Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 22:53 2 217 55

Киев: Очаквахме врагът да ни нападне още през 2021 година и бяхме напълно готови за това

  • русия-
  • украйна-
  • донецка народна република-
  • луганска народна република-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • александър павлюк

Москва струпваше войски по границата с Украйна, включително в Беларус, а всички западни разузнавания предупредиха Киев, че Русия готви пълномащабна бойна агресия

Киев: Очаквахме врагът да ни нападне още през 2021 година и бяхме напълно готови за това - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От есента на 2021 г. имаше разбиране, че войната ще бъде пълномащабна, имаше всички признаци, че врагът ще премине в настъпление не само от ЛНР и ДНР, но и от руска територия, каза новият командир на Сухопътните сили на украинските въоръжени сили Александър Павлюк за украински медии, цитиран от Би Би Си.

Въпреки това, по думите му, "мащабът на боевете бе трудно да се предскаже".

"От есента започнахме да изпълняваме определени действия за успешна среща и нанасяне на максимално поражение на противника. Разбирайки, че съотношението на силите и средствата не беше и няма да бъде в наша полза и все още нямахме достатъчно възможности - трябваше да оцелеем", каза той.

Както казва Павлюк, до февруари украинските въоръжени сили са укрепили позициите си максимално и са преместили всички резерви. "Затова в първия ден, когато бяха поразени всички командни центрове, пунктове за управление и места, където трябваше да има съсредоточаване на украински войски и складове, тези удари поразиха празни места", каза украинският генерал.

Припомняме, че още преди избухването на пълномащабната война и имаше много признаци, че нещо не е наред в световната политика като цяло, още когато Москва през декември 2021 година отправи почти ултимативни искания към САЩ и НАТО да изпълнят условия, които изглеждаха неизпълними: НАТО да поеме ангажимент, че повече няма да се разширява към границите на Русия и конкретно, че няма да приеме никога Украйна и Грузия за свои членове, да обещае, че няма да разполага в Украйна нападателни оръжия, които могат да застрашат Русия и да изтегли всички чужди войски от "новите" страни членки. Междувременно Русия натрупваше войски по границата с Украйна, включително в Беларус, а всички западни разузнавания предупредиха Киев, че Русия готви пълномащабна агресия.

НАТО и САЩ след кратък размисъл отговориха отрицателно на руските искания, но заявиха, че са готови по принцип на диалог с Москва по въпросите на сигурността. След новогодишните празненства активната дипломация между Русия и Запада продължи, включително със знакови визити на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Москва през първата половина на месец февруари. Не по-малко важно бе и посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, където той се среща с китайския си колега Си Дзинпин и двамата се врекоха в "безгранично партньорство".

След 21 февруари събитията ескалираха с главоломна скорост - Путин призна "независимостта" на самопровъзгласилите се републики в Донбас - Донецката и Луганската народни републики, като сключи с тях споразумения за защита и още на следващия ден изпрати войски в тези "републики". Това доведе до много остри реакции в Украйна и на Запад и заплахи за налагане на тежки санкции, а Германия спря работата по сертифициране на газопровода "Северен поток 2".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖЕКО

    29 3 Отговор
    РУСКИ ВОИСКИ СА ЗАБЕЛЯЗАНИ НА ГРАНИЦАТА С ПОЛША, АМИ СЕГА

    Коментиран от #3, #25

  • 2 Аха, разбрах

    55 3 Отговор
    С една дума врагът се оказа търпелив и те направиха всичко, за да го предизвикат. Това е признание кой е инициирал конфликта.

    Коментиран от #31

  • 3 Ами нищо

    3 27 Отговор

    До коментар #1 от "ЖЕКО":

    Забелязал си , На Моисей жезъла .

    Коментиран от #45

  • 4 ТОГАВА КОЙ КОГО НАПАДНА

    47 3 Отговор
    Готвеха се да сломят Донецк, ама Путин ги удари първи. За Наглосаксонците е все едно нали славяните се избиват

    Коментиран от #40

  • 5 Как няма да сте готови

    46 1 Отговор
    От 2014 ви въоръжават и обучават и извършвате геноцид над рускоговораюящите.
    Що курабии изядохте. Добре, че руснаците ви изпревариха с 2,3 дни. Разузнаването им добре работи.
  • 6 Хахахаха

    44 1 Отговор
    Каквото и да кажете е жалка пропаганда! Най важното, е че умирате и последното, което кажете е : Да живее НАТО, да живее Байдън и сина му, благодарим на тагарев за каруците!

    Коментиран от #30

  • 7 Любо

    41 2 Отговор
    Значи нямате никакво оправдание за боя който ядете сега, знаели сте какво ви чака за престъпленията които сте извършили през годините. Нека боят продължи тогава, после ще си хапнете и сол, и ще си научите уроците...ако сте живи де.
  • 8 СПРАВЕДЛИВО ,....МАКАР ЗАКЪСНЯЛО

    29 0 Отговор
    МАЙ ВЕРНО МНОГО ВРЕМЕ ВИ БАВИ.............!
  • 9 az #СВО

    46 2 Отговор
    Интересно!

    Освен убитият в испания предател Кузминов, в Одеса е взривен ръководителят на бившия "Десен сектор" и жена му. Последният неведнъж се е гаврил с паметта на изгорените живи хора в Дома на профсъюзите в Одеса.

    Май, май работи СМЕРШ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ето

    28 2 Отговор
    Самопризнания, кой е виновен.
  • 12 Потрошенко

    30 0 Отговор
    Е що тогава загубихте бе кашони
  • 13 Мда

    40 0 Отговор
    Тоест: направиха американски мегдан, не спазваха Минските споразумания, удряха здраво по рускоговорящите 8 години и пр. Очакваха Дамоклев меч и си го получиха. А сега реват...
  • 14 Ксаниба

    16 0 Отговор
    Не предал се, а продал се
  • 15 Значи

    31 1 Отговор
    Путин ще излезе прав
  • 16 Лети калибъра

    21 1 Отговор
    Аз съм ходил на боксов двубой....нооооо не съм виждал толкова бооооййй.....бам бам бам и на сVинчуците им разбиха кочиниеьто.

    Коментиран от #35

  • 17 Пак пуснахте филма

    13 0 Отговор
    От средата !!!
  • 18 И комедията

    12 0 Отговор
    е невероятно смешна.
    Зелен жабешки хор за упокои.

    Коментиран от #23

  • 19 Смърфиета

    14 0 Отговор
    Помниме, Зiля, проглушихте ни ощите. Е, не си ли научихте урока първите седмици или поне след даницификацията на Бутча?
  • 20 Хасан Хаспела

    2 23 Отговор
    Ситуацията е малко по-различна. Украйна и досега бъка от руски агенти и политици, които са работили за Русия. Заради задкулисни договорки с Кремъл, Зеленски и екипът му, пренебрегнаха предупрежденията на САЩ, за готвещото се нахлуване от страна на руската орда. До последно от президентската администрация отказваха да приемат очевидните факти, които им предоставяха американците. Точно поради тази причина, ВСУ се оказаха неподготвени в първата фаза на нахлуването. Имено поради тази причина, "асвабадителите" напреднаха бързо навътре в украинската територия. Впоследствие, това им изигра лоша шега, като решиха, че войната ще приключи до седмица.

    Коментиран от #36, #53

  • 21 Абе Павлюк

    21 2 Отговор
    Като сте знели и си знаете хала, защо не подписахте мирните договори които ви се предлагаха?
    И Украйна щеше да си е цяла.
    И ако изпълнеше условията можеше да влезе в ЕС, за което Русия нямаше нищо против. Какъв беше тоя зор да трепете и гоните хората от Донбас и да искате да настанявате НАТОвски бази в Крим и край Азовско море?
    Журналистите няма да те питат за това.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "И комедията":

    Леле, как все ми убягваше това сравнение а то е по дизайн такова.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Сатври

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЖЕКО":

    ,Че има руси полякини за Пригожин и Кадурин.
  • 26 Смърфиета

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    Това ГЕОФРАГМА ми взучи като име на театър от театрален афищ при маймуната Дими Стояновичъ..
  • 27 Сатана Z

    17 1 Отговор
    Зеленски няма място на поста си като президент. Той не можа да удържи на думата си, не контролира държавата и дори не контролира себе си - говори какви ли не глупости по време на интервюта, от които косите настръхват на различни места. Той саботира Минск 2.0, не желаеше или не искаше да преговаря за мир с Донбас и продължаваше военните действия в Донбас. Това президентът ли е? Това е истински престъпник, който не иска просперитета на Украйна или изобщо нейното съществуване.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Механик

    20 0 Отговор
    Не схващам каквоиска да каже тази статия и и какво визира това изявление.
    Хем сте били готови по-рано, хем НАТ-Ю ви построи всички блиндажи, обучи ви и ви въоръжи и хемядете попарата???
    Какво искате да кажете??? Бяхме подготевни, надъхани и въоръжени, ама руските, напреко логиката си ни бият като маче у дирек???????
    Ми не ви прави чест бе, неадекватници!

    Коментиран от #32

  • 30 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    На Тагарюк.
  • 31 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аха, разбрах":

    Именно.
  • 32 Смърфиета

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Военнополитически мазолизъм, съчетан с посочения от Путин "юридически идиотизъм". И не само юридически, но няма да ни стигне цялото време на света да го бистриме на форума.
  • 33 БАРС

    15 0 Отговор
    ТА УКРИТЕ СИ ЗНАЕХА ЧЕ РАШКИТЕ ЩЕ ГИ НАПАДНАТ ЗАЩОТО ПРЕКРАСНО СИ ЗНАЕХА ЧЕ ИЗЛЪГАХА РАШКИТЕ ЗА МИНСКИТЕ СПОРУЗОМЕНИЯ.НО ПРЕДИ ДА СТРУПАТ ВОЙСКА РАШКИТЕ УКРИТЕ БЯХА ПОЧНАЛИ ВСЕКИ ДЕН ДА СТРЕЛЯТ С ОРЪДИЯ ТАНКОВЕ ИЛИ ОТ УСТАНОВКИ .ДА УКРИТЕ НЕ СТРЕЛЯХА КАТО ПРИ ВОЙНА НО СТРЕЛЯХА СВАДБАРСКАТА ПУСКАТ ЗАЛП ДВА ТРИ СЛЕД ТОВА ТИШИНА И СЛЕД 2-3 ЧАСА пак И ТО ВСЕКИ ДЕН ТАКА.ДАЖЕ НА НОВА ГОДИНА СИ СПОМНЯМ УДАРИХА ДОНЕЦК И ЛУГАНСК.И ПОЧЕРНИХА СЕМЕЙСТВА.ТА ЗАТОВА И ГИ УДАРИХА РАШКИТЕ.ПУТИН Е РАХБРАЛ ОТ РАЗВЕТКИ ЧЕ АКО РАША НЕ НАПАДНЕ ТО УКРИТЕ ПОДГОТВЕННИ ОТ НАТО ЩЯХА ДА НАПАДНАТ .ПКТИН КАЗА ЧЕ Е ВЪПРОС ДО МЕСЕЦ.ЗАТОВА И Е ВЗЕЛ ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ.ПРЕДИ ТОВА СА МОЛЕЛИ УКРИТЕ ДА НЕ СТРЕЛЯТ И ДА СИ ИЗТЕГЛАТ ОРЪДИЯТА НАЗАД КАКТО ПО МИНСКИТЕ СПОРУЗОМЕНИЯ И НИЩО ОТ СТРАНА НА УКРИТЕ..ЗНАЕТЕ ЛИ ПРЕДИ МАЛКО НА РАША ТВ ПО НОВИНИТЕ ПУСНАХА ЗАПИС ОТ АВДЕЕВКА ОТ 2014 и 2015 ЦЕЛИЯТ ЦЕНТЪР ПЪЛЕН С НАРОД И МОЛЯ ДНР ДА ГИ ПРИСЪИДЕНИ КЪМ ТЯЪ МОЛТ СЕ ХОРАТА И ПЛАЧЕХА НЕ ИСКАМЕ С УКРИТЕ МОЛИМ ЦЕЛИЯТ ГРАД ИСКАМЕ.ТАКА ЧЕ УКРИТЕ СИ ГО ЗАСЛУЖИХА.
  • 34 Артилерист

    16 0 Отговор
    Този натегач-ще го обясня след малко-е прав в едно. Руските войски наистина бяха на границата с Украйна с месеци, но през това време руските ръководители ОБЯСНЯВАХА И ПРЕДУПРЕЖДАВАХА американците и Запада, че геноцида в Донбас ТРЯБВА да се прекрати и МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ да се приведат в изпълнение. В противен случай Русия ще се ЗАЕМЕ със защитата на рускоезичните ХОРА в Донбас. Англосаксите се хилеха, а когато Русия влезе ревнаха АГРЕСОР!
    Сега за натегача. На всички в укроармията след разпада на СССР, завършили руски военни училища и академии, е предложено повторно да се закълнат в Украйна. ДОСТОЙНИТЕ РУСКИ ОФИЦЕРИ се завърнали в Русия и пожелали да СЛУЖАТ на каквато и да е длъжност, и където и да е в МАЙКАТА РОДИНА. Натегачите и кариеристите, вкл. и Сирски, се заклели в служба на Украйна и били наградени с назначаване на високи длъжности.
    От теорията за управление обаче е известно, че морално гнилото е по опасно от всякакви битови недостатъци, защото те са възстановими. Обреченият управленски клан, за да задържи властта си, преминава към механизъм на негативна/отрицателна селекция и до властта пробиват посредствени хора-амбициозни нищожества, които унищожават себе си, клана и държавата си. Нещо неясно?

    Коментиран от #37

  • 35 др Тодор Живков

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лети калибъра":

    Е следващия път вече напрааво на боксов трибой!
  • 36 ХА ХА

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан Хаспела":

    Ти не схвана ли какво стои зад думата денацификая?Утилизиране на бандерите и на враждебното мъжко население.След края на СМО на хохохолите генофонда им следващите 100 г .няма да се възстанови,значи и боеспособна армия няма да имат.А от 00крайна ще остане едно малко парче без излаз на море.

    Коментиран от #38, #41

  • 37 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Артилерист":

    Теорията за управление на отпадъците ли? От любопицтво само питам.

    Коментиран от #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Едно не ми е ясно.

    10 0 Отговор
    Защо ежедневно препечатвате украинската пропаганда, предназначена за успиване и успокояване на собственото им население, но в която неизменно присъстват множество противоречия спрямо предишни наративи. Много забавно е да слушаш в техния държавен телемаратон каква победа е всъщност изтеглянето им от Авдеевка.
  • 40 Напротив, не им е

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТОГАВА КОЙ КОГО НАПАДНА":

    все едно.
    Много им харесва даже.
    Един вид, виж какви сме хитри.
    Винаги са били такива, хитри и подмолни.
    Но ще си го получат и то не ит руснаците а от китайците.
    Който сега успешно водят опиумна война срещу САЩ с фентанила.

    Коментиран от #42

  • 41 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ХА ХА":

    Данацификация идва от фондация "Даная" където я обиха лекарите у Пирогов.
  • 42 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Напротив, не им е":

    Вече отстъпва на ксилазина, но трябва да видя доклада на Цру за минълата година.
  • 43 ХА ХА

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан Хаспела":

    Към 1.3 милиона утилизирани и осакатени хохохола като най вероятно ще има още 400000- 500000 хиляди,в момента реално населението им е около 20млн.Ако ти е мъчно поплачи си или удави мъката в няколко чаши.Чао 00 крайна ,мутка ви пайна,няма вече фандък и за Уайнаа.

    Коментиран от #44

  • 44 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "ХА ХА":

    Точно така, да си мбат мутката пайна !
  • 45 Коментар

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами нищо":

    Украинците бяха толкова подготвени, че руснаците се разхождаха като у дома си първите седмици.

    Коментиран от #46

  • 46 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Коментар":

    О, да, защото армия която те превъзхожда поне двадесетократно в оръжията, с които разполага, и петкратно като численост, може просто да бъде "спряна" и точно в почти равните степи на Източна Украйна.
  • 47 Артилерист

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Смърфиета":

    Не, Смърфиета. Имам предвид общата теория за управление на хора, човешки маси в т.ч и войски. Специално с теорията за управление на отпадъци не съм се занимавал и сигурно трябва да добавя "за съжаление".
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кенеди

    2 0 Отговор
    не се съгласи на нападателни оръжия в Куба , а Байдън започна да ужахва с помощи
    Соломоновите острови заради споразуменията им за сигурност с Китай .

    Кой иска нападателни оръжия и войски на границите си ?
    В Корейската война Китай също не искаше бази на границите си .
    Изпратиха 100,000 “ доброволци” . Войната свърши .
  • 50 Меркел

    6 0 Отговор
    е права . Минските договори са били подписани за печелене на време с
    планове да бъдат нарушени . Напомпване на бандерите с оръжие .
    Провокации в Донбас с цел война .

    “ От есента на 2021 г. имаше разбиране, че войната ще бъде пълномащабна “
    Русия не получи гаранции за сигурност . Всичко вървеше по план .
  • 51 Що много словесна плява

    5 0 Отговор
    То се видя колко сте били готови.
  • 52 123456

    5 0 Отговор
    Абе , вие от 2014 тренирате , ама избрахте грешно място дето да падат снарядите ....
  • 53 Ти само сядаш

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан Хаспела":

    На хаспели
  • 54 Изповядай се чадо

    1 0 Отговор
    Така Господ ще ти прости греховете. Трябва да си чист , като си тръгнал за оня свят.
  • 55 хойсе

    0 0 Отговор
    Затова ли просякът ви мята фуста навред.Мишката винаги свършва,като плъх.
Новини по държави: