Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Февруари, 2024 15:15 7 538 89

Убийството на дезертиралия руски пилот. Какво се знае дотук?

  • украйна-
  • максим кузминов-
  • пилот-
  • русия-
  • испания-
  • война-
  • руски служби-
  • летец-
  • убийство-
  • владимир путин

Първо е застрелян, а после прегазен с кола. Според следователи покушението е извършено от професионалисти.

Руският пилот Максим Кузминов, дезертирал в Украйна, е бил убит в Испания на 13 февруари тази година. Това стана известно на 19 февруари. Говорител на испанската следствена служба обясни за ДВ забавянето на информацията с ''трудностите, свързани с проучването на случая - по-специално с установяването на самоличността на убития, който е живял в страната с украински документи, издадени на фиктивно лице''.

Какво се знае за летеца Кузминов?

Още новини от Украйна

През септември 2023 г. стана известно, че Максим Кузминов е отвлякъл руски военен хеликоптер Ми-8 от Курска област и се е приземил с него в Украйна. Той обясни постъпката с отвращението си от войната и нежеланието да извършва военни престъпления. По-късно главното разузнавателно управление на Украйна обясни, че дезертирането му е било подготвяно няколко месеца.

Украинските медии съобщават, че Кузминов сам се е свързал с разузнавателната служба на страната. За това той получил гаранции за сигурност и обещание за парично възнаграждение. На свой ред руските държавни медии съобщиха, че освен пилота на борда са се намирали и са загинали щурман и военен техник.

Убийството е дело на професионалисти

Експертът криминалист от Мадрид Пабло Коста обръща внимание на "изключително жестокото” убийство на руснака. По Кузминов са изстреляни между 6 и 12 куршума, след което върху трупа е минал автомобил, с който убийците са избягали от местопрестъплението. Според експерта именно това е довело до първоначалната версия, съобщена от местните власти - че причината за убийството може да е разчистване на сметки от страна на някои особено опасни престъпни групи.

Коста припомня, че убийството е извършено на източното крайбрежие на Испания - в град Виляхойоса, провинция Аликанте, където живеят много руснаци и украинци. Тялото на Кузминов е намерено на изхода от подземния гараж на жилищен комплекс. Предполага се, че убийците са били двама и са чакали руснака в гаража, където са стреляли по него. Той се е опитал да избяга, но не е успял.

Според експерта убийството е извършено от "професионалисти”. За да прикрият следите си извършителите са изоставили автомобила, с който са избягали от местопрестъплението, на около 20 километра от града. По информация на следствието колата всъщност е била собственост на Кузминов. Освен това, докато са следели жертвата си, извършителите старателно избягвали видеокамерите по улиците на Виляхойоса и всякакъв контакт, дори визуален, с местното население.

"Очевидно това не е било сложно”, обяснява експертът, уточнявайки, че в жилищния комплекс, където е извършено убийството, не живеят много хора. Повечето апартаменти там са ваканционни жилища, използвани предимно през летните месеци. Един от малкото живущи в комплекса обяснява пред следствието, че не знае нищо за съседа си руснак. Виждал го е само няколко пъти в дните преди убийството и предположил, че е работник, който ремонтира някой от апартаментите в комплекса.

"Тих и неконфликтен човек”

Представители на испанските власти коментираха пред ДВ, че нямат информация за някакво подозрително поведение на Кузминов по време на пребиваването му в страната. Напротив - той създавал впечатление на "тих и неконфликтен човек”. В същото време държавните руски медии обвиняват военния пилот, че злоупотребявал с алкохол и наркотици, създавал проблеми и разказвал в подробности за дезертьорството си на съседите си испанци. Същите медии твърдят, че украинските служби са замесени в убийството на Кузминов. Испанските разследващи полицаи не са открили доказателства за подобно нещо. Знае се само, че на Кузминов е предлагано да остане в Украйна, където, по думите на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, "е щял да бъде в безопасност”.

Криминалистът Пабло Коста изрази съжалението си, че Кузминов не се е обърнал към властите в Испания за политическо убежище и помощ, за да могат правоохранителните органи в страната да подсигурят безопасността му. Това не само е помогнало на убийците да извършат престъплението, но и затруднява разследването, смята Коста. Що се отнася до украинския паспорт с друго име и фамилия, който руснакът е имал, експертът смята, че той най-вероятно е бил издаден от украинските власти по искане на самия Кузминов.

Испания: "Акт на държавен тероризъм”

Убийството на руския пилот, за което съобщават почти всички испански издания, предизвиква негативна обществена реакция. Ако се съди по казаното от няколко политолози за ДВ, постинги на испанци в социалните мрежи и по коментарите към тях, почти няма съмнение, че зад убийството стоят руските служби за сигурност.

Така например политологът Алехандро Гомес смята, че ликвидирането на Кузминов може да се определи като ''акт на държавен тероризъм'' и че ако ''се докаже участието на руските служби за сигурност, това може да има печален ефект върху бъдещите испано-руски отношения''. Политическият анализатор припомня също, че подобни покушения или опити за покушения на руснаци, обявени за "врагове", са извършвани многократно през последните години както в Русия, така и в чужбина.

Заплахи срещу Кузминов

Убеждението на много испанци, че именно руските специални служби са ликвидирали Кузминов, се подкрепя от споменавания в местните медии за заплахи срещу пилота, идвали неколкократно от Русия. През октомври 2023 г. телевизионният канал "Россия 1" излъчи репортаж за Кузминов, в който хора, представили се за част от Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (бившето ГРУ), казват, че той "няма да доживее съдебния процес". А Сергей Наришкин, директор на руската служба за външно разузнаване, е казал по адрес на Кузминов следното: "Този предател и престъпник се превърна в морален труп още в момента, в който планираше своето мръсно и ужасно престъпление".

Смъртта на Кузминов предизвиква тревога и сред членовете на руската диаспора, които са получили политическо убежище в Испания като преследвани в родината си. Така например вестник "Еспаньол" публикува интервю с Никита Чибрин, който през 2022 г. е отказал да участва във войната срещу Украйна и е дезертирал от руската армия, а сега работи в ресторант на испанското атлантическо крайбрежие. Пред изданието той казва, че се страхува за живота си, въпреки че е защитен от испанските власти.

Автор: Виктор Черецкий


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    29 102 Отговор
    руски ценности

    Коментиран от #60

  • 2 Българин

    25 92 Отговор
    повече такива хора трябват на Русия

    Коментиран от #9, #36, #69

  • 3 Българин

    20 96 Отговор
    герой

    Коментиран от #39

  • 4 ТтттТ

    149 20 Отговор
    Знае се,че предателите винаги ги очаква една и съща съдба...
  • 5 Съдията Дред

    81 13 Отговор
    Някой се е погрижил, та тия, дето се замислят дали да не последват примера му и да вземат кинтите, да вземат и да помислят по добре. Ама кой знае, някой болен от рак може и да се навие за 500 000 евро.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Знае се

    174 11 Отговор
    Че е предател, убил е колегите си, продал се е за пари и накрая изял 12 куршума и го прегазила кола. Съдбата на предателя, неблагодарника и страхливеца.

    Коментиран от #19, #23

  • 8 Аз съм веган

    21 85 Отговор
    Просто не трябва да пускат орки в нормалните държави. Да ходят в Иран и Северна Корея

    Коментиран от #22, #46, #49, #54

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    32 9 Отговор
    Искам и мен така
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой си

    18 76 Отговор
    И нтересна позиция..Ние сме за Русия, за руските ценности..ма не искаме да живеем в Русия, най си ни е добре в Германия.Манталитет на почасови труженички

    Коментиран от #44, #72

  • 13 Отвратен

    18 96 Отговор
    Дано сега запада разбере , какви гадове са руснаците ! И че въшки и руснаци се унищожават само с огън !

    Коментиран от #64

  • 14 Трол

    61 7 Отговор
    Знае се, че не е бил добър и умен човек.
  • 15 флипп

    109 11 Отговор
    Статията как удобно изпуска, че тая плюнка убива двамата си колеги в хеликоптера, но очевидно няма как да очакваме от Пропаганда Веле коректна журналистика. Относно новината - лесно се е отървало лекето, аз ако бях първо роднините му пред него, той последен!
  • 16 макрон

    85 6 Отговор
    Справедливост за всички - той получи своята!
  • 17 Лелеее

    98 6 Отговор
    Чак държавен тероризъм. Значи ако някой открадне вертолет и го да де на врага, предаде армията си, трябва да го наградят ли? При руснаците всеки знае, че предателството се наказва точно по този начин. Те са си малко варвари, ама тяхна си работа, имат си държава те си я оправят, те си я стопанисват, техни са си и законите и службите им.
  • 18 Преминаващ

    87 5 Отговор
    Никой не Обича предателите
  • 19 Ами там е така.

    7 48 Отговор

    До коментар #7 от "Знае се":

    Всеки втори е предател.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ????????

    0 4 Отговор
    ?????????
  • 22 Неговите

    58 5 Отговор

    До коментар #8 от "Аз съм веган":

    са го шитнали.Още не бил взел 500 000 евро. Чакал и не дочакал. И укри ли не трябва да пускат в "цивилизованите западнали" държави? Умен си, спор няма .🤭

    Коментиран от #89

  • 23 Да ти кажа..

    5 30 Отговор

    До коментар #7 от "Знае се":

    Тъйн тъй.. вчера сдохнул и Юрий Подоляка, същия като тези дето ги описваш.. украинец колаборант, който не спираше да плюе Родината си..

    Коментиран от #28, #29, #32

  • 24 Байчо

    24 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ами там е така.":

    Ти ли ги брои? Смешник.
  • 25 Милиарди хора по света

    12 50 Отговор
    Всяка сутрин се събуждат щастливи, че не са се родили в Русия.

    Коментиран от #40

  • 26 ЕВРОНЮЗ

    35 4 Отговор
    Това е SMS предназначен за всички ЕвроАтлантици с дипломи от Московски университети 💣⚰️💣⚰️💣⚰️
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А Бе

    41 2 Отговор

    До коментар #23 от "Да ти кажа..":

    Що Арестович казва, че е руснак? И винаги е бил такъв. И също украинският бил измислен език. Че в началото на СВО Зеленски не искал да говори на този смешен измислен език, който бе знаел - ураинския? Интересно интервю

    Коментиран от #45

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вижте му физиономията...!

    33 4 Отговор
    Все едно гледам нашите дебеловрати мутри от 90-те години,които колеха и бесеха безнаказано...
  • 31 Мда

    5 17 Отговор
    Изпраха го и сега може да си живурка спокойно на някое островче. Никой няма да го търси повече.

    Коментиран от #35, #42

  • 32 Сега видях е за този Юрий Подоляка

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "Да ти кажа..":

    Списъкът Миротворец
  • 33 Историк

    28 3 Отговор
    Дългата ръка на СМЕРШ.Да е за урок на други желаещи.
  • 34 Не ме интересува къв е този

    2 28 Отговор
    Невинни руснаци няма.
  • 35 Смех в блатото

    18 5 Отговор

    До коментар #31 от "Мда":

    Не знам във Вечните Ловни Полета да има острови.:))))
  • 36 Точно

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    такива като тебе. Бягай там да оправиш нещата. После руснаците от благодарност на земята няма да ти дават да стъпиш. На ръце все ще те носят.
  • 37 Ксаниба

    37 2 Отговор
    oопа, ве1е не руски пилот, а дезертьор предател!!!!??? И още - убиец на бойните другари, с който 4 дена преди злодеянието е ходил на пикник с барбекю.

    Коментиран от #41

  • 38 Факт

    3 31 Отговор
    Русия отдавна е мафиотска терористична държава.

    Актовете на държавен тероризъм както вътре срещу собствените й граждани (включително политически убийства) както и навън, са нещо напълно нормално.

    Коментиран от #47

  • 39 Нали?

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти си същият герой.
  • 40 ха ха

    3 13 Отговор

    До коментар #25 от "Милиарди хора по света":

    Ама, милиони се събуждат в България и реват, че не са се пръкнали в Русия... Останалите също, щото първите не са се пръкнали там...
  • 41 Не позна

    6 31 Отговор

    До коментар #37 от "Ксаниба":

    Не е убил никого. Убили са ги украинските специални части, и то точно когато те са се опитали да убият Кузминов след като са кацнали и се е разбрало къде са.

    Ако бяха мирували щяха да са живи и двамата.

    Коментиран от #52, #53

  • 42 Кой ти каза?!

    26 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мда":

    КГБ няма да миряса,докато не се увери на 100%,че този родоотстъпник е мъртъв...!
  • 43 Българин

    16 4 Отговор
    а на този другия дето се споменава дали са публикували адреса му?
  • 44 Ти май

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Някой си":

    за Германия мечтаеш? Давай смело. Те акадимицити ща та упраят. Кого срещнат, на всеки внимание обръщат.
  • 45 Да допълня въпроса!

    30 0 Отговор

    До коментар #28 от "А Бе":

    Що брата на Сирски казва,че си е чист Руснак и иска Руско Гражданство...!
    Ахъммм...

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мда

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Факт":

    Абе на кой ли му пука за твоите измислени факти ,бе Тюф Уекк.
  • 48 Атина Палада

    36 1 Отговор

    До коментар #45 от "Да допълня въпроса!":

    А сина на Сирски в социалните мрежи поздравява руските войници за Авдеевка и им пожелава успех. Пише, че в него момент празнували победата... Повтарям:Сина на Сирски!

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 хахаха

    29 1 Отговор
    как удобно с половин уста се споменава, че във въпросния въртолет е имало още двама руснаци. И вторият пилот, и щурманът са били убити от тоя същия Кузминов, защото не са искали да бягат с него в покрайнината. Така че убиецът е намерил смъртта си. Както казват в Русия - земля стекловатой.
  • 51 значи

    10 4 Отговор

    До коментар #48 от "Атина Палада":

    малка подробност - не му е роден син, а доведен

    Коментиран от #58, #81

  • 52 Арестович

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Не позна":

    мирувай, щото не позна
  • 53 дрфтгъхуи

    31 2 Отговор

    До коментар #41 от "Не позна":

    Да ти покажа ли видеото в което тоя каца, излиза САМ от винтокрила и после осраинците изхвърлят 2 трупа на земята?
    Тъпите фашисти имат навика не само да снимат, а и да публикуват всякакви неща дето не трябва да виждат бял свят... Представа си нямаш какви клипове сме намирали в телефоните на осраинските фашисти- Инквизицията вече я слагам в категория "Смешни приказки"... И говорим за гадости причинявани на ЦИВИЛНИ...

    Коментиран от #56

  • 54 Ъхъ

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аз съм веган":

    а на веганите изобщо не трябва да им се предлага храна...да вървят да пасат...
  • 55 дико

    36 2 Отговор
    "тихия и неконфликтен" човек ВСЪЩНОСТ САМ Е ЗАСТРЕЛЯЛ ЕКИПАЖА СИ В ПОЛЕТ!!
    Това що не го кажете а соросоидчета?
    За това го гръмнаха като куче, заради убитите кокеги а не заради хеликоптера!
    Убийството на бойни другари в Русия се преследва до гроб!
    И ФСБ го напомни на който е забравил.
    "тихия" предател се оказа безжалостен убиец и за това го очистиха показно като куче!
    Той си го заслужи!

    Коментиран от #57, #59

  • 56 Не позна

    0 9 Отговор

    До коментар #53 от "дрфтгъхуи":

    Ама моля те, покажи ми видеото.

    Коментиран от #61

  • 57 Жуков

    3 28 Отговор

    До коментар #55 от "дико":

    "Убийството на бойни другари в Русия се преследва до гроб!"

    Тази драсканица е особено смешна, като се има предвид широко разпространената практика в руската армия зад руските щурмови отрди да вървят техни "бойни другари" които се грижат никой да не тръгне да бяга от "атаката" и стрелят по тях ако се опитат.
  • 58 Атина Палада

    19 0 Отговор

    До коментар #51 от "значи":

    Не е доведен! Осиновен! Осиновяват го като бебе. Възпитан и израснал при осиновителите си!
  • 59 дрфтгъхуи

    22 3 Отговор

    До коментар #55 от "дико":

    Сега проверих, забравили са и друго да споменат:

    До трупа на предателя е намерена чанта/торба/сак с голяма сума пари в различни валути- на стойност НАД $100 000... Накратко:

    Разстрелян като бясно псе, прегазен минимум 2 пъти (има кървави дири от колата напред-назад-напред) и огромна сума в кеш е оставена на мястото... Чудя се сега туй за убийство ли се счита или просто е получил справедливо наказание за делата си?
  • 60 Сс3мпа

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    На никой не му пука за предателите.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Не позна

    4 4 Отговор

    До коментар #61 от "дрфтгъхуи":

    Вземай Васелин и заповядайтеи добре сте ми дошли скъпи гости.
  • 64 бай Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Отвратен":

    Иди на лекар
  • 65 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Руска ,беше излишно,а к-та можеш да я видиш в огледалото.
  • 66 Иво

    19 2 Отговор
    И сглобката я очаква такава съдба ,да продадеш народ и Държава ,прошка няма !!!
  • 67 Немцов

    7 1 Отговор
    Дали ще открият съдиите, които ще ликвидират "журналистите" на ДВ в България?
    Няма да могат, но за сметка на това, тези, които очакват участта си, ще се самоубиват сами, имайки пред очите си, как са били смлени техните колеги нацисти.
  • 68 От ЮАР

    12 2 Отговор
    Престъплението на този човек се състои в това, че е застрелял другите двама от екипажа. Ако беше избягал сам, щеше да е О.К.
  • 69 Баширов&Петров

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    "повече такива хора трябват на Русия" Съгласен съм. трябва да има повече такива,самите мъртви
  • 70 Верно ли бе

    7 2 Отговор
    Със здраве да си харчи парите.
  • 71 666666

    7 1 Отговор
    Ще ям жито с кеф
  • 72 До някой си

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Някой си":

    Какво общо има това къде искаш да живееш с истината!.
    .Впрочем защо ли питам?!Някои хора смятат за нормално истината да е на страната на силния.И ако утре друг стане силния те пак ще са на негова страна.Значи тъй като живота на запад е по-богат от този в Русия, трябва да да плюваме по Русия и дори да казваме например, че тя не ни е освободила от турското иго.Е това е манталитет на почасови труженички.
  • 73 Бармалей

    7 2 Отговор
    Колко работа може да се намери на тия момчета и у нас ....
  • 74 Българин

    3 16 Отговор
    Това е един доблестен руснак, отказал да извършва военни престъпления в Украйна. За разлика от бандата убийци на Путин.
  • 75 ЕВРОНЮЗ

    7 1 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, аз разбрах всичко. Само неможах да разбера парите които са му обещали получил ли ги е и как. В брой или на банкова сметка и къде са сега. 😂😂😂
  • 76 УКРИТЕ нямат вече ПИЛОТИ

    6 3 Отговор
    ОПИТАЛИ СА СЕ ДА ГО ВЪРНАТ НА ФРОНТА ДА СЕ БИЕ ЗА ТЯХ. ТОЙ ОТКАЗВА И ТЕ ГО ВЪЗНСЯТ И ОБВИНЯВАТ ЕСТЕСТЕННО ДЕЖУРНИЯ ВИНОВНИ ПУТЯ.....
  • 77 слепок

    9 2 Отговор
    По време на военни операции наказанието за дезертьори е само едно. Налага се веднага. Руснаците много са чакали. Ако въобще са те.
  • 78 ЗНАЕ СЕ ЧЕ

    6 2 Отговор
    ВСЕКИ КОЙТО ТАКА ПОСТЪПВА , ТОВА ГО ЧАКА
  • 79 Магелан

    2 3 Отговор
    Шок и ужас.Ха,Ха,ха,ха.Някой хора откриха болшевишко комунистическа топла вода.Че това си е запазена марка от 1917 гд.Октомврийската революция в Русия когато руските чекисти на Джержински убиват най жестоко Троцки в Мексико. И така вече почети поведе от 100гд.дългата ръка на КГБ ликвидира так наречените руски предатели на болшевиките и комунистите.Способире са различни.От жесток разстрел до капсули като на нашия убит Георги Марков в Лондон с чадър.До отравяне с Новачок.
  • 80 Харон

    1 2 Отговор
    Та, та, та, та. И навярно един в главата. Та. И ако го правят с Берета едвам се чува....Ако пък е в подземен гараж, от шумът на вентилаторите пък хич. Лека му пръст....
  • 81 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "значи":

    А родителите на Сирски продължават да си живеят в Русия.Сигурно те са отгледали детето. .Не им е леко,че синът им ( и не е доведен) се оказа долен предател ,служещ на нацита.
  • 82 Курамиянко

    1 0 Отговор
    Ауу, ко нещо
  • 83 Курамиянко

    0 0 Отговор
    Ауу, ко нещо
  • 84 смерш

    2 1 Отговор
    за всеки предател
  • 85 ПРИПОМНЕТЕ СИ ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ОТ СЪРАТ

    1 0 Отговор
    НИЦИТЕ НА ЛЕНИН , НЕГО КАК ГО НАСЯКОХА НА ПАРЧЕТА - ТОВА ЧАКА ПРЕДАТЕЛИТЕ !
  • 86 стара максима

    3 1 Отговор
    НА КУЧЕ - КУЧЕШКА СМЪРТ!
  • 87 защо

    4 0 Отговор
    лекичко се премълчава ,че тоя герой е застрелял бойните си колеги от екипажа , преди да кацне в Украйна и да си вземе наградата от 500 000 Е ?
  • 88 ъхъ сега разбрах

    0 1 Отговор
    максимчо разстрелял първо единия както управлява вертолета а другия кротко си чакал реда
  • 89 Плевнелиев

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Неговите":

    Е стига с тези 500 000 евро още в началото казаха ,че са 500 000 гривни. Кой ще му даде половин милион евро? Новината е ,че е убит човек който е убил двама свои колеги.Вие преценете дали е заслужил или не.
Новини по държави: