Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2024 15:55 3 208 34

Оцеляването е в техните ръце: спасителните екипи в Донбас

  • украйна-
  • донбас-
  • фронт-
  • лекари-
  • медици-
  • русия-
  • война-
  • армия-
  • окопи-
  • травма-
  • ранени

Черепно-мозъчни травми, разкъсани органи, счупени кости: с това се сблъскват украинските лекари в Донбас

Оцеляването е в техните ръце: спасителните екипи в Донбас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато спасителните екипи довеждат тримата ранени войници от фронта в Донецк, вече е тъмно. Мъжете са пребледняли, премръзнали и изтощени. Очите им са зачервени и сълзят, гърлата им са сухи, не им достига въздух. Единият кашля лошо. Хирургът Виктор Родин поставя диагнозата веднага - пострадали са от боен отровен газ. "Мирише на хлор, но трябва да направим анализ, за да установим какво е", обяснява лекарят пред АРД.

Химически оръжия на фронта в Украйна?

Екипът в медицинския пункт включва хирурзи, анестезиолози и парамедици, които се грижат за тримата ранени. Броят на медиците и местонахождението на пункта не са публична информация. Войниците се преобличат, а униформите им се поставят в найлонови пликове и се изпращат в лаборатория за тестване. Така ще стане ясно какъв газ е бил използван срещу тях, посочва АРД. Използването на химически оръжия е забранено с конвенция на ООН. Украйна отдавна обвинява Русия, че прилага снаряди, съдържащи сълзотворен газ. Според украинската армия газът е бил използван повече от 800 пъти от началото на пълномащабната война досега. Пускан е от руски безпилотни самолети или при обстрел.

Травмите изискват бърза реакция

Преди 24-и февруари 2022-а година Виктор Родин е имал клиника в Запорожие. Сега се налага тя да работи без него, защото той е мобилизиран. Медицината си е медицина, казва той лаконично пред екипа на АРД. Признава обаче, че се е наложило да се приспособи към лекуването на тежки военни травми. Например на фронтовата линия понякога се правят ампутации, които не са извършени на правилното място. Лекарят обаче знае как да реагира в такива ситуации - казва, че трябва да се работи много бързо. На всеки 20 до 30 минути ранените се извозват до близката болница. Хората с по-леки наранявания могат да изчакат в стая за почивка. Повечето обаче имат т.нар. политравма - едно или повече животозастрашаващи наранявания.

Възможни са трайни увреждания

Организмът на много от ранените е в шок от силата на експлозиите, а последиците са многобройни: увреждания на белите дробове и вътрешните органи, контузии на гръбначния стълб или дори мозъчни травми, описва АРД. Родин обяснява, че много войници имат едновременно по няколко такива контузии, които могат да доведат и до трайни увреждания. Те включват главоболие, шум в ушите, световъртеж, гадене, повръщане и тремори. По време на Първата световна война тази диагноза е наричана "военен тремор". За лекарите има достатъчно консумативи, но няма достатъчно време за почивка, обясняват те. В медицинския пункт се работи денонощно.

Не всеки издържа

"Вече два рождени дни съм прекарал тук", шегува се Денис от Никопол. 37-годишният мъж идва на фронта в Донбас, за да работи в медицинския пункт. Той не е медик - разпитва войниците и събира статистически данни. В последните няколко месеца тук са пристигали по 30 ранени дневно. Денис предполага, че това е заради студовете - през лятото са били много повече: по 150-200 на ден. Денис не е бил мобилизиран - доброволец е. В началото му е било трудно, разказва той пред АРД. Споделя, че на някои хора им се е наложило да постъпят в психиатрични клиники след фронта. "Трудно е и не всеки успява да издържи."

Евакуациите понякога са много трудни

По стените висят рисунки - на деца на войници, спасени благодарение на усилията на този екип. Далеч не всички ранени обаче оцеляват. Продължаващите сражения правят евакуациите много трудни - по-лесно е вечер или нощем, пише германската обществено-правна медия. Богдан е бил раняван вече пет пъти и неведнъж му се е налагало да чака, за да бъде евакуиран от фронта. "Врагът ни обстрелваше много интензивно и не можехме да се евакуираме. Последният път чаках 24 часа", разказва мъжът. Понякога спасителните екипи изобщо не успяват да евакуират ранените и да отнесат телата на загиналите. Такъв е случаят в Авдеевка, откъдето украинските военни се изтеглиха преди дни. Смъртта, обстрелът, раните и осакатяванията са част от ежедневието на хирурга Олександр Косе. Но той е категоричен, че няма намерение да се отказва. "Ще го правим колкото е нужно. Не можем просто да кажем - уморихме се. Ще продължим до края, всички в цяла Украйна", казва той пред АРД.

"Не мислим за далечното бъдеще"

Войниците, които са били обгазени, се стабилизират. Разказват, че ги обстрелвал руски дрон. Хирургът Косе споделя, че в последно време има все повече случаи на обгазени войници. И той смята, че тримата са пострадали от химическо оръжие - навярно съдържащо хлор. Олександър Тарнавски, командир на украинската таврийска част, сражавала се в Авдеевка, заяви тази седмица в Телеграм, че руската страна използва газови гранати в Донецка област. Хирургът Косе е от окупирания Мариупол. Родителите му са останали там. Той мечтае за цивилен живот - след войната, иска му се да поздрави детето си с рождения ден през април и няма други планове. "Не мисля отвъд следващия ден. Не гледам надалеч в бъдещето."

Автор: Андреа Беер (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    57 11 Отговор
    В Украйна няма лекари,има само търговци на човешки органи ,които са изрязвани от живи или полуживи укри войници за резервни части на западните пенсионери
  • 3 Дълго_Име

    58 6 Отговор
    Изкукалото DW пак ни залива с поредната медийна помия! Истинските Факти са толкоз далече от "DW-фатите", че не си заслужава Фактите да публикуват DW-факти!

    Коментиран от #32

  • 4 Сократ

    33 5 Отговор
    И яко ре ампутират ръце и крака. Защо? Ами по скъпо е да се отреже крайник, отколкото да се лекува. Обещават протези, но накрая на ранените им искат огромни пари.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дойче окулеле

    42 8 Отговор
    Лейте крокодилски сълзи давайте ддопотопното си оръжие да се избиват. И българските задръстеняци нека ви пригласят
  • 7 Сатана Z

    28 5 Отговор
    За да избегнат "доброволната" мобилизация,Украинците ползват приложения в ИН как да си ампутират крайник .Затова Укри докторите реват на поразия,че не са взели пари ,а имало много с различни травми ,които ги прави негодни за военна служба.
    Всеки Украинец е готов да се раздели с някой крайник ,стига да не попадне под командването на генерал 200 Сирски ,което му гарантира 2 метра под морското равнище ,вместо пачанга на на Слънчака
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сталин

    33 6 Отговор
    Кой ще храни следващите 100 години инвалидите в Украйна които са 100 000 без ръце и крака ,българина ще продължи да плаща и да стои гладен и на студено

    Коментиран от #17, #29, #30

  • 10 Аз съм веган

    5 22 Отговор
    Какво са няколко стотици хиляди загинали орки пред величието на бункернато джудже?

    Коментиран от #13

  • 11 Дойчо Химика търси

    25 2 Отговор
    под вола теле.
    От отчаяние.
  • 12 Зеленски съм

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Браво. Все едно аз съм го написал.
    Путин може да по-висок от мен, но медиите са на моя страна.
  • 13 гост

    5 20 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    Чакай , сега каква простотия е намислил , вече ще му махнат главата без упойка ! Джуджака готви указ за национализация на приватизирани предприятия , уж за " полза роду" , а всъщност да се хареса на крепостните и да сложи верни хора да командват !! Обаче тоя път ще получи не Пригожин , а сто Пригожина със сто пъти повече пари , които ще му махнат главата преди да разбере откъде му е дошло !

    Коментиран от #31

  • 14 3.14К

    25 5 Отговор
    А какво ще кажете за намереният ценоразпис на органи от ранените украински войници. Познайте на какво цената е 7 000$?

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    4 24 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Гладни и на студено в България стоят само копейките и русор0бите ! Другите заринаха банките с пари , та се чудят какво да ги правят и лихвите по ипотеките в България са 2,6 % когато в САЩ и Европа са по 6-7 !! Всички курорти в България са изкупени още сега до края на годината , а на всеки уикенд пътищата не могат да поберат " бедните" българи , тръгнали да ядат и пият така както европейци не могат !! България излезе на първо място в ЕС по ръста на покупки на нови автомобили и то не на Дачия !! Изобщо тия опорки за гладните и мръзнещи българи само показват , че България си я виждал през крив макарон !!

    Коментиран от #23, #24

  • 18 Д о й ч о в ц и

    19 0 Отговор
    Много е в т и н и л ъ ж и.Руснаците не използват БОВ.О п и т а й т е. с нова л. ъ ж. а
  • 19 Реалност

    11 2 Отговор
    Украйна ще бъде нарязана на парчета, независимо дали сегашните украински власти искат или не, това вече няма значение! Това ще стане, западните региони ще попаднат под протектората на Полша, демаркационната ивица ще бъде 250 километра, руският и украинският език ще бъдат приети като държавни, няма да стигнем до Лвов, а Одеса, Николаев и Херсон ще бъдат Руски, въпреки че ще трябва да платиш огромна цена за това, LDNR Те ще живеят и ще им бъде вдъхнат нов живот! Не скоро, но не за дълго, войната ще дойде, мирът ще дойде, за Зеленски няма какво да се каже, защото той не съществува в бъдещето! Никой не знае къде е! В САЩ ще има преврат, първо ще започнат с Тексас, в Европа Германия и Франция първи ще обявят несъстоятелността си, Италия ще иска милиарден заем, но не го получава, колапсът в Германия ще предизвика вълна от разбойнически нападения срещу граждани второ качество, турци, словаци, българите първи ще легнат под ножа, Европа няма да съжалява, това са фактите...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 От страни

    9 2 Отговор
    Поуката е проста - да бе мирно седяло не би чудо видяло. Когато се напъваш да воюваш бъди готов че ще ти видят сметката. Кой тръгне за вълна трябва да е готов да се прибере стрижен.
  • 22 Цената

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "3.14К":

    На Ушанката е
    2 хиляди долара на месец .
    .
    Знаем я цената.
  • 23 Сталин

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Чакай само банките като вдигнат лихвите и се свие бизнеса и останат тези дебили без работа дето са се нагушили с кредите,колите и къщите заминават в джоба на евреите

    Коментиран от #26

  • 24 От страни

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ей,ти от къде си бе? От Варна, гръцката махала? Иди по селата па потърси банките заляти с пари. Може и да си в България ама баш ти си видял България през кривия макарон. Обикалях врачанско по работа - глад и мизерия. Всички познати по рано живеещи добре сега само викат "аре, врачанина, нема ли да черпиш...". Не знам от кой град си ама последно ходих Враца, Мездра, Монтана, Ботевград - хората просто нямат пари, няма работа, нищо няма. И на морето за два-три дни като си сложи в багажника домашните гозби а там само да си купува пиенето....
    Познах ли? Варна? София?

    Коментиран от #27

  • 25 Кво. Ми давате

    1 6 Отговор
    За пример ранени ушанки отишли за пари да се бият за диктатора.Тях и редовите военни ги мразят и изпращат за пушечно месо.
  • 26 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сталин":

    Банките като вдигнат лихвите , което въобще не е сигурно щом досега не са ги вдигнали , а те вече падат , АБСОЛЮТНО НИЩО няма да стане , щото кредити теглят тия дето перат пари , да ги узаконят , демек изобщо не им пука за лихвите , те парите ги имат готови и само ги превъртат през кредит , за да ги узаконят !! От продажбите на имоти само 20 % са д ипотека , другото всичко е със собствени пари или събрани от роднини и приятели !! А банките имат в момента над 80 милиарда на депозит , а са раздали има няма 20 милиарда кредити ! Така че са съгласни още три пъти по толкова да раздадат , щото това са сигурни приходи за 20-25 години напред , а иначе трябва като луди да играят по разни търгове за ценни книжа с плаващи лихви за по 3-5 години ! А заплатите до 5 години ще са двойни и двойни лихви ще са им все тая на тия с кредитите , дето повечето като ти обясних ги имат на готово парите и само ги превъртат през банката !! 2019 година минималната заплата беше 300 лева да ти припомня , а сега е 1000 и още до следващата година ще скочи със още 300 , демек още цялата заплата от 2019 !!
  • 27 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "От страни":

    Откъде съм няма значение , ама като лъжеш не си мисли , че някой то връзва !! Точно пък Ботевград , дето карат по 5-6 000 човека от 50-70 км , че не могат да съберат работници от града нямало работа , хахахаха !! И Враца и Монтана ми обяснява , ми иди в Пловдив , Стара Загора , да не говорим за морето и София !! Оня ден един се оплакваше по телевизията , че дава 2500 чисто за овчар и няма хора !!!! Това ли му викаш безработица ?? Е ако искаш да си клатиш краката по цял ден и някой да ти дава 2 бона , няма да то се уреди врътката , за пари се РАБОТИ , сори !!
  • 28 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Донбас е РОССИЯ..Помнете !
  • 29 Така де

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Разбира се, че ще помагаме на Украйна. Ако трябва и гладни ще стоим, но ще помагаме. До пълната ликвидация на терористична Русия.
  • 30 Точно

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Хубаво име си си избрал. И аз съм за Сталин. Сталин е избил най-много руснаци в цялата човешка история. Почти всички са били комунисти.

    Коментиран от #33

  • 31 Баце,

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Аз пък казвам, че ако се тръгне тая национализация рейтинга на Путин ще прехвърли сериозно 90%.
    Пък навалновцете могат само да вият срещу луната. Или да падат от прозорците.

    Коментиран от #34

  • 32 АРГОН

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дълго_Име":

    Вярно е.
    От Еврейското "Дойче Зеле" освен пропаганда и дезинформация друго не се очаква. Отврат.
  • 33 АРГОН

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Точно":

    В грешка си. Избивал е евреите от върхушката.
    Не харесвам Сталин, но избиването на еврейски сатанисти-демони е плюс за него.
  • 34 АРГОН

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Баце,":

    Веднага ти сложих плюс.
    Това последното за онези от сорта на Hаxaлний много ми хареса.
Новини по държави: