Last news in Fakti

2 Март, 2024 16:10 4 239 101

Пуснаха стенограма от разговора на германските военни за атака на Кримския мост ВИДЕО

  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • ракети

В него участват висши представители на Бундесвера

Сайтът m.vk.com разпространи запис на разговора между високопоставени германски военни относно плановете за атака на Кримския мост с евентуално използване на ракети Taurus. Според източника на 19 февруари 2024 г. се провежда разговор между началника на отдел "Операции и учения" на Командването на военновъздушните сили на Бундесвера Грефе, инспектора на военновъздушните сили Герхарц и служителите на Центъра за въздушни операции на Космическото командване на Бундесвера Фенске и Фростеде.

Герхарц: Добре. Трябва да проверим информацията. Както чухте, министърът на отбраната Писториус ще провери внимателно въпроса за доставката на ракети "Таурус" за Украйна. Имаме насрочена среща с него. Всичко трябва да бъде обсъдено, за да можем да започнем да работим по този въпрос. Досега не виждам да има някакви индикации кога ще започнат тези доставки. Не е имало нещо от рода, канцлерът да му каже: "Искам информация сега, а утре сутринта ще вземем решение". Не съм чул такова нещо.

Напротив, Писториус оценява целия този дебат, който се е развил. Никой не знае защо федералният канцлер блокира тези доставки. Разбира се, появяват се и най-невероятни слухове. Ще ви дам един пример: вчера ми се обади един журналист, който е много близък до канцлера. Той беше чул някъде в Мюнхен, че ракетите "Таурус" няма да работят. Попитах кой ѝ е казал това. Той отговори, че някой във военна униформа е казал това. Разбира се, това е източник на информация от ниско ниво, но журналистката се хвана за тези думи и иска да направи от тях новина със следното заглавие: "Сега вече знаем причината, поради която канцлерът отказва да изпрати ракетите Taurus - те няма да работят". Цялата история е глупава. Подобни теми са достъпни само за ограничен брой хора. И все пак виждаме какви глупости се разпространяват междувременно, пълни глупости. Искам да се съглася с вас по този въпрос, за да не се движим в погрешна посока. Първо, сега имам въпроси към Фростедте и Фенска. Говорил ли е някой с вас по този въпрос? Обръщали ли са се към вас от Фройдинг?

Фростедте: Не, разговарял съм само с Грефе.

Фенске: Същото нещо, говорил съм само с Грефе.

Герхарц: Вероятно той отново ще се свърже с вас. Вероятно ще трябва да участвам в изслушванията в бюджетната комисия, защото имаше проблеми с повишаването на цените за преустройството на инфраструктурата за F-35 в Бюхел. Вече предадох препоръките си чрез Франк, че имаме слайдове за визуализация на материала. Показахме му тестова презентация, в която ракетите "Таурус" са монтирани на самолетоносач "Торнадо" или друг самолетоносач, изискван от мисията. Аз обаче имам малка представа за това. Трябва да знаете, че това е среща за половин час, така че не бива да подготвяте презентация от 30 слайда. Трябва да има кратка презентация.

Трябва да покажем какво може да прави ракетата, как може да се използва. Трябва да вземем предвид, ако вземем политическо решение да предадем ракетите като помощ на Украйна, до какви последици може да доведе това. Ще ви бъда благодарен, ако ми кажете не само какви проблеми имаме, но и как можем да ги решим. Например, ако става въпрос за начини за доставка на ... Знам как го правят британците. Винаги ги превозват с бронирани коли Ridgback. Имат няколко души на земята. Французите не го правят. Те доставят Q7 в Украйна с ракети Scalp. Storm Shadow и Scalp имат сходни спецификации за инсталиране. Как ще решим този проблем? Ще им дадем ли в ръцете ракети MBDA с Ridgback? Един от нашите хора ще бъде ли назначен в MBDA? Грефе, докладвай ни каква е позицията ни по този въпрос. Господата Фенске и Фростеде, докладвайте как виждате ситуацията.

Грефе: Ще започна с най-чувствителните въпроси, със съществуващите критики относно доставките. Дискусиите се провеждат почти навсякъде. Тук има няколко от най-важните аспекти. На първо място, това е времето на доставките. Ако сега канцлерът реши, че трябва да доставим ракети, те ще бъдат прехвърлени от Бундесвера. Добре, но те няма да са готови за употреба преди 8 месеца. Второ, не можем да съкратим времето. Защото ако го направим, може да се стигне до погрешно използване, ракетата може да падне върху детска градина, отново ще има цивилни жертви.

Тези аспекти трябва да бъдат взети предвид. При преговорите трябва да се отбележи, че не можем да направим нищо без фирмата-производител. Те могат да оборудват, превъоръжат, да доставят първите ракети. Можем да наваксаме малко производството, но времето за доставка на тези ракети е в пряка зависимост от промишлеността. Кой ще плати за това? Друг въпрос е към какви оръжейни системи ще бъдат прикрепени тези ракети? Как трябва да се поддържа взаимодействието между фирмата и Украйна? Или ще има някакъв вид интеграция?

Герхарц: Мисля, че не. Защото производителят на TSG заяви, че може да реши този проблем в рамките на шест месеца, без значение дали става въпрос за "Sukhoi" или за самолет F-16.

Грефе: Ако федералният канцлер реши да го направи, трябва да има разбиране, че само производството на приспособленията ще отнеме шест месеца. Трето, теоретично бихме могли да бъдем засегнати от въпроса за обучението. Вече споменах, че работим с един производител на ракети. Те се обучават в поддръжката на тези системи, а ние се обучаваме в тактическото приложение. Тук са необходими три до четири месеца. Тази част от обучението може да се проведе в Германия. Когато бъдат доставени първите ракети, трябва да вземем бързо решение относно монтирането и обучението. Може да се наложи да се обърнем към британците по тези въпроси, за да използваме тяхното ноу-хау. Можем да им предоставим база данни, сателитни снимки, станции за планиране. Освен доставката на самите ракети, с която разполагаме, всичко останало може да бъде доставено от промишлеността или от IABG.

Герхарц: Трябва да си представим, че те могат да използват самолети с монтажи за ракети Taurus и за Storm Shadow. Британците са били там и са монтирали самолетите. Системите не се различават толкова много, те могат да се използват и за Taurus. Мога да ви разкажа за опита от използването на системата Patriot. Нашите експерти също изчислиха дълги срокове в началото, но успяха да се справят за няколко седмици. Успяха да въведат всичко в експлоатация толкова бързо и в такова количество, че нашите служители казаха: "Уау. Не сме очаквали това". Сега водим война, в която се използват много по-модерни технологии, отколкото в нашата добра стара "Луфтвафе". Всичко това навежда на мисълта, че когато правим планиране на времето, не трябва да го надценяваме. А сега, господа Фенске и Фростедте, бих искал да чуя вашето мнение за възможните доставки за Украйна.

Фенске: Бих искал да се съсредоточа върху въпроса за обучението. Вече проучихме този въпрос и ако става въпрос за персонал, който вече има съответната подготовка и ще бъде обучаван паралелно, ще са необходими около три седмици предварително за усвояване на техниката и едва след това ще се пристъпи директно към обучението във ВВС, което ще продължи около четири седмици. По този начин периодът е много по-кратък от 12 седмици. Разбира се, всичко това е при условие, че персоналът е квалифициран, обучението може да се проведе без необходимост от преводачи и още няколко неща. Вече разговаряхме с г-жа Фридбергер.

Ако става дума за бойно използване, тогава ще ни посъветват да подкрепим де факто поне първата група. Трудно е да се планира, обучението на служителите ни отне около година, а сега се опитваме да намалим това време до десет седмици и в същото време се надяваме, че те ще могат да се състезават на офроуд с автомобил, предназначен за "Формула 1". Възможен вариант е да се осигури планирана техническа поддръжка, като на теория това би могло да се прави от Бюхел, при условие че се установи сигурна връзка с Украйна. Ако това би било налично, тогава вече по-нататък е възможно да се извърши подходящо планиране. Това е основният сценарий като минимум - да се осигури пълна поддръжка на производителя, поддръжка чрез услугата за поддръжка на потребителите, която ще решава проблемите със софтуера. По принцип всичко е същото, както е в Германия.

Герхарц: Почакайте малко. Разбирам какво искате да кажете. Политиците може да са загрижени за пряката затворена комуникация на Бюхел с Украйна, което може да е пряко участие в украинския конфликт. Но в такъв случай можем да кажем, че обменът на информация ще се осъществява чрез MBDA, а ние ще изпратим един или двама наши специалисти в Шробенхаузен. Разбира се, това е сложно, но от политическа гледна точка вероятно изглежда различно. Ако обменът на информация се осъществява чрез производителя, той не е свързан с нас.

Фенске: Ще възникне въпросът за това къде отива информацията. Ако става дума за информация за целите, която в идеалния случай включва сателитни изображения, осигуряващи максимална точност от три метра, тогава първо трябва да я обработим в Бюхел. Мисля, че независимо от това можем да организираме по някакъв начин обмена на информация между Бюхел и Шробенхаузен или да разработим възможността за прехвърляне на информация в Полша, като го направим там, където можем да стигнем с кола. Този въпрос трябва да бъде разгледан по-внимателно, със сигурност ще има варианти.

Ако бъдем подкрепени, в най-лошия случай бихме могли дори да пътуваме с кола, което ще намали времето за реакция. Разбира се, няма да можем да реагираме в рамките на един час, тъй като ще трябва да се даде съгласие. В най-добрия случай само шест часа след получаване на информацията самолетът ще може да изпълни поръчката. Точност от над три метра е достатъчна за поразяване на определени цели, но ако трябва да се прецизира целта, трябва да се работи със сателитни изображения, които позволяват да се симулира тя. И тогава времето за реакция може да достигне до 12 часа. Всичко зависи от целта. Не съм проучвал подробно този въпрос, но смятам, че и този вариант е възможен. Искам само да кажа, че трябва да помислим как да организираме предаването на информация.

Герхарц: Смятате ли, че можем да се надяваме, че Украйна ще успее да се справи с всичко сама? В края на краищата е известно, че там има много хора в цивилни дрехи, които говорят с американски акцент. Така че е напълно възможно скоро те да могат да се справят самостоятелно? В края на краищата те разполагат с всички сателитни снимки.

В края на краищата те разполагат с всички сателитни снимки.

Фенске: Да. Те ги получават от нас. Бих искал да поговоря накратко и за противовъздушната отбрана. Трябва добре да помислим дали да имаме оборудване в Киев, което да получава информация от ОВДГ и НДК. Трябва да им я предоставим, затова трябва да летя там на 21 февруари, трябва да планираме всичко оптимално, а не както стана с "Бурята на сенките", когато планирахме контролните пунктове. Трябва да помислим как да летим около или под сектора за наблюдение на радарите. Ако всичко е подготвено, обучението ще бъде по-ефективно. И тогава можем да се върнем на въпроса за броя на ракетите. Ако дадете 50, те ще се изразходват много бързо.

Герхарц: Точно така, това няма да промени хода на военните операции. Ето защо не искаме да ги предадем всичките. И не всички едновременно. Може би 50 в първия транш, а след това може би ще има още един транш от 50 ракети. Това е напълно разбираемо, но всичко това е голяма политика. От моите френски и британски колеги научих, че всъщност с тези Storm Shadow и Scalp нещата стоят по същия начин, както с "пушките Winchester" - те могат да попитат: "Защо трябва да доставяме следващата партида ракети, след като вече сме доставяли, нека Германия да го направи сега". Може би г-н Фростеде има какво да каже по този въпрос?

Фростеде: Позволете ми да добавя малко прагматизъм. Искам да споделя мислите си относно представянето на Storm Shadow. Говорим за противовъздушна отбрана, време за полет, височина на полета и т.н. Стигнах до заключението, че има две интересни цели - мостът на изток и складовете за боеприпаси горе. Мостът на изток е труден за достигане, той е доста плитка цел, но "Таурус" може да го направи, складовете за боеприпаси също могат да се ударят. Когато вземете предвид всичко това и го сравните с това колко много са използвани Storm Shadow и HIMARS, имам въпрос: "Нашата цел е мостът или складовете за боеприпаси? Това постижимо ли е със сегашните недостатъци, които имат RED и Patriot? И стигнах до извода, че ограничаващият фактор е, че те обикновено разполагат само с 24 заряда…"

Герхарц: Това е разбираемо.

Фростедт: Мисля, че има смисъл да се мисли за планиране на задачите и централизирано планиране. Планирането на задачите в нашата връзка отнема две седмици, но ако има интерес към него, може да се направи по-бързо. Ако разглеждаме моста, мисля, че Taurus не е достатъчен и трябва да имаме представа как би могъл да работи, а за това ни трябват данни от спътници. Не знам дали можем да обучим украинците за кратко време, а говорим за месец, да изпълнят такава задача. Как би изглеждала една атака върху моста? От оперативна гледна точка не мога да преценя колко бързо украинците ще успеят да се научат да планират такова действие и колко бързо ще се осъществи интеграцията. Но тъй като говорим за моста и военните бази, приемам, че те искат да ги получат възможно най-скоро.

Фенске: Бих искал да кажа още нещо за разрушаването на моста. Занимавахме се интензивно с този въпрос и за съжаление стигнахме до извода, че мостът е като писта заради размерите си. Така че може да не се стигне до изстрелване на 10 или дори 20 ракети.

Герхарц: Съществува мнение, че "Taurus" би могла да направи това, ако използва френския изтребител Dassault Rafale. И преди да правим важни изявления, трябва сами да...

Фенске: Те ще успеят само да направят дупка и да повредят моста. Не пропагандирам идеята за моста, а прагматично искам да разбера какво искат те. И на какво трябва да ги научим, така че се оказва, че при планирането на тези операции ще трябва да посочим основните точки в изображенията. Те ще имат цели, но нещото, което трябва да се има предвид тук, е, че когато работите по малки цели, трябва да планирате по-щателно, а не да анализирате снимки на компютър. При потвърдени цели нещата се планират по-лесно и отнемат по-малко време.

Герхарц: Искам да кажа, че всички знаем, че те искат да унищожат моста, какво означава това в крайна сметка, как се охранява - не само защото е важен от военна и стратегическа гледна точка, но и от политическа. Въпреки че в момента те разполагат и със сухопътен коридор. Съществуват известни опасения, ако имаме пряка връзка с украинските въоръжени сили. Затова ще възникне въпросът - можем ли да използваме такъв трик и да командироваме наши хора в MBDA? Така че пряката връзка с Украйна ще бъде само чрез MBDA, това е много по-добре, отколкото ако има такава връзка с нашите ВВС.

Грефе: Герхарц, това няма значение. Трябва да сме сигурни, че от самото начало няма език, който да ни прави страна в конфликта. Аз, разбира се, малко преувеличавам, но ако сега кажем на министъра, че ще насрочваме срещи и ще пътуваме с кола от Полша, без никой да забележи - това вече е участие, няма да го направим. Ако говорим за производител, първото нещо, което трябва да направим, е да попитаме MBDA дали могат да го направят. Няма значение дали нашите хора след това ще го направят в Бюхел или в Шробенхаузен - това пак е участие. И аз мисля, че това не трябва да се прави.

В самото начало определихме това като основен елемент на "червената линия", така че ще участваме в обучението. Да кажем, че подготвяме "пътна карта". Трябва да разделим процеса на обучение на части. Дългото трасе ще бъде проектирано за четири месеца, ще ги обучим задълбочено, включително ще отработим варианта с моста. Късият път ще бъде за две седмици, за да могат да използват ракетите възможно най-рано. Ако вече са обучени, ще попитаме дали британците са готови да ги включат на този етап. Вярвам, че подобни действия биха били правилни - само си представете, ако пресата разбере, че наши хора са в Шробенхаузен или че пътуваме с кола до някъде в Полша! Такъв вариант считам за неприемлив.

Герхарц: Ако бъде взето такова политическо решение, трябва да кажем, че украинците трябва да дойдат при нас. Преди всичко трябва да знаем дали такова политическо решение не е пряко участие в планирането на задачите, в този случай обучението ще бъде малко по-дълго, те ще могат да изпълняват по-сложни задачи, което е напълно възможно вече да имат известен опит и да използват високотехнологично оборудване. Ако има възможност да се избегне прякото участие, ние не можем да участваме в планирането на задачите, да ги правим в Бюхел и след това да им ги изпращаме - за Германия това е "червена линия". Можем да ги обучим за два месеца, те няма да научат всичко, но могат да направят нещо. Просто трябва да сме сигурни, че могат да обработват цялата информация и да работят с всички параметри.

Грефе: Сепел каза, че можете да направите дълга и кратка "пътна карта". Става въпрос за получаване на резултати в кратък период от време. И ако в първата фаза целта е да се ударят складове за боеприпаси, а не сложни цели като мостове, то в този случай можете да пристъпите към съкратена програма и да получите бърз резултат. Що се отнася до информацията от ИАБГ, не смятам този проблем за критичен, защото те не са обвързани с определено място, а сами трябва да провеждат разузнаване. Ясно е, че от това зависи ефективността. Точно за това говорихме, че си струва да се вземе предвид това при прехвърлянето на ракети. Все още не е взето решение за това. Но е прието.

Герхарц: Има складове за боеприпаси, които няма да получат кратко обучение поради много активната противовъздушна отбрана. Това ще трябва да бъде разгледано сериозно. Мисля, че нашите хора ще намерят вариант. Просто трябва да ни позволят първо да го изпробваме, за да можем да дадем по-добри политически съвети. Трябва да сме по-добре подготвени, за да не се провалим, защото КСА може да няма представа къде всъщност са разположени системите за противовъздушна отбрана. Украинците разполагат с тази информация, ние имаме данни от радарите. Но ако говорим за прецизно планиране, трябва да знаем къде са радарите и къде са стационарните инсталации, как да ги заобиколим. Това ще позволи по-прецизно планиране.

Имаме супер съоръжение и ако имаме точните координати, можем да го приложим точно. Но няма никакво основание да се твърди, че не можем да го направим. Има определен мащаб, в който от политическа гледна точка има "червена линия", има "дълъг" и "къс" път, тук има разлики по отношение на използването на пълния потенциал, който с времето украинците ще могат да използват по-добре, защото ще имат практика, ще го правят постоянно. Мисля, че аз лично не трябва да присъствам на срещата. За мен е важно да представим трезва оценка и да не наливаме масло в огъня, както правят други, предоставяйки Storm Shadow и Scalp.

Грефе: Искам да кажа, че колкото повече време отнеме да вземат решение, толкова повече време ще ни отнеме след това да приложим всичко това. Трябва да разделим нещата на етапи. Първо да започнем с простите неща и след това да преминем към сложните. Или можем да се обърнем към британците, могат ли да ни подкрепят на първоначалния етап, да поемат планирането? Можем да наложим това, което е в нашата зона на отговорност. Разработването на стойки за ракети не е наша задача, Украйна трябва сама да реши този въпрос с производителите.

Герхарц: Не бихме искали да си навлечем неприятности сега заради бюджетната комисия. Това може да направи невъзможно започването на строителните работи на авиобазата Бюхел през 2024 г. Всеки ден е от значение за програмата в момента.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    30 153 Отговор
    Не се мотайте, а действайте!
    Кримският мост трябва да бъдеразрушен за Великден!

    Коментиран от #77

  • 2 Ай мля

    52 2 Отговор
    Днес на обяд в стола на Cisco са сервирали супа топчета. За разработчиците в сектор безопасност, безплатно.
  • 3 Гост

    112 18 Отговор
    Фашисти
  • 4 Хохо Бохо

    100 15 Отговор
    В кииф усилено строят отбранителни линии, заравят бетонни бункери в земята-явно ноу-хау от Албания, Кадри в Телеграм. За какво ли се готвят? Авдеевка и тя беше така укрепена и падна.
  • 5 Иго

    151 16 Отговор
    Лъснаха им задните части и празните глави на тези убийци!! Вън от НАТО и ЕС ,агресивна сбирщина !!

    Коментиран от #23

  • 6 Историк

    24 119 Отговор
    Най-големия проблем тук е как руските фашисти се добират до такава информация, а не това, че ракетите ще отидат в Украйна. САЩ с основание нямат доверие на европейците що се отнася до сигурността на Запада.

    Коментиран от #79, #82

  • 7 Реалист

    127 14 Отговор
    Германия е на крачка да изгори.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 вилкомен ин берлин

    112 13 Отговор
    скъпи гости от Русия, очакваме ви отново

    Коментиран от #12

  • 11 Професора

    125 13 Отговор
    Немците искат да убиват руснаци на моста значи немците искат отново да страдат.
  • 12 Вилкомен вилкомен

    17 51 Отговор

    До коментар #10 от "вилкомен ин берлин":

    Да, заведенията с червените фенери имат нужда от персонал.
  • 13 мдаа

    20 124 Отговор
    Руснаците много ги е страх от активна подкрепа на Германия за Украйна и затова този запаси така изтече за да всее смут в Германия. Руските фашисти има защо да се страхуват. Този път са на грешната страна на историята, а Германия на правилната.

    Коментиран от #19, #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Германия,Францияи UK

    96 8 Отговор
    започнаха 3та световна война
    честито на печелившите

    Коментиран от #27

  • 16 Хайли лайкли

    119 12 Отговор
    Германия при обединението си с ГДР е подписала договор с руснаците с гаранциите на САЩ, Англия и Франция никога и по никакъв повод техни оръжия и войски да не бъдат насочвани срещу Русия, която е правоприемник на СССР. Ако това условие по някакъв начин се наруши , руснаците имат пълно международни право да нападнат Германия, за да бъде неутрализирана тази опасност. Освен това статута на ГДР може да бъде възобновен . Има го черно на бяло! Затова сега немските фашисти са изтръпнали и са в паника!!!!

    Коментиран от #34, #99

  • 17 име

    77 7 Отговор
    Родните козяцида обърнат внимание на частта с прикриването на следите, а не да пелтечат че нацистите имат право да се защитават или да бомбандират нещо, което никога не е било тяхно, а именно Крим.
  • 18 стоян георгиев

    15 74 Отговор
    Руските фенове вече разбират че таурус са на път.кримския мост явно няма да го бъде.
  • 19 Може и фентъзи

    33 4 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    Историята е наука, която оценява вече случилото се, а това, за което ти говориш е фантастика, която много рядко се сбъдва.
  • 20 Гост 2

    66 10 Отговор
    Руските ракетоносци от Балтийско море ще направят Германия на мармалад.

    Коментиран от #21

  • 21 Прогноза

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Гост 2":

    Ще риташ ще риташ, пък после ще вземе да ти хареса.

    Има време, живота е пред теб.
  • 22 Боримечков

    85 9 Отговор
    България незабавно вън от терористичния съюз на НАТО! Април месец тази година ни изтича 20-годишнив договор.
  • 23 хи хи хи хи

    11 80 Отговор

    До коментар #5 от "Иго":

    България е в Европа,НАТО и ЕС! Ти вън от България!!
  • 24 Просто

    11 49 Отговор
    Обсъждали някаква специална операция, руснаците не са единствените с това право !

    Коментиран от #62

  • 25 Даа бе

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "АНТИФАШИСТ":

    Сънища и мечти не разказвай тук ,на друго место.
  • 26 Сега

    4 44 Отговор
    Другарката Захарова да не си помисли, че ще атакуват Кримския мост !? Ако го знае със сигурност това, нека каже кога - в кой ден и час, хайде де.... !
  • 27 А бе

    5 34 Отговор

    До коментар #15 от "Германия,Францияи UK":

    Не сме чули да са се е сбили с някого.Но ако ти се воюва отивай да се биеш за Русия.
  • 28 Тома

    61 2 Отговор
    По всички договори подписани от германците е че не трябва да използват никакво оръжие против Русия.Така че с тези записи са готови да си опънат до откат палците на краката

    Коментиран от #31

  • 29 Последният софиянец

    14 2 Отговор
    Роми са натоварили части от ПСА.Карат ги за претопяване!
  • 30 Неподписан

    50 2 Отговор
    Правилно разбрахте първия път но явно не сте повярвали.В случай че с тези ракети бъдат нанесени удари в дълбочина на РФ гр.Щутгарт ще изчезне като населено място от топографската карта,без удобрение от Москва.
  • 31 Червеният пират

    4 38 Отговор

    До коментар #28 от "Тома":

    Договорите отпадат поради нищожност.
  • 32 Анонимен

    71 4 Отговор
    Руска армия два пъти е превземала Германия третият път ще е по интересен.Грешка беше че Русия изтегли войските си от Германия.. Трябваше да остане контингент след 89 г.докато краварите не се оттеглят от Германия.Руснаците постоянно се доверяват на запада и сега им ядат попарата.Даже договорите от Минск не спазват и Меркел в прав текст го каза

    Коментиран от #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бухахаха ха

    7 46 Отговор

    До коментар #16 от "Хайли лайкли":

    По кротко, да не те чуе някой германец,че ще имаш много главоболия.Много ви се развихриха фантазиите напоследък.Завзехте за две години три села и си мислите ,че сте окупирали целия свят.

    Коментиран от #40, #54

  • 35 Мишел

    37 13 Отговор
    Разговори, в които се кроят планове за раз ушаването на Кримския мост се водят във всички военни министерства на държавите от НатО и това не е сензация. Демонстрацията, че се подслушват важни тайни разговори на такова високопоставено ниво на офицери от Бундесвера е убийствена.

    Коментиран от #36, #44, #80

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НАЦИСТ В КРАЧКА

    51 4 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    Реплика на Грефе:"...не можем да съкратим времето. Защото ако го направим, може да се стигне до погрешно използване, ракетата може да падне върху детска градина, ОТНОВО ЩЕ ИМА ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ."

    Я да се поровим сега кои са предишнште случаи с цивилни жертви, щото укронацистите уж не удрят по цивилни!
  • 39 Ха ха ха

    7 39 Отговор
    За руски и ирански ракети може, за германски не може......що за русофилска логика?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 УКРАЙНА🇺🇦

    2 34 Отговор
    драмата е , че още не са унищожили Кремъл и Путин!

    Коментиран от #58, #64

  • 42 Анонимен

    28 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бухахаха ха":

    Ами те емигрантите превзеха Германия.Те са около 10% а може и повече. Ако имат свестен водач ще е превземат буквално.Хитлер така е дошъл на власт с няколко хиляди поддръжници .Тогава няколко хиляди души са извадили тоягите и който не слуша го пребиват...

    Коментиран от #51

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Точно така

    9 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    По някога дезинформацията се предлага и от по високи нива.Хубавото е .че сред троловете има такива които да се хващат.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Яне Сандански

    25 4 Отговор
    Не разбирам защо Русия чака,сега е момента да бъде ударен Берлин и всичко ще приключи много бързо.Това ще бъде урок за всички ,с ядрен удар и точно в Берлин .

    Коментиран от #50

  • 47 Хохо Бохо

    3 28 Отговор
    Путлер го очакват интересни времена...

    Коментиран от #53

  • 48 В.В.П.

    22 4 Отговор
    Немците са жалки губещи .Отново..Трябва да им гръмнат Бранденбург..без приказки ..Както ,черните ангели ,ликвидират фашист след фашист..

    Коментиран от #55

  • 49 Русия

    31 3 Отговор
    Вече да е ясно на всички германци,случи ли се нещо с кримския мост,Берлин ще бъде заличен .Обърнете се към германското правителство за повече подробности мили германски приятели.
  • 50 Хохо Бохо

    4 33 Отговор

    До коментар #46 от "Яне Сандански":

    Не разбирам защо НАТО чака,сега е момента да бъде ударена Москва и всичко ще приключи много бързо.Това ще бъде урок за всички диктатори ,с ядрен удар и то точно в Москва .

    Коментиран от #66, #95

  • 51 Бухахаха ха

    3 10 Отговор

    До коментар #42 от "Анонимен":

    Нека извадят тоягите и да пробват!Тези 10% емигранти са евтина работна ръка и няма на къде да ходят.Ако не искат,изработват си парите за самолетния билети обратно,там откъдето са дошли!
  • 52 пиночет

    4 26 Отговор
    Палячовската Русия,ще стане Москалия!
  • 53 Смотльо,

    33 3 Отговор

    До коментар #47 от "Хохо Бохо":

    Не знам Путин ,но запада със сигурност го очакват интересни времена .Чудя се кои държави в Европа ще дадат първи фира.

    Коментиран от #68

  • 54 Циник

    31 4 Отговор

    До коментар #34 от "Бухахаха ха":

    Немците само да знаят, че руснаците са в тежка криза. Като влязат в Берлин може да нямат пари за бензин да се върнат и тоя път да решат да останат.
  • 55 А бе

    1 18 Отговор

    До коментар #48 от "В.В.П.":

    Менте вовка,предстои затопляне на времето,трябва много да внимаваш.
  • 56 В.В.П.

    27 2 Отговор
    Немците и окропите са террористи..Лъснаха ,намеренията им..Преееебани са .
  • 57 паси предателят

    32 1 Отговор
    Отговор на въпроса ; Защо Руската армия трябва да бъде отново в Берлин и то завинаги.? Защото Хитлер е мъртъв но фашизмът , нацизмът е жив тъй като преди 80 години не бе унищожен както в Украйна така и в Европа.

    Коментиран от #65

  • 58 Смотльоз

    21 0 Отговор

    До коментар #41 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Но пък хубавото е че унищожиха Украйна .
  • 59 Хайде де....

    2 12 Отговор
    Давайте по бързо и експедитивно, досега трябваше да ги изпратите.
  • 60 В.В.П.

    23 2 Отговор
    Янките преееебаааа,немците ..Ахаха..Може умишлено ,може не ..Обаче Окропистан изяде дървото...Само хахлята може да понесат тая дебела сопа ..Както ,любимият им немец ги давеше в блатата ...7 млн. Днес го обожават ...Ахаха ..мъкааа.
  • 61 Аха

    21 1 Отговор
    Един ядрен хиперзвуков Сармат
    и от Германия и помен няма да остане .
  • 62 Дойчеланд

    28 2 Отговор

    До коментар #24 от "Просто":

    Кво правят руснаците в Украйна си руско-украинска работа. Но дойчовците се мешат и ще ядат пак бой от мечката
  • 63 В.В.П.

    23 1 Отговор
    Още лобут ще изяде Хохлюю...Заради новите им партньори .За Джо цървула , Урсул фашиста и Щолци пеераза...Ахаха..
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 😁🤭.....

    1 24 Отговор

    До коментар #57 от "паси предателят":

    И как руската армия ще стигне до Берлин?... и кога?, десет години превземаха Авдевка😁, този век май няма да могат да стигнат до Берлин. 😉
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 В.В.П.

    23 2 Отговор
    Кефя се ,че окропа яде дървото..От 8 год се чудят как да гръмнат моста ..Жалка Террористична шумкарска. Трагедия ..Ахаха .И пропадналия немец е в кюпа .. РОССИЯ пише история .. Отново!.

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Буревестник

    27 3 Отговор
    Тука чета коментарите на лгбти чафутчета как се трансформират от семитски циганета в (арийски) нацисти и всичко това само и само да е срещу омразната на всички жидове Православная Русь.
    Клюноноси и клепоухи
    хазарски унтерменшени ,не усещате ли,че в сляпата си злоба и безсилие да плюете срещу Русия и Путин вече ставате смешни?! ..

    Коментиран от #72, #74

  • 70 Бухахаха ха

    3 18 Отговор

    До коментар #67 от "В.В.П.":

    Едва ли Русия пише история,кроят и кюлафа!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Валенко надупченна

    2 17 Отговор

    До коментар #69 от "Буревестник":

    Галошите ти текат. КГБ православие не ни трябва! Немците наричат вас унтерменшен!! Разкарай се!!

    Коментиран от #75

  • 73 Та,какво казвахте?

    16 0 Отговор
    Русия воюва само с Украйна,а?!?

    Коментиран от #76

  • 74 Даа бе

    2 5 Отговор

    До коментар #69 от "Буревестник":

    Никой никога не е бил смешен за отношението към Путин и Русия!Но не чакай от нас да ги величаем и превъзнасяме!!
  • 75 М.И.Житурко,

    9 2 Отговор

    До коментар #72 от "Валенко надупченна":

    Кой си ти,бе!?И кой те пита,кво ти трябва?И мислил ли,че твоите мечтани немски господари знаят,че си жив?
  • 76 Та,какво каза?

    10 1 Отговор

    До коментар #73 от "Та,какво казвахте?":

    Украйна воюва само с Русия,а?!?
  • 77 Старец

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Ти май война не си изживявал още!
  • 78 милен к@неф

    2 1 Отговор
    Зглобка от питарр тазз
  • 79 Не е случайно

    3 19 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    руските фашисти се добират до такава информация като стенограма от разговора на германските военни за атака на Кримския мост, а също и до информация че Макрон и НАТО се готвят да разположат войски в Украйна и че САЩ няма да позволят на Русия да спечели войната в Украйна, за да предупредят Путин отдалече, че търпението на Запада се изчерпва И че е време Путин да изтегли войските си от Украйна и да търси преговори , ако не иска да усети по дебелия край на тоягата..!!!

    Коментиран от #81, #84

  • 80 Това което германците са планирали

    14 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    британците и французите са го извършвали вече неведнъж - Шолц вече го заяви. Британците побесняха и не прощават накива неща, някой да им разкрива кафявите гащи. И не подбират средства.

    Забелязахте вече как с този подхвърлен(познайте от кой)разговор, как медийния фокус се измести от извършилите вече терористични актове, към само планиращите да извършат такива??? И без да е дадена зелена светлина от правителството.
  • 81 Еваларката бате

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Не е случайно":

    как добре си го ускал! Красота
  • 82 Атина Палада

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Е, само ти ли не разбра, че записа е прихванат от британците и британците са го изпратили/ подхвърлили в руската медия.
  • 83 Мдааа

    11 0 Отговор
    Берлин явно вече е легитимна цел? Нацистът козината си мени, но нрава не! Светът не е видял нищо добро от германците, само гадости и злини!
  • 84 Геобразен СороСоиД

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Не е случайно":

    Ти май си спал на криво,ааа?Искаш ли да видиш дебелия край ?
  • 85 Бай Яни.

    1 12 Отговор
    🤣🤣🤣🤣нали твърдите под клетва че записът бил 30-т минутен. А тук ни баламосвате с драсканици по сказки рускии народни приказки. И от Москва специално за факти им дадоха секретен запис. Смешници.

    Коментиран от #87

  • 86 В шок съм

    0 12 Отговор
    Скандално е. Излиза че германците не са съюзници на руснаците. Това и факта че не замръзват. Започва да ме навежда на мисълта. Че путинофила дето слушам. Нещо не е добре с главицата
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Хххххххххххх

    4 0 Отговор
    Ако стенограмата е истинска, значи има две страни - едната иска война, другата да се оттегли от Украйна. Кой ще надделее е въпроса.

    Коментиран от #98

  • 90 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Отново развързват ръцете на Рф и Путин да пребие Окропистан...Щото малко мрънкаше ,,цивилизования,,запад..Ахаха .Сащ прави услуга на Москва ..Вкара в блатото ,пропадналите германци. .СВЕЪТ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ У ЗАБРАВЯ ЗА ЗЕЛЮЮ ФАШИСТА.И КИЕВ .ЗАГОВОР ЗА ТЕРР,АКТ Е ТЕРР,,АКТ..
  • 91 В.В.П.

    7 1 Отговор
    РОССИЯ пише история хахля ..!Отново..Ахахаха ..От Окропистан ще остане мазно петно .
  • 92 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Пък Щолци пеераза ,постоянно мрънкаше че няма общо с войната на Окраина ..че не дава ракетки ..Обаче всичко е много по различно .
  • 93 От страни

    16 0 Отговор

    До коментар #40 от "Калин":

    Русия е превзела най скъпите "перли" които е имала Украйна, така наречените "трите басейна" - Донецкия, Черноморския и Криворожския. Това е промишления район на Укра, по нататък няма нищо. Плюс земята и става весело.
  • 94 Щирлиц

    4 0 Отговор
    Всичко записах.
  • 95 дрфтгъхуи

    13 1 Отговор

    До коментар #50 от "Хохо Бохо":

    Обяснявам простичко що господарите ти досега не са метнали ядрените ракети в посока Москва:

    - Господарите ти имат ОГРОМЕН проблем с боеспособността на ядреното им оръжие
    - Краварите не са правили тренировъчен запуск техните Минетмен може би от 20 години
    - Мелкобританците едва не изгубиха тея дни подводница когато тестваха техните Трайдънт която не сработи и буквално падна обратно в морето
    - Господарите ти открито и в прав текст заявяват, че нямат действащо ПРО което да се справи с атака от руски балистични ракети
    - Същите признават, че шансът им тяхна ядрена ракета да удари Москва е НИКАКЪВ

    Накратко:

    При замерване с ядрени ракети ГАРАНТИРАНО фашингтон, париж и берлин ще бъдат "остъклени", а лондон и ню-йорк ще установят що е туй "Посейдон"... Може и да успеят господарите ти да свалят някоя и друга ракета, но ще получат поне 70% от "подаръците на Путин"...

    И това не по мое виждане, не според Шойгу, Лавров и Путин- това е ОФИЦИАЛНОТО ЗАЯВЕНОТО мнение на твоите господари...
  • 96 БИЛД

    5 1 Отговор
    Онзи ден Путин пак повтори, че Самрат е оперативен! Само гдето не каза, че са му направили и единична бойна глава 100МТ, която била за събуждане на Йелоустоун, или за изкопаване на езеро от 30 км. в Берлин, как дойде !!!

    Коментиран от #97

  • 97 дрфтгъхуи

    3 1 Отговор

    До коментар #96 от "БИЛД":

    Дори и корейското недоносче не би посмяло да се заиграва с Йелоустоун- много отдавна е изчислено, че събуждането му с ядрена ракетка на 99,7% означава изчезване на всякакъв вид живот на тая планета... Онези 0,3% са за това да остане някакъв минимален живот... Разбирай- хлебарките ще оцелеят...
    Както и да го въртят учените едно е 500% сигурно- човечеството ИЗЧЕЗВА... Не веднага, но в период от 5-7 години на планетата ще има не повече от 500 000 човека, а след 15г. ще е умрял и последният...
  • 98 дрфтгъхуи

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "Хххххххххххх":

    Слушах записа в оригинал на немски (хубаво е да се знаят езици) и преводът който беше пуснат в руските медии е максимално точен- предполагам, че това тук (не съм го чел) е превод на това в руските медии...

    А дали е истинска или не вече НЯМА съмнения- швабите ОФИЦИАЛНО СИ ПРИЗНАХА, ЧЕ Е ИСТИНА
  • 99 ето

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хайли лайкли":

    лидерът на общността на кримските немци е дал изявление, в което се предлага да бъде анонсиран договорът, подписан при обединението на ГФР и ГДР, тъй като от страна на западните страни, не се изпълняват и са нарушени всички клаузи на договора, който са подписали.( Не се чудете кои са кримските немци, има ги и не само там, потомствени немци, наследници на заселници от Германия по покана на Петър I )
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: