Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2024 15:01 3 236 72

"Новата" руска армия: големият блъф на Путин

  • украйна-
  • русия-
  • армия-
  • руска армия-
  • путин-
  • война-
  • корупция-
  • насилие-
  • владимир путин-
  • москва-
  • кремъл-
  • дезертьори-
  • блъф

Корупция, терор, издевателства - в "модерната" руска армия всъщност няма нищо ново

"Новата" руска армия: големият блъф на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 2000 година Владимир Путин става не само президент, но и главнокомандващ на руската армия. Наследството, което той получава, е тежко - някогашната съветска армия е в сериозен упадък.

Руският военен експерт Владислав Шуригин разказва пред ZDF за онези времена, когато е бил млад офицер: "Въоръжените ни сили бяха изместени на заден план - никой не се интересуваше от тях. Армията буквално се разпадаше."

Още новини от Украйна

Неуспешните войни в Чечения, потъването на подводницата "Курск" през 2000 година и провалите на офанзивата в Грузия от 2008-а убеждават руското ръководство, че голяма военна реформа е неотложна.

Нови структури и оръжейни системи

Целта е постсъветският колос да се трансформира в компактна високотехнологична войска по западен модел. За целта се инвестират значителни средства и се създават модерни структури и нови оръжейни системи.

Бившият офицер Николай, който дезертира от руската армия, споделя пред ZDF: "Когато Путин застана начело, за няколко години нещата се подобриха. Ние - курсантите, бяхме перфектно оборудвани, получавахме стипендия, храна и добри униформи. Повярвахме, че някой отново се грижи за армията".

Статистиката потвърждава твърденията му: в рамките на 15 години военният бюджет е удвоен и достига 86 милиарда евро през 2023-а година. Днес една трета от държавния бюджет е предназначена за военни цели, припомня ZDF.

И Западът повярва в "новата армия" на Путин

Представата, че Путиновата "нова армия", която демонстрира своите способности в Сирия и на Крим, се разпространява бързо и на Запад. Ето какво казва по този повод пред ZDF бившият съветски офицер Олег Жданов, който по-късно става полковник от украинската армия: "Те успешно разпространяваха мита за втората по сила армия в света. Че НАТО трепери пред Русия. Да не забравяме и ядрените заплахи - само елате, ще ви ликвидираме!"

В последното си обръщение към руснаците в края на февруари той за пореден път припомни тези си заплахи. "Те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия", заяви Путин в отговор на предупреденията на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни войници в Украйна не е изключено.

Дезертиралите разказват за корупция

Армейската реформа на Путин обаче подминава два основни проблема във въоръжените сили. Дезертиралите разказват за масова корупция: тайни продажби на оръжие, подкупи и непотизъм на всички нива. Случвало се е цели части да са парализирани заради това, че не получават своевременно бензин, муниции или оръжие.

Войници като Николай, който е бил офицер във Военновъздушните сили, се чувствали предадени заради скандалите за милиони на министерско ниво. "За никаква лоялност от страна на войниците не би могло да става и дума - между хората в окопите и министъра на отбрана нямаше никаква връзка", посочва той пред ZDF.

Прояви на насилие в армията

Тормозът на по-възрастните към по-младите, което руснаците наричат "дедовщина", е вторият голям проблем в армията, пише германската обществено-правна медия. Когато през 90-те години майките на войници излизат на демонстрация срещу издевателствата, се говори, че има до 2000 смъртни случая годишно в руските казарми.

Под ръководството на Путин над тези прояви се спуска информационна завеса, но почти нищо не се променя. Офицерът Андрей, дезертирал в Казахстан по време на войната в Украйна, казва пред ZDF, че вътрешният терор е бил част от неговото обучение: "Пред очите ми един по-възрастен офицер преби един друг до смърт. Но извършителят остана безнаказан."

Запазените архаични ритуали от царско време разкриват каква илюзия е Путиновата "нова армия", обобщава ZDF.

Нападението срещу Украйна показа провала на реформите

Пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 година е доказателство за провала на реформите, пише германската обществено-правна медия. Бившият офицер и военен ветеран Игор получава задачата да ликвидира чрез държавен преврат украинските тайни служби и правителството на Зеленски. "В този момент ми стана ясно, че горе има пълни идиоти, абсолютно откъснати от действителността", казва той пред ZDF.

Вместо ефикасни модерни оръжия Игор вижда на бойното поле само стар съветски материал, а вместо координирано ръководство - лишен от структура хаос. "Това, че армията се била променила из основи, е пълен мит. Всичко бе само един голям блъф."

"Специалната военна операция", както Кремъл продължава да нарича войната в Украйна, разкри несъстоятелността на твърденията за "новата армия" на Путин, както потвърждават дори и руски военни експерти като Владислав Шуригин. Според него истинската военна реформа започвала чак сега.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    47 21 Отговор
    Ами залагайте си живота ве, щом смятате, че е блъф, хаха
    Айде!

    Коментиран от #10

  • 2 Русия

    17 20 Отговор
    " Новата" руска армия !

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахахаха

    50 22 Отговор
    Като е много зле руската армия, айде марш на фронта да я победите!

    Коментиран от #20

  • 5 99998888

    44 19 Отговор
    Хората чакат Русия, а украинските въоръжени сили се крият близо до къщи зад цивилни - CNN внезапно показа истината за ситуацията в Часов Яр (ВИДЕО)
    07.03.2024 г. - 9:34 ч
    Хората чакат Русия, а украинските въоръжени сили се крият близо до къщи зад цивилни - CNN внезапно показа истината за ситуацията в Часов Яр (ВИДЕО) |
    Снимачен екип на американския телевизионен канал CNN посети Часов Яр, град в северната част на ДНР, който все още е под контрола на въоръжените сили на Украйна, който скоро ще сполети съдбата на Авдеевка.
    Колкото и да е странно, репортажът се оказа нетипичен за пропагандния рупор на Американската демократическа партия: речта на местните жители беше излъчена без съкращения.
    „Онези, които останаха в Часов Яр, казват, че с тях всичко ще бъде наред, когато дойде Русия“, казва журналистът.
    И жителите на града разказват своите истории, толкова типични за всички градове на Донбас, които бяха под украинска окупация в продължение на 8 години: за роднини в Русия, за артилерийския обстрел на украинските въоръжени сили от жилищния сектор, за трудното ежедневие на града , който се управлява от вражеска армия, която скоро усети поражение.
  • 6 САДО мазо

    38 24 Отговор
    Мдааа Руската армия воюва в момента стрещи 50 недоносени държави и нас рани кравари .Да видим кой друг може това да направи .

    Коментиран от #27, #35, #41, #69

  • 7 Пръц

    37 17 Отговор
    Като е толкова "пропаднала" руската армия НАТО защо не я нападне 😂
  • 8 Атина Палада

    38 12 Отговор
    Европейските СМИ с такива статии направиха европейските народи русофили:) Това постигнахте!
    Толкова си можете
  • 9 Сила

    18 15 Отговор
    Еееееееее бре, тия по накичени и от Брежнев..... БРАВОС, така се води война, замеряте се с ордени и медали
  • 10 Българин

    20 26 Отговор

    До коментар #1 от "DW - Пропаганден машинен":

    Още чакаме мишока в Кремъл да каже коя е поредната му червена линия.

    Стана за смях.

    Запада гледа сеир.

    Коментиран от #14

  • 11 ТОЙ НЕ СЕ ШЕГУВА И БЛЪФИРА

    39 12 Отговор
    А ПРОСТО ВИ БИЕ ПО КУХИТЕ КАНЧЕТА.КАТО ГЛЕДА КАКВИ БАЛАЛАЙКИ УПАРВЛЯВАТ НА ЗАПАД Е НОРМАЛНО ДА СЕ ГАВРИШ С ТЯХ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дойче веле 🚾

    28 17 Отговор
    Ако продължавате така в Берлин пак ще се говори на Руски

    Коментиран от #17, #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тиква

    27 10 Отговор
    Тези от Д Веле и за Цирк не стават. Пълни идиоти! Но Факти бг са им Фенове. Скоро и това ще спре! Имаме търпение.

    Коментиран от #18, #22

  • 16 Един от онези

    7 13 Отговор
    Не е истина - втората в с.... Украйна армия не може да не ви СТРАХУВА!?!?! Бууу!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 "Дезертиралите разказват за корупция"!?

    21 8 Отговор
    Ето от къде черпят информация, че какво може да каже дезертьора!? Русия ги мачка в калта, тези дезертьори ни показват, същите краварски подлоги са и нашите плужеци, като Тагарев!
  • 20 УКРАЙНА🇺🇦

    13 18 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Украинците се справят блестящо и без снаряди пак ги превъзхождат и убиват

    Коментиран от #28

  • 21 Руски

    6 7 Отговор
    Москвич
  • 22 Квиик

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Тиква":

    Най-много да отплаваш на изток да добруваш
  • 23 НИЩО РАБОТА

    16 7 Отговор
    Укрите подготват още по-голям блъф: тази година пак щели да правят офанзива.
  • 24 Никой

    12 19 Отговор
    Русия на Путин не може да даде на България нищо хубаво,съвременно, прогресивно,полезно.Русия на путин живее в своя измислена реалност . Русия на Путин мрази всичко неруско,неродно,живеят като в обсадена крепост. Гледа на Другите консуматорски, людоедски,рисвоителски ,клептомански. Точно затова българските путинофили подсъзнателно се страхуват от Русия и нямат и бегла представа какво обичат.Обичат Русия на Путин повече отколкото обичат България. Тя няма да дойде да завладее България и да направи добро на България. Тя ще дойде да завладее България ,да се възползва от нея. И всичко с което България не е съгласна с Русия ще бъде смазано жестоко ,само както може Русия това.

    Коментиран от #38, #44

  • 25 Аз съм веган

    10 8 Отговор
    Новата също толкова зле и като старата
  • 26 Смях

    20 8 Отговор
    Няколко дезертьора разказват колко е зле, а в същото време тази "западнала" армия скъсва от бой "демократично" обучаваната 8 години и въоръжена до зъби със съвремевни натовски оръжия Украинска образцова армия
  • 27 Язе

    10 12 Отговор

    До коментар #6 от "САДО мазо":

    Руската държава тъпче две години срещу едни оръфляци,а НАТО още не е разбрало че воюва.
  • 28 Аха

    14 7 Отговор

    До коментар #20 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Превъзхождат ги само в бързината на бягане, руснаците не могат да ги настигнат да ги пленят...
  • 29 Защо имат само две Аромати?

    4 8 Отговор
    За останалите 7 откраднали двигателите.Парите изпили.
  • 30 "Модерната" руска армия

    10 14 Отговор
    Записаха индийски туристи в руската армия
    Индусите отишли на 27 декември в Москва намерили си някакъв разводач да ги разхожда..обикаляли обикаляли стигнали до Беларус взели им парите милицията ги прибрала и им казала 10 години в затвора или на фронта
    Индийския външен министър преговаря за връщането им

    Коментиран от #34

  • 31 Българин

    8 11 Отговор
    Фашиста в Кремъл бил казал, че "червените му линии" били доставката на оръжие за Украйна и войски там.

    Значи сега, ако е серзиозен, ще изпълни заплахите си и ще използва ядрено оръжие.

    Ако не го направи, значи е страхлива мишка.
  • 32 Тома

    6 4 Отговор
    Тези офицери да не са ги е.......ли в казармата че са дезертирали.Ако е така прощаваме им
  • 33 Е оркската армия няма

    5 9 Отговор
    нито един девствен солдат.Всички са разработен ауспух.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сметах, сметах

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "САДО мазо":

    Вече трябваше да са превзели Вашингтон.

    Коментиран от #53, #65

  • 36 Лани едни нощни вълци бяха тръгнали към

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "Дойче веле 🚾":

    Берлин.Докъде стигнаха?Пак,ли ще тръгват тази година?
  • 37 Хумор

    14 5 Отговор
    Толкова е смешно да ни обясняват колко е зле армията, която ги прегазва на фронта в момента... Май се опитват с тази зле скалъпена пропаганда, да подлъжат някого да отиде да воюва срещу тази армия, щото в момента няма много желаещи

    Коментиран от #46

  • 38 провинциалист

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    " Гледа на Другите консуматорски, людоедски,рисвоителски ,клептомански." - това USA или UK?
  • 39 Бамбука

    7 10 Отговор
    Как се воюва срещу организиран демократичен свят, подкрепящ борбата на украинците срещу руския агресор ? Чертаеш червени линии, преправяш начертаното, заплашваш, но всъщност знаеш, че запада изобщо не се шегува. Бавно, но постоянно си чертае неговата линия заедно с Украйна, линия на справедливостта.

    Коментиран от #42

  • 40 Болни

    9 4 Отговор
    Даже не се поинтересувах какви глупости пише в статията, името DW вече е директен оператор за преместване в коментарите.
  • 41 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "САДО мазо":

    Хахахахаха ама от НАТЮ знаят ли ? хахахаха 🤣🤣🤣
  • 42 Българин

    8 9 Отговор

    До коментар #39 от "Бамбука":

    Най-накрая единствената червена линия на руските фашисти ще е колко да е голяма килията в Хага - 6 или 9 квадрата.
  • 43 Лъжа

    6 3 Отговор
    Ако се питате дали казаното в тази статия е истина или евтина пропаганда, просто отидете до фронта...
  • 44 Абе

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    Брътвежите на един "НИКОЙ". Само да попитам, днес пи ли си хапчетата.
  • 45 Българин 🇧🇬

    6 6 Отговор
    На бойното поле най-добре се вижда , коя армия има по-висок морал и устойчивост : Братушките се справят в хибридна война срещу тях , започната от всички западни велики сили и васалите им .
  • 46 Хумор -Мумор

    7 6 Отговор

    До коментар #37 от "Хумор":

    За две години ВСУ им избиха зъбите с 50 годишно натовско оръжие.Тридневната СВО стана надве седмици и две години.

    Коментиран от #49

  • 47 Видях дойче-зеле и се отказах да чета...

    6 4 Отговор
    Видях дойче-зеле и се отказах да чета...то каквото на пишат все не е вярно.
  • 48 Кво да накачили тия медали?

    5 2 Отговор
    Да не са превзели половината Планета?
    Пародия.

    Коментиран от #60

  • 49 Абе

    8 7 Отговор

    До коментар #46 от "Хумор -Мумор":

    То се видя вчера един педесет годишен танк Т-72, със един изстреля унищожи прехвалния "Абрамс".

    Коментиран от #58, #71, #72

  • 50 Реално

    10 6 Отговор
    "Вторая армия" се оказа глутница беZмозъчни и подивели блатисти орки, водени от банда престъпници.
    Обезьяны с картечници .
  • 51 смях в залата

    9 4 Отговор
    руската "модерна" армия е някакво странно съчетание от танкове музейни експонати от ВСВ и зомбита войници по "съветски модел" 😭
  • 52 Моля

    2 3 Отговор
    "Неуспешните войни в Чечения", Дойче плащам кеш за телефона на дилъра ви
  • 53 Атина Палада

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "Сметах, сметах":

    За какво им е Вашингтон? Да им връщат дълговете ли? Кой е луд да превзема п.рошляци?
  • 54 Световен пример са

    5 3 Отговор
    Руската армия е тълпа..генералите им са слаби но послушни най-безопасно за тях е да не поемат никаква инициатива за която да носят отговорност..заповедите се спускат централно от Кремъл и от там нататък стадото се разделя на две..пазачи и смъртници докато не се разходи боекомплекта на врага и не се забие някой флаг за по телевизията..на никой не му пука еденица руски микроб какво преживява там
  • 55 геноцид

    1 1 Отговор
    Мммммм , как хубаво замириса на кисело зеле ..........
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 руски zvине

    5 2 Отговор
    Русопродажниците щом реват до небесата значи русия наистина е станала една военна мижитурка и пълен ynадък !
  • 58 Неунищожим танк няма,

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Абе":

    този Абрамс е М1, от по-старите. Няма активна броня, а ураниево-композитната броня е за новите модели. Въпреки това са унищожени 4 Абрамси от 31 доставени за 2 месеца, а унищожените руски Т-72, Т-90, Т-62,Т-55 са над 6600 досега. Ще ги гърмят при липса на щурмова авиация и хеликоптери, танкът е само част от сухопътните сили.
  • 59 БеГемот

    4 2 Отговор
    Дезертьори като източници на информация ....по военните устави дезертьорството се наказва със смърт....скоро в Испания убиха палячото който дезертира с хеликоптера си в Украйна...
  • 60 Планетата е превзета вече

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Кво да накачили тия медали?":

    от доблестните севернокорейски генерали, я им виж медалите.

  • 61 гостгост

    7 5 Отговор
    Каква нова руска армия бе ? Тея смешници са по жалки отвсякога.Дори не съм сигурен,че влизат в първите 5 най силни държави.Една малка Украйна която е 22ра сила в света преби русия като мръсно nce представям си ако държава със силата на Турция запука блатните какво ще стане.От русия няма да остане нищо.Тея смешни добре,че имат ядрено оръжие,че да могат да се репчат.Иначе отдавна да са изяли хурката

    Коментиран от #62

  • 62 Един от изводите

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "гостгост":

    които си направиха американците е, че ЯО не може да се използва на фронта ако и противникът ти има такова., то може да служи само като заплаха. Противниковата армия очаква удара, окопава се добре и свежда радиуса на поражение до 1 км. от тактическо ЯО. След взрива тази територия трябва да се завземе веднага защото врагът ще направи същото т.е. вкарваш собствените си бойци в радиацията. ЯО е "най-ефективно" над голям град където ще убие милиони (най-вече жени, деца и старци, мъжете са в армията), което пък е нехуманно и военно безсмислено особено ако губиш на фронта. Американците го използваха когато никой друг го нямаше, а сега не е така.
  • 63 Доктор

    4 3 Отговор
    Уникално тъпа пропаганда.
  • 64 Казах!

    7 4 Отговор
    Всичко в жалките рушлямци е смях и лъжа, нищо не става от тези провалени московски пияници!
    Проклет и варварски народ ...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 шефа

    3 2 Отговор
    Дойче веле след като достигнахте до този извод защо не кажете на фашиста ШМОРЦ че може да нападнете Русия,или студена пот ви облива като чуете Владимир Путин хахахахахааа жалки ..равестити.
  • 67 Васил

    4 2 Отговор
    Армията на глинените крака!
  • 68 България мрази русия

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Пиши се антибългарин !
  • 69 Падението руско

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "САДО мазо":

    Какви ли не измислени фантазии ще съчините само и само да направите от мижитурката слон....Украйна се бие САМА срещу русия,северна корея,иран,чечня и беларус и въпреки това Украйна успя сама да заличи мижитурката русия като военно име.Света предполагаше,че русия е една бълха във военната сфера,но никой не предполагаше ,че е чак такъв дребосък
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Мичмана

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Абе":

    Напукан си на бело и Целият сервиз

    Къде го това видео ? Та Т 72 не може да му пробие бронята от 800 метра.
    Хумурески
  • 72 Драги ми Смехурко

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Абе":

    Ама с иконата ли го е ударил

    😆😆😆😆😆

    То у Русията само икони останаха ,но и те не помагат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания