Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2024 23:19 1 983 36

Зеленски отива в Турция

  • украйна-
  • турция-
  • зеленски-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • русия-
  • черно море-
  • война-
  • володимир зеленски

Русия се оттегли през юли от споразумението, което позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърно

Зеленски отива в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети утре Турция и ще се срещне в Истанбул с колегата си Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха днес турското президентство и министерство на външните работи, цитирани от Ройтерс и АФП.

„Ситуацията между Украйна и Русия, както и скорошните контакти, свързани с подновяването на сигурния коридор в Черно море“, ще бъдат основни теми на срещата според съобщение от турското президентство, публикувано в социалната мрежа „Екс“, предаде БТА.

Още новини от Украйна

Русия се оттегли през юли от споразумението, което позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища, твърдейки, че нейните искания за по-добри условия за собствения ѝ износ на храни и торове са били игнорирани.

Анкара се опитва да убеди Москва да се върне към сключената с нейно и на ООН посредничество Черноморска зърнена инициатива. Русия заяви, че няма интерес към подновяването ѝ.

Членуващата в НАТО Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и се стреми да поддържа добри отношения и с двете воюващи страни. Тя предоставя военна помощ на Украйна и подкрепя териториалната ѝ цялост, като същевременно се обявява против налагането на санкции срещу Русия, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шахо

    29 7 Отговор
    Феса си гледа интереса

    Коментиран от #8, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 😆😆😆

    27 9 Отговор
    В Турция хвърлят боб за него кога ще дойде🙄

    Коментиран от #10

  • 4 Хахахаха

    26 12 Отговор
    Мириzливия zеленясъл му.хъл ще се моли на килимчето на Султана.
  • 5 Онбашията

    12 29 Отговор
    Зеленски отива в Турция, а пигмея се крие в Бункера си и страхливо наднича от там
  • 6 Петър

    20 9 Отговор
    Агата го играе на всяка манджа мерудия....

    Коментиран от #7

  • 7 Запознат

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Нормално е все пак е ага(батко)!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да бе

    28 6 Отговор
    Браво! Поредната екскурзия на зеленски без файда. А нашите избраници, начело с денков, шефът на НС и габриелката се спукаха да обикалят арабия, индия, виетнам и пр. с правителствените самолети. Харч за милиони от агенциите по туризма на НС и МС. Но за сметка на данокъплатеца...
  • 10 мдаааа

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "😆😆😆":

    Абе , ти не бъркай Байрактар с боб ... Все почва с - Б ..
  • 11 ...

    11 22 Отговор
    за разлика от мишока които се крие в бункера си - тоя е МЪЖ. Путю още чака да му пораснат топки.
  • 12 Герге ,

    5 7 Отговор
    Ти си тръкай ве , ама днес у Парламента казаха , що замирисало на " Тройной " ... Ай , честито ..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ........

    18 7 Отговор
    В Пошла след като протеститащите са изсипали укро зърното на земята всички прици,които са яли от него са дали фира за няколко минути.Това зърно е обогатено с обеднен уран,не му правят проверки и искат да съкратят свръхнаселнието.Никой не го иска!Нито пък да правите Черно море в Червено заради заразено зърно!Само ПеПейките и ДеБлейките го искат,за да месят погачи на мъжете си и да не се мъчат като онази Габриела.Същите и си мечтаят да ни вкарат във война,за да ходят по 5-звездни хотели на Запад безплатно като укрите.Да ама не...за тях хотели няма да има,а ще са на улицата.
  • 15 Име

    9 4 Отговор
    Откакто се помня - все някой се среща с някой.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От ЮАР

    14 10 Отговор
    Турция е една от четирите страни в света, която направи 5-то поколение изтребител. Макар това да са първите полети и до пълна сертификация са нужни поне 4 години, това е показател за равнище. Турция започва да излиза от статута на регионална сила към един глобален статут. В момента, има най-мощния флот в Черно море и не са само Байрактарите за Украина. От Турция към Украина вероятно ще тръгнат снаряди, тежка артилерия, а бронирани машини и всякакви други оръжия от Турция са в Украина още от миналата година. Русия не можа да спре зърното от Украина, до голяма степен благодарение на Турция. Освен това, Турция ясно и доста шумно заявява няколко пъти, че не признава Крим за Руски, а това е много важно. Всъщност, Турция е вероятно в първата петица на страните, подкрепящи Украина.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сигурно си прав

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "От ЮАР":

    Султанът е играч и държи добри козове.Но...мераците са по-големи от възможностите.Освен това "восток-дело тонкое"и не е лъжица за устата на наркотизиран клоун.
  • 23 Заради това ли плакаха за F35 толкова

    6 12 Отговор

    До коментар #20 от "От ЮАР":

    и накрая се съгласиха и на F16 bock 70?
    Питам за един приятел.....

    Коментиран от #25, #26

  • 24 От ЮАР

    10 10 Отговор

    До коментар #21 от "ще моли":

    Не бъркай понятията. Императорът е в Константинопол и винаги е бил там. Оня, дето го наричаш Император, е император на блатата и степите. Защото Трети Рим няма. Това е Руска уйдурма, но не работи. Турция е наследникът, приемникът и продължителят на Източната Римска Империя. Който държи Константинопол, той е Император. По дефиниция. Въпреки че Русия е ядрена сила, значението на Турция за света е много по-голямо с много по-големи перспективи, защото Турция е не само бивша империя, но и лидер на Тюркския Свят, който се простира чак до Тихия Океан по цялата Средноазиатска лента и е един от най-важните членове на НАТО. Така че, по-скоро Путин ще трябва да моли за ходатайство Османския- Източно-Римски Император, а не обратното.

    Коментиран от #27

  • 25 От ЮАР

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Заради това ли плакаха за F35 толкова":

    Това е много по-сложна игра, отколкото изглежда. Понеже близо 25 години работя за военна фирма, чийто предмет на дейност е създаване и/или интеграция на системи и модификации на платформи (дронове, изтребители и хеликоптери) имам доста добра представа за тия неща. На първо място, закупуването на С400 от Турция изобщо не визира защита в самата Турция, а създаване на тяхно ПВО, за което събират идеи и информация, както и вече имат известен опит, с крайна цел да си създадат тяхна система от този ранг. Това, че създават свой самолет 5-то поколение изобщо не противоречи на Ф-35. Вижте характеристиките на КААН, те са близки до Ф-22. Това е тежък изтребител-бомбардировач, съвсем друг клас мисии. Ф-35 ще го имат без никакво съмнение. Цирковете са за медиите и шумотевицата. Дори руската атомна централа се прави с главна цел към превръщането на Турция в атомна и космическа сила, не толкова за самата енергетика (по инсталирани ВЕИ и по производство на перки и солари, Турция е на 4-то място в Европа и големи атомни мощности не са им чак толкова необходими).
  • 26 От ЮАР

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Заради това ли плакаха за F35 толкова":

    И още нещо- Блок 70 е един много високо-класен самолет. Няма никакво значение, че базовата платформа е измислена преди 50 години. Уравненията на свръхзвуковия полет са решени още през 20-те години на миналия век. Първият свръхзвуков полет е Х-1 през 1947 в Щатите (Чък Йагер). Почти всичко в авиацията е измислено до към 1960. Първият полет на SR-71 е през 1964, а това е самолет, чиито параметри са ненадминати до ден-днешен, въпреки че е снет от въоръжение през 90-те. Усъвършенстват се двигателите, авиониката, контрол системите, оръжията и пр. Но базовите платформи са горе-долу ясни и не се особено променят от 50 години насам. Американците, като безспорен лидер в авиацията, с преднина от поне 40 години пред останалия свят, много повече усъвършенстват съществуващи платформи и по-малко създават изцяло нови планери. Така че, Блок 70 ще бъде модерен и добър самолет за поне 30 години напред. Друг пример, флотът от Б-52 се модернизира с цел да е гръбнак на стратегическата авиация за още 50 години напред. Все още има Дакота ДС-3, произведени 1940 в летателна годност и в употреба! Самолетите живеят дълго, особено Американските.

    Коментиран от #29

  • 27 След като си разбрал

    1 9 Отговор

    До коментар #24 от "От ЮАР":

    за какво иде реч,значи правилно съм писал.И не е достатъчно да имаш аскер и джепане...само.Трябва злато суровини, енергия ...и не само.Не знам колко е вече инфлацията в Турция ,а как мислиш,за колко време може да стане трицифрено число?Само пример давам.Там грунта е нестабилен -в пряк и преносен смисъл.И да,мераци има,но до реализация е още много далеч.
  • 28 Истината

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Баш истина":

    Нищо не си прихванал за 5 века от турците! Ако беше прихванал и една стотна сега българските политици нямаше толкова лесно да предават националните ни интереси!
  • 29 Бай Лисан

    1 8 Отговор

    До коментар #26 от "От ЮАР":

    Ало, юарестия, като ти гледам IP-то, ЮАР трябва да се намира някъде във врачанските села и паланки.
    А не е.
  • 30 Дгх

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шахо":

    Ами какво да гледа. Чуждия интерес ли
  • 31 Зеления:

    4 3 Отговор
    "Ще пия мазно, турско кафе в скута на Ердоган".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 България

    1 4 Отговор
    ЧЕСТИТ 8 Март Зеленски любовница на Ердоган
  • 35 Предпоследния xoxoл!

    0 3 Отговор
    Дано шефчето да си е взело наколенките!

    Сало Уганде, кокаинам сало!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: