Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 13:47 3 290 14

Модно ревю разгневи Гърция

  • гърция-
  • великобритания-
  • лондон-
  • мода-
  • ревю

Като декор са използвани фризовете на Партенона, които южната ни съседка от години настоява да и бъдат върнати

Модно ревю разгневи Гърция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Модно ревю, част от програмата на Седмицата на модата в Лондон, разгневи Гърция, съобщи АФП. Мястото на ревюто беше Британският музей, а манекенките дефилираха пред фризовете на Партенона, които гръцките власти настояват да бъдат върнати в страната от десетилетия, припомня БТА.

Дизайнерът Ердем Моралиоглу, който се вдъхновява от образа на гръцката оперна певица Мария Калас и от знаменитото ѝ изпълнение в спектакъла "Медея" през 1953 г., е избрал впечатляващия декор на експозиционната зала с прочутите антични скулптури за представяне на колекцията на едноименната си модна марка "Ердем" за сезона есен-зима 2024-2025 г.

Организирайки модно ревю в залата, където се намират фризовете от Партенона, Британският музей още веднъж показа, че не изпитва никакво уважение към шедьоврите на скулптора Фидий, каза в изявление в събота гръцкият министър на културата Лина Мендони.

Ръководството на Британския музей обезценява и оскърбява не само паметника, но и универсалните ценности, които носи той. Условията, при които са изложени скулптурите в галерия "Дювин" се влошават от ден на ден. Време е този откраднат шедьовър да се върне в Атина, допълни още Мендони.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    44 1 Отговор
    Е за това гърците ги уважават, а нас не. Мишока и жиравка дори биха изпратили благодарствено писмо на британците.

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Вай вай

    36 4 Отговор
    Много принципни тея гърци, а оня ден узакониха еднополовите бракове.
  • 3 Тея гърци ли

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Дето крадяха история от Траките...крадяха занания от древен Египет и си ги преписваха.

    Коментиран от #8

  • 4 Симо

    22 4 Отговор
    Едни други се крадат. И германците искат УСА да им върне златните резерви, ама онези ще им ги пазят докрай. Докато групичката се разпадне и който ял, ял, който пил, пил. Бития бит, еб.....ния, еб...ан.

    Коментиран от #5

  • 5 Така е

    8 17 Отговор

    До коментар #4 от "Симо":

    Ние също си чакаме 40-сете тона злато от Москва.

    Коментиран от #7

  • 6 СунакБунак

    15 1 Отговор
    Чакайте сега. Ние скулптурите от Партенона нали ги взехме. Значи са станали наши. Какво тогава се възмущавате. Каквото си наберем, то си става наше.
  • 7 Читател

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Така е но двоично повече е в Лондон изнесено след соца,а. Сега канадците изнасят по 2 тона миннимум плюс още много по-скъпи ценни метали

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хххх

    7 0 Отговор
    Щом модно ревю ги разгневява, а не фашизмът на Мицотакис.. значи работата н икка не е на добре.
  • 10 фАНТОМасс

    6 1 Отговор
    Големи кражби , експлоатация и заробване е било ! Западните музеи , особено на ВЕЛИКИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ държави , са пълни със заграбено от Египет , Гърция , Централна и Латинска Америка , от Азиатските колонии ! Честито на печелившите демоклации !

    Коментиран от #12

  • 11 Йеронимус БОШ

    4 1 Отговор
    А къде е Четвероевангелието на Иван Александър ? Познойте ! Кои ли са крадците ?
  • 12 От ЮАР

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "фАНТОМасс":

    Другарю Фантомас, добре че всички тия неща са в Лувър и Бритиш Мюзеум, благодарение на което са запазени. Бил съм поне 14 пъти в музея Лувр и съм благодарен за това, че хората могат да видят всички тия безценни експонати на едно място, добре подредени, поддържани и защитени, а и лесно достъпни. Силно съм против, да се връщат по Гърция, Египет, Ирак и пр. Добре са си там, където са.
  • 13 От ЮАР

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    Другарю Читател, айде да не тиражираме откровени лъжи. Канадците не са канадци. Данди Прешъс е само регистрирана в Канада. Това е една от няколко големи фирми, уж Американски, а са само регистрирани в Щатите или Канада, а всъщност са Червени Куфарчета и зад тях стоят единствено ДС и КГБ. Те са, които ограбват България. Има достатъчно инфо в мрежата, ще ти отнеме няколко часа, но ще разбереш кои всъщност са Канадците (не ми били никви Канадци, най ми били сал едни Московци). Като начало, виж къде са им мините. Англосаксонските минни гиганти, които работят в Америка, Южна Африка, Австралия са Англо-Американ, Рио Тинто и др. Данди Прешъс не са от тях.
  • 14 От ЮАР

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Гърците да не забравят кой им помагаше срещу Германците през ВСВ. Да не забравят, че благодарение на Британия, не попаднаха в Съветския концлагер, а бяха част от Свободния Свят. Дължат го най-вече на Британия.
Новини по държави: