Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 13:55 1 704 28

Ердоган на 70: Как президентът промени Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Реджеп Тайип Ердоган вече си е вдигнал паметник – по негово нареждане на най-високия хълм в Истанбул бе построена най-голямата джамия в Турция - с шест минарета и хиляди светлини, които нощем я превръщат в приказен замък

Ердоган на 70: Как президентът промени Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едни го наричат "политически хамелеон", други го смятат за диктатор с еднолична власт. Какъвто и да е президентът Ердоган, дори враговете му не могат да отрекат едно: 70-годишният Реджеп Тайип има заслуги за Турция.

Реджеп Тайип Ердоган вече си е вдигнал паметник – по негово нареждане на най-високия хълм в Истанбул бе построена най-голямата джамия в Турция - с шест минарета и хиляди светлини, които нощем я превръщат в приказен замък. Един ден джамията, в която има място за 65 000 богомолци, ще бъде наречена „Реджеп Тайип Ердоган“, както бе обявено при откриването ѝ. Тя се извисява на 250 метра над града, намира се на десет километра от работническия квартал Касъмпаша, където на 26 февруари 1954 година се е родил Ердоган, пише „Тагесшпигел“.

Много бетон и асфалт

Кореспондентката на изданието в Истанбул Сузане Гюстен се спира на постигнатото от Ердоган и неговата популярност сред турското население. Въпреки високата инфлация, от която страда, млада жена казва пред германската журналистка: „Добре е, че го има. Дано го има още дълго!“. Дори и многобройните врагове на Ердоган не отричат заслугите му за Турция - например в сферата на строителството. Когато Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието застават начело на Турция през 2002 година, страната разполага само с 6000 километра магистрали, докато днес са над 20 000 километра. Броят на летищата в страната се увеличи от 26 на 60. Ердоган реформира здравната система и превърна турските бойни дронове в истински експортен шлагер, изброява „Тагесшпигел“. „Нека само да се замислим как изглеждаше страната преди и какво направи той от нея“, казва пред германското издание жител на Истанбул.

Но, както подчертава „Тагесшпигел“, Ердоган осигури на страната си не само нови пътища и нови оръжия, но и нова идеология. В продължителна битка за надмощие той разби кемализма на Ататюрк – превърнал се в закостеняла система от автокрация, служеща предимно за опазване на могъществото на традиционните елити в администрацията, правосъдието и армията. Ердоган отмени забраната за носене на забрадки в университетите и в обществените учреждения и подпомогна възхода на една нова консервативно-ислямска прослойка. Това му осигури милиони лоялни избиратели, посочва германското издание.

В първите години от своята власт Ердоган беше друг

За положителните аспекти в управлението на Ердоган става дума и в статия на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Изданието припомня, че в първите години на своята власт Ердоган е насърчавал свободата на събиранията и правата на кюрдите, че е отменил смъртното наказание и наложил забрана на изтезанията.

Връщайки се назад във времето, „Тагесшпигел“ отбелязва, че програмата на Ердоган за политическо отваряне на страната във външен и вътрешен план, намерила израз в процеса за присъединяване на Турция към ЕС и в преговорите за намиране на мирно решение за кюрдския въпрос, с течение на времето се трансформира в еднолична власт, която Ердоган закрепи през 2018 година с въвеждането на строго централизирана президентска система. Днес той контролира политиката, армията, медиите и правосъдието. Критиците на Ердоган отправят обвинения за корупция, наличие на сенчеста икономика и подкопаване на демокрацията, но са толкова разединени, че до момента така и не успяха да разклатят позицията на „Дългия“, както наричат президента с ръст 1,90 метра.

"Политически хамелеон"

Освен това наричат Ердоган и „политически хамелеон“, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, доказвайки това с факта, че наскоро той посети двама политици, с които по собствените му твърдения не възнамеряваше да говори никога повече – гръцкия премиер Мицотакис и египетския президент Сиси.

Поддръжниците му не пестят похвалите си за него. „Ердоган работи, той постига успехи, той е прилежен“, казва пред германското издание един събеседник. „Без него нямаше да стигнем толкова далеч.“ За трудовите хора в Турция не е без значение, че Ердоган е роден в работнически квартал и е посещавал училище за ислямски проповедници. Като млад е искал да стане професионален футболист, но баща му не му разрешил да следва подобна кариера. Ердоган завършва икономика и се ангажира с движението на ислямисткия политик Неджметин Ербакан. Постига пробива си преди почти 30 години – през 1994-та, когато печели кметските избори в Истанбул. Оттам нататък възходът му е неспирен – през март 2003-та става премиер, от 2014-та година е президент на Турция. Цяло поколение в страната не е виждало другиго начело на държавата, отбелязва „Тагесшпигел“.

