Last news in Fakti

15 Март, 2024 21:55 5 156 134

Как Русия си присвои над 90 тона румънско злато

  • русия-
  • румъния-
  • злато

По време на Първата световна война Румъния предава тези съкровища за съхранение в Царска Русия - предава ги на единствения си съюзник, с когото има обща граница

Как Русия си присвои над 90 тона румънско злато - 1
Снимка: Shutterstock

По време на Първата световна война Румъния изпраща в Москва над 90 тона злато - в очакване на мирните времена. Но съкровището и до днес си остава в Русия. Сега ЕС иска да помогне на Румъния да си върне златото.

Вече повече от сто години Русия дължи на Румъния над 90 тона злато. Букурещ многократно се опитва да си върне златото, но винаги удря на камък. На 14 март Европарламентът обаче прие резолюция, която ясно поставя на целия Европейски съюз задачата да бъде върнато "румънското национално богатство".

Това са не само въпросните 91,5 тона злато от резерва на румънската Национална банка. Не, тук влизат още колекции от кралски скъпоцености и сбирка от редки монети, плюс други културни и исторически ценности: държавни архиви, безценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции от фондовете на държавни учреждения и частни притежания. Всичко това събирано в продължение на повече от пет века!

Как обаче всичко това е попаднало в Русия?

Това е история, която няма прецедент в света. По време на Първата световна война Румъния предава тези съкровища за съхранение в Царска Русия - предава ги на единствения си съюзник, с когото има обща граница.

Сега Европарламентът иска да възстанови справедливостта и призовава Русия да върне на Румъния въпросните богатства. В своята резолюция евродепутатите говорят за "безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златен резерв и обекти на културно наследство". Руската федерация е правоприемник на СССР, който пък е продължил международноправната субектност на Царска Русия, поради което днешна Москва е длъжна да върне активите, принадлежащи на Румъния, установяват европейските депутати.

Как се случило всичко преди повече от 100 години?

През август 1916 година Румъния встъпва във войната, присъединявайки се към Антантата - Франция, Великобритания и Русия. След първите победи обаче положението на Румъния постепенно се влошава, защото страната води война на два фронта: срещу Германия и Австро-Унгария на северозапад и срещу България, Османската империя и Германия на юг, по протежение на Дунава. Към края на 1916 година Румъния се оттегля в Молдова, част от която тогава принадлежи към румънската територия. В този момент две трети от цялата територия на страната, включително и Букурещ, вече са окупирани, а всички централни румънски учреждения се преместват в източната част на страната, в град Яш. И понеже е заплашена от пълна окупация, Румъния се вижда принудена да изпрати съкровищата си в Москва. Освен общата граница, двете държави са свързани и по монархическо-роднинска линия: румънската кралица Мария е братовчедка на руския император Николай Втори.

На два етапа през 1916 и 1917 година румънското национално богатство е превозено с над 40 жп-вагона до Москва - в очакване на мирните времена. Представителите на румънското и руското правителство подписват протокол, в който се казва, че богатството принадлежи на румънската Национална банка, а за съхраняването му гарантира правителството на Руската империя. Съставен е и пълен опис, подписан и подпечатан от двете страни.

Само че на власт съвсем скоро идват болшевиките. Те арестуват румънския посланик и конфискуват съкровищата на Националната банка на Румъния заедно с културно-историческите ценности. По съветско време, през 1935 и 1956 година, част от тях са върнати на Румъния, но съществената част и целият златен резерв остават в Москва - независимо от всички подписани документи.

През 2003 година двете държави учредяват съвместна румънско-руска комисия по двустранните отношения, включително и по въпроса за румънското национално богатство. Комисията успява да се събере само пет пъти, за последно през 2019 година. В подписаните протоколи Русия признава както основателността на румънския иск, така и истинността на документите, техния статут на международен договор, с който румънското национално богатство е било предадено на съхранение в Москва.

Как ЕС иска да помогне на Румъния

Сега Европейският съюз е готов да помогне на Румъния да си върне националното богатство, макар че от Брюксел предупреждават, че между ЕС и Русия в момента не съществува необходимото равнище на доверие, за да се очаква някакъв значим резултат. Заради нападателната война на Русия срещу Украйна в момента механизмите за сътрудничество са замразени, но въпреки това ЕС е готов да се заеме с проблема, когато това е възможно.

А Румъния очаква от Москва и лихвите, които са извлечени от богатството в хода на всичките тези години. "СССР, а после и Русия са се ползвали и продължават да се ползват от тези ценности, независимо дали са материални или духовни. Интересно е дали изобщо някой се изненадва от жестокостите на Москва? Какво по-добро доказателство от факта, че независимо от политическите режими в Русия тяхното поведение никога не се променя?" - емоционално възкликна по време на дебатите в Европарламента румънската депутатка Рована Плумб.

Няколко депутати заявиха, че най-добрият начин да се възстанови румънското национално богатство е като се конфискуват руски активи, замразени на територията на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мда

    66 57 Отговор
    Ей от всякъде влачат тези "братушки". Ти ги пускаш в дома си, те те крадат.

    Коментиран от #11, #30, #113

  • 3 Селянин

    106 45 Отговор
    А нашето злато го подарихме на англичани и канадци ей тъй за бог да прости.

    Коментиран от #81

  • 4 Хахахаха

    47 45 Отговор
    Путлера сега ще каже, че РФ няма нищо общо с царска русия! Хахахаха.

    Коментиран от #62, #65

  • 5 Руска Лъжлива Крадлива Страна

    51 50 Отговор
    Нищо не става от Русия видя се Само Лъжи и Пак Лъжи
    Русия =Циганка

    Коментиран от #9, #39, #51

  • 6 Аз съм веган

    46 38 Отговор
    Крадливите орки. Копейки, звучи ли ви познато?

    Коментиран от #123

  • 7 А бе

    34 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само в една се грабят тоалетни и перални.
  • 8 Сталин

    64 28 Отговор
    Част от това злато е върнато на Румъния,а останалото количество Русия го задържа тъй като Румъния също е имала дълг към Русия

    Коментиран от #55

  • 9 Да ама от Руснаците по Страхливиняма

    23 37 Отговор

    До коментар #5 от "Руска Лъжлива Крадлива Страна":

    Поне във едно нещо да са номер едно
    Във Бягството

    Коментиран от #117

  • 10 Юрист

    22 18 Отговор
    Давността е изтекла сори
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тотална Излагация

    26 35 Отговор
    Руската Коптора става само за ядрени опити на нейна територия и да се възхищават колко жертви са дали
  • 13 Иркутск

    31 19 Отговор
    Нашето злато да ви е халал с него си купувайте шишарки и ги рупайте обаче архива да ни върнат поне тия православни крадци
  • 14 Мда

    37 22 Отговор
    И нашето злато открадна, и нашите архиви!

    Коментиран от #21, #24

  • 15 Да бе

    28 17 Отговор
    Колко съдържателна статия от ДВ. Точно сега се сетиха за намсикво злато. Иди ми, дойди ми..

    Коментиран от #35

  • 16 Исторически парк

    42 25 Отговор
    То по тая логика сащ трябва да върне Аляска на русия, защото срокът изтече през 1956та

    Коментиран от #133

  • 17 И ние да си искаме златото

    33 24 Отговор
    Дадохме им 32тона злато за да ни освободят, пък още не сме свобидни
  • 18 Ихтамнет

    21 15 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Тоз пък като обедумял си в защита на азиатските степни племена
  • 19 Аз съм веган

    24 17 Отговор
    Мордор има да ни връща архива и мощите на свети патриарх Евтимий. Копейките нали сте праваславни що не се възмутите
  • 20 Ха Ха

    17 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ето, руската тоалетна хартия, влезе в действие по забърсване на срама!
  • 21 Германец

    20 27 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    Ако не беше русия да ви освободи никога нямаше да имате злато 😉
  • 22 РУСНАЦИТЕ КВО ПРАВЯТ С ТОЛКОЗ ЗЛАТО

    13 5 Отговор
    Увеличеният добив на злато през 2012 година направи Русия четвъртия златен производител в света, като при това множество златни залежи все още не са разработени. Днес руските фирми работят основно в Сибир и Далечния Изток
    Миналото лято беше добавен нов екземпляр към колекцията с уникални златни късове на света. Буца самородно злато с формата на сърце и тегло 1.125 кг беше намерена в района на Иркутск. Регионът се намира в централен Сибир и е петият по големина в Русия. Той е вторият най-голям златодобивен център на страната.

    Ако не беше уникалната му форма, късът едва ли щеше да попадне в новините. Теглото на златното сърце е само малка част от 250-те тона злато, които се добиват годишно в Русия.

    Русия е четвъртият производител на злато в света. Преди нея са Китай, Австралия и Съединените щати, но необятната страна е на второ място от гледна точка на доказани неразработени залежи. Въпреки че секторът е силно фрагментиран – повече от 600 фирми работят в руския златодобив – индустрията има своите големи играчи. Най-големият производител е Полиус голд, който е в топ 10 на класацията на световните производители.

    Според официалната статистика на Росстат (руската статистическа агенция) през 2012 година руските компании са увеличи годишния си добив с 8.3%. От своя страна Полиус е увеличил добива на пречистено злато с 12% и очакванията са за още по-добри резултати през 2013. Компанията обяви, че планира да произведе повече от 51 тона през настоящата год

    Коментиран от #118

  • 23 Румънците

    41 17 Отговор
    изглежда са забравили, че воюваха в СССР и не са си платили репарациите, да не излезе, че дължат, вместо да имат да вземат?!?
  • 24 Мда

    32 11 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    Да, сащ, канада и пр. откраднаха и крадат нашето злато, герб концесии и пр. И архивите де...

    Коментиран от #46

  • 25 Раша

    32 9 Отговор
    Румъния беше съдружник на Хитлера.
    Няколко дивизии воюваха под Сталинград.
    Къде сега Хитлер-там и румънското злато!
  • 26 братушките краднат

    25 13 Отговор
    Добре ще е и ЕС да се ангажира с връщането на българските архиви. Между 1944та и 1947ма година от България се изнася всичко ценно - предмети на изкуството, злато, бижута, машини, дори брознови статуи. Но това може да се замени, архива е национална памет и принадлежи на България.

    Коментиран от #54

  • 27 Наско

    22 17 Отговор
    То само румънското злато да е. След ВСВ ние също предаваме целия си златен резерв (над 20 тона) на съхранение в Русия и повече никога не го виждаме. Тук, в Задунайская Губерния Болгария, обаче, никой не го търси и това дори не се споменава.
  • 28 Путин фен

    11 19 Отговор
    Търся си Циганка Или Рускиня за жена

    Коментиран от #37, #129

  • 29 В.В.П.

    33 9 Отговор
    Точно пък Румъния ще изпрати в РОССИЯ???.Как пък не!..Глупости от ДВ ..Кажете как Сащ лапа по 30 тона на год от България..Вече 23 год ...Я кажете как !!.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахаха

    38 14 Отговор
    Глупавата пропаганда!А сега да кажат англосаксонците,колко те да откраднали от Африка и Азия 400 500 колонизирани!Как избиха и унищожиха цели цивилизация като Инките Астеките и т.н....за злато!Да кажат нашите политици....за колко години имат договор с Канада,за българското злато което вече повече от 30 години се подарява на англосаксонците,за да получават тлъсти комисионни....Сега лижим на румънците заднците...Тези които ни взеха Добруджа!Хахаха

    Коментиран от #36, #50, #58, #134

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хей,

    11 10 Отговор
    царска Русия няма нищо общо с днешната Русия. Четете закони нацисти

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мда

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе":

    А на теб кога ще ти е удобно да се сетят, я питай Митрофанова!
  • 36 Хахахаха

    11 14 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Не виждам какво ще те спре да намериш машини за добив на злато и да започнеш да добиваш и пак ще допреш до машините на краварити и канадците дори орките добиват злато с капиталистическите сатанински машини
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хааа

    9 16 Отговор
    Китай дава на руснаците манджурия на концесия.И както винаги руснаците се опитват да си я присвоят и от там става война .Руснаци какво да кажеш повече ,средновековие.Никога не трябва да се вярва на руснак ама никога,во век и веков.
  • 39 Тя русия си е Циганин

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Руска Лъжлива Крадлива Страна":

    Нищо не става от алкашите

    Коментиран от #44

  • 40 Хааа

    5 16 Отговор
    Китай дава на руснаците манджурия на концесия.И както винаги руснаците се опитват да си я присвоят и от там става война .Руснаци какво да кажеш повече ,средновековие.Никога не трябва да се вярва на руснак ама никога,во век и веков.
  • 41 Д'мин

    26 7 Отговор
    За да сме коректни, през 1935г. Русия връща 1432 тона злато и скъпоценни предмети,общо 17 вагона! През ВСВ Румъния воюва на страната на Германия. Руснаците задържат останалите 90 т., като репарации!
  • 42 А бе

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хей,":

    Тогава, защо им се кланяте, на сегашните,че са ви освободили?
  • 43 Откъде го измисли

    5 2 Отговор
    "СССР, който пък е продължил международноправната субектност на Царска Русия,"(с) Румъния първо да върне 4 лярда на Русия

    Коментиран от #100

  • 44 Русофил

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Тя русия си е Циганин":

    А от вас какво става бе след 10 години няма да ви има на картата 🤣🤣🤣🤣
  • 45 Шарли Ебдо

    13 10 Отговор
    Хахаха,гадни руски крадци. Винаги са били такива. Хуни! Що нещо от България изкродоха.
  • 46 Мда

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Мда":

    Само ти знаеш, че са го откраднали!

    Коментиран от #76

  • 47 Гай Турий

    16 6 Отговор
    На наглите власи още при Чауша им е върнато много повече, като са им опростени репарациите от ВСВ.

    Коментиран от #52

  • 48 А.. това ли било?

    18 2 Отговор
    "като се конфискуват руски активи, замразени на територията на ЕС.", мизерници
  • 49 Роки

    13 9 Отговор
    И на нас ни дължи злато взето след 1944 година както и пенсионните фондове на царство България са взети , и архивът на България все още е в Москва и няма индикации да го върнат . Отделно сме им плащали и пари за руско - турската война от 1878 година но това е друг въпрос вече .
  • 50 СиСи

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Ти двупластова ли си? Съмнявам се, щот си много евтина
  • 51 Да ти се връща "добър човек"

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Руска Лъжлива Крадлива Страна":

    и на децата ти и на родители
  • 52 Мда

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Гай Турий":

    Ма глупавите руснаци забравили да го отпишат от списъка,нали?!
  • 53 Някои разправят, че Русия била велика.

    11 9 Отговор
    Никой не казва с кво.
  • 54 Сънуваш

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "братушките краднат":

    "предмети на изкуството, злато, бижута, машини"? смях, откъде на къде в България имаше ( и има) бижута, машини предмети на изкуство? Сънуваш
  • 55 Ха Ха

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Руските слуги как мажат и бършат осрни те гащи на господарите!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 САЩ

    9 7 Отговор
    и в момента източват българското злато. Кога ще ни го върнат не знам и тези които го дават и те не знаят кога ще е.

    Коментиран от #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дойче зеле...

    17 6 Отговор
    А Германия е изпратила Ленин от Швейцария със запечатен вагон да отиде в Русия и да я унищожи. Този хазар е успял. Огромни щети са нанесли той и помощниците му на Русия и руският народ.. Кога Германия ще изплати компенсация, че е объркала цялата история на Русия след идиотската "революция" 1917-та г. , подготвена и финансирана от Германия? И после пак от Германия втората световна война колко милиона съветски граждани са били ликвидирани, заради Германия и амбициите им на "арийци"? Еми това са много повече от 90 тона злато. Колко струват 30 милиона човешки живота? А унищожената инфраструктура? Така, че германското зеле има само да си мълчи. А САЩ? Колко дължат на Русия, че след 2000-та година подготвиха 00кра за тази война? И колко са щетите от нея? Щом така е тръгнало, всеки ще почне да иска от другите пари за нещо си и ще си счупим пак главите в нова световна война...
  • 60 Смех

    8 2 Отговор
    Как така Русия стана наследник на Царска Русия.Кагебейците изтребиха царете и станаха наследник на Царска Русия.
  • 61 Минаващ

    14 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ха Ха":

    ЕС защо толкова години не се трогна от липсата на желание от Англия да върне запасите на Венецуела или златото на Кадафи.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Е па взимаш една лопата,едно сито

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "САЩ":

    и отиваш да добиваш златото.
  • 64 Всеки имал си работа

    8 7 Отговор
    С мракобесна русиа си пати.
    Още Раковски го е казал.
  • 65 Коментатор

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Да вземете вие меко-китковците да отидете на фронта, че да му "покажете" на путлер какво "можете"???
    Или виенет0 (като нед0кл@тени п.сове в размножителен период) ви е специалност на вас евроатлантическите слуги???

    Коментиран от #69

  • 66 Ами как?

    5 3 Отговор
    Пият и крадат.Те така.
  • 67 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    13 8 Отговор
    Русия е оплячкосала златото на всички държави през които е минала ! На това се дължи бедността на другите държави и богатството на Русия ! Не на ума и нито на работливостта и ! ! !

    Коментиран от #82

  • 68 Народът го е казал!

    4 0 Отговор
    ,,Все едно да чакаш,от умрял...- писмо...!"
  • 69 Що,бе?

    6 4 Отговор

    До коментар #65 от "Коментатор":

    Украинците трета година много добре му показват.

    Коментиран от #71, #78

  • 70 АРГОН

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Хазарската праведна пропаганда от сорта на "Дойче Зеле" се ръководи от един-единствен еврейски мотив - за Русия се публикува или нищо, или лошо.

    Нескопосната юдейска пропаганда насила направи българите русофили.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 777777

    9 5 Отговор
    Искам само да попитам...а нашето злато,законно ли отива в Канада,и оттам в Великобритания ?

    Коментиран от #74, #75, #77

  • 73 Генерал Срефан Тошев

    12 1 Отговор
    Букурещ е превзет и окупиран от Българската армия и за това влахурите изпращат златото в Русия. Генерал Тошев и ген. Колев разкатават румънската армия,и руската 64 Оренбъргска дивизия в Добруджа, форсират Дунав и българската армия влиза в Букурещ. Малко преди това власите панически изнасят златото в Русия.
  • 74 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #72 от "777777":

    Абсолютно законно отива.каква е връзката с руската кражба?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 АРГОН

    14 2 Отговор

    До коментар #46 от "Мда":

    И аз знам!
    Провери канадската "Dundee Precious Metals Inc." как официално краде българското злато, от което България получава по-малко от 1%. ОК!!!

    Коментиран от #80

  • 77 Абсолютно законно.

    5 7 Отговор

    До коментар #72 от "777777":

    Ако имаш няколко милиона да платиш на канадците неустойката по договорa, можеш да ги изгониш.Ако нямаш толкова пари,имаш правото на мирен протест.
  • 78 Коментатор

    5 5 Отговор

    До коментар #69 от "Що,бе?":

    Кои тия? За наемниците от нато ли говориш, или за насила прибираните млади украинци, ползвани за пуше.чн0 месо от зелен0то човече на конци?!
  • 79 Към 67,

    12 2 Отговор
    какво ще кажеш за велика британия,на колко държави златото прибира,и си мълчи и никога няма да го върне.Те се имат за най великите,ама от мързела си сами си пречат.Едно нещо като не работи то се скапва,и чакаш друго нещо да ти свърши работата,ама то ако откаже,тогава умираш прав.Края на експлоататорите се вижда вече.
  • 80 ЯЗОН

    8 4 Отговор

    До коментар #76 от "АРГОН":

    Има подписан договор с Дънди.Подписан от другарите от БСП.
  • 81 АРГОН

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Канадската "Dundee Precious Metals Inc." официално краде българското злато, от което България получава по-малко от 1%.

    Коментиран от #86

  • 82 Това е безспорен

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "ДОУТОЧНЯВАНЕ":

    Факт.
  • 83 ЩЩД Веле

    6 0 Отговор
    Немчура ако вземе и от волфрама ще е цяло чудо....
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 В.В.П.

    15 6 Отговор
    И Румъния се подведе по акъла на Хитлер .Нападна православна СССР..Кой ще плаща ..??Сега отново ги бутат натам..С България няма да стане ..Янките са проучили всичко...така че само крадат златото от България..Към 700 тона ..И други ценни метали..Това са към 35 млд .Пари за семки..
  • 86 Стига ревал,бе.

    3 5 Отговор

    До коментар #81 от "АРГОН":

    Направи нещо по въпроса.

    Коментиран от #87

  • 87 АРГОН

    4 4 Отговор

    До коментар #86 от "Стига ревал,бе.":

    Аз правя - информирам хората.
    А ти?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Бомба в Пик!

    7 2 Отговор
    В Русия шефката на ЦИК,Панфилова заяви,че представители на 706 държави ще бъдат наблюдатели на изборите.
  • 90 Значи

    4 3 Отговор

    До коментар #88 от "Бесен-_ Язовец":

    Хахахаха за булава ако въобще има такова животно се иска кураж и възможности а азиатските степни племена нямат куража и възможности

    Коментиран от #93

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Чърчил..

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Войната е грабеш! Търговията е измама!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ха така

    6 2 Отговор
    значи, еврейските болшевики финансирани, иструктирани и прехвърлени от Запад за преврата 1917 в Русия, крадат румънското злато.
    А Сталин им отдържа за нападението над СССР-репарациите от ВСВ и останалото връща.

    Ами, благодаря за информацията !
  • 95 DW - Пропаганден машинен

    8 3 Отговор
    Айде сега Гьобелс Веле да ни разкаже и за съкровищата заграбени от дядовците им нацисти от цяла Европа и никога не върнати! Тези румънски ценности най-вероятно, щяха да бъдат върнати в някакъв момент, но вече забравете, скед като наследниците на Райха отново почнаха да грабят Русия! Румънците прост, ще платят цената за съвременното мародерство на колективния запад!
  • 96 Дойчева

    7 2 Отговор
    а защо не коментирате руската позиция по въпроса? Нея сигурно сте я обявили за дезинформация и путинска пропаганда.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Значи

    2 2 Отговор

    До коментар #93 от "Реалист":

    Попиля и е в Киев вече даже направи парад нъл тъй
  • 99 Любо

    6 0 Отговор
    Швабите плячкосаха половината свят и избиха десетки милиони хора, но сега се правят на съдници и това ако не е наглост!?
  • 100 СССР не наследник на РИ

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Откъде го измисли":

    До Брест Литовският договор, подписан на сакралната за нас дата 3.03.1918. ,България плаща вноските на окупационния дълг отСанСтефанския договор в размер на 10 618 250 зл.рубли и 43 копейки .
    Правителството на Ленин отказва да поеме дълговете и вземанията на РИ т.е отказва да наследи РИ и къса връзката.РФ поема наследството на СССР.Румъния няма законно право да иска от РФ .Трябва да си ги търси от РИ, да духа супата, щото наследницата на СССР да не си поиска репарации за нападението и окупацията на територии на СССР, ,когато дори германците се възмущавали от зверствата на мамалигарите.
  • 101 Шоги 6

    2 0 Отговор
    Как не се огледах, че статията е на д в.
    ,да не си губя времето с помии.!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Тия не се нахитруваха ей:)

    9 0 Отговор
    Цяла статийка за да достигнат до последното изречение:) За което е цялата им постановка
    С което верно ме развеселиха. Като хитрата сврака са!

    Ама и торбата сол и боя ще изядат накрая!

    Коментиран от #116

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ДНЕС

    7 6 Отговор
    Европа и Букурещ нямат право да искат връщането на Румъния на златото, прехвърлено на Русия през 1916-1917 г., заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. В канала си в Telegram тя припомни, че през 1935 г. съветското правителство „в знак на добра воля изпраща 1436 тона ценности (17 вагона!), останали от царско време, в Букурещ“. Тази щедрост на Москва обаче не попречи на Румъния впоследствие да влезе в съюз с Третия райх и да нападне СССР, отбелязва дипломатът.

    „Но почти целият дълг на Румъния към Съветския съюз за бедите и разрушенията, причинени на нашия народ и страна по време на Великата отечествена война, беше опростен от Москва още през 1949 г. Въпреки всички зверства, които румънските съюзници на Хитлер извършиха на нашата земя. А това са не по-малко от 300 милиона долара репарации, тоест, ако се преобразуват в днешни пари, ще бъдат около 4 милиарда долара“, пише Захарова.

    Тя също така цитира експертни данни, според които общите дългове на Букурещ към Русия и Съветския съюз в злато възлизат на 1365-1665 тона, което е „20-25 пъти повече от стойността на целия румънски златен резерв, изпратен в Русия през 1916 г. 1917 г.” .

    Освен това Русия върна почти цялото румънско злато и други ценности по време на развитието на съветско-румънските отношения. По-конкретно, Чаушеску пише в дневниците си, че 80% от кралските резерви са били репатрирани в Румъния през 1948-1949 г.“, спомня си Захарова.
  • 106 Иван

    5 0 Отговор
    Турция не плаща репарациите на България.
  • 107 Шерлок Холмс

    5 6 Отговор
    Елементарно, Уотсън.
    Това е империя на злото...
  • 108 Дънди е на фам.Ротшилд

    8 1 Отговор
    Фамилията Ротшилд само взема .Ротшилд не дава.Най силната Ционистка държава -Хегемон не е Израел , а са Съединените Щати на Америка .
  • 109 Хм Хм

    8 1 Отговор
    Румънците може и с право да си искат златото
    Но кога ние ще си поискаме нашето
    злато от
    канадците
  • 110 А на България Северна Добруджа кога?

    7 1 Отговор
    РИ дава Роминия Северна Добруджа, като компенсация за Молдова/Бесарабия.Сега тече процес на поглъщане(аншлус) на Бесарабия от Роми-ния.Отпадат причините за ромънска окупация на Северна Добруджа до делтата на Дунав.Земята на основаната дунавска България са окупирани от РомИния.Длъжни сме да си поискаме от тях изконната Българска земя ,люлката на Българската държава.РомИнците са като Ромите само искат,за тях Кражбата е 100%, чиста печалба.В този живот не може само да вземаш, трябва о да даваш.Само да вземат имат Божествено право Единствено Ционистите.Другите нямат право.
  • 111 За сведение

    8 1 Отговор
    През 2013;г задокеанския обор отказа да върне на швабите от Бундесбанк 700 тона злато оставени на съхранение във форт Нокс и предизвика огромен скандал. Златото още не е върнато!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 я сом

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Да ми кажеш къде се намира в момента българският златен резерв ? А нещо за дънди да ми кажеш ?
  • 114 Пилотът Гошу

    6 3 Отговор
    Европарламентът що не накара примерно Англия да върне откраднатия мрамор на Гърция? Той е по-стар от 5 века и не е заграбен от други... Германия що не заплати загубите на всички, ми плаща само на израелци? Лесно се дрънка, ма има ли прецедент няма да закъснеят други... Русия не е в ЕС, ма Германия дължи на всички в ЕС ...
  • 115 Крадливите маскали

    6 0 Отговор
    кога ще върнат нашето злато и архиви?

    Коментиран от #119

  • 116 Не разбрах

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Тия не се нахитруваха ей:)":

    Тия руски замразени активи за възстоновяването на Румъния ли им трябват или за Украйна??? Съвсем ме объркаха:

    "Няколко депутати заявиха, че най-добрият начин да се възстанови румънското национално богатство е като се конфискуват руските активи, замразени на територията на ЕС."
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 поп Вечерко

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "РУСНАЦИТЕ КВО ПРАВЯТ С ТОЛКОЗ ЗЛАТО":

    Тия лакардии ги разправя на друго място.. 2013 година отдавана е в историята.. А за миналата година Русия е единствената страна, на която са намалели наличните златни резерви. Иначе, знаеш ли че 5 страни от от т.нар Запад съхраняват в трежърите си над 19 000 тона злато.. и не, Великобритания не е сред тях. Ха познай от три пъти кои са тези страни..
  • 119 Добър въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #115 от "Крадливите маскали":

    Но още по-добър въпрос е защо, точно в този момент се сети "елита" на ЕС за "Румънското злато"???

    Това, точно сега, показва единствено слабост, паника и отчаяние на лузъри. Няма нормален човек по света който да не го разбира така! Защото е очевидно!
    Но DW явно подценява читателите си.
  • 120 Хахаха

    3 1 Отговор
    Сефте! И нашето го откраднаха. Тия кръв повръщат-злато не връщат
  • 121 СЛАВА НА РУСИЯ

    2 3 Отговор
    А Америка си присвои 100 милиарда от България и бонус българите .
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 АРГОН

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз съм веган":

    Рупай трева щом си веган.
  • 124 Уса

    3 1 Отговор
    Това е нищо пред златото,което канадците завличат на днешно време от България в пъти повече за едното нищо

    Коментиран от #126

  • 125 Уса

    2 0 Отговор
    Защо всички се правите на луди,че ви крадат златото а вие се правите на нечул,невидял,не може да говори..Не ви ли е срам?
  • 126 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "Уса":

    Глюпчо, Канада е 100 пъти по богата от България на златни залежи и природни ресурси за да иска да "завлича" златото на България , но бъди сигурен че ако Русия разполагаше с технологии и имаше интерес от "златото на България" , за 45 години колониална окупация на България, отдавна да го е завлекла в Русия ...!!!
  • 127 Нищо ново

    4 0 Отговор
    Русия открадва и си присвоява освен румънското злато и над 700 тона испанско злато!

    През 30-те години Сталин като ръководител на съветската държава се е съгласил и разпоредил златото на Испания, контролирано от републиканското правителство да бъде пренесено за сигурност в СССР.
    Правителството на Испания е свалено на 17 юли 1936 година и на власт идва Франко. Опасявайки се, че златото ще бъде взето от франкистите, републиканските власти взели решение да го предадат за съхранение на СССР.
    Металът бил натоварен на 20 камиона от хранилище, близо до Картахена. След това златото било качено на четири съветски кораба, а на съветските представители било забранено да издават документи за приемането му.
    На испанците казали, че документи ще бъдат издадени по-късно.При това положение ръководителят на операцията от испанска страна взел решение той и трима негови сътрудници да съпроводят пратката И С корабите златото било превозено до Одеса. Сътрудник на съветското разузнаване преброил 10 000 сандъка, във всеки от който имало по 72 кг злато. когато накрая златото отишло в Москва, на испанците било съобщено, че НЕ е пристигнало , А от четиримата съпровождащи испанци нямало никаква вест и испанското злато никога повече не се върнало в Испания,..!

    Коментиран от #130

  • 128 Откуп

    1 0 Отговор
    Имат си междуправителствено споразумение. А и да не забравяме, че пленените румънски дивизии през ВСВ, които воюваха на страната на нацистка германия при Сталинград, Сталин си ги изпрати по живо по здраво у дома, вместо в Сибир. Тези, които избиваха наред цивилните през местата където минаваха. Основно жени старци и деца.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Нищо ново

    3 0 Отговор

    До коментар #130 от "В последствие":

    След приключването на 2СВ Сталин смята, че “Съветският съюз вече е изплатил дълга си към САЩ с ПОБЕДАТА на СССР и както в много случаи преди и след това, просто игнорира и не зачитат подписаните от Москва международни правни документи за "лендлииза" с щатите , потвърждавайки казаното от Бисмарк, че “Договорът с Русия не струва дори хартията, на която е написан”...!!!
    През 1972 г. СССР и САЩ сключват ново споразумение за изплащане на дълга по програмата “ленд-лиз” и Москва се задължава да плати $722 млн. до 2001 г. (включително лихвите). Но Русия извършва само три плащания и отказва да изплати повече от дълга си, така че митовете за плащане на “ленд-лиза” само в злато, са абсолютно неверни и пропагандна руска измислица и че испанците трябва да си го търсят златото във форт Нокс...!!!
  • 132 България мрази русия

    2 1 Отговор
    Така ни окрадоха и нас rнycните руски наглеци...
  • 133 цирк московски

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Исторически парк":

    Как изтича срок на покупко/продажба ? Четеш ли си глупостите или и ти като онея шегаджии от Русия дето си направиха майтап с партенката за наем на Аляска си се вързал и ръсиш пропаганда сега ?!
  • 134 Слаб 2 по История

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Англосаксонците не са затривали Инки и Ацтеки. Били са колонии на Испания. Познавам хора от коренното население на тези държави.
Новини по държави: