Last news in Fakti

15 Март, 2024 11:01 3 197 24

Реална опасност: тези американски градове може да потънат

  • климатични промени-
  • сащ-
  • градове-
  • крайбрежие-
  • морско равнище-
  • океан-
  • климат-
  • потъване

До 2050 г. морското равнище може да се покачи с повече от 30 сантиметра

Реална опасност: тези американски градове може да потънат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нивото на световния океан се покачва само с по няколко милиметра годишно, но последиците ще бъдат драматични. Много крайбрежни градове по целия свят ще трябва да се борят с мащабни наводнения много по-скоро, отколкото смятахме преди. Това не се дължи само на покачването на морското равнище, причинено от климатичните промени, но и на потъващите земни маси покрай бреговете.

Причините за свличанията са различни на различните места. Играят роля някои естествени фактори като земетресения, вулканична активност и уплътняването на несвързани почвени седименти. Но развитието, минното дело и добивът на природен газ и нефт, т.е. свързаните с човека фактори, също допринасят за свличанията. Степента е особено голяма в регионите, където от почвата се извличат много подпочвени води с цел изграждане на жилищни зони или промишлени съоръжения. Това води до по-голяма нестабилност на почвата и в крайна сметка до потъване.

На източния бряг на САЩ няма почти никакви язовири и диги

Екип от изследователи наскоро показаха как източното крайбрежие на Северна Америка потъва със заплашителни темпове. Според проучването, публикувано в специализирания журнал PNAS Nexus, земята под метрополиите Ню Йорк, Балтимор и Норфолк поддава с по един-два милиметра годишно. В Чарлстън, Южна Каролина, който се намира на полуостров, земята потъва даже с четири милиметра годишно.

Ако темпото на свличане се добави към повишаването на морското равнище, причинено от изменението на климата, средно с 3,1 милиметра годишно (стойността е измерена от Междуправителствената експертна група по изменението на климата от април 2022 г.), потенциалната заплаха става ясна: според изчисленията до 2050 г. стотици хиляди хора по източното крайбрежие на Северна Америка ще бъдат застрашени от чести тежки наводнения. Социално уязвимите слоеве от населението вероятно ще бъдат особено силно засегнати. Социалните жилища често се намират в ниско разположени заливни зони, тъй като там земята е по-евтина. По-вероятно е заможните хора да могат да си позволят жилища на по-високи места.

Анализите върху 24 от 32 крайбрежни американски града показват, че морското равнище може да се покачи с повече от 30 сантиметра до 2050 г. Проучванията показват, че само три града разполагат с адекватни язовирни или подпорни стени. Очаква се морското равнище да се покачва по-бавно на брега на Тихия океан.

Мегаполисите в Азия са особено засегнати

Комбинацията от потъващи земни маси и покачващо се морско равнище може да имат катастрофални последици, особено за Югоизточна Азия, Източна и Южна Азия.

През 2022 екип учени от Университета в Роуд Айлънд анализира нивата на потъване на 99 крайбрежни града по целия свят. В повечето от тях се наблюдава свличане от най-малко два милиметра. Но "в 33 от 99-те града има райони, които потъват с поне десет милиметра годишно", се посочва в проучването. Тази стойност би била три пъти по-висока от средното покачване на морското равнище в световен мащаб.

Особено засегнати са някои гъсто населени градски центрове като Тиендзин на изток от Пекин, Читагонг в Бангладеш и Семаранг на индонезийския остров Ява. Земята там потъва с 30 милиметра годишно - това е десет пъти повече от средното покачване на морското равнище в световен мащаб. Шанхай, Ханой, Банкок и Мумбай също са засегнати.

Два милиарда души са заплашени

Колко драматични могат да бъдат последиците от наводненията, се вижда например в индонезийската столица Джакарта. Там стойността на свличането на земни маси е била понякога 280 милиметра, т.е. 28 сантиметра годишно. Голяма част от града вече е под морското равнище и наводненията са постоянна заплаха. Това е една от причините столицата да бъде преместена в Нусантара на остров Борнео.

Изследователски екип от Минния университет в Колорадо е направил глобално изчисление въз основа на повече от 46 000 данни за сляганията. Въз основа на 23 параметъра повече от 6,3 милиона квадратни километра от световната земна повърхност са засегнати от значителни темпове на слягане, написа наскоро екипът в журнала Geophysical Research Letters. Това включва 231 000 квадратни километра градски и гъсто населени райони с население от почти два милиарда души.

Потъването може да бъде забавено

Въпреки че свличането на земните маси е глобален проблем, за него не се знае достатъчно. "Проблемът с повишаването на морското равнище и свличането на земни маси почти не се признава в широк мащаб", оплаква се Ленард Охенхен от Техническия университет във Вирджиния. Това се дължи главно на факта, че той все още не засяга пряко много хора, тъй като последиците няма да се усетят масово в продължение на десетилетия. За да повишат осведомеността, изследователите са се фокусирали върху "много по-близка времева рамка - само 26 години".

Повишаването на информираността на хората е важна, тъй като по-строгите правила за добив на подпочвени води могат поне да забавят свличането на почвата в някои градски центрове, казва Мат Уей от Университета на Роуд Айлънд. Това е проработило в Шанхай и Джакарта, например. "Тези примери показват, че подобно регулиране може да бъде ефективен инструмент за спиране на потъването на земните маси".

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    24 4 Отговор
    Потъвай!Путин помогни!
  • 2 Пич

    15 2 Отговор
    Ами като може - да действат !!!
  • 3 честен ционист

    24 6 Отговор
    В Щатско няма застраховани. Вова може да направи океана да кипне.
  • 4 пешо

    24 5 Отговор
    да потъват , целия континент да потъне
  • 5 Ама

    27 4 Отговор
    Иначе се загрижили за руските избори. Бог си знае работата, да не му се бъркаме.
  • 6 Дреме ми на шортите

    23 6 Отговор
    Да си дават фалшивите напечатани пари за градовете си и населението си, а не за изгубени каузи като украйна. Като ламтят за чужди ресурси, хак им.
  • 7 Дойче веле 🚾

    21 2 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 8 ренегат

    12 1 Отговор
    Е па нек птъват....и 100° да стане там!
  • 9 Пръц

    9 3 Отговор
    Жириновски го каза.Една атомна бомба в океана и Америка потъва.
  • 10 Ще избълбукат

    21 2 Отговор
    А за Европа защо не пишат?Нито шлюзовете по Темза ще спасят ЛАндЪн, нито дигите ще спасят Нидърлендия. Това Франция,Белгия,Германия,Дания и особено фините и прибалтийските пудели ... ще избълбукат.

    Коментиран от #16

  • 11 Да се учат

    10 0 Отговор
    Да плуват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Местя го за обора !
  • 15 Правило

    7 1 Отговор
    Не чета статии с подпис картон за кашон. Но ако градовете от заглавието включват бай издъновци и фон екскрементки, мисля, че перспективата би ми харесала.
  • 16 А - няма

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ще избълбукат":

    Когато свободят Балканите от население, ще се настанят на високо. Ама първо Укрия, че по голяма.
  • 17 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    Може ама няма!
  • 18 Хи хи хи

    6 2 Отговор
    Тия от западното крайбрежие има по голям късмет. Едно земетресение в Калифорния /Сан Андреас/ ще ги приключи по "хуманно" от удавниците по източното.
  • 19 Българин

    10 2 Отговор
    На никой не му пука за краварския континент, освен живеещите там.
  • 20 СРАЩ

    3 0 Отговор
    Дремаре ми на кypape.Ашколсун!
  • 21 Мустафа и целия близък изток

    1 0 Отговор
    Инш Аллах !!!
  • 22 Ачо от ПП

    1 0 Отговор
    Ще даря една заплата за САЩ.
  • 23 Българин

    0 0 Отговор
    И след като това население се пресели в други мегаполиси,как ще се увеличат болестите,просто идва новата чума,а като прибавим и химията която лапаме ще започнем да живеем средно до 40 лета
  • 24 Будител

    0 1 Отговор
    Единственото лошо че в САЩ потъват бавно...колкото по бързо, толкова по добре за света