Last news in Fakti

4 Март, 2024 20:37 2 392 20

Задлъжняват, за да оцелеят: Турция и нейните фермери

  • турция-
  • фермери-
  • икономика-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган

Представителите на турските аграрни организации подчертават, че техните условия на труд са дори по-лоши от тези на колегите им в ЕС

Задлъжняват, за да оцелеят: Турция и нейните фермери - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Селското стопанство е много важен отрасъл в Турция - там са заети почти 16% от всички трудещи се. Фермерите в Турция обаче се борят за оцеляване - налага им се да взимат все нови кредити, за да се задържат над водата.

Фермери в Германия, Франция, Румъния, България, Испания, Гърция и Италия излизаха на протест с тракторите си. Европейските земеделци не са единствените, които се чувстват изоставени от държавите си. Фермерите в Турция също са гневни, защото смятат, че държавата не ги поддържа в достатъчна степен. Също като в Европа, те са недоволни от условията си на работа и недостатъчните субсидии.

Представителите на турските аграрни организации подчертават, че техните условия на труд са дори по-лоши от тези на колегите им в ЕС. “Един от основните фактори за протестите на земеделците в Европа беше, че искат да им спрат или намалят субсидията за дизеловото гориво. В Турция няма такава субсидия изобщо”, обяснява Баки Ремзи Суичмез, председател на Камарата на аграрните инженери в Турция.

Фермерите твърдят, че помощите, които получават в момента, са недостатъчни. Суичмез подчертава също, че с повишаващата се инфлация, става икономически неизгодно да се произвежда. По последни данни инфлацията в Турция е над 67%. Независими източници обаче изчисляват, че тя е далеч повече - около 127 на сто.

Дори с увеличение, парите за земеделието не стигат

Бюджетът на турското Министерство на земеделието за подпомагане на земеделските стопани дори е увеличен с 44,5% през 2024 г., като достига около 2,7 милиарда евро. За сравнение - според Института за германска икономика в Кьолн през 2022 година германските фермери са получили около 6,9 млрд. евро от селскостопанския фонд на ЕС, както и още 2,3 млрд. евро от германския бюджет.

Въпреки увеличението на бюджета, финансовата помощ за селското стопанство в Турция далеч не е достатъчна, за да покрие разходите на отделните земеделски стопани. Цените на дизеловото гориво, медикаментите за животни, фуражите, торовете и семената за посев непрекъснато се повишават. По данни на Асоциацията на турските земеделски камари цените на торовете са се повишили с 16-25%, на фуражите - с 41до 43,4 на сто, а на лекарствата - с 16,7%. Дизеловото гориво за селското стопанство е поскъпнало със 79% през миналата година.

Причината за увеличението на цените всъщност е финансова: цените на тези продукти се базират на щатски долари и всеки път, когато турската лира се девалвира, животът на фермерите става още по-труден.

Увеличените разходи на фермерите не могат да се покрият от сегашната държавна помощ. Единственият изход за земеделските производители е да взимат заеми, което означава, че те затъват все повече в дългове, обяснява Суичмез.

Валутната криза

За разлика от Европа, Турция страда от икономическа криза от няколко години. През последните години покупателната способност рязко спадна. Турската лира загуби драстично от стойността си: През 2014 г. едно евро се е разменяло срещу 2,90 лири. Днес то струва около 34 турски лири.

Сумите, които земеделските стопани дължат на банките, са нараснали с 80% през миналата година. Според официалната статистика те дължат на банките 118 пъти повече, отколкото преди 19 години. В същото време финансовата помощ се е увеличила само 20 пъти за същия период, обяснява Орхан Саръбал, депутат от най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия. Той е инженер и фермер.

Дълговете на фермерите към банките и държавата днес възлизат на 700 млрд. турски лири (около 21 млрд. евро), казва Суичмез. Като се има предвид покупателната способност в Турция, 21 млрд. евро са много значителна сума.

Много важен за Турция отрасъл

Според официалните статистически данни селското стопанство произвежда около 5,8% от брутната добавена стойност в Турция. Този показател е само около 0,8 на сто в Германия и около 1,4% в ЕС. Близо 4,6 милиона души в Турция работят в селското стопанство. Според официалните статистически данни от 2022 г. почти 16 на сто от всички трудещи се в страната са заети в селското стопанство.

Земеделските стопани призовават държавата да прави повече за тях – защото става дума за просперитета на всички граждани. „Ако един фермер не може да изплати дълговете си, той губи земята си, трактора или животните си“, казва Суичмез и пледира за това да се намалят производствените разходи, а доходите на фермерите да нараснат. „Не стане ли това, някои стоки ще си стоят по рафтовете на магазините, защото хората просто няма да са в състояние да ги купуват“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    36 5 Отговор
    Аз не съм чул турските фермери да протестират. Ама Зелето така обича - от болната на здравата глава!

    Коментиран от #10, #17

  • 2 ХАХАХА

    34 4 Отговор
    Нали фермерите у Европата цъфнАха и вързАха ,та туй дзеле опрЕ да анализира турските фермери . Ей гиди мизерни пропагандатори.
  • 3 факт

    12 25 Отговор
    Горките турци !!Ердоган май ще го наритат , защото на народа му писна да живее като скотски .Инфлацията отива на 100%
  • 4 Радио Елто

    23 1 Отговор
    Само в България Фермерите Са Доволни от Живота

    Коментиран от #5

  • 5 я да видим...

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Радио Елто":

    От кога кокошкарите започнаха да се наричат фермери?
  • 6 Нищо

    2 13 Отговор
    Ще внасят от Расията ,диктаторите ще се разберат
  • 7 😉........

    9 6 Отговор
    Следващият път когато турската лира девалвира се закачете за рублата и ще рахатувате😁👍
  • 8 Зелето оправи нашите празници

    20 2 Отговор
    Сега оправя турските фермери...
  • 9 Калпазанин

    14 2 Отговор
    Създадени за да лъжат и манипулират кой аджеба ако не Дз
  • 10 Ха ха ха

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    А дали смеят да протестират против управлението в Турция ха ха ха.
  • 11 Източна ромелия

    15 1 Отговор
    Абе дам колу не знаете ли, че ниската вътрешна валута е добре дошла за износа

    Коментиран от #14

  • 12 Анонимен

    25 4 Отговор
    Господарите така решиха защото Турция не им играе по свирката.Иначе храните там са с качеството което няма у нас .И аз съм ял кашкавал и сирене оттам и няма нищо общо с това което се предлага у нас. Хиляда бълхи пазаруват оттам и никой не се е оплакала че нещо не е нормално или с лошо качество. Та като сме в ЕС даже и вкуса не можем да направим заради боклуците които вкарваме в българските продукти
  • 13 Анонимен

    10 0 Отговор
    И една малка истина покрай Турция за която никой в Европа не говори или не иска да гову . В Русия също субсидират земеделските производители
  • 14 😁.........

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Източна ромелия":

    Знаем че ниската вътрешна валута е добре дошла за износа, сега ако ни светнеш и високата вътрешна валута за какво е добре дошла ще сме ти благодарни🤟
  • 15 Дядо Йоцо гледа

    11 0 Отговор
    Значи малко по малко ще стават все по скъпи плодовете и зеленчуците !
  • 16 Тва е политика на сащ

    9 1 Отговор
    Чрез валутните курсове да наказват който не слуша
  • 17 Изселник

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Ти Бай Тошковата време живя ли?
    Ако не си живял поинтересувай се все още има хора за да ти кажат нещичко
    Да ти кажа на манифестации се излизаше ама протести нямаше
    Така ,че .............????????
    Май някои ме разбраха
  • 18 Изселник

    4 4 Отговор
    Ами Президентът каза ,че пари няма за пенсионерите и трябвало да са търпеливи, навярно и земеделците са търпеливи и затова няма протести в Турция
  • 19 Да но

    4 2 Отговор
    Ердоган се е загрижил за Газа
  • 20 Истината

    0 0 Отговор
    А Дойче Зеле всичко е ясно! 😂
Новини по държави: