Last news in Fakti

27 Март, 2024 14:45 2 766 18

Този човек може да осигури победа на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • избори-
  • робърт кенеди-младши-
  • републиканци

Робърт Кенеди-младши няма шанс да бъде избран за президент. Но въпреки това е възможно той да предопредели резултата от изборите.

Този човек може да осигури победа на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шансовете на Робърт Кенеди-младши, син на едноименния политик и племеник на президента Джон Кенеди, да стане президент на САЩ са близо до нула. Според скорошно изследване на Reuters/Ipsos той има одобрението на едва 15 на сто от американците. За сравнение Байдън се ползва с подкрепата на 39 процента, а основният му съперник за поста Доналд Тръмп - на 38, посочва ZDF.

Байдън или Тръмп - няколко процента в няколко щата са определящи

Въпреки това медийният интерес към 70-годишния независим кандидат за Белия дом е непропорционално голям. Една от причините са неговите идеи и убеждения, които на моменти звучат налудничаво, другата - кандидатурата му може да изиграе ключова роля на вота през ноември. Защото Кенеди може да коства гласове на Джо Байдън, който се бори за втори мандат, и да донесе победата на бившия президент Доналд Тръмп, както обясняват експерти пред "Ройтерс".

Причината за това е сложната американска система и електоралните гласове, които определят победителя накрая. В повечето случаи само един от кандидатите - този, който е събрал най-много гласове - печели всички електорални гласове от конкретен щат. Този принцип е известен като "победителят взима всичко" ("winner-takes-all").

Защо Тръмп печели от участието на други кандидати?

В повечето американски щати отсега е ясно кой кандидат ще получи подкрепата на мнозинството. По източното и по западното крайбрежие например традиционно гласуват за демократите, в повечето южни щати - за републиканците. Решението кой да бъде следващият президент на САЩ ще бъде взето в т.нар. колебаещи се щати - тези, които в последните години са гласували ту за демократи, ту за републиканци. Един от тях е Пенсилвания, чиито 13 милиона жители излъчват 19 електорални гласа. През 2020-а година Джо Байдън ги спечели с 50 процента от гласовете. Тръмп получи 48,8 на сто. Ако тези условия се повторят и наесен, дори Кенеди да вземе няколко процента, те ще са определящи за победителя. Ако Байдън загуби Пенсилвания, той трябва да спечели Джорджия, Аризона, Уисконсин и Мичиган, за да получи необходимите 270 електорални гласа. Ако при такъв сценарий Тръмп надделее и в Джорджия, той отново ще е президент.

Защо Тръмп печели от участието на други кандидати? Защото неговите гласоподаватели са по-отдадени, обясняват експерти пред ZDF. "Да приемем, че той няма как да получи повече от - да кажем - 47 процента от гласовете", казва Мат Бенет от мозъчния тръст Third Way, "но той няма и да загуби много от тях". Неговият колега Лукас Холц допълва, че минимумът при Тръмп е 35,5 процента от гласовете. Байдън не може да разчита на такава твърда база.

Обама - спасението на Байдън?

Съмненията, че Байдън може да загуби изборите, се споделят и от представители на Демократическата партия. 44-ият президент на САЩ - Барак Обама - от седмици поддържа контакт с Белия дом и с кампанията на Байдън, за да помага за стратегията, пише "Ню Йорк Таймс".

Изданието се позовава на източници, близки до бившия президент, които споделят, че той предвижда активно участие в подкрепа на бившия си вицепрезидент. В четвъртък се очаква Барак Обама, заедно с друг бивш демократически президент - Бил Клинтън - да се появи редом до Джо Байдън на събитие в Ню Йорк за набиране на средства за кампанията.

"Ню Йорк Таймс" припомня, че тази подкрепа не винаги е била факт. Според различни източници през 2015-а година Обама съветва Байдън да не се кандидатира за президент, а екипът му залага на Хилари Клинтън като кандидатка с повече потенциал. Служители на администрацията на Байдън днес казват пред изданието, че ако кандидатът на демократите тогава се е казвал Джо Байдън, Доналд Тръмп вероятно никога не би стигнал до Белия дом.

Автор: Александър Детев (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    14 1 Отговор
    Браво
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Човек

    5 27 Отговор
    Време е САЩ да направят поправка в конституцията и да дадат еднаква тежест на всички гласове. В момента гласовете в централните щати, където населението е по-ниско образовано, имат по-голяма тежест. Това е нелепо. Реално в САЩ, когато изборите са оспорвани, последната дума е на глупаците. Тръмп точно така стана президент през 2016 г. Хилари събра повече гласове от него, но той победи в централните щати и стана президент с тежестта на гласа на глупаците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 💠🔆♻️

    11 4 Отговор
    Това са приказки от хиляда и една нощ, бълнувания на Дойче Веле.

    Шанс за Кенеди да бъде Вице Президент на Доналд Тръмп клони към - 0 degree.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Глупав анализ

    1 10 Отговор
    90% от налудничавите идеи на Кенеди съвпадат с налудничавите идеи на Тръмп. Изобщо не е ясно, че Кенеди ще вземе повече от гласовете за Байдън отколкото за Тръмп.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Къде е цензора,

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Румен Радев летящата брадавица":

    за кафе ли е,или просто можем да псу ваме Путин и Русия?!
  • 17 Време е за Възраждане

    4 0 Отговор
    Каква "демокрация" !!?!!!!!!??!!!!!! Всеки де Мент може да стане президент !¡!!!!!!! Фантастично. Както и в България - всяка мутра може да стане премиер
  • 18 Уса

    2 0 Отговор
    Бъдещето на Америка зависи от Тръмп и Кенеди ние го знаем.И двамата имат прекрасни идеи Америка отново да бъде силна търговска страна а не военна структура с диктатура