Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2024 03:06 1 667 74

24 февруари 2022 г. Путин вероломно нападна Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • путин-
  • руска агресия-
  • руска армия

Операцията беше обявена като "специална военна операция"

24 февруари 2022 г. Путин вероломно нападна Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 февруари 2022 година рано сутринта руският президент Владимир Путин обяви военно нахлуване в Украйна от север, изток и юг.

Операцията беше обявена като "специална военна операция в Донбас".

Още новини от Украйна

Путин се оправда, че решението е взето, за да защити хората, които "в продължение на осем години са подложени на геноцид от страна на киевския режим".

На 21 февруари Кремъл призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, а малко след това изпрати там "миротворци".

Навършват се две години от началото на това, което в Путинова Русия упорито наричат „специална военна операция“, в Украйна - пълномащабна инвазия, а по света – най-голямата агресия срещу суверенна държава на европейския континент след Втората световна война. Равносметката е поравно горчива и обнадеждаваща, пресмята "Дойче веле".

Горчива, защото Украйна дава скъпи жертви и търпи мащабни разрушения на инфраструктурата, икономиката и населените си места. През 1992 страната имаше 51-милионно население. Не повече от 33-34 милиона я населяват в момента – резултат на негативна демография, но и защото инвазията отприщи многомилионна вълна бежанци.

Колебанията на Запада

Горчива и заради предпазливостта, колебанията и непостоянството на Запада в подкрепата за Украйна. Неотдавна ЕС гласува пакет от 50 милиарда евро помощ за страната. Същевременно полски фермери блокираха украинско-полската граница, за да протестират срещу достъпа на украинска земеделска продукция до пазарите си. На протестите им се видя червено знаме със сърп и чук, както и плакат, който гласеше: „Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство“ - а Полша е една от най-пострадалите от СССР европейски страни. На Германия и Франция пък им трябваше много време, за да проумеят какво се случва и да реагират адекватно.

Ключовият съюзник на Киев - САЩ - е на финалната права преди президентски избори, в които подкрепата за Украйна играе сравнително маргинална роля. Изолационизмът на Тръмп, откритото му нежелание да се конфронтира с Путин и голямото влияние на бившия президент в Републиканската партия са източник на основателни тревоги за украинците.

Неотдавнашно изследване на Европейския съвет за външна политика показа, че за глобалния Юг войната между Русия и Украйна е по-скоро регионален конфликт, без особено значение за страни като Бразилия, Индия и Южна Африка. Сблъсъкът между Израел и „Хамас“ в Газа е възприеман като истинската заплаха за мира и международния ред.

Неуспехът на украинската контраофанзива, разногласията между президента Зеленски и главнокомандващия генерал Залужни, довел до смяната на втория, относителната стабилизация на фронта и частичните руски успехи като този при Авдеевка допринесоха за песимистичните нагласи, според които войната трудно ще бъде спечелена.

Руското пропагандно влияние

Медиите играят ключова роля във всичко това. От една страна имаше преекспониране на очакванията за бърза и лесна украинска победа, от друга – постепенно изместване на украинската тема в информационния поток. И двете се случват на фона на постоянна и интензивна руска пропагандна кампания с глобален мащаб.

Най-горчивият извод е, че за момента руснаците печелят не толкова военния сблъсък, колкото информационната война. Благодарение на мощната си дезинформационна кампания Русия успява да наложи до голяма степен наратива си – при това не само в глобалния Юг, а и на Запад. Руското пропагандно надмощие крие истинска опасност.

Но двугодишната война дава поводи и за оптимизъм. Русия може да не е през разпад, режимът на Путин може и да е консолидиран за момента, но руската армия не е силата, от която се бояха близки и далечни страни. Киев не падна. Украйна спря устрема на инвазията, върна си значителни територии и воюва на равна нога с държава, възприемана за свръхсила.

Украинската армия доказа себе си като изключително боеспособна, силно мотивирана и възприемчива към нови технологии. Украинците показват стратегическа и тактическа гъвкавост и добра координация между различните родове войски. Може да се каже, че в момента украинските въоръжени сили са сред най-добрите в света.

Украинският народ е решен да надделее

Най-катастрофалната загуба за Путиновия режим е консолидацията на украинското общество против нашествениците. Дълбокомислените анализи за разделението на „левобережная“ и "деснобережная“ Украйна, за рускоезично и украиноезично население в междуособен конфликт, се обезсмислиха пред решимостта на украинския народ да надделее.

Украйна никога повече няма да бъде московска колония. За украинците тази война е отечествена (паралелът с Втората световна не е случаен) и степента на доброволческо участие в тила е точно толкова впечатляваща, колкото ефективността на въоръжените сили на фронта. Въпреки трудностите, между тил и фронт няма разнобой.

Спектърът на доброволческа дейност е широк – от събиране на помощи за семействата на загинали войници до закупуване на лекарства и медицински консумативи за фронта, от участие във възстановяване на домовете на пострадали от бомбардировките до купуване на дронове и обучаване на оператори. Степента на солидарност е забележителна.

Не по-малко впечатляващ е живецът в гражданското общество. Украйна – синоним на корупция през целия постсъветски период, има повече и по-дейни разследващи журналисти от много мирни европейски страни. Работата им е особено трудна в условията на война, но те я вършат независимо от условията.

Украйна – като лаборатория за бъдещето

Украинският медиен пейзаж търпи промяна. До Евромайдана през 2014 година тежката цензура, олигархичната медийна собственост и знаковите убийства на журналисти превърнаха страната в една от най-опасните за упражняването на тази професия. Днес информационният монопол на контролираните от държавата медии е разклатен.

В известен смисъл военновременна Украйна е лаборатория за бъдещето на либералната демокрация. В тази война се срещат противостоящи си идеи на съвремието, при това в условия на радикални технологични промени и едновременна деглобализация. От изхода ѝ светът ще съди за жизнеспособността на авторитаризма и демокрацията.

Именно затова подкрепата за Украйна не бива да отслабва.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петър

    45 9 Отговор
    "24 февруари 2022 г. Путин вероломно нападна Украйна"
    Да не забравяме все пак, че крушката винаги си има опашка.

    Коментиран от #65

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 46 Отговор
    Вие продължавайте да опасвате с бази и да дрънкате оръжия край бърлогата на мечката, пък после се жалвайте, че ви подгонила...
    Що дирят САЩ на хиляди километри от тях? Каквото дирят, това ще намерят...
  • 5 Българин

    35 49 Отговор
    Окрайна не е държава това е едно бу.нище управлявано от смети.щето САЩ

    Коментиран от #63

  • 6 ГОЛЯМ СМЯХ

    39 46 Отговор
    Колко глупави трябва да бъдат западните лидери, че да вярват че могат да победят Русия във война през 21 век? Русия е победила великата армия на Наполеон, победила е коалиция от европейски държави през Гражданската война1918-1922 г., победила е армията на Хитлер, която бе завладяла Франция за 40 дни, с цената на огромни жертви. При това тогава Русия е била Велика сила, но не е била суперсила. Сега Русия е военна суперсила заедно със САЩ и НИКОГА РУСИЯ НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА МОЩНА, ЗАТОВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Я ПОБЕДИ! В НАЙ-КРАЙНИЯ СЛУЧАЙ РЕЗУЛТАТЪТ ЩЕ БЪДЕ РЕМИ - ЯДРЕН АПОКАЛИПСИС И КРАЙ НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Мултимилиардерите на САЩ прекрасно разбират това и няма да позволят на политици-авантюристи да ги лишат от милиардите и живота им...

    Коментиран от #59

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 35 Отговор
    Бисмарк: Сключвайте договори с когото искате, разгръщайте каквито желаете войни, но никога не закачайте руснаците.

