Last news in Fakti

29 Март, 2024 09:35 1 570 30

Болтън: Ако Тръмп спечели втори мандат в Белия дом, ще започне обсъждане за излизане от НАТО

  • джон болтън-
  • доналд тръмп-
  • мандат-
  • белия дом-
  • обсъждане-
  • излизане-
  • нато-
  • сащ

Това предупреди бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън

Болтън: Ако Тръмп спечели втори мандат в Белия дом, ще започне обсъждане за излизане от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън предупреди в интервю за френския вестник Le Figaro, че ако бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп спечели втори мандат за Белия дом със сигурност ще се върне към обсъждането на излизането на страната от НАТО и най-вероятно ще го реализира, предаде Фокус.

"Струва ми се, че има голяма вероятност той да обяви излизане от НАТО, ако бъде преизбран. Когато има идея, Тръмп се връща към нея отново и отново, след това забравя, но в крайна сметка си спомня и действа. Много хора вярват, че това е само инструмент за преговори, но не аз мисля така“, подчерта той.

Бившият президентски съветник припомни, че през 2018 година, когато според него Тръмп сериозно обмислял изтегляне от НАТО, той шокира европейците, като заяви, че не могат да очакват подкрепа от САЩ, ако продължат да плащат същите големи суми за природни ресурси от потенциален враг, т.е.Русия. На този фон Болтън и други служители на администрацията преговаряха със страните от Европейския съюз, убеждавайки ги да увеличат разходите за отбрана, за да не дават на Тръмп извинение да се откаже от членството в НАТО. Ако обаче Болтън е смятал, че по този начин укрепват съюза, то според него американският лидер е действал от други мотиви.

"Той се застъпи за по-твърда позиция относно "Северен поток“, но само защото това му даде извинение да окаже натиск върху европейците, особено върху германците. Той настоява за (увеличаване) на европейските вноски (в НАТО) не за да укрепи Алианса, а да го отслаби и да накаже нашите съюзници, които според него са ни подвели да подписваме търговски споразумения, които не са много изгодни“.

Що се отнася до Украйна, коментирайки думите на Тръмп, че може да разреши конфликта за 24 часа, като събере на преговори лидерите на Руската федерация и Украйна, Болтън изрази убеждението, че това е абсолютно нереалистично. И тъй като Тръмп "никога не губи“, той ще хвърли вината за провала на една от страните и най-вероятно това ще бъде украинският президент Володимир Зеленски, което "ще изложи Украйна на риск“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви...

    43 3 Отговор
    ЦРУ за Българската армия във Варшавския договор: N 1 на Балканите, една от най-силните в Европа. След 20 г. членство в НАТО ни слагат на 67-о място в света

    Коментиран от #23

  • 2 Дано да спечели тръмп

    32 5 Отговор
    Ще празнуваме края на нато
  • 3 Ксаниба

    36 2 Отговор
    защо ни цитирате този масов убиец??? Ако фащ ислязат от натю, това подразбира разпад на натю и той е трябвало да се случи 1991! Но заинтересуваните лица - генерали корупционери са лапали бюджети. Но след като Русия само победи цялото натю в оркаина, стана ясно, че този балон натю не работи, а само усвоява бюджети и плаши с плашила!!
  • 4 честен ционист

    21 2 Отговор
    НАТО е мъртвородено. Ганя го набутаха там само по волята и заръките на Русия. Няма ли член 5 от устава на НАТО, то по най-бързия начин България трябва да си намери нов член 5, понеже отича у канала на историята.
  • 5 световен терорист # 1

    16 0 Отговор
    бягане по тъча
  • 6 това са хватки

    13 1 Отговор
    Клинтън не можа да стане президент , защото не го подкрепиха , а Байдън печели в последния момент . уж скалата, рапъри и други щяха да са президенти , там обама не го подкрепиха . юса си финансира нато и го командва . цяла година спорове за нови и около РФ . малки номера . хахахаха
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    23 1 Отговор
    Айдааааа, останахме без еФки!

    Коментиран от #17

  • 8 флипп

    23 0 Отговор
    Глупости, НАТО е златната кокошка на ФАЩ, от там рекетират стотици милиарди от целия свят, няма да стане толкова лесно

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ,у,уеиш

    18 1 Отговор
    Чудесно! Нема Сащ-нема Нато!
  • 11 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Краварчето ще си спретне 2ра Гражданска Война от улав зор да имитира Демокрацийка! Колко прекрасно и лачено.
  • 12 На Припек с кокошките

    21 0 Отговор
    То и на миналите избори спечели Трънд, но президент стана ръкуващия се с духове. Демокрация - какво да я правиш ...
  • 13 456

    21 2 Отговор
    Ако ФАЩ излезе от ОТАН това ще е една добре перспектива да се разпадне ОТАН и да настъпи МИР на Земята.

    Коментиран от #19

  • 14 бен Ходжа

    18 1 Отговор
    САЩ да излязат от НАТО, а Русия да влезе. Само така ще се гарантира европейската сигурност.
  • 15 Тодор

    6 7 Отговор
    Ето един типичен изветрял дядка, който от дълго време влияе пагубно в американската политика.
  • 16 Мишел

    18 1 Отговор
    Болтън не знае ли, че тука трият такива изказвания?
    НатО е отживелица, която не може да съществува днес.
    Не може даже само заради точка 5, която дирестно вкарва света в ядрена война заради някои глупаци, който се репчиат на ядрена държава.
    А без т.5 съществуването на НатО е безсмислено.

    Тръмп също заяви, че стане ли президент, САЩ излизат от НатО. Като причина посочи, че САЩ не бива да плащат за ядрен чадър над Европа.
    Язък за разширението на НатО към Русия.
    Русия пак нае@а ковбоя.

    Коментиран от #22

  • 17 Ксаниба

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    ова с еФ-ките прилича на една мръсна корупционна сделка.. Бойко висиш ни пари, пък и знаем за бизнеса ти с трафик на оръжия. За да не го опандизят, или елеминират, уж купваме Ф-ки, а милиардите са всъщност чист вид откуп!!! Платихме на америкоската мафия, за да спасим нашия Бойко...

    Коментиран от #30

  • 18 Механик

    17 1 Отговор
    НАТО беше средство с което САЩ извършваха кражби по цял свят. Да ама светът се събуди и почна леко полеко да изритва натовците. По тоя начин тази организация вече не върши работа на САЩ. Нормално е да се оттеглят от нея. Имкайки предвид, че САЩ са основните плащачи в НАТО. Кой ще налива пари в нещо, дето не му носи печалба???
    Всичко е съвсем логично.
  • 19 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "456":

    А дали наистина ще настъпи ? Дали пък света колкото и ужасно да звучи има нужда от световен жандарм?
  • 20 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    2 14 Отговор
    Фашистка Русия и петата колона на Москва у нас стискат палци руският кандидат да спечели изборите в САЩ!

    Коментиран от #26

  • 21 Безпристрастен

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "флипп":

    Точно в това е разковничето.Тръмп няма да излезе от съюза.Но той е търговец ,на генетично ниво.Именно с този тип ултиматуми,ще задължи всички останали ( а те са чисти марионетки, независимо кой е президент на щатите) да наливат все повече милиарди , именно е щатската икономика.През военни поръчки ,който ще осигурят високоплатени работни места, освен на ВПК,но на стотици,дори хиляди съпътстващи производства.И ще го реализира.
  • 22 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мишел":

    Ето един възможен сценарий !... Сащ напуска нато ! Запазва си всички американски бази на натовска територия ! Сключва двустранни военни споразумения с определени страни от НАТО по подобие на споразуменията с Гърция и Швеция ! Започват преговори с РФ и Китай за реконструкция и "перестройка" на световния порядък и за изграждане нов световен режим !
    Някой може ли да попречи на САЩ да осъществи това ?!... А кои и колко държави с удоволствие биха ги подкрепили в една такава инициатива ?!...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перо

    7 0 Отговор
    Всички, освен БГ си гледат първо националния интерес!
  • 25 джо деменцията

    5 0 Отговор
    Едим от убийците ако Тръмп спечели има вероятност да го убият такива като тоя из..род достатъчно ги има в тая престъпна страна .
  • 26 Еш па тоа

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    И ти стискай,но не палци,а дyп...!Че иде твоя ред.
  • 27 Констатираща

    7 0 Отговор
    Много си е правилно, но доста късно. Значи, Англия излезе от ЕС, а САЩ ще излезе от НАТО. Изглежда когато объркат нещата, напускат зоната на поражение, а другите, които са вътре, да се давят. Щом Америка напусне НАТО, значи съюзът е пред разпад, същото ще е и с ЕС. Създателите напуснат ли, всичко е ясно.
  • 28 Дано, дано,

    4 1 Отговор
    Дано натото да се разпадне
  • 29 не може да бъде

    2 2 Отговор
    Не знам дали Тръмп би предприел такава стъпка -да разтури НАТО,но ако питате мен това би трябвало да стане!Преди години НАТО беше една уважавана и достойна организация,но сега тя носи само вреди и създава ненужни конфликти!за нас специално тя е изключително вредна ,защото за годините в които членувахме-20г-.българската армия е загубила всякаква боеспособност!Вижда се с невъоръжено око ,че НАТО вече не изпълнява мисии за поддържане на мира ,а служи на кланови интереси и за това някои да трупат печалби -печалби от кръвта на хиляди хора ,бих казал!
  • 30 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ксаниба":

    Да, Бойко се подсигурява и на запад и на изток. И Ф-ки не видяхме и газ от балкански поток не видяхме! Много му е скъп масрафа на Бойко - в милиарди!