Last news in Fakti

2 Март, 2024 14:40 984 5

Реджеп Ердоган: Турция ще продължи да работи за решаване на кризата

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • дейтънско споразумение

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната през 1995 година, Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани

Реджеп Ердоган: Турция ще продължи да работи за решаване на кризата  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подкрепяме запазването на единството и стабилността на Босна и Херцеговина и ще работим за задълбочаване на отношенията между двете страни, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на Дипломатическия форум в Анталия, цитиран от Анадолската агенция, пише БТА.

В рамките на форума, турският държавен се срещна с членове на мултиетническото председателството на Босна и Херцеговина - Денис Бечирович, Желко Комшич и Желка Цвиянович.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната там през 1995 година, Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост в Босна се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното президентство (председателство) на Босна.

По време на разговорите на Ердоган с представителите на босненското председателство са били обсъдени отношенията между Турция и Босна и Херцеговина, както и регионални и глобални въпроси, се казва в съобщение, разпространено от Дирекцията по комуникации на турското президентството.

„Запазването на единството на Босна и Херцеговина и задълбочаването на отношенията ни са изключително важни за Турция. Решени сме да продължим да даваме своя конструктивен принос по тези въпроси. Предстои да предприемем и решителни стъпки за увеличаване на търговския обмен между двете страни“, е заявил Ердоган в Анталия, цитиран от АА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    4 9 Отговор
    Интересно,какво мислят Сърбите за геноцида ,който извършва Турция спрямо Кюрдите?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 КОТарАК

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    ти кво мислиш по тоз въпрос?
  • 3 по интересно Е

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    За какъв геноцид спрямо кюрдите извършва Турция спрямо кюрдите???? Би ли споделил или не си наясно какво означава геноцид?
  • 4 Ха ха ха

    2 6 Отговор
    Тоя става смешен първо да си оправи инфлацията второ убийството на жени

    Коментиран от #5

  • 5 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Турците нямаха нашия късмет да бъдат приети в ЕС, иначе всички знаем живота в България преди ЕС и НАТО, долара беше три хиляди лева,а един хляб струваше хиляда лева
Новини по държави: