Last news in Fakti

11 Март, 2024 20:50 1 636 9

Компания прави милиони от нещастието на палестинците в Газа

  • египет-
  • газа-
  • рафах-
  • израел-
  • палестина-
  • хамас

Бягството от ивицата Газа се оказва печеливш бизнес: минаването през иначе затворения граничен пункт Рафах на границата с Египет струва вече между пет и десет хиляди долара

Компания прави милиони от нещастието на палестинците в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бягството от ивицата Газа се оказва печеливш бизнес: минаването през иначе затворения граничен пункт Рафах на границата с Египет струва вече между пет и десет хиляди долара. Как отчаяни палестинци си набавят тези пари?

Границата между Египет и ивицата Газа е затворена. Но все пак някои палестинци успяват да минат през нея. За това са необходими правилните документи и контакти, както и достатъчно пари в брой, става ясно от журналистически разследвания.

Цените за преминаване на границата са скочили драстично

“От години една мрежа от туристически агенции и посредници в Египет и Газа предлага бърза процедура за преминаването на Рафах, цените варират между няколкостотин и няколко хиляди долара”, твърдят от Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). По негови данни преди тази “услуга” е струвала между 350 и 600 долара, но “колкото по-голямо е отчаянието, толкова по-добър бизнес се прави”, посочват разследващите журналисти от Центъра.

Докато Израел продължава своята военна операция в Газа и блокира голяма част от снабдяването с електричество, вода, хранителни продукти и лекарства, бизнесът с транспортирането през египетската граница процъфтява. В основата на тези сделки, се твърди в медийни публикации, е компанията Hala Consulting and Tourism, която е свързана с магната Ибрахим а-Органи

и вероятно с египетската армия. От 2019 година компанията Hala предлага “ВИП услуга” на границата Рафах, която струва 1200 долара. От началото на войната обаче цената е нараснала значително - до 5000 или 10 000 долара според различни източници. Дори преди Израел да навлезе в Газа като отговор на терористичните атаки на Хамас от 7 октомври, безработицата в анклава беше изключително висока - около 50 процента. Средната дневна заплата пък се равняваше на около 13 американски долара.

Краудфъндинг за палестинците в Газа

За повечето хора, които живеят в ивицата Газа, финансирането на едно минаване през границата е непосилно. В нуждата си някои от тях се опитват да съберат необходимата сума чрез краудфъндинг. В социалните мрежи се разпространяват призиви хората да помогнат с малки суми пари. От края на януари се забелязва сериозен ръст на краудфъндинг кампаниите за Газа в сайтовете като JustGiving и GoFundMe. Вече хиляди подобни кампании събират пари за евакуация. Според проверка на британската телевизия Sky News средно всяка една от тях се опитва да събере по 38 хиляди долара.

Почти всички държави, в които оперира GoFundMe, са в Европа и Северна Америка. Това означава, че палестинците от ивицата Газа се нуждаят от контакт в тези държави, който да създаде кампанията, да вземе събраните средства и след това да ги прехвърли. Сред печелившите почти със сигурност е и Hala Consulting and Tourism, която отказва коментар пред медиите. Смята се, че около 250 души преминават границата през пункта Рафах всеки ден. Разследването на Sky News сочи, че Hala вероятно печели по около милион долара дневно за “координацията”. Платформите за краудфъндинг също печелят. GoFundMe например взима по 30 цента на дарение, както и 2,9% от цялата сума. Така на събрани 50 000 паунда от платформата прибират над 2500 долара.

Не всички, които се опитват да напуснат Газа по този начин, успяват. Необходима е добра мрежа от приятели и потенциални дарители, както и известна популярност в социалните мрежи. Канадският вестник “Toronto Star” разказва, че палестинците молят и инфлуенсъри за помощ да популяризират кампаниите им.

Най-лесно е парите да бъдат занесени в брой в Кайро

Някои сайтове за дарения обаче не са добре подготвени за кампании, които се смятат за политически спорни, както разказва американското издание The Verge. От тяхна публикация става ясно, че “строгата модерация” е забавила усилията за набиране на средства на някои организации в ивицата Газа и е “объркала организаторите на кампании и дарителите с непоследователни правила”. Според експерти причините за това вероятно са страхът от измама, както и от обвинението, че финансират терористична група. Хамас, която управлява Газа, се смята за терористична организация от ЕС, САЩ и други държави.

Според ливанския вестник “L'Orient Le Jour” най-лесният начин някой да напусне Газа е парите за него да бъдат занесени кеш в офиса на Hala в Кайро. След това започва мъчителното чакане. Списъците с имената се публикуват всеки ден в социалните мрежи. Но заради непостоянното електричество и интернет в Газа някои хора изпускат реда си и след това трябва да кандидатстват и да платят отново.

Към момента на публикуване на тази статия резервациите в сайта на Hala бяха преустановени. Това ще е така, докато не бъдат обработени текущите списъци, пише агенцията. Тя добавя: “Моля, не се събирайте пред вратите на компанията, докато регистрацията не бъде отворена отново.”


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 4 Отговор
    Отиваме спешно на Лъвов мост.Нашият патрул там моли за помощ.Голям въргал между момчета и мигранти.
  • 2 Сократ

    7 3 Отговор
    Сега предлагам да напишете колко струва на един нещастен украинец, който не желае да воюва за зеления? Тези дни са хванали бус със 34 украинеца, които са искали нелегално да избягат от военната утилизация на зеления. А са платили по 10К долара на калпак. За това няма и дума. Разбира се, в укрия е демокрация. Там има един тв канал, на който денонощно се изявяват всякакви личности с психични отклонения. Ама тук ни дума ни стон по темата.

    Коментиран от #4

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА ГЕРМАНСКИ ХУМАНИЗЪМ
    .... АМИ ЗАЩО ЛЬО РАЙХА ОТ БАЗАТА РАМЩАЙН
    ПРАЩА ПОСТОЯННО БОМБИ И ОРЪЖИЯ НА ЕВРЕИТЕ !!!!
  • 4 Цицерон

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Аз също предлагам една друга дестинация! Каква е мигрантскатя тарифа, един сириец или афганистанец да се озове в Австрия или Германия. А да ви видя сега?

    Коментиран от #5

  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Цицерон":

    ПИТАЙ ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ ............

    Коментиран от #6

  • 6 Цицерон

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Кейси, ако знаеш нещо по темата кажи. Има въпрос?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.