Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 22:23 1 034 18

Свобода за заложниците в Газа! Роднини започнаха поход до Йерусалим с искане за активни действия по размяната

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • заложници-
  • бенямин нетаняху

Преговарящите от САЩ, Египет и Катар работят по рамково споразумение, според което "Хамас" ще освободи някои от десетките заложници, които държи, в замяна на освобождаване на палестински затворници и шестседмично спиране на сраженията

Свобода за заложниците в Газа! Роднини започнаха поход до Йерусалим с искане за активни действия по размяната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Семействата на заложниците, държани в Газа, и техни поддръжници започват четиридневен поход от Южен Израел до Йерусалим, за да поискат близките им да бъдат освободени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Походът се провежда в момент, когато в Катар се водят преговори за постигане на споразумение между "Хамас" и Израел, което да доведе до прекратяване на огъня в ивицата Газа в замяна на освобождаването на заложниците. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че такава сделка е на път да бъде постигната, но официални представители на Израел и "Хамас" бяха скептични към неговия оптимизъм.

Преговарящите от САЩ, Египет и Катар работят по рамково споразумение, според което "Хамас" ще освободи някои от десетките заложници, които държи, в замяна на освобождаване на палестински затворници и шестседмично спиране на сраженията. По време на тази пауза в сраженията ще продължат преговорите за освобождаването на останалите заложници.

Войната породи хуманитарна катастрофа в Газа и предизвика безпокойство на международната общност за положението в Рафах, най-южния град на Газа на границата с Египет, където 1,4 милиона палестинци са потърсили спасение от ежедневните въздушни удари на Израел, предприети след като бойци на "Хамас" атакуваха на 7 октомври израелски населени места и отнеха живота на около 1200 души.

Близо 30 000 палестинци загинаха след почти пет месеца война в ивицата Газа, твърди министерството на здравеопазването на анклава, което не уточнява колко от тях са палестински бойци и колко са цивилните. Израел казва, че неговите войски са убили 10 000 бойци от "Хамас" в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    2 4 Отговор
    Това ще засили руския натиск върху Вашингтон. Утре в Кремъл ще започнат преговори между всички клонове на политически партии и движения в Палестина.
  • 2 Бесен язовец

    4 9 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.
  • 3 Генерал Колев

    4 7 Отговор
    С терористи не се преговаря! Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.

    Коментиран от #7

  • 4 Полковник

    4 6 Отговор
    Време е, за атака на град Рамах, последната крепост на терористите от ХАМАС.
  • 5 Да си

    3 0 Отговор
    Китайочифутин в днешно време
  • 6 ...

    5 3 Отговор
    направо да отидат при ХАМАС да си ги искат. Аз не ходя да търся пирони в хлебарницата. що за малоумие?
  • 7 Гориил

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Генерал Колев":

    Не можете да избегнете преговори с политически движения, зад които стоят Иран, Русия, Китай и ислямските режими на Арабския полуостров. В противен случай сте обречени на загуба и поражение.

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Генерал Жуков

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Генерал Де Гол":

    Папагал не те ли заболя главата държаща малкото ти мозъче, да повтаряш едно и също от 3 месеца, това си е Палестинска земя и принадлежи на палестинците!

    Коментиран от #17

  • 16 Генерал Суворов

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал Айзенхауер":

    На 7 годишно еврейче му се връчва узи и го обучават да убива от малко неюдеи, не може така да се промиват мозъците на децата, не е нормално.

    Коментиран от #18

  • 17 Маршал Жуков

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал Жуков":

    Ислямисте, това е земя на Израел! Държавата Израел е създадена през 1948г призната от ООН. Палестина е протекторат на ООН. Това е област в която живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци на името на областта. Няма международно призната държава Палестина. Не прави свободни съчинения. За сведение през 48- ма година СССР пръв призна държавата Израел, Англия е била против, а САЩ са биле пас по въпросът. Впоследствие Англия си променя позицията и се съгласява. Генералисимус Сталин лично избира Бен Гурион за водач и баща на евреите. Това са факти. Черно на бяло, както се казва.
  • 18 Генерал Айзенхауер

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал Суворов":

    Това са свободни съчинения. Няма такова нещо. Не си измисляй.