Last news in Fakti

27 Март, 2024 15:23 4 857 25

Си Дзинпин: Създаването на бариери ще доведе само до конфронтация

  • китай-
  • си дзинпин-
  • нидерландия-
  • тайван

В по-широк план Китай е готов да продължи да развива отворено и прагматично партньорство за сътрудничество с Нидерландия, каза Си

Си Дзинпин: Създаването на бариери ще доведе само до конфронтация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Създаването на технологични бариери и прекъсването на промишлените вериги за доставки само биха довели до конфронтация, предупреди китайският президент Си Дзинпин в сряда, тъй като новите нидерландски политики относно износа на чипове за Китай заплашват да обтегнат двустранните връзки, предава "Ройтерс".

"Разединяването и прекъсването на връзките" не доведе до никъде и сътрудничеството беше единственият вариант, каза Си на нидерландският премиер Марк Рюте по време на среща в Пекин, цитиран от китайските държавни медии.

По-рано тази година нидерландското правителство започна да отказва лицензи за ASML, най-големият доставчик на литографско оборудване за глобалните производители на компютърни чипове, да изнася усъвършенствани линии инструменти "DUV" в Китай, като се подчини на исканията на Съединените щати.

В същото време Нидерландия е под натиск да защити собствените си икономически интереси, които включват ASML. Най-голямата компания в страната смята Китай за втория по големина пазар след Тайван.

"Изкуственото създаване на технологични бариери и прекъсването на промишлените вериги и вериги за доставки ще доведе само до разделение и конфронтация", каза Си Рюте.

"Китайският народ също има законното право на развитие и никаква сила не може да спре научното и технологично развитие и прогрес на Китай."

Очакваше се разговорите на Рюте в Пекин да се съсредоточат върху това дали ASML ще получи нидерландски правителствени лицензи, за да продължи да поддържа усъвършенствано оборудване на стойност милиарди евро, което вече е продало на китайски клиенти, но сега попада под експортни ограничения, когато текущите лицензи изтекат.

Ограниченията на износа досега са имали само скромно въздействие върху финансовите резултати на ASML, която доминира световния пазар за литографски системи - инструменти, жизненоважни за подпомагане създаването на електрическата верига на компютърните чипове.

Но в по-дългосрочен план, ако Нидерландия се разглежда като ненадежден бизнес партньор, китайските производители на чипове може да се опитат да заменят оборудването си с това на конкуренти като Nikon и Canon.

Нидерландският министър на търговията Джефри ван Льовен, който също беше в Пекин като част от делегацията на Рюте, каза пред холандския бизнес всекидневник FD във вторник, че защитата на интересите на ASML е негов приоритет "номер едно".

Неговите забележки отразяват дипломатическата линия, по която нидерландското правителство трябва да върви, като ASML сега е във фокуса на "войната за чипове" между САЩ и Китай.

Китай е готов да разшири вноса на "висококачествени" стоки от Нидерландия, цитираха държавните медии думите на Си пред Рюте, без да дава подробности.

В по-широк план Китай е готов да продължи да развива отворено и прагматично партньорство за сътрудничество с Нидерландия, каза Си.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каза човека

    11 5 Отговор
    който създаде "Великата Интернет Защитна Стена" в Китай, страна в която всички западни социални мрежи са забранени

    Коментиран от #4

  • 2 Госあ

    11 6 Отговор
    Китай правят грешка да разчитат на запада за каквото и да е. Могат да работят с японците и то съвместно.

    Коментиран от #5, #6, #10, #23

  • 3 Бариерите

    7 3 Отговор
    Щели да доведат до конфронтация.....? Ами ТЕ точно това целят,щото в друго не ги бива...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анджо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Да де а ма и те не искат. Япония започна да губи пазари, когато започнаха да се бутат в китай, защо ли, защото на китайците е по евтина стоката и се оказа , че тяхната не се продава. Китайците се сърдят и на Американците по този повод.
    Тайван се оказа най голямият износител и затова искат да ги анекцират.

    Коментиран от #7

  • 6 Любовта между Япония и Китай е безкрай

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    За глупаците в България: Япония напада САЩ и ги въвличат в ВСВ след като САЩ налагат петролно ембарго на Япония като наказание за нейната агресия срещу Китай. Научете малко история!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Анджо":

    Япония е най големия инвеститор в Китай като цяло. След края на ВСВ, когато стъпват отново на краката си, японците наливат колосални средства в Китай и като опит за извинение да зверствата, които техния СС (отряд 747) е вършил там. Япония се счита за жертва от ВСВ заради зверството на американците и официално никога не е молила Китай за извинение, но китайците би трябвало да отчетат японските инвестиции и помощ след войната. Само допреди няколко години икономическите отношения между двете страни бяха доста добри. Влошаването им се дължи по-скоро от страна на Китай според мен.
  • 8 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Любовта между Япония и Китай е безкрай":

    Глупости. А отношенията между Япония и Китай са доста комплексни и дълги.
  • 9 да бе

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Любовта между Япония и Китай е безкрай":

    Ембаргото е заради съюзът на япония с хитлер. Същото е и сега спрямо китай
  • 10 ?????

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Много си се загрижил за китайците! Ако не си ти, няма да има кой да ги съветва и те, току виж, ще загинат.
    В тая държава половината мислят за доброто на русия, другата половина - се грижат за САЩ, и сега...... се появи още една половина, която усърдно работи за Китай. И ко стана - 3 половини или 1,5 х 6 000 000 българи = 9 000 000 българи. Ура, решихме демографския проблем. Само дето няма кой да мисли за нас, българите!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 ....

    6 2 Отговор
    За тези, които не са наясно с казуса - 100% от електрониката, която Китай произвежда е оборудвана с чипове, които се правят на литографи от една единствена холандска компания. В момента, в който Холандците решат да спрат да ги поддържат, китайската електроника изчезва от пазара, защото въпреки дългогодишните им опити, не са успели да направят нещо дори и наполовина подобно на холандското оборудване. Толкова за икономическия колос Китай.

    Коментиран от #13

  • 12 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "?????":

    За България мисля постоянно ! Как ще прекарам по неплодотворната, но уравновесена част от живота си. Стегнах си виличка на хубаво място, за живота си в България занапред. чувствам че дадох по голямата част от себе си и взех повечето от своето. Е още хляб има в мен, но ще мухляса в България. Ще видим. Чужда слава и пари не ми трябват. Относно България, съм краен песимист. Но ми е родина
  • 13 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "....":

    Патентована е китайска технология за 5nm. По висока разделителна способност не им трябва. Самите автори казват, че ще отнеме време да я произвеждат, но за страна която произвежда реактори от ново поколение за индустриални цели, държи рекордите в термоядрения синтез, притежава най мощните лазери и има собствена орбитална станция, едва ли е невъзможно. Как мислиш ? А ? Освен това, изчислителната работа вече се насочва към квантовите технологии, в които Китай има както собствени системи за производство, така и два от най бързите компютри в света. Десето, както вече писах, много по добре е Китай да работи с Япония. Много по-надеждни партньори са. А, и единадесето, системите за печатането са едно, компонентите им -друго, чиповете -трето, компютрите - четвърто. Чаткаш ли ?

    Коментиран от #15

  • 14 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "?????":

    А, дванадесето, не е 100%, защото Китай също внасят такива системи и от Япония. Но както вече писах, по добре за Китай е да стане 100% от Япония, ако не им се занимава да правят свои. Но мисля че ще се занимаят с този въпрос.

    Коментиран от #24

  • 15 ....

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Ми що реве Си тогава? Ти не разбираш ли, че всичко което изброи е произведено от Китай благодарение на западни технологии и оборудване, които лесно могат да отидат в Индия, Тайван, Нигерия, Бразилия, Аржентина... Изобщо имаш ли представа за скоростта, с която се правят иновациите в този бранш? На всеки четири месеца оборудването и софтуеъра се подменят с ново поколение, а ти разправяш, че им трябвали 5г.!!! След пед години това, което разработват днес, ще има единствено археологическа стойност.

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "....":

    Високотемпературните газови реактори, които работят за промишлени цели в Китай (за един съм сигурен, втория не знам дали го пуснаха) са източна технология - в Япония е първият експериментален такъв. Но експериментален. Термоядрения синтез отново е източна технология - руска. Но рекордите държи Китай. Ти май пропусна частта с квантовите технологии. Там Китай е стабилен със собствени по бързи и рационални решения и затова запада е уплашен.

    Коментиран от #19

  • 17 Госあ

    4 0 Отговор
    А, за квантовите изчислителни технологии за първи път говори западняка Юрий Манин, като западняка С. Брин, който написа Гугъл хахахаха
  • 18 Гост

    4 0 Отговор
    Като сте голяма сила,не стойте безучастни отстрани ами вземете дейно участие и говорете сериозно с Вожда от Кремъл,защото при един конфликт няма да минете метър...
  • 19 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Представи си как крадат..при тях промишленият шпионаж е религия...

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Кое не разбра от собствени решения в квантовите технологии ? А Китай е дал толкова на запада и Япония, че изобщо не би трябвало да им дреме дали някой си мисли че крадат или не
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ха така

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Японците и те се опариха от китайските кражби на технологии и знаят с кого си имат работа
  • 24 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Японските машини на никон са стара технология и не могат да правят чипове под14нм
  • 25 Иванов

    1 1 Отговор
    На другаря Си някой да му напомни че помощта военна и икономическа към страна агресор също е престъпление а иначе за бариери и конфронтации ми говори че даже Тайван иска да нападне щото Китай му се струва недостатъчен
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания