Last news in Fakti

18 Март, 2024 19:33 1 117 13

От криза в криза! Световната банка отпуска 6 млрд. долара на Египет

  • египет-
  • абдел фатах ас сиси-
  • световна банка-
  • суецки канал

Целта на финансовата подкрепа е увеличаване на възможностите на частния сектор за участие в икономиката, укрепване на управлението на притежаваните от държавата предприятия и подобряване на ефективността и ефикасността на управлението на публичните средства

От криза в криза! Световната банка отпуска 6 млрд. долара на Египет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Групата на Световната банка (СБ) ще предостави на Египет над 6 милиарда долара в следващите три години, обяви финансовата институция. Половината средства са предназначени за подкрепа на правителствени програми, а другата половина за частния сектор, като отпускането им ще бъде одобрявано от борда на групата, съобщава БТА.

Целта на финансовата подкрепа е увеличаване на възможностите на частния сектор за участие в икономиката, укрепване на управлението на притежаваните от държавата предприятия и подобряване на ефективността и ефикасността на управлението на публичните средства. Банката ще продължи да подпомага уязвимите групи на обществото, най-вече чрез правителствената програма "Такафул и Карама" за социална защита на бедните.

Настоящото портфолио на Световната банка в Египет се състои от шест милиарда долара от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), 1,9 милиарда от Международната финансова корпорация (МФК) и половин милиард от Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите (АМГИ).

Решението на СБ е поредната международна инвестиция в северноафриканската страна, след като Международният валутен фонд (МВФ) разшири програмата си за финансово подпомагане от три на осем милиарда долара, а Европейският съюз (ЕС) предостави пакет заеми и безвъзмездни средства в размер на 7,4 милиарда евро.

Повратна точка беше предприетото по-рано от египетските власти освобождаване на обменния курс на местната валута и вдигане на основната лихва с 600 процентни пункта. Това стана възможно след сделката с Обединените арабски емирства (ОАЕ), според която инвестиционен фонд от Обединените арабски емирства (ОАЕ) получава правата за разработването на средиземноморския регион Рас ел Хекма срещу 35 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    5 0 Отговор
    вече ипотекираха и ония животинчета дето лазят на интимните въшки по дреболиите
  • 3 Васил

    4 8 Отговор
    Ама къде са приятелчетата от Брикс рашистите и Китай нали се правят на велики а като се стигне за помощ никъде ги няма. Брикс е мъртво роден съюз!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Хартията не са Кинти, Без Златно Покритие! За тва краварчето Уби Саддам, който им каза Петрол срещу Злато.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    6 3 Отговор
    Напомням, че Кайро, плачейки с крокодилски сълзи, не допусна нито един бежанец на своя територияЗападът купи Египет в името на спасяването на палестинците. Сега родените в люлката революционери ще имат възможност да се евакуират в Египет.Изселването на бежанци увеличава вероятността от размяна на заложници.
  • 8 Владимир Путин

    3 4 Отговор
    Поздрави за Радев тиквата Пеевски БСП Възраждане итн всички са мои ибрици


    Кирил Петков не го харесвам еба ме отзад има крив кур
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    6 0 Отговор
    Европейският съюз купи доста евтино емира на една бедна страна. По-голямата част от отпуснатите пари ще останат в западни банки.Русия започна строителството на атомна електроцентрала в Египет.
  • 12 Последния украинец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Може да идеш да заместиш Скабаева .
  • 13 опала

    0 0 Отговор
    плащат им да си мълчат за палестинците