Ердоган има още амбиции

При това Ердоган няма никакви намерения да се отказва от властта: първо иска да си върне кметския пост в Истанбул на местните избори следващия месец, след което чрез конституционни промени да си осигури възможността за още един петгодишен мандат след изборите през 2028 година. През цялото време, в което е начело на държавата, Ердоган запази основните си принципи, посочва още германското издание. Той се вижда като представител на набожните анадолци – европейски ориентираните турци са му чужди и до днес. Той често възприема критиките и протестите като опити за преврат. Подобно на мнозина турци той е убеден, че западното влияние цели да отслаби страната и исляма.

Колкото и да го харесват, много турци виждат, че не всичко в страната върви добре. Инфлацията така и не е овладяна, корупцията и немарливото строителството са сред причините за смъртта на 50 000 души по време на тежкото земетресение миналата година. Инфлацията и спадащите реални заплати се превръщат в заплаха за оцеляването на милиони. „Тук стана трудно да се живее. Има толкова много проблеми, а хората не искат нищо друго освен добър живот“, казва пред „Тагесшпигел“ 78-годишната Назим от Истанбул. Тя също цени Ердоган, но не смята, че президентът е незаменим. „Начело на страната трябва да е този, който може да се справи с проблемите.“


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Плюете руски паметници - това означава, че скоро на тяхно място ще има турски.

    Коментиран от #5

  • 3 Сила

    8 16 Отговор
    Закопа ги обратно в Анадола..... Не че имам нещо против, но знам, че и в Турция има хора с европейско мислене и култура...... Жалко за тях, както в Русия.....
  • 4 жалка картинка

    11 4 Отговор
    Като виждам как вървят нещата в България ,скоро ще има джамия на името на Делян ПИЕВски !!!

    Коментиран от #14

  • 5 Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Паметниците на Васил Левски ще бъдат изхвърлени на боклука.

    Вместо тях ще бъдат издигнати паметници на Мидхат паша.

    Коментиран от #9

  • 6 Професор

    5 3 Отговор
    Ердоган губи подкрепа заради това ,че нарече 2024 година "година на пенсионерите " заради увеличението на пенсиите. Минималната пенсия стана 10 хиляди лири което е 600 лева а очакванията на турските пенсионери бяха за поне 20 хиляди лири минимална пенсия. Според анкетите кандидатът на Ердоган за кмет на Истанбул ще загуби изборите от досегашния кмет Имамоглу. Друг голям проблем е бежанския проблем защото в някои квартали турците са малцинство сред морето от афганистанци и сирийци. Инфлацията, младежката безработица, ниската минимална работна заплата 17 хиляди лири - около 1000 лева също предизвиква недоволството на избирателите. Религиозните среди пък го критикуват, че само говори против Израел а Турция продължава да изнася гориво и стомана за Израел. Видеокадри показват че военни униформи турски производство се изнасят за Израел и с тях се екипира израелската армия.

    Коментиран от #20, #21

  • 7 Загиваща държавица!

    2 15 Отговор
    Бедна ислямска държава - 1 лира = 2 стотинки, да не говорим за долар,евро!

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Време е!":

    Нека се договорим за мястото и часа на срещата.

    Ще те поставя на мястото ти!

    Коментиран от #12

  • 11 Калпазанин

    2 4 Отговор
    Дойче зелето няма ли да ни светне кога джамията ще се казва Ердоган, че и на Путин досега му правите опело тука няколко тука очакваме пак, и да води колко сте истински и дали ще я преименуват
  • 12 Ериздухан

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Горкото ислямче!
  • 13 зле

    2 5 Отговор
    промените не винаги са позитивни и управлението на бащамустак паша го доказа. корупция, шуро-бажанащина, диктатура, сложи си зетьовте по раководни постове без д аимат идя кво правят там, ликвидира политическите си съперници да може само той да краде, превърна турция от светска държава в религиозно ориентирана затъваща в инфлация дупка

    Коментиран от #22

  • 14 зле

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "жалка картинка":

    породалжавайте да не гласувате и после цъкайте с език що е зле
  • 15 ше стане

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    друг път.По-скоро ти ще се върнеш от дет си излязъл
  • 16 Сталин

    17 4 Отговор
    Откакто Ердоган арестува и вкара в затвора всички агенти на САЩ и Израел при опита за преврат ,Турция само върви напред и нагоре,а в България тези агенти на САЩ в сглобката и България от най развита индустриална държава, ядрени и космически технологии се превърна в септичната яма на западната демокрация

    Коментиран от #17

  • 17 зле

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    тролееее що лъжеш ве
  • 18 Върна ги в каменната ера

    4 17 Отговор
    Забрадки, покривки, чували на главите. Биеш чело в джамията от сутрин до вечер. Можеха в момента да са световен лидер във всички сфери, но замяната на светското образование с религия и диктатура води до липса на кадри. Стандарта на живот в по-нисък от нашия , а за качеството на турските стоки всички знаеме. Затова всеки търси италиански мебели, плочки, бои. Германски коли, уреди, американски и южно корейски телефони и тн и тн. Да, ако нямаш пари си взимаш беко, хуавей и касъмпаша плочка дето й пада гланца, но това е положението.

    Коментиран от #24, #25, #26, #27, #28

  • 19 Жжжжжж

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Загиваща държавица!":

    А в България е едно към 2 .и каква ви е икономиката,с какво ще се похвалите. Какво произвеждате и какво изнасяте. Най много алъш вериш в ЕДИРНЕ.
  • 20 Българските турци

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Потъва старата Турция ! С нея си отива и онзи закостенял елит който смяташе , че Мустафа Кемал е обявил републиката за тяхна собственост !...Простият и газеният турски народ си намери най сетне своя човек ! С Аднан Мендерес не стана - колонизаторите и "съюзниците"го свалиха с преврат и го обесиха !... Тургут Йьозал го отровиха и така го отстраниха !...Този се оказа костелив !...Фактът че хората умряха за Ердоган под танковете на Пуча на гюленистите и ЦРУ , само по себе си опровергава писаното в коментара Ви !....Откакто Ердоган стана президент през 2014 година ,Турция вече не е "сива зона" !!!
    Където има присъствие и помощи от "мислещи западни и американски военни и политици" са се образували все Сиви Зони ! Сива зона е Украйна !...Сива Зона беше Афганистан !...Сиви Зони са Ирак и цялата Сирия !...Сива зона е дори България !... Що е "Сива Зона " ли ?!...
    Това е място без Държава ,място като черна корупционна дупка за Натовски генерали,за Амеркански сенатори и висши военни от Пентагона и марионетните чакали около тях !...Това е място където няма цивилна администрация , няма услуги , няма охрана и сигурност, няма здравеопазване , няма образование, няма поминък,промишленост и производство,няма водоснабдяване или енергоснабдяване ! Място където има Хайдушки петролни кладенци ,страх, мизерия, нищета , глад и ХАОС и най вече щедра доставка на всякаква военна техника,муниции и финанси прекарани подръка през Конгреса,Сената и бюджета на Пентагона !!!...

    Коментиран от #23

  • 21 Българските турци

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    П.С. - Забравих има и "Демокрация и западни ценности" !!!
    А просперитет се гради с разум и честен труд , без експлоатация и грабеж !..
  • 22 Честито !

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "зле":

    Да здравствует Ердо Хан и нашите турецки братушки от НАТО, пазещи кругласутачна “територията” от галодния и босоногия Ванка с танка !
  • 23 Сива зона ли

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българските турци":

    Накратко, двата пръста територия, между точка/дупка "Д" и "П".
  • 24 Маалата

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "Върна ги в каменната ера":

    Щом дежурните закрепостени оплаквачки са заревали, как Ердоган е върнал Турция в каменната ера, значи комшиите, явно, вече са в друга галактика. А нашенецът чопли семки пред панелката и гледа как към блока се носи конска каруца, пълна с бледолик мат’рял……
  • 25 Да е жив и здрав султана

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Върна ги в каменната ера":

    И още дълго да ви трови 🤣🤣🤣
  • 26 Тб2

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Върна ги в каменната ера":

    Викаш който няма пари купува Беко и хуавей,а някаква бг стока ще изброиш ли или само тролиш
  • 27 кална вена

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Върна ги в каменната ера":

    щот не знаеш кво беше преди него, за тва ги думкаш с заддникът си, ердо разви фабриките и построи нови, турция разви машиностроене на световно ниво и не само, основните полуфабрикати и суровини за нашата икономика идват точно от там, скоро и тока ще ти е от там.....само можеш да си мечтаеш за такъв политик. В момента успява да упази черно море, ако влезнат кораби на американците през босфора....даже и не можеш да си представиш каква касапница ще настане .....ментално истрещяли...с мироглед 120км....това сте ....гола вода! ердо си има съвсем други косури дето ти балъков даже не си ги и чувал...
  • 28 кална вена

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Върна ги в каменната ера":

    къде ти е германската стока бе ....смотан я отвори една германска стока и виж етикета отзад - мейд ин чайна...тъпаккк, я виж в германските вериги за дрехи от къде са дрехите...всичко е от турция, палячоу едно време масовите вериги се шиеха тук в БГ и да беше по качествено, сега тук се шият най-скъпите дрехи тип ботикуви, в Турция са масовите вериги.....още пикаш на шумка ама си готов с коментарите и лепенките, типична жълтопаветна тиква пълна с опорки от любимитети гурота!
Новини по държави: