Last news in Fakti

1 Март, 2024 11:24 983 16

Тръмп обжалва решението на съда в Илинойс

  • доналд тръмп-
  • илинойс-
  • тръмп-
  • сащ-
  • съд-
  • обжалване

Случаят е едно от десетките дела в цялата страна, заведени срещу бившия президент

Тръмп обжалва решението на съда в Илинойс - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп внесоха обжалване на решението на съда в окръг Кук, щата Илинойс, с което беше постановено премахване на името му от бюлетината за първичните избори на 19 март, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

То беше подадено минути преди полунощ снощи, часове след като съдия Трейси Портър постанови решението си. Тя задържа влизането му в сила до петък, за да позволи очакваното обжалване. Делото беше заведено от група избиратели в Илинойс, които искат Тръмп да бъде отстранен от първичните избори в щата заради участието си в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Тя обжалва пред съда решение на Избирателната комисия, която единодушно отхвърли искането за изваждане на бившия президент от бюлетината. Гласоподавателите в Илинойс се присъединиха към националната група за застъпничество на избирателите “Свободна реч за хората“, която настоява, че Тръмп няма право да заема поста, защото, както те твърдят, е окуражил и не е направил нищо, за да спре бунта в Капитолия.

Случаят е едно от десетките дела в цялата страна, заведени, за да бъде спрян бившият президент от участие изборите. Жалбоподателите се позоват на рядко използвана клауза в 14-та поправка на Конституцията, която забранява на „участниците във въстание“ срещу държавата, да заемат висши държавни постове. По-рано този месец американският Върховен съд даде сигнал, че е склонен да отхвърли решенията на щатските съдилища, ако се съди по коментарите, които съдиите направиха във връзка с обжалването на решението на съда в Колорадо да спре Тръмп от изборите там.

Подобно на Илинойс, влизането в сила на решението на Колорадо е задържано, докато тече обжалването. Адвокатите на Тръмп подадоха искане до съда рано вчера, за да изяснят колко дълго може да бъде задържано решението, преди да влезе в сила. Вчера те отказаха коментар пред Асошиейтед прес.

В мотивите за решението си от 38 страници Портър пише, че искането на гласоподавателите в Илинойс за изключване на Тръмп от изборите e трябвало да бъде разрешено, защото те са представили доказателствата си, а решението на Избирателната комисия е било “очевидно погрешно”. “Това е историческа победа “, каза след решението Рон Фейн, правен директор на „Свободна реч за хората“и адвокат по случая. В по-ранно изявление, говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чонг нарече решението на съда в Илинойс “противоконституционно, чието обжалване бързо ще спечелим”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пас Оутлерист

    4 9 Отговор
    Със тръмп сме и ким мен ун и Путин
    Заедно ще си мачкаме главите

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    4 8 Отговор
    Бай Дончо е все едно Митьо Пищова да има парите на Васил Божков. Да е станал президент, даже и да е повторил мандата.
  • 3 Майна

    4 11 Отговор
    Не мога да си представя как има хора, които гласуват за Тръмп .Целият му външен вид крещи , че е екземпляр на който не може да се има доверие .

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тръмп ввчв е доказан престъпник!

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пас Оутлерист":

    Изнасилвач и измамник в особено големи размери, дори за Амефика!
    Има да плаща почти молиард долара обезщетения по тяхх!
    И това е преди да е завършено делото за саботаж на избориге и подстрекаване на безредици!
    Разбирам, че Путин го държи със записите на nuкaещu отгоре му малолетни момичета в хотела, но все пак, и самият Путин е negoфuл и cyчe чурuтe на малолетни момченца!
  • 6 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Американските съдилища са като нашите, само че съдиите струват по скъпо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    А аз не мога да си представя кой гласува за мумията.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Ветеринарен психолог

    4 1 Отговор
    Тоя е егати пича. Прави само пакости. Обградил се е със стотина мастити адвокати и от белите си в съда прави милиарди. А ние или го плюваме или му завиждаме.
  • 10 Хахахаха

    4 1 Отговор
    Ако това с опонент се случи в Русия, ще пишете, нали. За надеждни с 1% подкрепа, що рев изревахте.
  • 11 Историк

    1 2 Отговор
    Оранжевия хвърля всички сили за да се добере до избори, защото знае, че ако не успее ще прекара остатъка от живота си зад решетките.
  • 12 Лъжата

    2 2 Отговор
    Случаят Тръмп доказва колко тежка е битката с лъжците и мошениците,когато се доберат до най-високия пост в държавата, особено там, където има върховенство на закона, както е в САЩ. При диктатурите е лесно - виж Русия. Терор, убийства, унищожение на всеки несъгласен с диктатора, повсеместно страх за живота. Тръмп като първия президент на САЩ за 230 г. демокрация, се прекратява пред терориста путин и го нарича гений и така се е вкопчил във властта, че иска да жертва държавата, демокрацията ,за да запази себе си. Първият американски диктатор, от който не може 7 години да се отърве САЩ, защото има закони. Създателите на Конституцията преди 230 г. изобщо не са допускали, че е възможно това да се случи - президент, който иска да разруши държавата отвътре и не се интересува от нищо друго, освен от себе си и клетвата да спазва Конституцията няма никакво значение.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ами":

    Що бе? Какт о гледаш тия празни картуни из коментарите, нашите подлоги защо не можеш да си представиш че в САЩ също ги има?
  • 15 Американец

    2 1 Отговор
    Иначе според козячетата само Путин отстранявал опонентите си - обаче друго си е да обявиш че невъоръжени демонстранти са „участниците във въстание“ срещу държавата пък опонента Тръмп бил "окуражил и не е направил нищо, за да спре бунта в Капитолия". Че от кога президента на САЩ е длъжен да спира мирни протести или щом е срещу "дълбоката държава" всичко е наказуемо в "най-голямата демокрация".

    Страх ги тресе реалните управляващи в САЩ (няколко еврейски фамилии) че Тръмп няма да е тяхна марионетка каквато е деменцията и може да се наложи да го стрелят както направиха с цялата фамилия Кенеди.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.