    Коментиран от #60

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 34 Отговор
    Руснаците са умни, хубави бели хора. Смел народ победител и наш освободител. Владеят най-голямата суша на земята и имат излаз на три океана. А хоxлите са исторически нещаcтници, които вредят на целия свят и затриват себе си поради глупоcт.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петър

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "1551":

    Знаеш ли, точно за този ден (24 февруари) преди две години от всички български медии беше широко анонсирано някакво разхлабване на ограниченията на кафенетата, ресторантите и заведенията за хранене свързани с Ковид-19, медиите се бяха подготвили с обширни репортажи от заведения за хранене и кафенета На 24 февруари 2022 година, трите национални български мисирки(БНТ, БТВ и Нова ТВ) не обелиха една дума за Ковид-19, тогава ми стана още по ясно какво представляват българските медии.
  • 11 Доктор Манчев

    11 31 Отговор
    Путин е убиец!!! SOB!!!
  • 12 Англосаксонците

    37 7 Отговор
    вероломно потъпкаха мира и подпалиха войната. Байдън и Б Джонсън са военнопрестъпници!
  • 13 Резюме на грозната творба

    35 7 Отговор
    Всички знаем, че САЩ подхлъзнаха Украйна, че уж щяла да влиза в НАТО, което заедно с 8 години урконацистки тероризъм над Източна Украйна предизвика военната операция. А че не е война е ясно и на децата от детската градина - Русия пази братското Украинско население от налудничавите напъни на Зеленски да окраде и последният Американски долар от "помощите". Западната пропаганда в България е смехотворна и безсилна, което се доказва от подобни статии.
  • 14 София

    10 4 Отговор
    Трябва да има Мир
  • 15 Марк Твен

    28 6 Отговор
    Ние сме англосаксонци, а когато на англосаксонеца нещо му е потребно, той просто отива и си го взима. Преведена на прост английски, тази декларация звучи така: ние англичаните и американците сме крадци, разбойници и пирати, с което се и гордеем.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Упадъкът на Западните "медии"

    28 5 Отговор
    Със всяка подобна недодялана статия, сами губите "информационната война" без Русия да си мръдне пръста. Никой вече не ви вярва, даже на Запад народът не чете официалната пропаганда и не гледа пропагандна телевизия - затова уволняват масово в Американски телевизии. Свободния Интернет ви замени напълно основателно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Артилерист

    19 6 Отговор
    Трябва много да си прекалил с упойващи вещества, за да твърдиш, че в Украйна има " доброволчески живец", след като укровермахта промени дори закона за мобилизация, но всичко годно бяга където му видят очите, включително и се дави в граничната ледена река, само и само да не попадне на фронта. Ако не са бандеровските заградителни отряди и повечето от тези, които са на фронта да са избягали.
    Още по цинично е твърдението, че в нацизирана Украйна има разследваща журналистика и то свободна. Свободно е само хваленето на клоуна Зеленски, рекламирането на "освобождението на родните земи с подкрепата на цивилизования свят" и плюенето по "москалите" и всичко руско. В противен случай специалният отдел на Буданов за борба с предателите те забира и или се изпаряваш завинаги, или ще намерят трупа ти пред входа на дома ти за назидание на двоумящите се...
  • 20 Иван

    9 7 Отговор
    24ти Февруари 2022 е една обикновена дата.
  • 21 Иван

    16 5 Отговор
    Юдео-масонските сатанисти в САЩ, Европа и Израел започнаха мерзостта срещу Русия, след като бяха вбесени от успешните Зимни Олимпийски Игри през 2014-та година в Сочи.
  • 22 Гориил

    21 7 Отговор
    На 24 февруари започва освобождаването на Украйна и изтласкването на НАТО от границите на Русия.

    Коментиран от #26, #28

  • 23 Гост

    9 5 Отговор
    само ВИЖТЕ вИнтернет Зеленски с Насистка Униформа и Поздрав Насистки
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тонката

    17 4 Отговор
    Колкото и да се напъвате да пренаписвате историята, няма да ви се получи...Най-много да се на....те от напъване!
    Няма нищо вероломно в нападението! То просто беше логичен завършек на всичко, което се случваше в Украйна през последните 10-на години. Да припомням ли това, което беше казал Кисинджър? Е, украинците го разбраха по трудния начин. Приятелството със САЩ винаги става фатално за всеки, който им е повярвал. Те стоят зад всеки един конфликт във всяка точка на света. Те ще са виновни и за това, че Китай ще си прибере Тайван....Не защото на китайците им е притрябвал Тайван, а само за да им натрият носовете! И ще се случи същото, което се случи в Украйна! Обещават всичко на Тайван, но после ще ги изоставят... Щото са мишоци!
    И Европа ще се разпадне заради тях. То това им е и целта. Защо им е силна Европа? Защо им е? Само че срещу себе си вече нямат само една държава. Настроиха срещу себе си дори и своите довчерашни съюзници...Справка: Израел и Саудитска Арабия.
    Евреите и те започнаха да не ги слушат....Да не говорим за MBS, който дори не си прави труда да вдига телефона на Байдън....Вече никой не ги взема на сериозно, освен разни мекотели като нашите "управници", които продължават да се навеждат до земи, неосъзнавайки, че приятелство с тях също ще бъде фатално за нас в един момент..Само да не го разберем и ние по трудния начин.

    Коментиран от #49

  • 26 Р.К.И.

    7 10 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    През 1991 самолети на НАТО ви доставяха храна, че нямаше какво да ядете. Това повече не трябва да се случва. Неблагодарната измет да умира от глад.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кореняк софиянец

    8 13 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    След варварската агресия и руският империализъм, който уж "АсвАбАждава" ,ама само присъединява чужди територии НАТО се разшири с нови стотици километри с Русия.
    Украйна, Грузия, Молдова, Армения ще бъдат новите членки на НАТО.
    Руския крепостен свят какво спечели 400 000 Груз 200 и осакатени за цял живот ,мизерно съществуване особено в регионите и тотална изолация.......А можеха да живеят добре, но такава им е съдбата на крепостните откакто съществуват.

    Коментиран от #30

  • 29 Гориил

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Р.К.И.":

    През 1991 г. в Русия се случи контрареволюция по най-лошия и болезнен сценарий и съдбата на страната можеше да завърши трагично. На никой не му пукаше за натовските самолети и насищането на супермаркетите и универсалните магазини със стоки. Ставаше дума за удушаване на диктатурата на комунистическата партия, която беше загубила способността си за бързо развитие и реформи. По същество комунистите повториха съдбата на династията Романови.
  • 30 Тонката

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "Кореняк софиянец":

    "....мизерно съществуване..."

    Ако за тяхното мизерно съществуване има ред причини, то какво стои зад нашето още по-мизерно съществуване? Война ли водим, санкции ли са ни наложени, изолирани ли сме? Та ние сме в Европа бе хора! В Европа! И какво от това? Най-ниските доходи, най-ниските пенсии, най-старият автопарк, най-високите цени на храни, лекарства и каквото още се сетиш, образувание под всякаква критика, тотално унищожени поколения, които дори имената си пишат с грешки, тотален разпад на държавност и т.н, и т.н....В кой век живеем? Това ли искахме?

    Коментиран от #31, #73

  • 31 Тонката

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тонката":

    Имах предвид образованието ни...Но незнайно защо съм написал "образувание"...🤔
  • 32 Оооо Вопиющий Търлингдроме

    9 5 Отговор
    Всъщност, Путин освобождава Украйна от Американското зловоние.
  • 33 Руската агресия ли

    11 3 Отговор
    Руска агресия ли? Половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от Русия Финландският блогър шокира Facebook, когато публикува тази статия: Питате за резултатите от руските „агресии“? Те са както следва: половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от ръцете на тази конкретна държава. Нека си припомним кои са: – Финландия през 1802 и 1918 г. (до 1802 г. никога не е имала собствена държава). – Латвия през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава). – Естония през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава). – Литва възстанови държавността през 1918 г. също благодарение на Русия. – Полша възстановява държавата с помощта на Русия два пъти, през 1918 и 1944 г. Разделянето на Полша между СССР и Германия е само кратък период! – Румъния се ражда в резултат на руско-турските войни и става суверенна по волята на Русия през 1877-1878 г. – Молдова като държава се ражда вътре в СССР. – България е освободена от потисничеството на Османската империя и възстановява независимостта си в резултат на победата на руските оръжия в Руско-турската война от 1877-1878 г., която има това за цел. В знак на благодарност държавата България участва в две световни войни като част от антируските коалиции. Сега България е член на НАТО, а на нейна територия са разположени американски бази. След 1945 г. на територията му няма нито един руски войник … – Сърбия като суверенна държава също се роди в резултат на тази война. – Азербайджан като държав
  • 34 факти

    8 3 Отговор
    се оформя за първи път едва като част от СССР. – Армения беше физически запазена и възродена като държава само като част от СССР. – Грузия беше физически запазена и възродена като държава благодарение на Руската империя – Туркменистан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР. – Киргизстан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР. – Казахстан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР. – Монголия никога не е имала държавност и я е формирала само с помощта на СССР. – Беларус и Украйна също получават държавност за първи път в резултат на Великата октомврийска революция като част от републиките на СССР. И едва през 1991 г. (също от Русия) получиха пълната си независимост. Също така си струва да се обмисли ролята на Русия-СССР в раждането и формирането на такива държави като Китай, Виетнам, Северна Корея, Индия, Гърция (отвзета е от турците от Русия през 1821 г.), Алжир, Куба, Израел, Ангола, Мозамбик и др. Това е толкова странна „агресия“ исторически проявена от руснаците! Със значителния принос на тази страна дори Швейцария постигна независимост от Франция. Или по-скоро е направено благодарение на Суворов (преди 217 години) и оттогава Швейцария никога (!) не е воювала; Също така се проведе: – Освобождението на Австрия от Третия райх през 1945 г.; – Освобождението на Чехословакия от Третия райх през 1945 г.; – Позицията на Екатерина II през 1780 г. със създаването на Лигата за въоръжен не
  • 35 история

    8 3 Отговор
    неутралитет и действителната подкрепа на Северноамериканските Съединени щати в борбата за тяхната независимост от Великобритания. – два пъти през последните 2 века Русия дава независимост на повечето европейски държави след унищожаването на Хитлер и Наполеон; – позицията на Сталин в преговорите със САЩ и Англия, която дава възможност на Германия да запази държавността след поражението през 1945 г.; – позицията на Горбачов, която позволи повторното обединение на двете Германия през 1990 г. без излишни проблеми; – Помощ на СССР за Египет, след което успява да оцелее и да затвърди независимостта си във войната с Израел, Великобритания и Франция през 1956-57 г. – Намесата на СССР през 1967 г., която спря войната между Израел и Египет (всъщност спаси арабите от поражение в две войни през 1967-74 г.). – Решаващата роля на Съюза, който осигури завоюването на неговата независимост от Ангола през 1975 г. И накрая, основното. Именно СССР след победата във Втората световна война изигра ключова роля за гарантиране на независимостта на повечето колонии в Западна Европа в процеса на глобална деколонизация, стартиран от Съюза. Цялата история на Русия показва, че тя е била последователна при всяко управление и система в отстояването на принципите на независимост и самоопределение на нациите и народите. Именно тя помогна по всякакъв възможен начин да се създаде многополюсен свят във всяка епоха и по всяко време. За съжаление, много често в същото време тя жертва собственит
  • 36 от западната преса

    7 2 Отговор
    собствените си интереси и ако политиката на майката Русия, поне за малка част, би била подобна на британската, тогава половината свят щеше да бъде част от Руската имперска общност на нациите, а руският народ ще се къпе в лукс, като шейховете на Саудитска Арабия, за сметка на държави, държави и техните столици, освободени от други колонизатори. ЕТО ЗАЩО ПОЛОВИНА СВЯТ ДЪЛЖИ НА РУСИЯ НА КОВЧЕТА НА ЖИВОТА. И затова всички сте толкова виновни пред тази велика държава!

    Коментиран от #68

  • 37 аз съм Мъск

    6 1 Отговор
    Предприемачът Илон Мъск се съгласи с мнението, че в САЩ разпространяват невярна информация за ситуацията в Украйна и как е започнал конфликтът.

    „Точно така“, написа Мъск в събота в коментар под публикацията на бизнесмена Дейвид Сакс в X за украинската криза.

    "Конфликтът в Украйна се основава на лъжи - лъжи за това как е започнал, как протича и как ще завърши. Казват ни, че Украйна печели, а всъщност тя губи. Казват ни, че конфликтът прави НАТО по-силен, докато всъщност го отслабва. Казват ни, че няма възможност за постигане на мир, докато всъщност сме отхвърлили многобройни възможности за разрешаване на ситуацията чрез преговори“, заяви Сакс своята гледна точка.

    Преди това Мъск заяви, че отпускането на нов пакет помощ за Киев и удължаването на конфликта няма да помогне на Украйна.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 голямата изтривалка

    5 0 Отговор
    факти трият факти без да четат от страх
  • 42 за това говорим

    7 1 Отговор
    Краят на играта - План за световно поробване
    "Ние ще имаме Световно правителство, независимо
    дали ви харесва или не, чрез завоюване или по
    взаимно съгласие."
    Джеймс Уолбърг пред Съвета по външните работи, 17 февруари 1950 г.
  • 43 и за това става реч

    9 2 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 44 КОТарАК

    7 2 Отговор
    Да изпием по една бира по случай празника! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 45 още мърдам

    7 1 Отговор
    Знаете ли защо, аз нормализирах дипломатическите отношения с
    Китай през 1979г. ? От 1979 г. знаете ли колко пъти Китай е
    воювал с някого - нито един път. А ние сме във война",
    коментира той. САЩ е във война през всички 242 години от
    своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да
    "възприемат американските ни принципи". Картър коментира, че
    вместо във война, Китай инвестира в собствената си инфраструктура,
    споменавайки, че Китай има 18 000 мили високоскоростна железопътна
    линия. "Колко мили високоскоростната железница имаме в нашата
    страна? Нула".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за
    американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото
    можете да си представите. Китай не е пропилял нито една
    стотинка във война и затова те са пред нас.
    Почти във всяко едно отношение".
  • 46 ех Джефри кой те слуша

    6 3 Отговор
    Конфликтът в Украйна започна преди девет години, твърди икономистът
    Конфликтът в Украйна отразява нарастващото напрежение между
    Съединените щати и Русия през последния четвърт век, според Джефри
    Сакс, икономист и професор в университета "Колумбия", който добавя,
    че "войната започна преди девет години с участието на Съединените
    щати при свалянето на украинския президент Виктор Янукович", а
    бомбардировките над Сърбия той нарича "ужасна грешка".

    И всичко започна с експанзионистичната и хегемонистична политика
    на Америка и тяхната идея, че „в еднополюсен свят САЩ могат да
    правят каквото си искат и да строят военни бази където си искат и
    когато си искат“, разкрива той пред читателите на The New Yorker.
  • 47 Сиромах

    5 2 Отговор
    Да бе!То това стана щото украинците мирно си бомбардираха Донбаските републики, вместо да им дадат малко автономия в рамките на Украйна и да не забраняват руския език и култура за хората, които го имат за свой!
  • 48 Хм, хм,

    2 0 Отговор
    Някой, май не знае значението на думичката "вероломно"!
  • 49 Тонката

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тонката":

    Малко е нескромно да се цитирам, но изгледайте видеото и кажете къде греша в оценката ми за Америка?

  • 50 Наблюдател

    7 4 Отговор
    На 22 юни 1941 година нацистка Германия вероломно нападна СССР.
    На 24 февруари 2022 година путинска Русия вероломно нападна Украйна.
  • 51 М да

    8 5 Отговор
    Кръволока получи страхотен подарък за годишнината братята украинци гътнаха втори А-50 и още един Су-34. Очевидно че след като руския черноморски флот е почти елиминиран тази година ще е "годината на рашката авиация". Особено след като се появи и F-16. Явно 2025 г. ще е годината на руската пехота и там някъде към края на следващата година всичко за кръволока ще приключи

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 те по хубави ще си направят ама ти?

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "М да":

    що са ги гътнали значи не струват, по хубави ще си направят руснаците ама ти ще си останеш същияМИЗЕРНИК
  • 54 123

    2 3 Отговор
    2г. Свобода за източна Украйна. Скоро и западна 🇷🇺 .
  • 55 Путлер ще остане в историята

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "1551":

    на човечеството, като поредното, руско ypoдче, което си е внушило, че е велик диктатор и завоевател...
    Погуби десетки хиляди руски войници в Украйна и накрая ще бъде ликвидиран от своите за да се сложи край на тази безсмислена война.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Здрасти копейкииИ !

    5 5 Отговор
    Много подготвени за деня на нахлуването на московските орки в мирна Киевска Рус.
    Копи-пейст ... лъжи и манипулации
  • 59 Само мозъчни инвалиди

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    може да си внушат, че фашистка Русия има шансове за успех в тази война срещу Украйна и обединената коалиция на цивилизования свят...

    Коментиран от #61, #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 дядо поп

    3 6 Отговор
    Да това е упорката на соросоиднята , само дето не е баш така!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 !!!?

    6 0 Отговор
    На 24.02.2022 Путин нападна варварски Украйна !
    РАВНОСМЕТКАТА:
    - десетки хиляди убити
    - стотици хиляди ранени
    - хиляди градове, села, болници, училища, черкви и индустриални центрове изравнени със земята
    - огромни украински територии осеяни с минни полета
    и нито една от целите на кремълската хунта не е изпълнена !!!?

  • 65 !!!?

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    "Крушката си има опашка" !
    Така каза и Путин за Хитлер в интервюто си при Тъкър Карлсън !!!?
  • 66 Панцер

    5 3 Отговор
    Русия е тумор и колкото по бързо бъде отстранен толкова по малко ще страда цялата планета. Путинофилията трябва да е наказуема също като нацизма и да се преследва от закона или принудително лекувана.

    Коментиран от #72

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ПУТИН Е АГРЕСОР

    3 1 Отговор
    Нема да го жалим я....
  • 70 БЕЙ хазаров!

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Само мозъчни инвалиди":

    €вро-дж€н д€ ра$ тит€ $т€ МНОГО БОЛНИ , ЗАБЛУД€НИ И ПРОДАЖНИ $ъ щ€$т ва!
    ADOLF БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ ЗА €в р€ ит€, комунягите, ман га ли т€ И п€ да ли т€!
    ИНТЕРЕСНО МИ Е, ДАЛИ МАЛКО ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИТЕ И ЗАСРАМИТЕ ,КОГАТО украйна И ЛЪЖИТЕ ПАДНАТ?!
    ИЛИ Щ€ $и ПРОДЪЛЖИТ€ ДА $т€ (РУ$ОФОБИ-€вроатлантици) ,ЗАЩОТО РУСИЯ ви € ВИНОВНА,Ч€ $т€ Н€УДАЧНИЦИ- BGцървули?!?!
    западът ви ЧАКА, ТРЯБВАТ ИМ МИЯЧИ НА ЧИНИИ И про$ти тутки ОТ трит€ "пола"!
  • 71 ZА ПОБЕДУ!

    2 1 Отговор
    ЗА В$ИЧКО € ВИНОВНА циони$тката имп€рия на ЗЛОТО -$ащ и най-в€рнит€ им $ъюзници -изра€л и британия! НА т€зи юд€и НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА,В$ИЧКИ ОБ€ЩАНИЯ ОТ 1987г.,Ч€ нато НЯМА ДА $€ РАЗРА$ТВА $€ ОКАЗАХА ПР€ДНАМ€Р€НА ЛЪЖА!
    ТАКА НАВР€М€ТО $А ЛЪГАЛИ ,А ПО$Л€ ИЗБИВАЛИ ИНДИАНЦИТЕ....!
    БУХАЛКАТА НА ИМП€РИАЛИ$ТИТ€ $ащ- нато - Най Агр€$ивната Т€рори$тична Организация!

    ПРОЩАЙ украйна, хазарит€ КАТО з€л€н$ки ви ПР€ДАДОХА/ПРОДАДОХА НА НОВИЯТ "$ъюзник" $ащ, ЗА ДА им ВЪРВИ БИЗН€$А $ ОРЪЖИ€!
    БОГ И БРАТСКА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тонката":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички РУСНАЦИ-ПУТИНИСТИ, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите си с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...Лошото е, че същото ще се случи и ако Украйна падне, следващите сме ние, дори знам КОЙ ще е премиер, президентът е вече налице........... Спасението за България в този случай е полека-лека да демонтираме "ТРОЯНСКИЯ КОН", както започнахме с МОЧА...... Разбира се, премахването само на един паметник само по себе си не може да промени нищо, но е добро начало.
  • 74 Харон

    1 0 Отговор
    Путин вероломно нападна Украйна.....И се оплете като пиле в кълчеща....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания