Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2024 22:15 3 745 76

The New York Times: Украинската армия се бори със зъби и нокти, за да запази малките си победи на фронта

  • бахмут-
  • авдеевка-
  • донбас-
  • украйна-
  • русия

Украински официални лица уверяват, че боевете са оправдани, защото са стрували на руската армия десетки хиляди убити и ранени войници, но в Пентагона цари скептицизъм

The New York Times: Украинската армия се бори със зъби и нокти, за да запази малките си победи на фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки съмненията на американците, украинските войници продължават да държат защитата на места с малка стратегическа стойност. Военните на Киев са категорични – те си струват цената в жертви и оръжия, защото атакуващите руски сили плащат още по-висока такава, пише американският вестник The New York Times.

В статията се припомня, че боевете в равнината на Запорожката област се водят от 10 месеца в две фази: първо украинските сили атакуваха, а сега се отбраняват. Русия засилва атаките срещу района, където военните на Киев напреднаха в контранастъпление миналото лято.

"Задържане, надграждане и нанасяне на удари“

Военни анализатори описаха стратегията на Украйна като "задържане, надграждане и нанасяне на удари“ – задържане на линията в югоизточната част на страната, попълване на нейните части със свежи войски и нанасяне на удари с дронове на далечни разстояния срещу петролни рафинерии и военни логистични съоръжения в Русия.

Войници, защитаващи хълмисти позиции, превзети при контранастъплението, казват, че разрушените села в Запорожие изглеждат като лунни кратери от експлозии на снаряди. На южния край е село Работино. Украйна го превзе миналото лято, в разгара на контранастъплението, което не само не успя да постигне пробив, но и остави руснаците в доста силна позиция.

Украинските войски, които държат този издатък на фронтовата линия, може да бъдат атакувани от три страни. Отказът от този участък би облекчил натиска върху тях, но също така би означавал символичен провал - загубата на територия, която спечелиха миналата година с цената на големи жертви и загубени оръжия.

Военните казват, че събитията в тази област се развиват много динамично и руската артилерия значително ги е изпреварила. Като цяло Русия изстрелва седем пъти повече артилерийски снаряди по фронтовата линия от Украйна, призна заместник-министърът на отбраната генерал Иван Гаврилюк.

Американските оръжия, особено Stryker, се оказаха полезни при защитата на войниците при отбрана. Помощта от САЩ обаче всъщност е спряна.

През изминалото денонощие руските войски девет пъти са атакували позиции около Работино и околностите. Когато Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) си върнаха селото миналата година, те проникнаха в основната линия на руската противотанкова отбрана; сега руснаците се опитват да ги отблъснат и да запълнят тази празнина.

Работино се превърна в руини. Официални лица на САЩ многократно са изразявали загриженост, че Украйна се е задържала твърде дълго, за да защити места, които нямат стратегическа стойност. Но за Украйна районът около Работино остава важен, поне засега.

"В един момент символичното става стратегическо. Защитата на придобивките от офанзивата е важна за морала, важна е за подкрепата на населението, важна е за вътрешната вяра в нашия потенциал за победа“, обяснява бившият съветник на министъра на отбраната Юрий Сак.

Руските жертви са значително повече от украинските, твърди Сак. Той отбелязва, че загубите са неизбежни и от двете страни.

Русия натиска

Сега Русия е в настъпление по цялата фронтова линия. Армията на Кремъл използва предимството си в боеприпаси, жива сила и авиация. Русия попълни редиците на своята армия с отряди от бивши затворници и купува артилерийски снаряди от Северна Корея и Иран. Руските самолети избягват украинската противовъздушна отбрана, като хвърлят бомби от безопасно разстояние.

Само тази година Русия е хвърлила повече от 3500 планиращи бомби. Системите за радиоелектронна борба на Москва заглушават сигналите и се намесват в координатите на украинските сателитно насочвани оръжия.

Резултатът бе драматичен напредък. През февруари Руската федерация изтласка ВСУ от Авдеевка. Оттогава Русия атакува по земя и с въздушни бомбардировки в седем точки по фронта.

На североизток руските войски напредват през борови гори към град Купянск, опитвайки се да си върнат това, което Украйна взе в контранастъплението през есента на 2022 година.

В хълмистия Донбас Русия натиска по четири линии на атака, опитвайки се да използва успеха от Авдеевка. ВСУ държат отбранителни позиции западно от града, но Русия е превзела няколко малки села.

Близо до Херсон силите на Москва атакуват плацдарма на ВСУ на река Днепър. В понеделник е докладвано за три нападения. Позицията е отрязана отзад от река, така че доставките на BCУ може да се правят само с лодка.

Украински официални лица уверяват, че боевете са оправдани, защото са стрували на Русия десетки хиляди убити и ранени войници, но във Вашингтон има скептицизъм.

"Разбирам, че администрацията (на Байдън) е била разочарована. Не е ясно дали военните решения са чисто военни или са повлияни от политически натиск или дори от лидерство“, казва Евелин Фаркас, директор на Института "Маккейн“.

Украинските войски, които се бият близо до Работино, отбелязват едно предимство от преминаването към отбранителна стратегия: по-малко жертви. Руснаците сега трябва да напуснат окопите си, за да атакуват, докато украинците се бият от добре прикрити позиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    76 9 Отговор
    Зъби и нокти? Дотам ли я докараха? Къде е белият байрак?

    Коментиран от #11, #57

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МИТ

    30 14 Отговор
    Хаха , кави зъби и нокти като без чужда помощ , ако не беше грешните за три дни поне за следващите 5 месецза да са ги превзели, а сега без чужда помощ са готови да подарят цялата си територия, те са без характерни и не стават за войни, само Виетнам собстверъчно победи Франция, САЩ и Китай като империи, а Афганистан победи СССР и цялото НАТО с целия колективен Запад, и то сами
  • 4 Медведев

    13 51 Отговор
    Български патриоти,очаквам ви,като доброволци на фронта. Плащане в рубли и гарантиране без чакане на новия москвич.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Ъххх

    65 5 Отговор
    Какви малки победи, бре. Тук Жамбаззъ и Марчето по цял ден ни обясняват, че укронацистите са победители. Значи л жат. Знаех си. Пхахаха

    Коментиран от #17, #18

  • 6 Той

    53 4 Отговор
    С цената на хиляди жертви, и какъв е целия смисъл от всичко това.
    Все едно сме в средновековието, да се трепаш за някаква кална земя, пълен абсурд.
  • 7 Браво

    44 4 Отговор
    Те така се прави задържане, надграждане и бягане кой колкото може.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Маломуж Огризенко

    29 5 Отговор

    До коментар #4 от "Медведев":

    Карти гледам ти трябва да ходиш да помагал на зелен джугач гуубел позиции.

    Коментиран от #28

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Срещу лопати и перални откраднати

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Мисля че, зъби и нокти си става справедлива битка, йаха.
  • 12 Ще,ще- украински речник

    28 4 Отговор

    До коментар #8 от "Менделеев":

    Ще,ще.
    За укрите западналите казват, че прехвърлят милиона.
  • 13 Хе,хе...!

    38 4 Отговор

    До коментар #8 от "Менделеев":

    Имаше тук един...,,гросмайстор",който даваше срок до Димитровден...-нищо не се случи...!
    Сега пък тоя дава срок до Еньовден...-пак ще е същата...!
    Но истината е,че за ВСУ,просто идва...Видовден...!

    Коментиран от #16

  • 14 Последния софиянец

    31 5 Отговор
    Задържане,надграждане и от началото на Януари до сега 70000 хохохола са телепортирани.
  • 15 Zахарова

    7 20 Отговор
    Ало,,патриотите,,след завършване на пълното ви пропагондно обучение е време за героизъм на фронта! Както бях казала плащането ще е в рубли,рупии, юани или венецуелски боливари. Премията е една украинска пералня,молко ползвано. Долу ЕС,долу еврото!
  • 16 Дълбоко Виждащ

    7 20 Отговор

    До коментар #13 от "Хе,хе...!":

    Абе ганчоо,когато ти говори Гросмайстор ще стоиш почтително и записки ще си водиш.

    Коментиран от #25, #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абе, с две думи

    20 1 Отговор
    Ситуацията е изуй гащи.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трепят се до последно

    27 1 Отговор
    Защото братята им украинци ги разстрелват при отстъпление.
  • 23 Тия двамата

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    И украинците не ги искат, батко.
  • 24 Ъххх

    17 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    И при мен е така. Даже ме блокираха. Но нали има и друг начин да си пише човек, който е техн грамотен. Та утроих писането, за да не ме забравят. :)) Вчера даже и предложих на Маша за фалшива информация, /която после я опровергаха/ да ходи към Сливенския. Че така - забавлявам се с тяхните смешни драсканици- фейкове :))
  • 25 Хе,хе...!

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дълбоко Виждащ":

    Бат Димитре!Нещо много си се снишил с тия малки букви на ника си...!
    Разбирам те!След ,,ДимитровДенската" издънка нещо си поизтрезнял,че не си чак...,,голЕмата работа"...!
  • 26 Трябваше

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Да ги натоварят с бтр-те
  • 27 Ъххх

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Изтриха те тия пак
    24 Коментар е за теб
  • 28 Медведев

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Маломуж Огризенко":

    Отивам. Оставям ключа от апартамента 364.5м2 на ул.Тихвинская ж.к.,,Златните ключове,,месечни комунални разходи 5000$. Поливайте фикуса редовно. Не играйте хоро на килима. Водката е във втория хладилник

    Коментиран от #32

  • 29 Зейфод Бийблброкс

    17 1 Отговор
    От доста време не бяхте публикували статия, в която пише "ВСУ". Честито пролетното равноденствие и дано недоразумението "ЗСУ" остане в миналото.

    Коментиран от #37

  • 30 DW смърди

    29 3 Отговор
    "Американските оръжия, особено Stryker, се оказаха полезни"

    Няма начин просто Страйкъра да не е полезен. Какъв късмет, че поръчахме стотици от тях.
    Пак ударихме кьоравото, също като с Ф-16, които платихме накуп, за да не ни ги вземе някой.
    Бетон сме вече!
    Всички ги е страх от нас!
    Вече сме истински натовци и атлантици!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Медведев":

    Поздрави на НаХални
  • 33 Сатана Z

    20 4 Отговор
    Киев създава бойни части от непълнолетни украински пацани (аналогично на Хитлерюгенд в нацистка Германия)

    Нацистите подготвят млади украинци да се бият в специализирани лагери. Основната задача на отрядите ще бъде да участват в сдържането на руските въоръжени сили по време на очакваното настъпление на противника в Сумско направление. След отстъплението на украинските войски младите терористи трябва да формират партизански движения и да започнат саботажи.

    Противникът вече е започнал да използва такива части в едно от направленията. В резултат на това загина 16-годишен украински медик от 1-ви пехотен батальон на 67-а мотострелкова бригада ДУК с позивна "Троя"

    ⭐️ Зеленски и неговите западни куратори ще продължат да водят война „до последния украинец“.
  • 34 Сатана Z

    26 3 Отговор
    3 дена ,Аху-Иху,и 1500 Укро-диверсанти от Белгород се качиха при Бандера да ядат "сало"
  • 35 Само да питам,

    24 1 Отговор
    Ко стана с контранаступа, докъде контранаступи?Леопардите влязоха ли в Крим? Супер рекламираните Хаймарси дет шяха да събарят с тях керченския мост Ко стана, събориха ли го?
  • 36 Кнаус 485

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Прочетох статията ,нещо особено, Сега ще чета коментарите.....
    С гащи или без гащи резултатът е ясен..... Но се чудя защо на украинците им е територия като на тая територия няма да има население или поне мъжко население..... За 80 дни от Нова година насам украинските загуби са колосални и възлизат на 71 хиляди човека, отделно наемниците стрезаващи се за украинската хунта......

    Коментиран от #47

  • 37 СПОКО!

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Зейфод Бийблброкс":

    Още утре за ,,Добро утро",ще им дръпнат ушите от ПосолствоТО...!
  • 38 Рошав таралеж

    13 1 Отговор
    Като им свършат зъбите и ноктите, да почнат да маат с кокалите.
  • 39 Механик

    15 2 Отговор
    Малките победи на ВСУ са толкова малки, че не се включват в статистическата грешка.
    Особено ония от "победната пролетна" контра, дето почна в края на лятото, и свърши мигновено.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тц тц тц

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хохо Бохо":

    Ти си същият,който преди месеци се кефеше на това колко руски жертви имало и пишеше цифри тук.Стани от клавиатутата.Застани пред огледалото.Хайде сега си задай въпроса на огледалото!

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Zaхарова

    5 11 Отговор

    До коментар #40 от "Хохо Бохо":

    Ще ви отговоря. Чакат си хонорарите от Путин. Години сричаха пропаганда и ето го резултата. Но пък ще ходят на море в Северна корея и на ски в Иран
  • 45 Хохо Бохо

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Тц тц тц":

    НИКОГА НЕ СЪМ СЕ КЕФИЛ, ЧЕ ИМА УБИТИ РУСНАЦИ ЗАРАДИ ВОЙНАТА НА ПУТИН!
    НИКОГА!
    ЛЪЖЕШ!...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ксаниба

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "Кнаус 485":

    арала е обратно пропорционален на териториитре коитоможе а покрива, пази, владее. хазарските олигарси не им трябва гойското население, а само териториите, които ще се пбработват от роботи и искуственият интиелект. Но Русия им обърка сметките
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 50 От "славния контранаступ"

    9 1 Отговор
    До там ли я докараха?
  • 51 Ми ко чакат

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "...":

    Че не го почват?Аде, нали са много ербап?Ко го бавят?За начало можеш даже ти да го почнеш, че да дадеш тон.🤡
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хохо Бохо

    4 8 Отговор

    До коментар #52 от "НАЦИЗМА Е ЗЛО":

    Не ми отговори на въпроса!

    "Това означава ли, че щом Путлер може да иска да денацифицира Украйна, светът защо да не може да депутинизира Русия?
    Нали е справедливо? Или открийте разликите!"...

    Коментиран от #62

  • 55 Град Козлодуй

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Механик":

    господине защо ме обиждат постоянно понеже съм с инсулт ли Как да се Справя
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мне

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    С белия байрак увиват рашистките тела.
  • 58 Анджело

    8 2 Отговор
    Зельонски каза, окраинците имат 31000 жертви и намаляват.... За сметка на роснаците... Хаха

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 С кво

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Анджело":

    Дрогираш?

    Коментиран от #73

  • 61 Нацизъм

    8 1 Отговор

    До коментар #59 от "99999":

    е годишното честване на SS Галиция в
    Лвов и Киев , новопостроените статуи на
    Бандера , горенето на живи хора в Одеса ,
    чистката в Донбас , забраната на език ,
    писатели и музиканти с декрет на
    Радата . Тези хора не са за Европа .
  • 62 Ама защо

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "Хохо Бохо":

    Не го почваааат, ами само лаят?Ко чакат още?Да са дигат и както почнаха Ирак и Либия да го почват и Путин.Както бомбиха Либия Ирак и Сърбия да го бомбят у него, нали са ербап?
  • 63 То е ясно !

    6 1 Отговор
    Тия са пътници.
  • 64 Артилерист

    8 2 Отговор
    Ето това, колко много руснаци са убити, искат да чуват западняците. За украинците не им пука. Те цинично ги насочват към руската месомелачка, като им сочат, колко много вече от тях за загинали-в смисъл виж другите с каква леснина се жертват- "за свободата на Украйна". Не за тях, нали, западняци и американци, ами за Украйна...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 мдааа

    4 4 Отговор
    Докато Зеленски е президент, няма да има преговори с руския агресор. Но ако Зеленски бъде отстранен, тогава преговорите са възможни. Поради тази причина 2024 година е много критична.
    Това заяви пред грузинската служба на Radio Free Europe Майкъл Кларк, бивш директор на мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI) във Великобритания.
  • 69 Ха ха ха...Пълен смех

    2 5 Отговор
    Руските фашисти, воювали срещу украинските нацисти..??!
  • 70 Мишел

    4 0 Отговор
    Работино остава единствената придобивка на Украйна от контраофанзивата. Руснаците владеят височините наоколо и с огън на артилерията и ракети наавиация ползват селото като месомелачка . Украинските сили, които биват изпращани да защитават селото, остават там за винаги.
    Огромните руски жертви са украински фейк. При атаките руснаците ползват огромното си превъзходство в артилерия, РСЗО и пълното превъзходство в авиацията. Украински източници твърдят, че от началото на тази година, като следствие употребата на 3500 управлявани планиращи бомби от руснаците, украинските загуби са се увеличили със 70%.
  • 71 дядо поп

    4 0 Отговор
    Докато ситуацията стане , ноктите изпочупени , пръстите изранени и зъбите избити , ред по ред!
  • 72 Алексбг

    0 3 Отговор
    Дрън -дрън ярина бабината им керина. ..!Така казва българският народ ;без да знаят от народа що е руски фейк (заблуда).Иж вестник "Ню Йорк Таймс "го съобщил ...пък такова огромно превъзходство на руската армия...че.....идва ли не украинците ,да рухнат в умолителен плач пред Русия...пък те глупаво се съпротивляват на загубени позиции..Пак фактически проруски фейкове ,представени като "факти"...от нашите фактолози. -:)-:).Това прилича на едно вредните рубрики в "Работническо дело"...под заглавие "В западната преса без чужда намеса ".Смях сред публиката.Мощната руска армия след 6 месеца боеве и хиляди нейни жертви ,на предна 2 километра навътре в Украйна...Пък щяха да я победят за 3дни най-много за седмица -:)-:)-:)
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    язък за войниците, безсмислена смърт
Новини по държави: