Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2024 16:12 2 131 85

Каква ще е военната стратегия на Украйна през 2024 г.

  • украйна-
  • стратегия-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • сащ-
  • оръжия-
  • бен ходжис-
  • политико

Три основни неща ще определят траекторията на конфликта през идните месеци

Каква ще е военната стратегия на Украйна през 2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна има амбициозна цел за тази година – да издържи, пише в статия на изданието „Политико“. През тази година страната навлиза в третата година от пълномащабната война, която поведе Русия срещу нея. През настоящата година се навършват и 10 години, откакто Москва незаконно анексира Крим и постави началото на конфликта в Източна Украйна, припомня изданието, цитирано от БТА.

След първоначалното отчаяние от руското нашествие преди две години, последвано от големи надежди за бърз обрат, фактите на фронтовата линия сега навеждат на мисълта за година на стагнация, казват авторите на публикацията Джошуа Посанър, Вероника Мелкозьорова, Стюърт Лау, Пол Маклийри и Хенри Донован.

Украинските войници са изтощени и не им достигат артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана (ПВО). Те все още не са получили оръжейни системи, като изтребителите Ф-16 или произвежданите в САЩ армейски тактически ракетни системи "АТАКСМ МГМ-140".

Тази година ще бъде "година на възстановяване и подготовка и за двете страни на конфликта, подобна на 1916 и на 1941-1942 година“, заяви пенсиониралият се миналата година генерал-лейтенант Марк Тис, бивш заместник-командир на въоръжените сили на Белгия.

За да оцени възможностите за следващата година, „Политико“ помоли анализатори, действащи офицери и военни експерти да представят гледната си точка за войната.

Никой не дава точен график за 2024 г., но всички са съгласни, че три основни неща ще определят траекторията на конфликта през идните месеци. На първо място тази пролет ще има овладяване на очакванията, защото Украйна няма да има достатъчно оборудване и жива сила, за да започне значително контранастъпление. На второ място Русия с помощта на съюзниците си е придобила артилерийско преимущество и комбинирайки го с непрестанни наземни атаки, разгромява украинските позиции. На трето място без западна ПВО и далекобойни ракети и артилерийски снаряди Киев ще се затрудни с осигуряването на надеждна, устойчива защита.

„Тази година ще е сложна и никой не може да предскаже накъде ще поеме Русия или дали тя ще напредне тази година“, заяви украинският военен анализатор Тарас Чмут, който е и сержант от запаса на морските пехотинци на военноморските сили на Украйна.

Ясно е обаче, пише в статията на „Политико“, че Украйна отстъпва.

След много седмици кървави боеве този месец Русия най-накрая превзе града-бастион Авдеевка. Без да спира дори за кратка почивка, нейната армия продължи да предприема атаки по други ключови украински твърдини и логистични центрове: Роботине, в Запорожка област, Купянск край Харков и Часов Яр в Донецка област.

„Ключов фактор е възможността на Украйна да установи добри отбранителни позиции“, заяви пред „Политико“ анонимен германски офицер, който следи конфликта.

Русия има способност да продължи, защото не се интересува особено от живота на войниците си. Украинските военни изчисляват, че превземането на Авдеевка е струвало на Русия 47 000 войници, докато Андрей Морозов, подкрепящ войната руски блогър, който се самоуби, написа, че руската армия е изгубила 16 000 военни. Президентът Володимир Зеленски казва, че Русия е загубила седем души за всеки убит украинец.

Освен това Русия е успяла да постигне артилерийско надмощие. Изчислява се, че годишната ѝ продукция на снаряди е между 1 и 4,5 милиона броя. „Този обем значително надминава количеството артилерийски снаряди, които са на разположение за Украйна“, се отбелязва в проучване на министерството на отбраната на Естония.

Западните страни се опитват да засилят собствената си продукция, като САЩ планират да достигнат производство на 1 милион снаряда годишно до края на 2025 г. в сравнение с предвоенните 190 000.

Русия също така е подпомогната с дронове от Иран и с около милион снаряда от Северна Корея, като според главния прокурор на Украйна Андрий Костин от началото на годината е изстреляла най-малко 24 севернокорейски балистични ракети по време на атаките си срещу Украйна.

Украйна страда от недостиг на снаряди и това принуждава бойците на фронта да пестят боеприпаси. Киев се опитва да засили вътрешната си продукция, но напредъкът е бавен. Обещанието на Европейския съюз да изпрати милион снаряда до март не е изпълнено – към настоящия момент са доставени едва 300 000.

САЩ може и да са изпратили около два милиона 155-мм снаряда от началото на войната, но потокът от доставки е пресъхнал заради безизходицата във Вашингтон около военната помощ за Украйна.

По време на телефонен разговор, провел се на 20 февруари между министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров, главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, са били представени приоритетните желания на Украйна за ново оръжие и оборудване за следващите месеци.

Исканията на Украйна, според запознат с разговора анонимен източник на „Политико“, отразяват някои важни промени относно това как украинците планират да воюват тази година и посочват как войната се е изменила в сравнение с първите си дни.

Както обикновено, начело в списъка са системите за ПВО, но вместо изтребители и танкове Киев иска повече дронове за наблюдение и за нанасяне на удари с голям обсег, следвани от средства за радиоелектронна война за заглушаване на руските дронове и балистични ракети, насочени към украинските фронтова линия и гражданска инфраструктура.

Според старшия анализатор на британския мозъчен тръст "Кралски обединен институт за изследвания в областта на сигурността и отбраната" Джъстин Бронк от успеха на Запада да снабди Украйна с необходимото през следващите месеци зависи, дали тя ще издържи тази година. „Поддържането на доставки на ракети земя-въздух за доставените на Украйна от Запада ракетни системи за ПВО и за тези, които са ѝ останали от съветско време системи, ще е ключова задача за западните партньори през 2024 г.“, заяви Бронк, цитиран от "Политико".

Американското разузнаване твърди, че 315 000 руски войници са загинали и ранени от началото на войната, но Кремъл продължава да изпраща на фронта допълнителни хора. Руският президент Владимир Путин заяви миналата година, че Русия разполага с 617 000 военни в Украйна, като още са на път. Руското население е тройно по-голямо от това на Украйна, което засега позволява на Путин да избягва по-широка мобилизация и вместо това разчита на войници по договор и да опразва затворите в страната за пушечно месо, посочва изданието.

„Потокът на онези, които са готови да защитават интересите на родината с оръжие на ръка, не пресъхва“, заяви Путин по време на годишната си пресконференция на 14 декември.

Украинската армия наброява 800 000 души с резерв от около милион. Опитите да се увеличи числеността ѝ чрез снижаване на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, които ще добавят допълнителни 400 000 души в армията, се сблъскват с жестока съпротива.

„Тази година е година на стратегическо укрепване на силите и на отбрана и за Украйна, както и за евроатлантическата общност това е време да изградим необходимата военна и индустриална основа“, заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур. Според него до 2025 година Украйна вече може би ще има достатъчно възможности да победи Русия.

Друг проблем в Украйна е запазване на вярата, че тя ще победи Русия.

Повечето европейци подкрепят Киев, но преобладаващото мнозинство смята, че тя ще загуби войната. В самата страна 85 на 100 от населението все още смята, че Украйна ще спечели, но според последните социологически проучвания малцина могат да обяснят как ще изглежда победата и кога ще настъпи. Песимизмът се засилва от това, че доставките на помощ са се забавили през последните месеци, посочва "Политико".

Според украинския анализатор Тарас Чмут много зависи от това дали републиканците в Конгреса на САЩ ще прекратят съпротивата си срещу помощта за Киев.

Настроенията в Украйна са мрачни, пише още в материала на „Политико“, което според изданието се е видяло по време на скорошната Мюнхенска конференция за сигурност, където миналогодишният оптимизъм относно успешната контраофанзива е заменен с горчив песимизъм.

За ген. Бен Ходжис, бившия командващ на силите на САЩ в Европа, фактът, че Украйна продължава да поддържа жизнеспособна отбрана и че остава непреклонна, е повод за оптимизъм.

От една страна изтребителите Ф-16 ще започнат да пристигат през следващите месеци, помагайки на Украйна да се бори за контрол над небето. Има също индикации, че САЩ може да изпратят повече балистични ракети АТАКМС, докато Германия е под натиск да достави своите мощни крилати ракети. Такива оръжия биха позволили на Украйна да порази руските логистични и въздушни бази доста зад фронтовите линии, подкопавайки способността ѝ да продължи да атакува.

„Тази война продължава от 10 години, Русия имаше всички предимства, а след 10 години тя окупира едва 18% от Украйна“, казва ген. Ходжис. „Тя е загубила половин милион войници, положението на Черноморския ѝ флот се влошава с всеки изминал ден и военновъздушните сили не могат да получат превъзходство във въздуха“, допълва военният. Това, което е необходимо, според него, е ясен ангажимент от западните лидери - не просто да застават зад Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, но и да я подкрепят с оръжията, от които се нуждае, за да спечели войната.

„Мисля, че Русия всъщност е в по-лоша форма, отколкото си мислим“, заключва Ходжис, цитиран от "Политико".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    54 5 Отговор
    Стратегията от една дума: "БЯГАНЕ".
    Бягай, Форест, бягай!
  • 2 Мммма

    53 5 Отговор
    Основна стратегия е да вдигат белия байрак.
  • 3 Айзък Айзимов

    37 5 Отговор
    Ненаучна фантстика и пудра захар.
  • 4 Москва

    41 5 Отговор
    Какво значение има на Украйна стратегията?
    Важна е нашата!
  • 5 Ксаниба

    41 4 Отговор
    стратегията : бягай, залягай, предай се!!!
  • 6 Русофил

    4 39 Отговор
    Не знам за Украйна, ама и на русията няма да и е леко като едно време.
    Изчезнаха руските туристи. Тук-таме някой в Дубай или Анталия.

    Коментиран от #29

  • 7 Диди

    40 4 Отговор
    към полската граница, естествено.
  • 8 Бен Джонсън

    28 2 Отговор
    Гледайте от мене и успех
  • 9 БайДънчо:

    49 5 Отговор
    Военната стратегия на Украйна през 2024 г.
    С две думи; Безусловна и пълна К@питулация!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Радио Ереван

    26 5 Отговор
    Стратегията се изразява с една дума: "Капитулация !"
  • 13 Капитулация на У

    21 5 Отговор
    Военната стратегия на У през 2024 ще е безусловна капитулация!
  • 14 Тома

    24 5 Отговор
    В момента укронацистите са с тактика който може да бяга силно оставяики ранени и оръжие.
  • 15 Мммма

    15 4 Отговор
    Друг проблем в Украйна е запазване на вярата, че тя ще победи Русия. :). :). :)
    Вярвайте си!:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Англосаксите

    16 3 Отговор
    Са виновни за войната в окрайна
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Диди

    4 25 Отговор
    Украинците ще продължат да защитават родината си.Те ще получат нужните оръжия.

    Коментиран от #34, #39, #81, #82

  • 21 ДБил

    20 1 Отговор
    Не са изтощени - след големите бомбета тичаха презглава по нивите....
  • 22 Падам си

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    По изръбени вегънчета
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Акула

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Радио Елто":

    Прав си Козлодуйски,Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!И да не забравя FJB !
  • 25 Българин

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    И какво като си веган жендю
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хихи

    20 1 Отговор
    Стратегията е Реконранаступ в посока Киев..

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русофил

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Не мисли за руските туристи а за окраинските и в Европа никой не ги иска вече

    Коментиран от #48

  • 30 Затова ли

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    Избягаха панически от Авдеевка?😂🤣😂
  • 31 бай Ставри

    24 1 Отговор
    Навремето западняците ни накараха да нарежем една камара военна техника, да редуцираме потенциала на военно-промишления си комплекс. Сега дайте да дадете ! Печалбата от това което произвеждаме за укрите пак при техни фирми посредници отива. Тези не са на никой съюзници. Това са измамници, които се хранят с чужда кръв. С такива приятели, врагове не ни трябват.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хихи

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хихи":

    С цел изтощаване на руската армия докато ги догонва
  • 34 А ти кога

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Ще се подложиш на нужното лечение в психиатрична клиника и ще спреш наркотиците?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тонката

    11 1 Отговор
    "Каква ще е военната стратегия на Украйна през 2024 г."

    Ако беше футболен мач, стратегията щеше да звучи така:

    Да паднем с по-малко!😁
  • 37 луда крава

    16 2 Отговор
    Само украински изчисления гледаме ??!! А лично те не знаят колко са им загубите защото руснаците ги погребват !
  • 38 пешо

    9 1 Отговор
    да вдигнат бялото знаме
  • 39 Мдааа

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    До последният украинец, както се изказа памперса. Целта му ще бъде изпълнена.
  • 40 Стратегията

    10 0 Отговор
    Беж от другата страна на ряката, че слънцепеците станаха много
  • 41 Гери

    8 0 Отговор
    Войните се водят на базата на ясна кауза-национална цялост, обединение на групи хора от един етнос, религия и исторически корени, за завоюване на чужди територии(империализъм), не отговарящи на съвремието идеологии, ориентиране към грешната страна(България има исторически опит в това).Консолидирането на страните от ЕС и НАТО под свирката на уморения хегемон САЩ става хаотично, без дългосрочно планиране, при разпадане на националните идентичности на отделните страни(ние сме лошия пример), разпадане на икономическия до скоро превес, лутане в изборни платформи, робуване на народ(Украинския), който се доказва(винаги е било така), като консуматорски.Срещам ги ежедневно в Пловдив-продаващи ножове и тенджери-ментета за да живеят и други,накупили скъпи имоти по морето и то основно от руснаци без колебание и каращи бутикови коли.Кой е лишен от истински ценности ...ние, българите, новодошлите, европейците като цяло или тези, които очакват новото поколение.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Обобщение

    12 1 Отговор
    Масово бягство на ВСУ от Тоненкое. Руснаците могилизират с миномети по бягащата армия. ВС на РФ в настъпление по всички направления. Ракетни удари по пристанищата на Черно море- Одеса,Килия,Рини,Измаил. Военни доставки са прекъснати. Разрушена инфраструктура и петролни танкове горят!

    Коментиран от #53, #58

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Настолен указател за напреднали

    12 1 Отговор
    Прав е г-н бай хлопни дъска, както винаги точен! С бистрия си неподражаем ум отново заковава злодеите! Руснаците винаги са били и з в е р г и, 1945 г. победиха Хитлер във ВСВ, а после пуснаха и две атомни бомби в Япония, след което обвиниха Саш за всичко това!!! И до сега някои ганьовците вярват на тая руска пропаганда и анатемосват Р а ш а! Дори и климата се променя по указания на Кремълския Император Владимир - Влад Мира, пустият му к у ч и син !!!! А дали пък дядката бай хлопни дъска не се е нервирал, че това не е техен к у ч и син...
  • 47 Така е

    14 0 Отговор
    Нощно време Путин не спи, а с голям дървен лост измества оста на въртене на Земята накриво! Прави го единствено за да дразни Грета Тунберг.
  • 48 Русофил

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    Не мога да не мисля за руснаците. Нали съм русофил.
  • 49 доктор Ох Боли

    8 1 Отговор
    Губещите войната озлобяват и вършат глупост след глупост !!! Това е, все едно да правиш едно и също нещо, отново и отново и да очакваш различен резултат !!! Присъщо е само на лудите !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Санчо

    6 1 Отговор
    Назад, назад моме Калино
  • 52 бай Нострадам

    9 1 Отговор
    Няма да има и спомен за някаква Украйна след няколко години.
    Но и ЕС ще бъде само лош, но избледняващ спомен. Заедно с алианса, другата страна на тоз тиквен медал.
  • 53 ДБил

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "Обобщение":

    Виждат дебелия и в Тоненкое... Явно пак има англета в Одеса-имало е де....
  • 54 бай Ставри

    9 1 Отговор
    От тези на снимката се съмнявам някой да е между живите, което е жалко. Мисля, че основните виновници за това живеят на британския остров и отвъд океана. Не омаловажавам руския имперски принос, но понеже познавам историята съм сигурен кой започна това.
  • 55 Мишел

    11 2 Отговор
    Както показа катастрофалната украинска контраофанзива, украинската армия не в състояние да напредва срещу руската.
    Както показа превземането на града суперкрепост Авдеевка и на още 5 града крепости, украинската армия дори при отлично построена отбрана не може да държи защита срещу руската армия.
    Когато не си в състояние да атакуваш или да е защитаваш успешно, единствената ъзможна стратегия е бягство, за да не те пленят или убият.
    През 2024г. ВСУ ще отстъпват стратегически с бягство, като опитват с подкрепата на Нато да търсят удари с пиар ефект по
    Кримския мост, Крим, Черноморския флот , обекти в Русия. Тези удари не оказват влияние на фронта, но отговорът на Русия при нейните възможности ще влияе на цяла Украйна.
  • 56 Някой

    8 2 Отговор
    Стратегия: Умирай трудно!
    Резултатът обаче ще е много по-плачевен, от ако бяха обявили моментално капитулация. Руснаците щяха да сложат техни хора да управляват Украйна, но щеше да си съществува. А сега вече не е ясно накрая ще имал ли изобщо Украйна. Или например Малорусия, част от Русия.
    А аз бих мобилизирал безработните - задължително.
  • 57 Хасан Хаспела

    2 14 Отговор
    Стратегията е ясна-изтощаване на руският настъпателен потенциал и контраофанзива. Всичко зависи от това, колко експедитивно ще реагира Западът на нарасналата заплаха от Русия. Засега руският диктатор печели време, като се надява на избирането на Тръмп и на противоречията в ЕС. В момента в който украинците получат в достатъчно количество далекобойни ракети и снаряди, "втората в света" ще се окаже в неблагоприятна ситуация. На Запад започват да осъзнават, че ако не помогнат на украинците, ще им се наложи на самите тях да воюват. Точно затова, Европа прави опити да се консолидира. Дори и при евентуално избиране на Тръмп, украинците ще продължат да получават оръжия, но със сигурност, ще има определени трудности. Тази война се очертава да бъде дълга.

    Коментиран от #59, #68, #74

  • 58 Мишел

    12 0 Отговор

    До коментар #44 от "Обобщение":

    Днес украинските части избягаха от Степовое, край Авдеевка, отново без заповед за отстъпление от командването.
  • 59 Мишел

    14 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан Хаспела":

    Украайна няма подготвени отбранителни линии за линията на фронта. Голямо изтощение ще пада в голата степ, при сегашното положение с 15-20 пъти повече жертви при украинците, отколкото при руснаците.

    Коментиран от #60

  • 60 Хасан Хаспела

    0 12 Отговор

    До коментар #59 от "Мишел":

    "Жертвите" при украинците са в пъти по-малко. Точно затова руският военен блогър "Мурз", който публикува реалните загуби на руснаците, се самоуби.

    Коментиран от #62

  • 61 ваксиниран веган

    10 0 Отговор
    Просто тарикатите американци прехвърлиха издръжката на Незалежната на европейците. Нали сключиха 10-годишни договори за сигурността с Германия, Великобритания и Франция. Глупаците се бият за американските интереси, а едни други глупаци ще плащат за това. Германия на всичко отгоре подписа за 5-годишна финансова помощ гарантираща заплатите в държавния сектор и пенсиите на Украйна. А украинците си направиха градския транспорт безплатен в повечето големи градове. Като има будали да бачкат и да плащат, що да не пък.
  • 62 ха ха ха ... има ли още малоумни

    10 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хасан Хаспела":

    Ти вярваш ли си на простотията която си написал ?

    Коментиран от #78

  • 63 Не показват ли нашите лакеи, че не ги ин

    8 0 Отговор
    Не показват ли нашите лакеи, че не ги интересуват вътрешните проблеми, важното е да се харесват от господарите им.
  • 64 Дългия - (колкото е необходимо)

    6 0 Отговор
    "според него, е ясен ангажимент от западните лидери - не просто да застават зад Украйна толкова дълго, колкото е необходимо"- какво правят след като са застанали зад нея, не е важно, важното е, да си плащат.
  • 65 Наблюдател

    12 0 Отговор
    Докато разните "анализатори" не проумеят, че войната не е само между Русия и Украйна, нищо няма да разберат. Всички подтиснати и изстисквани от Запада държави се надигат и се обединяват около Русия и Китай. Без суровини от "третият" Свят, развитите "демократични" държави са балон, който ще се спука много скоро.
  • 66 Стратегията е ясна :

    5 0 Отговор
    Крачка- напред,две- назад...!
  • 67 Муха на стената

    5 0 Отговор
    Бях в стаята, когато авторите на публикацията Джошуа Посанър, Вероника Мелкозьорова, Стюърт Лау, Пол Маклийри и Хенри Донован я олодиха и родиха тази блестяща статия. Беше много вълнуващо преживяване.
  • 68 Хе,хе...!

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан Хаспела":

    ВЕрвай си...
  • 69 Един там

    6 0 Отговор
    Без да игнорираме съдържателната страна на матряла, да цитираме, пък белким в дебелите чутури на наште партнери, влезе нещо: "(...) председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Мили говори от името на американските военни и предрече пред Конгреса, че Киев ще падне до 72 часа." Ето от къде тръгнаха "провалите в инвазията" на Русия! Не от Путин, не от Шойгу и не от Лавров! Американците си ги съчиниха, за да си съчиняват и победите! Но кво да искаш от т р а н с с е к с у а л и!
  • 70 Бокачо

    9 0 Отговор
    Вече е очевидно, че всичко ще си дойде на мястото и всеки ще си получи заслуженото, в крайна сметка... Проблемът е, че в индивидуален план, всички ще плащаме поравно за простотиите на господарите си! Но както се казва, "преди нещата да се оправят, първо трябва да се сговнят"...
  • 71 ква стана тя

    6 0 Отговор
    жендърски преструвки-колко тъжно за Украйна! Ами излъгахме ви, кой ви е крив че вярвате на разбойници!
  • 72 Дако

    10 0 Отговор
    Браво !!! Казахте кой прогнозира падането на Киев за три дни - и това беше оня - Мили. После приписаха това твърдение на руснаците, макар че нито един русофоб не е в състояние да каже кой руски политик или военен е казал такова нещо.
  • 73 Сократ

    7 0 Отговор
    Украинска стратегия? С генерал "касапин"? Колко още нещастници ще бъдат изловени по улиците и хвърлени в месомелачката? И като свършат, почват техните жинки? После старците и децата? И така до последния укроп, както каза Борис Джонсън? Страхотна стратегия.
  • 74 Манго Самосвала

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан Хаспела":

    Най Добрата Стратегия
    🏳️ 🏳️ 🏳️
  • 75 Дедо ви...

    6 0 Отговор
    Сметки без кръчмар!!!
    В Украйна изчислиха колко ракети и дронове са нужни за разрушаването на Кримския мост
    На фона на продължаващия конфликт в Украйна в социалните мрежи активно се обсъждат плановете на украинската армия за разгрома на Кримския мост. Съобщава се, че подобна операция ще изисква значителен арсенал от оръжия, включително 20 до 30 крилати ракети Taurus, двадесет ракети ATACMS M57E1, десет ATACMS M39A1 и до двадесет военноморски дрона.
    Украинските „специалисти“ предполагат, че ударите по опорите на Кримския мост трябва да се извършват с ракети ATACMS, последвани от пристигането на ракети Taurus. Морските дронове като Sea Baby ще бъдат използвани за отвличане на вниманието на руските системи, охраняващи моста. Специално внимание е отделено на възможното използване на ATACMS за потискане на системите за ПВО преди основната атака с ракети Taurus.
    Остава открит обаче въпросът за прехвърлянето на Украйна на необходимото за такава операция оръжие. В САЩ Конгресът блокира допълнителната помощ за Киев, а в Германия Бундестагът отхвърли предложението за доставка на ракети с голям обсег на действие Taurus, за което само 182 депутати гласуваха срещу 480.
  • 76 Иванушка 🇷🇺

    5 0 Отговор
    Две думи - Отчаяние и Безнадежност описват моралното и психично състояне на Украйна ))
  • 77 анонимен

    5 0 Отговор
    капут!
  • 78 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "ха ха ха ... има ли още малоумни":

    Бай Асан Аспуха се изхвърли малко като Вангелия Гущерова - предсказва бъдеще. то и аз когато съм на няколко ракии така правя...
  • 79 Проблемът е, че

    5 0 Отговор
    Украйна няма стратегия. Слуша и изпълнява волята на западните си господари и затова страда и ще страда изключително много.
  • 80 Цензура

    4 0 Отговор
    Досега поне една прогноза на смешникът ходжис да се е осъществила? Тоя "генерал" е точно толкова военен, колкото аз съм балетист. Няма как 800 000 армия да даде 315 000 убити, при положение, че на всеки убит има трима ранени, има пленени и т.н.
    А стратегията на укрите я виждаме - бягат презглава.
  • 81 БПФ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Фльoрцичке, тия оръжия трябва да се произведат... а за да се произведат, трябва индустрия. Нещо което НАТО няма.
  • 82 Дано

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Дано, Диди! Оказа се, че е далеч по-сигурно да се надяваш на оръжия от Северна Корея, отколкото от НАТО!
  • 83 Уилям Втори

    4 0 Отговор
    Стратегията е ясна ,поръчки на бели знамена в Китай и задгранично правителство в Лондон.
  • 84 стратегията

    5 0 Отговор
    зеления разчита на братовчедите си от израел ще ги води да му помагат
  • 85 дядо поп

    3 0 Отговор
    Рев и просия!
Новини по държави: