Last news in Fakti

6 Март, 2024 13:10 1 513 27

Супер вторник: Сблъсъкът между Тръмп и Байдън е неизбежен

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • избори-
  • републиканци-
  • ники хейли

Доналд Тръмп и Джо Байдън пожънаха неоспорими успехи в най-важния изборен ден от предварителния вот в САЩ

Супер вторник: Сблъсъкът между Тръмп и Байдън е неизбежен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Милиони американци гласуваха в най-важния ден от предварителните избори за президент - т.нар. "Супер вторник". Във вота участваха 15 щата и една извънконтинентална територия на САЩ - Американска Самоа. От резултатите вече е почти сигурно, че през ноември сблъсъкът за следващ президент на САЩ ще повтори този от 2020 г. - Джо Байдън срещу Доналд Тръмп.

Тръмп продължава да жъне успехи

Бившият президент и настоящ кандидат за републиканската номинация Доналд Тръмп спечели убедително в редица щати - със 70% одобрение в Алабама, 61% в Тексас и около 70% от гласовете в Калифорния.

Бившият президент ще се окаже с почти непреодолима преднина от електорални делегатите пред своята единствена съперничка Ники Хейли, макар че ще трябва да изчака до следващата седмица, за да си осигури официално номинацията на републиканците.

Някои от проучванията в различни щати дават представа за причината Тръмп да спечели толкова голяма част от гласовете. В Северна Каролина 43% от републиканските гласоподаватели казват, че имиграцията е най-важният въпрос за тях - тема, която е на първо място в политическия дневен ред на Доналд Тръмп още от 2015 г., пише Би Би Си. Във Вирджиния 64% казват, че имат повече доверие на Тръмп пред Ники Хейли по въпроса за сигурността на границите.

В същото време е ясно, че стотици хиляди привърженици на Републиканската партия в цялата страна не искат Доналд Тръмп да ги представлява на изборите, пише АРД. Ако всички те не го подкрепят и през ноември, той може и да загуби потенциалната надпревара срещу Джо Байдън. 40 процента от републиканските гласоподаватели във Вирджиния например и 32% от тези в Северна Каролина заявяват, че Тръмп, срещу когото се водят четири наказателни дела, не би бил годен да бъде президент, ако бъде осъден за престъпление.

Изненадващата победа на Ники Хейли

Бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли спечели само надпреварата в щата Върмонт, но това не ѝ носи голям брой делегати - едва 17 и то само ако според финалните резултати, които тепърва ще бъдат обявени, Хейли успее да спечели повече от 50 на сто от гласовете. Ако победата ѝ е с по-малко от половината, делегатите ще бъдат разпределени пропорционално между двамата кандидати.

Въпреки победата във Върмонт Хейли едва ли ще има шанс да получи републиканската номинация. Сега остава да се разбере кога тя ще се откаже от надпреварата и дали ще подкрепи Тръмп, когото критикува остро в последните месеци.

Добър резултат и за Джо Байдън

Действащият президент Джо Байдън спечели предварителните избори във всички щати. Вярно е и обаче, че Байдън загуби в Американска Самоа - с 40 срещу 51 гласа за бизнесмена Джейсън Палмър. Байдън може да се справи и без шестте делегатски гласа от територията на САЩ в южната част на Тихия океан, пише АРД. Неговите опоненти - Мариан Уилямсън и Дийн Филипс - остават с резултати от доста под десет процента.

Но протестните гласоподаватели, които неотдавна го наказаха в Мичиган за политиката му по отношение на ивицата Газа, се появиха и в Масачузетс и Колорадо, но най-вече в Минесота, където около 20 процента са отбелязали, че не подкрепят никой кандидат. Това, което би трябвало да тревожи екипа на Байдън, е, че Тръмп набира сила сред избирателни групи, които преди това бяха част от основния електорат на демократите.

Какво значи това за изборите на 5 ноември

Предварителните избори не са президентски избори. Дори Тръмп и Байдън да са победили уверено във всички щати в "Супер вторника", това не значи нищо за 5 ноември. И двамата ще се борят за електората на Ники Хейли, пише АРД. Защото тази група е достатъчно голяма, за да наклони везните в едната или другата посока през ноември. Очевидно повечето от тях не харесват Доналд Тръмп. Но дали биха гласували за Джо Байдън вместо него?

Възрастта на двамата вече почти сигурни кандидати за президентския пост, които ще се изправят един срещу друг през ноември, остава огромен проблем за много американци. Лоялните на Тръмп избиратели ще гласуват за него без значение на колко е години. За Байдън обаче това може да се превърне в сериозен проблем. АРД припомня и един вариант, който още е на масата за Байдън - да се откаже от номинацията след края на всички предварителни избори. Подобен сценарий засега остава само в полето на спекулациите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу Сорос Денкоф

    27 1 Отговор
    Победа на Тръмп!
  • 2 ДънБай

    25 1 Отговор
    По време на Тръмпи управление Путин не завладя нито една страна, защото се разбираха. При Буш превзе Грузия, с Обама превзеха Крим, при Байдън искат всичко да завземат и ако това стане, Байдън няма да разбере даже какво се е случило.

    Коментиран от #6

  • 3 1212

    17 3 Отговор
    Няма такъв сблъсък комуниста БайДънчо губи от републиканецът тръмп

    Коментиран от #17

  • 4 в кратце

    20 1 Отговор
    Байиздън ако победи и стане прези за втори път,то с Америка ще е свършено.
  • 5 😆😆😆

    25 0 Отговор
    Боже, не ме разсмивайте😆
    Сблъсък 🙄?
    Та той Джо може да падне от само себе си и бе сблъсък 🙄
    😆😆😆
  • 6 Атина Палада

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДънБай":

    Логично! По времето на Тръмп Русия беше оставена на мира... САЩ се изтеглиха на тяхна територия... При другите споменати президенти от теб, САЩ висяха на руските порти, провокации..Военна база в Крим да си строят, използване територията на Украйна за натиск в/у Русия и пр.. Нима Русия ще стои със скръстени ръце ли?!

    Коментиран от #11

  • 7 Тома

    18 0 Отговор
    За да гласуваш за байдън трябва да си прост като бати бойко.Той взел дал с единия крак в гроба те го гласят за президент
  • 8 дедо Герчо

    6 1 Отговор
    БОЛШЕВИКИТЕ ПОГУБИХА СССР,ТА КВО ОСТАВА ЗА САЩ И ЕС...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #14

  • 9 Теменужка

    0 6 Отговор
    🌞🌞🌞 Eбам майката ви, българи! 🌞🌞🌞

    Коментиран от #26, #27

  • 10 Ами как

    8 0 Отговор
    сега го подкрепят , а ноември няма да го подкрепят Доналд?Щете не щете пак ще гледаме Иванка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Каква битка,кви 5 лв.

    17 0 Отговор
    Все едно Мохамед Али срещу Багата/ байпън/. Единствен начин да спреш Тръмп е убийството му,но тазо опция довежда до мигновенба революция и гражд.война.
  • 13 странно е

    15 0 Отговор
    ARD - избирателите на Хейли щели да наклонят везните... вие папагали ли сте... та Хейли не се явява като независим кандидат. Тя се опитва да победи Тръмп във вътрешни за републиканците избори, така че ако загуби, естествено е нейните избиратели ако са истински републиканци да дадат гласа си за Тръмп. В крайна сметка излизат и мнения, че много демократи са гласували за нея, за да се опитат да отстранят Тръмп на първичните избори. И така да е, тези избиратели няма да наклонят нищо на президентските избори, защото те са част от тези които дефакто подкрепят Байдън.. Нещата отиват към закономерна победа на Тръмп, ако не му скроят някой номер с гласувания по пощата и т.н.
  • 14 Атина Палада

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "дедо Герчо":

    А така, разясни на нашите ш. оро. шче.та, че болшевиките са днешните глобалисти срещу които светът начело с Русия се бори.. Света ги изтласка.. За сега болшевиките имат контрол още над САЩ и ЕС.. Надявам се, че в края на тази година след победа на Републиканците ще бъде краят им..

    Коментиран от #18

  • 15 Ето как

    10 0 Отговор
    Се харчат милиарди. Танци манци, заучени мантри, хахо хи, залъгалки, пи ар и реклама по всички възможни медии. И това е почти цяла година. "американският данъкоплатец" плаща? Може би известна част, но голяма част плащат с живота си (който за американския елит има стойност на чифт чорапи, или тениска с "гениално" послание) жители на Газа, Украйна, латинска Америка, за да могат "богоизбраните" да се перчат с власт още няколко години. И няма нужда да се правим на много запознати с произхода на средствата за всяка една прескъпа кампания на запад защото всички сме в общ котел, но докато едни само се варят другите ги натискат да не излезнат и усилват огъня. Така например когато в България ни демократизираха и получихме посланието :" за бога не купувайте" , определени хора удивително бързо станаха богати ( защото сме страна на икономически експерти и таланти) и по-бързо от пенсионери в поликлиника се ориентираха в сложната обстановка. Но България едва ли е единствен пример, по- скоро една и съща схема с отчитане на регионални интереси (познайте чии) е минала по цяла източна Европа, нещо като "плана Маршал", но малко по-различно. Сърбите направиха изключение. Тук Америка удари греда. Удари два или три пъти в Беларус , но в Грузия и Украйна си свърши работата. Шоуто продължава. Поредното хихикане и танци в потопената в извращения под всякаква форма велика Америка. Този колос на разврата, наркомания и престъпност бавно потъва, но за него са вързани много други. Бъл
  • 16 Прогноза!

    12 0 Отговор
    Тръмп ще отнесе Байдън,както куцо пиле-домат...!
  • 17 Не може!

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "1212":

    Един жизнен човек,като Тръмп,да загуби от един човек,изпаднал в дементно-клинична смърт,като Бай-Деменцън...!
  • 18 дедо Герчо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Атина Палада":

    ДАЙ БОЖЕ.
  • 19 Евроатлантически мечти

    5 0 Отговор
    Значи избирателите на опонентката на Тръмп щели да гласуват за деменцията, но дума не се обелва дали избирателите на опонентите на Байдън няма да гласуват за Тръмп:)
  • 20 Буталото

    6 0 Отговор
    Дойче веле, защо намаляте с около 10% победата на Тръмп във всеки щат?Тръмп получава в Северна Каролина 74%, в Арканзас 76%, Тенеси 77%, Масачузетс 61%, Оклахома 81%, Мейн 72%, Тексас 77%, Колорадо 63%, Минесота 67%, Вирджиния 63%, Калифорния 73%, Юта 62%, Алабама 83%.
  • 21 мддаа

    4 1 Отговор
    По-добре Тръмп срещу друг.

    Коментиран от #24

  • 22 Стъки

    5 0 Отговор
    С какъв акъл издигат напикаващ се,срещу Трамп.
  • 23 Хахаха

    1 0 Отговор
    Що за идиоти биха избрали дементен старец, който би изпълнил всичко, колкото и да е тъпо ........ Докато беше с ума си беше обикновен корумпиран педофил
  • 24 Гого

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "мддаа":

    Трамп не е неокон , но ще се бие за американска доминация
  • 25 Абе

    2 0 Отговор
    УДРИ ЧИЧО ДОНИ!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Теменужка

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Теменужка":

    🌞🌞🌞 Eбам майката ви, администратори!🌞🌞🌞