Last news in Fakti

12 Март, 2024 11:01 1 160 13

Тръмп обеща да помилва пучистите от Капитолия

  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • сащ-
  • капитолия-
  • преврат-
  • пучисти-
  • вашингтон

Бившият президент се зарече, че това ще бъде едно от първите му действия, ако бъде преизбран

Тръмп обеща да помилва пучистите от Капитолия - 1
Снимка: Shutterstock

Доналд Тръмп обеща да помилва хората, изтърпяващи присъди в затвора за участие в нападението през 2021 г. срещу сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Бившият президент се зарече, че това ще бъде едно от първите му действия, ако бъде преизбран на поста държавен глава. Тръмп отново нарече осъдените на лишаване от свобода за събитията на Капитолия "заложници", предаде Франс прес, съобщи БТА.

На 6 януари 2021 г., подтикнати от Тръмп и твърденията му за изборни измами, негови привърженици щурмуваха Капитолия, за да попречат на поемането на властта от Джо Байдън. За 38-те месеца, които изминаха оттогава, са повдигнати обвинения на най-малко 1358 души, по последни данни на американското правосъдно министерство, които бяха огласени миналата седмица. Около 500 души са осъдени на различни срокове затвор.

Бившият президент направи коментара си в своята социална мрежа "Трут Соушъл". В публикацията си той обеща, че едно от първите му действия, ако бъде преизбран, ще бъде да затвори границата с Мексико. "Първите ми действия като вашия нов президент ще бъдат затваряне на границата (...) и освобождаване на заложниците от 6 януари, които бяха несправедливо хвърлени в затвора!", написа той снощи.

Тръмп и преди е правил изказвания какво би направил в първия си ден на поста, ако бъде преизбран на изборите тази година. В своя публична проява през декември той се зарече, че няма да действа като диктатор, ако се върне на власт, но уточни, че обещанието няма да важи за "първия ден" от новия мандат. Тръмп също така не за пръв път нарича "заложници" привържениците си, които бяха осъдени на затвор за събитията от 6 януари, и не за пръв път призовава да бъдат освободени. През януари, на предизборна проява в Айова, той се обърна към президента Байдън с думите: "Джо, освободи заложниците от 6 януари!"

Срещу Тръмп има повдигнати четири обвинения в извършване на престъпление, две от които са свързани с опитите му да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г. Тръмп на практика е сигурен кандидат за президент на Републиканската партия, след като Ники Хейли, която беше последният му съперник за номинацията, отпадна от надпреварата след убедителните победи на милиардера на първичните избори на републиканците. Тръмп настоява, че подкрепата, с която се ползва сред твърдото ядро на избирателите републиканци, не е пострадала, а тъкмо напротив - увеличила се е - в резултат на многото съдебни дела срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 1 Отговор
    Ми те са му верни. Как няма да ги помилва
  • 2 реру

    12 3 Отговор
    Възможно е да има и други мераци... за Тексас и т.н...

  • 3 Браво

    15 8 Отговор
    По голям демократ от демократите. Ми евалата на Тръмпито. Дано не ни разочарова по късно след като вземе бялата къща.

    Коментиран от #10

  • 4 Верно ли

    8 2 Отговор
    Аха, тия "пучисти", а ония от БЛМ - борци за демокрация :)))) Евала!
  • 5 БРАВО!

    10 13 Отговор
    НЕ ХАРЕСВАМ ТРЪМП, НО ХАРЕСВАМ МНОГО ОРБАН. ЩОМ ОРБАН ОТКРИТО ЗАЯВИ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ТРЪМП..ТОВА Е ЗНАЧИ! И КРАЙ НА СМЪРТТА В УКРАЙНА!
  • 6 Българин

    12 12 Отговор
    Ако американците го изберат тоя, значи са умствено изостанали.
  • 7 фотограф

    8 2 Отговор
    Тоя на снимката е бъй дън на млади години .
  • 8 а кого да изберат

    8 8 Отговор
    говорещия с призраци ли ?
    Като гледам друга опция няма . Там все от БСП са във властта .
  • 9 ТаУмВзе

    7 14 Отговор
    Краварска демокрацийка, Протестираш и директно у Панделата! Болшевишки методи на писта. Хахахахах
  • 10 мдааааа

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Дано да ви радва много , ама имайте предвид , че кучиту много го хапи , по главътъ;
  • 11 Некой си

    4 2 Отговор
    Бай Дончо е Велик !
  • 12 гост

    8 2 Отговор
    Тоя ненормални ще затрие света или ще го самоубият трети път няма
  • 13 Ами да

    1 3 Отговор
    Когато нахлуването в публични сгради на властта е в други държави, това е израз на правото на народа на свободно изразяване на волята му. САЩ финансират и насърчават. Но ако нахлуването е в обществена сграда в САЩ, това е опит за преврат. САЩ арестува, убива и праща в затвор. Ха сега де...