Last news in Fakti

21 Март, 2024 06:00 2 581 12

Твърде много апокалиптични сценарии?

  • климатични промени-
  • климат-
  • апокалипсис-
  • лед-
  • време-
  • природа-
  • amoc-
  • атлантически океан

Според този модел ледовете могат да стигат на юг чак до най-южната точка на Англия

Твърде много апокалиптични сценарии? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много се спекулира кога точно може да настъпи обрат в Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (Atlantic Meridional Overturning Circulation - AMOC). Тогава климатът в Европа и в много други части на света може да се промени радикално.

Преломните точки се смятат за прагове: след достигането им настъпват силни и понякога неудържими промени. Така, както една последна капка може да доведе до преливане на чашата, четем в обширна публикация на германската обществена телевизия АРД.

"Много важен пробив"

Физикът климатолог Рене ван Вестен от Университета в Утрехт заедно с други изследователи за първи път успя да демонстрира в модел, че AMOC изобщо е повратна точка, т.е. че може да се преобърне. "Това е много важен пробив", казва той за резултатите от изследването, публикувани в списание Science Advances.

Така мисли и океанографът Йохем Мароцке от Института по метеорология "Макс Планк" в Хамбург, който не е участвал в проучването. Също пред АРД той казва: "Точката на пречупване беше демонстрирана в модел, какъвто не сме виждали досега."

Досега са провеждани единични изследвания, които са стигали до заключението, че AMOC може да се преобърне. Те обаче не са взимали предвид други важни елементи - например това, че други подводни течения могат да стабилизират цялата система така, че изобщо да не се стигне до сриването ѝ, посочва АРД.

Ефект на доминото?

Изследователят Ван Вестен и колегите му са работили с въпросния модел в продължение на шест месеца. С помощта на мощни компютри те са изчислили какво ще се случи, когато повратната точка бъде достигната. Изводът е тревожен: възможно е това да предизвика ефекта на доминото. Разбирай - една подобна промяна на Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация може да повлияе и на други критични точки. Така например дъждовният и сухият сезон в Амазония могат да си разменят местата. Друга възможна промяна е да започнат да падат значително повече валежи, или обратното - да зачестят периодите на засушаване, разяснява още АРД.

Промените ще засегнат сериозно Европа, казва Ван Вестен. Например през зимата в Атлантическия океан ще има много повече лед, отколкото днес. Според този модел ледовете могат да стигат на юг чак до най-южната точка на Англия, а в Западна Европа ще стане средно с до десет градуса по-студено, отколкото днес.

Твърде много лед?

Съществуват обаче и съмнения дали в действителност може да се стигне до тези големи промени. Според океанографа Мароцке изследването не симулира смислено бъдещия климат, защото въпросната симулация работи така: "За отправна точка се взема прединдустриалният климат и много бавно към водите на Северния Атлантик се добавят допълнителни сладководни количества. Сякаш Гренландия се топи. Но в тази симулация Гренландия изобщо не се разтопява."

Освен това моментните преобладаващи глобални температури не се напасват към очакваните в бъдеще. Известно е, че те ще продължат да се повишават, което означава, че е нереалистично да се окажем с толкова много лед в океана, колкото има в симулацията от Утрехт, допълва германската медия.

В проучването се приема също така, че Лабрадорско море е напълно замръзнало през зимата. "Това обаче не е било така в прединдустриалните времена - нито преди 100, нито преди 200 години то не е замръзвало през зимата. Още един аргумент, говорещ за това, че този модел борави с прекалено много лед", казва Йохем Мароцке от Института "Макс Планк".

А по-малко лед означава и не чак толкова големи температурни промени в Европа. "Бихме наблюдавали захлаждане може би с три градуса, но не и с десет или 15 градуса", допълва ученият от Хамбург.

Проучването също така не е в състояние да предвиди дали и кога циркулацията може наистина да се срине. В последния си доклад Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) все още приема, че АМОС почти сигурно няма да се срине преди края на века.

Според изследователите проучването засега не променя тази оценка. За да се стигне дотам, първо ще трябва да се коригират температурите спрямо очакваните в бъдеще. В момента се разработва съответен модел за това, казва Ван Вестен, цитиран от АРД.

Комплексна климатична система

Като цяло Мароцке смята, че фокусирането върху критичните точки в социалния дебат за климата не е много целесъобразно. Това е така, защото повратните точки често се възприемат като маркери за необратимо развитие. Въпреки това някои критични точки могат изобщо да не настъпят - например ако температурите отново се понижат в резултат на мерките в защита на климата.

Освен това океанографът припомня, че климатичните събития са твърде комплексни, за да бъдат обвързани с опростени модели като този на изследователите от Университета в Утрехт, отбелязва още АРД.

Самият автор на проучването Рене ван Вестен е съгласен, че е важно да се вземат предвид вече известните последици от изменението на климата. "Това е само едно малко проучване, което обаче показва нещо много важно: дори и да е много по-вероятно да се сблъскаме с другите последици от изменението на климата, ако приемем, че те са по-непосредствени, едно сриване на AMOC би имало толкова огромни последици за нас, че трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим този сценарий", категоричен е климатологът.

Автор: Ясмин Апелханс (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа херинга

    11 4 Отговор
    Нещо май ни подготвят за някакъв катаклизъм, но кога ще стане не се знае още.

    Коментиран от #3

  • 2 Ледена епоха

    5 5 Отговор
    На проблемите със свръхпопулацията и наличните ресурси е обърнато внимание още преди сто двеста години и резултатите показват, че в планетарен мащаб популация над 2,5 милиарда е неустойчива, над 5 милиарда - кризисна, а над 10 - катастрофална.
  • 3 ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа херинга":

    Катаклизъм, едва ли... По-скоро данък някакъв - я, пърдене, я дишане... Ще го обосноват научно, ще го опаковат звучно и готово! Дори ще ни създадат пазар за него - кислородни квоти. И борса - да си ги менкаме и да търгуваме.
  • 4 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    15 0 Отговор
    Твърде много изследвания от т.н. учени, а изводът им е -
    МОЖЕ ДА СТАНЕ, АМА МОЖЕ И ДА НЕ СТАНЕ...
  • 5 Златната кокошчица

    13 1 Отговор
    Златна работа е това да бориш климатът. Днес ще има глобално затопляне, утре глобално застудяване. Получаваш субсидии на корем, от разни нпо-та, само и само да плашиш обикновените хора и да им вменяваш вина

    Коментиран от #12

  • 6 Путин

    3 1 Отговор
    е виновен. Макрон да изпраща своите храбри 20 хиляди войни да го размажат и точката на холандеца ще се успокои.
  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 0 Отговор
    КАТО ОНЯ ФОТОГРАФ ДЕТО ВЗРИВЯВАШЕ ЛЕДНИЦИТЕ ЗА ДА ГИ СНИМА КАК СЕ СРИВАТ В ОКЕНА ЛЪЖИ ЗАЛИВАТ ХОРАТА ОТВСЯКЪДЕ
  • 8 Коста

    7 2 Отговор
    Капитализмът разказа играта на Земята, точно за 60 години 1950-2010. На Земята съществуваща от 4.5 милиарда години. По-скоро на човечеството. Дори и да загинат хората планетта ще си продължи да се върти...
  • 9 Авалон

    2 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ 🚾🇮🇱🏳️‍🌈-👹РОДШИЛДОВИЯ ПАРЦАЛ 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 10 Сипиро

    2 0 Отговор
    Изтеглете от търсачката видеото от международния он лайн форум-,,Глобална криза ,,и ще разберете какво идва -Апокалипсис !..
    И това не е заради някакви измишльотени за (предизвикано) от човека глобално (затопляне),а е нещо циклично което се случва на всеки 12600 години.
    Там учени от цял свят предупреждават,че процеса е свързан с космическа енергия която пряко влияе на ядрото на земята и магнитното поле на планетата ни и процеса вече е необратим,като призовават учени от този форум управниците по света да предупредят населението какво идва и хората да опитат да спасят по някакъв начин семействата си .
    Те и затова елита и милярдерите усилено си строят подземни бункери.
    Наскоро излезе в нета информация ,че такива бункери строят Марк Зукърбърг,Уорън Бъфет,семейство Буш и други от техния кръг .
    Случайно ли е това...?
    Там в този форум Глобална криза ясно се казва,че този цикличен процес е предизвикал изчезването на много по развити цивилизации преди нашата.
    Нали си спомняте холивудската продукция -2012 ..Ми те това ни чака.
  • 11 Жмръц

    2 0 Отговор
    Последно,топи ли си Арктика или не се топи,че нещо не им вдянах мисълта на учЕните?Ще се окаже поредната тъпня,с която искат да сплашат и без това уплашените хора.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Златната кокошчица":

    Защо така грубо? Ми то и некадърните за свястна работа трябва да ядът нещо...,а и семейства да хранят и обличат.