и Германия.
  • 74 Сичкото мурзилеш на амбразурата

    4 5 Отговор
    По реакциите на мурззззилажа се разбира истината 🤣🤣🤣

    Коментиран от #79, #82

  • 75 ЕВРОНЮЗ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шерлок":

    😂 😂 😂 И ний сме дали нещо на НАТО,също като Опълченците на Шипка след като свършиха боеприпасите грабнаха труповете
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Веселата вдовица

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "А сега Наебални":

    Ох, нидей повдигат таз тема, че ний с г-жа Зельоная так подгатовилис......
  • 78 Механик

    7 2 Отговор
    Абе, оставете го тоя навални. Престъпник осъден за финансови измами- това му е съдбата.
    Кажете как е положението в Афтиййфка! Държите ли още или почнаха да изпълзяват нататуираните със свастики азовци!?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 6 Отговор

    До коментар #70 от "Нещо подобно":

    1. Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е ПАРАНОЯТА на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС...
    2. Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
    3. След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на стотици милиони мужици вече е сменен.
    4. Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...А дали това е действително Вова не се знае, защото жена му Людмила, с която са разведени, казва, че не разпознава "Путин" в този, който ни го представят за него?
  • 81 Кретенът от Бункера

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "Смъртта на Алексей Навални":

    Ще оп.ърди Кладбището много скоро.
    За тогава мисли какво ще правите.
    Продажни Капейки.
  • 82 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "Сичкото мурзилеш на амбразурата":

    Значи ,по твойта логика ,по реакция а на западните лидер е ясно кой е убил Навални
  • 83 Кресна

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    Абе в България не пишат ли ? Жената е с украинец от 3 години и си живее в Германия ,за какво да жали пък тя след като е с друг ?

    Коментиран от #93

  • 84 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Путин мъртъв вече от 20 години и все по жив а!? Не му се мре има да управлява империя че ако я остави в ръцете на някой като Елцин отиде... да го чакат празните кратуни на запад скоро и бърже Путин да умре и после дошъл някой нов Путин! Че отново империя имат да управляват .
  • 85 Гориил

    6 1 Отговор
    Веднага задайте въпроса: „Кой има полза от това?“ Не за кандидат за поста президент на Русия 30 дни преди изборите.
  • 86 Горе на снимката

    5 6 Отговор
    Виждаме Сатаната да пали свещичка в Църква .

    А да забравихме , в Раша няма църква.

    Има Отдел на КГБ.
  • 87 И в Северна Корея

    4 2 Отговор
    Така си заминаха много хора .

    Всички които можеха по някакъв начин да попречат на Диктатурата на Кимчо
    Вуйчо , брат ....

    Всичко под ножа .

    Путлерова Раша е същото.
  • 88 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    6 1 Отговор
    Запада сё нас..Ра от интервюто на Карлсън и Путин и извади козовете(Навални)Само ,че ,слаби Ви са козовете - срсня
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Хомосапиенс

    5 6 Отговор
    Навални мъж 1.90 висок. Представяте ли си какво чувство за малоценност е създавал у джуджето.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Свободен":

    Къф бункер бе иди От,той човека обиколи държавата ,Уууууу,ту Пак
  • 93 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Кресна":

    Изневярата с украинец не е изневяра ,а помощ за украйна

    Коментиран от #94

  • 94 Ганьо Балкански

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Аз обаче предпочитам да помагам с украинка даже много да помагам с две - три на куп.
  • 95 Роки

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Факт4екър":

    Виж Путин какъв е смачкан и генералите му също. Такива хора са обречени на неуспех .

    Коментиран от #100

  • 96 Пасажер

    5 1 Отговор
    Паниката на запода от Успехите на Русия и интервюто на Такер Карлсон доведе до поредния отчаян ход на кукловодите то САЩ и Великобритания сътворили конфликт погубил стотици хиляди. Жалко за човека, който им е повярвал и се върнал заблуден от коварните, безкрупни, алчни, безяовечни психопати че ще го защитават и поддъжат. Именно те го жертваха в името на сатанистките си цели да удържат доминацията си.
  • 97 15292894

    5 0 Отговор
    Навални убит от господарите си , само те имат интирес от това в този момент
  • 98 Перо

    6 1 Отговор
    Смешен плач на джендърията за един криминален престъпник! Путин се интересува от Навални, колкото Байдън от Сноудън! Сигурно проблемът на Сноудън трогва третополовите унтерменши от ПП/ДБ!
  • 99 Перо

    7 1 Отговор
    Сега джендърията от БНТ на незаконния директор и престъпник Кошлуков, БТВ и Нова ТВ ще ми надуват главата с джендърска пропаганда, най-малко един месец, ден и нощ! Не трябва да гледам БГ канали!
  • 100 Р.К.И.

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Роки":

    Ще има изненади на изборите. Путин ще спечели, но с колко. Това за него е важният въпрос - колко процента ще го подкрепят. Легитимността на диктатора се измерва в проценти на избори.

    Коментиран от #102, #105

  • 101 Булсат

    4 0 Отговор
    На кого е изгодно точно сега убийстото на Навални? Преди изборите в Русия и решението на Камерата на представителите за парите .Заглушаване ефекта от милиардното гледане на интервюто с Путин.
    В момента се провежда конференцията за мир в Мюнхен, където може да го порицаят на световно ниво.
  • 102 да си го кажем

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Р.К.И.":

    Ще исмислят някакво "доствоверно" число.

    Коментиран от #103

  • 103 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "да си го кажем":

    Трябва да има чуждестранни наблюдатели на изборите. Те разбира се, не могат да спрат голямата лъжа, но е важно да ги има по места и да отчитат случващото се. Те ще бъдат очите на света на място.
  • 104 Алекс

    2 0 Отговор
    Эту тварь со свечкой задушил бы без раздумий. Это раковая опухоль России. Она уничтожает все.
  • 105 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Р.К.И.":

    Много наивно изказване...След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на стотици милиони мужици вече е сменен.
    Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...Дори при кратка разходка из Москва, може да установиш ТОТАЛНОТО им ОПРОСТАЧВАНЕ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания