Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2024 21:15 2 826 14

На ръба на банкрута! В Германия очакват нормализиране на цените на газа

  • газ-
  • газпром-
  • унипер-
  • германия-
  • русия-
  • северен поток

"Унипер" съобщи, че коригираната му печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) е била 7,2 милиарда евро

На ръба на банкрута! В Германия очакват нормализиране на цените на газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като почти банкрутира по време на енергийната криза през 2022 година и отчете рекордна печалба миналата година германската енергийна компания "Унипер" (Uniper) се завръща към нормалност. Това заяви днес главният изпълнителен директор Майкъл Люис, цитиран от ДПА, пише БТА.

"2024 ще е годината на новите начала", каза той в Дюселдорф. "Унипер не само се завръща, но и е по-устойчива, финансово по-силна и по-фокусирана отпреди", добави Люис.

Още новини от Украйна

Компанията, контролът върху която бе поет от германското правителство след енергийната криза, потвърди ключовите данни за 2023 година, публикувани преди две седмици. Според тях добрият бизнес от производството на електроенергия и търговията с газ е довел до коригирана нетна печалба от над 4,4 милиарда евро спрямо загубите за 7,4 милиарда евро регистрирани за 2022 година.

"Унипер" съобщи, че коригираната му печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) е била 7,2 милиарда евро.

Заради спада при цените на суровините компанията прогнозира значително по-ниска печалба за 2024 година. Очакванията са коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация да е в диапазона от 1,5 милиарда евро до 2 милиарда евро.

Главният изпълнителен директор потвърди отново представената миналата година нова стратегия, която включва реорганизация на генерираната от възобновяеми източници електроенергия. Текущият дял на зеленото производство от 20 на сто ще бъде увеличен до 80 на сто до 2030 година.

"Искаме постепенно да се откажем от въглищата до 2029 година", заяви Люис. Портфолиото за доставки на природен газ, което в момента е над 200 тераватчаса, ще бъде превърнато постепенно в зелено портфолио.

"Дългосрочната ни цел е да сме изцяло климатично неутрални до 2040 година", подчерта Люис.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    28 3 Отговор
    Очакват ще е дълго чакането

    Коментиран от #11

  • 2 Шопо

    37 6 Отговор
    Със вятърни перки и слънчаци не се развива промишленост. Празноглавите лидери от ЕС ще ни върнат в каменната ера, пещерняци.

    Коментиран от #10

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    29 7 Отговор
    Неолиберлания капиталистически Запад е във фалит и спасение няма да има! Единственото решение е, да се премахне капиталистическата система съд и конфискации за всички олигарси, робовладелци и чорбаджии. Национализация на частната икономика и строене на държавна икономика планова с фиксирани цени.

    Коментиран от #13

  • 4 безпартиен

    33 4 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!!!
  • 5 Иван

    30 3 Отговор
    На ръба, на ръба, на ръба, на ръба, на ръба......пет поредни статии на ръба......еврейския укровермахт е включен.
  • 6 Дзверцов

    19 5 Отговор
    Вече влиза руски газ, прбарандиран като азерски, шистов или втечнен катарски, така, че ще спестят заколението. Важното е шистовия, американския да катастрофира.
  • 7 Сталин

    23 2 Отговор
    Сбогом Газпром здравей мизерия
  • 8 Сталин

    24 2 Отговор
    Алоо факти,кога ще ни покажете снимки от Брюксел как фермерите мачкат полицията с трактори,къде са нашите мултимилионери с тракторите да видим как мачкат мутрите на Тулупа, България е обречена нация от мишоци
  • 9 Капитан Салам

    10 2 Отговор
    Аааа те американците това си викат,дай да нормализираме цените та концерните да се върнат пак в ГерманизZтан.
  • 10 ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    С въглеродни квоти не се развива индустрия. Реиндустриализацията на Запада налага спешното им премахване. Глобалистите се облажиха достатъчно от търговията с тях. Време е за сериозна индустрия, земеделие и работни места.

    Коментиран от #12

  • 11 Ами всъщност

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    То до 2040 германистан може да го няма на картата............!
  • 12 Просто бизнес

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Какво му е на замеделието, освен че произвежда в пъти повече от колкото е потреблението. И като стане сериозно, колко ще се произвежда?!?
  • 13 Варненец

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ти сериозно ли, бе??? Планова икономика щял да ми развива, че и национализация. НаСесерето с такава икономика не насесера.
  • 14 Коко Н

    0 1 Отговор
    Много я обсъждате и осъждате тая Германия,ама пак сте с нея вътрешно в сърцата си,и не само,ами напълно в не един съюз.
    Страх ви е,обаче да го изкажете на глас да не загубите копейките и "любовта" на водещия ви офицер.
Новини по държави: