Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 17:01 2 604 32

Какво ще стане с Джулиан Асандж?

  • джулиан асандж-
  • еквадор-
  • сащ-
  • великобритания-
  • шпионаж-
  • шпионин-
  • уикилийкс

"Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени"

Какво ще стане с Джулиан Асандж? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

1776 дни. Толкова време прекара Джулиан Асандж в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон. Преди това създателят на Wikileaks се укрива седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Престоят му в британската столица обаче скоро може да приключи. Днес, 20 февруари, 52-годишният Асандж се изправя пред Върховния съд на Обединеното кралство, където в следващите два дни ще се проведе изслушване по окончателното обжалване на решението за екстрадиране. Съвсем скоро основателят на Wikileaks може да бъде депортиран в САЩ, където го очаква присъда за 175 години затвор.

"Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени"

Малко вероятно е решението да бъде взето и обявено още тази седмица. Но не е изключено. Ако съдиите решат, че той няма право да обжалва, Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ сравнително бързо.

За съпругата му Стела въпросът е на живот и смърт. Килията, в която той прекарва 21 часа в денонощието напълно сам, е 3 на 3 метра. "Джулиан е в строго охранявания затвор "Белмарш" от почти пет години. Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени", казва тя. И предупреждава, че в САЩ той може да умре.

Екстрадицията му първоначално беше спряна, защото лекари предупредиха, че в САЩ той няма да получи адекватни медицински грижи. Американските власти гарантираха, че ще осигурят такива. Според Стела Асандж това не е вярно. "В САЩ редовно се прилага изолация. Включително и екстремна форма на изолация. На ЦРУ е позволено да определя условията, в които ще бъде държан - това е агенцията, която искаше да го убие." Тя визира медийна публикация на разследвани журналисти от 2021 година, според която ЦРУ е планирало да отвлече и ликвидира Асандж.

Журналист или престъпник?

През 2010 година Джулиан Асандж публикува документи, които доказват, че американски войници са извършили военни престъпления в Ирак и Афганистан. Те бяха много неприятни за американското правителство. Документите показаха на света една различна кървава страна на действията на американската армия, в която военните престъпления са били прикрити, а броят на цивилните жертви е значително по-висок, отколкото в официалните данни на Пентагона.

В САЩ Асандж ще бъде съден по Закона за шпионажа от 1917 година, който никога досега не е използван срещу журналисти. "В случая на Джулиан Асандж става дума за основополагащи въпроси на медийната свобода и човешките права. Джулиан Асандж не е виновен за никакво престъпление, Wikileaks разкри нарушения на човешките права, а това не е престъпление", коментира пред ДВ Кристиан Мир от "Амнести интернешънъл".

"Видяхме доказателства за военни престъпления и нарушения на човешките права. За тях съдебно преследване не е имало. Само публикуващите са преследвани. Ако американските власти го докарат в Америка и го съдят, това е тревожно и може да засегне други медийни организация, както и всеки, който публикува разследване на база на изтекла информация", предупреждава пред АРД Ребека Винсент от "Репортери без граници". Според нея Асандж е политически затворник. Подобно мнение споделят и германски политици - сред които депутатът от Зелените Макс Лукс или бившият външен министър Зигмар Габриел.

Последната надежда на Асандж

Ако британският съд не позволи на Джулиан Асандж да обжалва, той може да се обърне само към Европейския съд по правата на човека. Трудно е да се прецени доколко има шансове за успех и как британската правосъдна система би реагирала на подобна външна намеса. Междувременно парламентът на Австралия, където e роден Джулиан Асандж и има гражданство, призова Великобритания и САЩ да му позволят да се прибере в Сидни.

Автор: Матиас фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    39 4 Отговор
    Ще го заменят за Навални

    Коментиран от #24

  • 2 Симо

    11 33 Отговор
    Да го пратят в Русия.Там са напред с медицината.

    Коментиран от #8

  • 3 честен ционист

    13 3 Отговор
    Ще го пенсионират като Алексей, ама не оня Навални.
  • 4 КОЗЯКЛИЙСКИ СЪГЛЕДВАЧ

    68 2 Отговор
    КОЙ допусна тази публикация!!
    Довечера на КОЗЯК !

    Коментиран от #17

  • 5 Ксаниба

    51 3 Отговор
    ей, опитвате се да се искарате истинска медия, но целуването на навални и бандеровските вигерои, не могат да се скрият с една такава статийка!!!!
  • 6 Не знам какво

    54 2 Отговор
    Ще стане, но знам какво е справедливо:
    Да го оправдаят, пуснат, и да му заплатят солидно обезщетение. И да поднесат извинения за причиненото. Знам и че няма да го направят.
  • 7 Краватар 🐄

    48 4 Отговор
    на кой му пука бе, да не би да е получавал грантове да прави цветни революции в Русия. Само Дневални е важен
  • 8 Агент 007

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Симо":

    Няма нужда. В Британистан имаме всичко необходимо.
  • 9 Сетих се.

    38 2 Отговор
    Абе британците преди вече доста време бяха изловили едни наши шпиончета.Ква стана с тез хора?
  • 10 Гого

    44 3 Отговор
    Англосаксите ликвидираха най-големият журналист на нашето време

    Коментиран от #12

  • 11 БАРС

    54 3 Отговор
    ЗА АСАНДЖ ДЕ КАЗА ИСТИНАТА КАКВИ ЗЛОДЕАНИЯ СА ВЪРШЕЛИ В АФГАНИСТАН И ИРАК АМЕРИКАНЦИТЕ ТО МНО7О МАЛКО МАЙ СЕ ПИШЕ И НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГО ЗАЩИТИ.А ЗА ДНЕВАЛНИЯ РЕВАТ КАТО МАГАРЕТА ЗАЩОТО МУ Е ПЛАТЕНО ЗА ПОДРИВНА ДЕЙЕОСТ В РАША ОТ МИ-6 И ЦРУ. ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО ЗАЩИТМ ТОЙ НЕ Е МОШЕННИК И С НИЩО НЕ Е НАРУШИЛ ЗАКОНИТЕ
  • 12 Кьорав,ли си?

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    Жив е още.Даже го лекуват хората.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иван

    34 2 Отговор
    Гнусната еврейска смрад Алексей Нахалний нямаше да приеме такава килия 3м на 3м.

    Коментиран от #15, #25

  • 15 Торбалан

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Бей хазаров!
  • 16 ДБил

    39 2 Отговор
    Заради истината съсипаха човека либералите-демократи... СВОБОДА ЗА АСАНДЖ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 ДБил

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОЗЯКЛИЙСКИ СЪГЛЕДВАЧ":

    Гало, изпусна юздите нещо....
  • 18 Бай Шукри

    1 7 Отговор
    Не ще ли президент да го направят...
  • 19 граф Монте Кристо

    24 2 Отговор
    Каква е разликата дали ще го държат в английски или в щатски затвор,тъй или иначе няма да излезе,дори да не го осъдят,ще го държат в карцера до живот.За англо-американците такива хора са много вредни като разобличители на зловещия американски империализъм.Такъв човек заслужава нобелова награда за журналистика,а те ще го уморят в зандана,англичаните го държали в тясна единична килия,не като навални,който се е шляел из затвора,на разходки,забавления ,срещи,телефонни разговори и само дето не е можело да напусне затвора,лайф ис лайф като в почивна станция,ама цру го издебна и му свети маслото без излишен шум.Виждате ли разлика в подхода,как постъпва уж хуманния запад с идеологическите си врагове,като държат Асандж в такива услови,просто му осигуряват бавна и мъчителна смърт.

    Коментиран от #21

  • 20 Калпазанин

    20 1 Отговор
    Много "демократично" да държиш в панделата журналист казващ и пищещт само и само истината.,и да споменем един цитат. Журналистика е това което властта не иска да знаете, останалото е пропаганда
  • 21 Радио Елто

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "граф Монте Кристо":

    Правилно Приятел Точно В Десятката
  • 22 паси предателят

    21 3 Отговор
    Единственната вина ( нашите многознаещиte сравняват с Навални който не само предател но корумпиран ) каза истината как Американските войски извършват престъпления като - убиват от тълпата хора които са набелязали ей- така за удоволствие когатo върху убитите талибани -пикаят- има ги и в интернета. Там има хиляди престъпления , убийства какви ли не .Знам глупаците ще се нахвърлят като бесни песове да защитят Задокеанският си господар.
  • 23 Гешо

    7 5 Отговор
    ЦРУ уби Навални, а сега и Асанж ли да убие? Евроатлантик е диагноза.
  • 24 СС- частен клуб

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    на дядо му на Шолц.
    А сега сериозно. ЩО ЗА ДВОЕУН СТАНДАРТ употребяват нашите набедили се джендъри и пишман евроатлантици в едно отношение към националисти Навални и друго къом МНОГО по-смелия и измъчват борец за истина Асандж????
    Тогава и защитата им към Навални олеква. А ПЪК АЗ ГИ НАРИЧАМ лицемери.
  • 25 СВОБОДА ЗА АСАНДЖ!!!!.

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    НЕ вярвам на тези, които ронят крокодилски сълзи за Навални, а ВЪОБЩЕ не се интересуват от други може би по-големи страдалци и герои като Джулиян Асандж.
  • 26 Да вероятно

    4 3 Отговор
    Навални е жив, скрит някъде. Пенсионираха го от обществена дейност.
  • 27 Бай Дън

    9 2 Отговор
    Когато става въпрос за американски престъпления е доказващия е най голям престъпник, но стане ли въпрос за руски доказващия е герой. Е господа демократи значи САЩ могат да си защитават интересите други не. Навални най големия ,, враг’’ герой Асандж умен човек създател на призната платформа затова че показа грозното на една колонизаторска държава е престъпник.
  • 28 Гешо

    8 0 Отговор
    не виждам "Запада", така демократичен, така свободолюбив да казва нещичко за Асандж. Голямата свобода на словото явно най-добре се илюстрира с този случай, а да не забравяме и уволнението на Т. Карлсън...
  • 29 джендърина

    2 0 Отговор
    ше му се откъсне тромп
  • 30 Истински

    6 0 Отговор
    Герой, не като Н. Човеколюбец, честен и борец за свобода на словото. Бог да го пази!
  • 31 Симо

    7 0 Отговор
    Демокрация, свобода на словото, човешки права, истината побеждава, ....... все празни от смисъл фрази на фалшиви хора с фалшиви ценности в живота. Толкова лицемерен и фалшив свят не съм могъл даже и да си представя.
  • 32 Преди малко

    5 0 Отговор
    По централната немска телевизия един умник обясни, че даже и да се обърне към Европейския съд по правата на човека пак няма да помогне и е много голяма вероятността да го екстрадиран.
Новини по държави: