Last news in Fakti

30 Март, 2024 16:59 1 319 9

Последни митинги! Истанбул се готви за изключително важни избори

  • турция-
  • истанбул-
  • анкара-
  • реджеп ердоган-
  • екрем имамоглу

Анализаторите отбелязват, че се очаква висока избирателна активност, за първи път на тези избори ще гласуват 1 032 610 млади хора

Последни митинги! Истанбул се готви за изключително важни избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На територията на 85-милионна Турция утре ще се състоят избори за местни органи на властта - кметове на общини, общински съветници и районни кметове. В изборите ще участват над 61,4 млн. избиратели. Една трета от тях - около 11,3 млн. души са регистрирани в Истанбул. В 33 228 избирателни секции ще гласуват гражданите на Истанбул. Общо на територията на страната ще бъдат разкрити 206 555 избирателни секции.

Вниманието на тези избори ще бъде съсредоточено върху Истанбул. Мегаполисът, чието население е съпоставимо с това на няколко европейски държави (по-точно 22), се очаква да стане арена на най-оспорваната битка в Турция за местна власт през следващите 5 години и ключ към бъдещето на страната.

От 2019 г. досега Истанбул се управлява от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Целта на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е да ѝ отнеме управлението на мегаполиса.

Кандидатите за кметове на Истанбул са най-много на брой - 22-ма партийни и 27 независими.

Основните опоненти в битката ще бъдат кандидатът на управляващата ПСР Мурат Курум и настоящият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу от НРП, който ще се бори за втори мандат.

Основните опоненти провеждат днес последните си предизборни митинги в Истанбул. Забраните за предизборни прояви влизат в сила в полунощ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от началото на кампанията досега изключително активно участва във всички митинги, на които агитира за подкрепа за Мурат Курум.

Днес той ще участва в два митинга в истанбулски общини, които се считат за критични - в Арнавуткьой на брега на Босфора и в Гюнгьорен. Вечерта държавният глава ще участва със сподвижници в религиозна вечеря ифтар в джамията "Ая София" (Света София).

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще гласува в истанбулското училище „Саффет Чеби“, както обикновено. Очаква се той да остане в Истанбул до вечерните часове, а след това да замине за столицата Анкара.

Кандидатът за втори кметски мандат Екрем Имамоглу днес ще участва в два предизборни митинга. Единият в Картал - район с около 500 000 души население на азиатския бряг на мегаполиса. Кандидат за втори кметски мандат на Картал е Гьокхан Юксел - най-младият сред кметовете на истанбулските общини, който има близки отношения с живеещите в Картал изселници от България и Балканите, заяви за БТА председателят на местната изселническа асоциация Балканлълар Олджай Йозгьон.

Екрем Имамоглу ще участва и в митинг на Принцовите острови.

Предизборната кампания премина много оспорвано между основните опоненти, с взаимни обвинения и компромати. Опонентите агитират избирателите да опазят сигурността на вота.

Надпреварата утре се очаква да бъде "на ръба". Предварителните прогнози дават преднина за единия или другия кандидат с известна разлика, но анкетите не са много надеждни.

Изборният ден в Истанбул ще започне в 8 часа сутринта и ще приключи в 17 часа, след което ще започне броенето на бюлетините. Времето съвпада с часа на ифтара - вечерята през свещения за мюсюлманите месец рамазан, когато спазващите оруча (постите) приемат храна след гладуването през деня. Висшата избирателна комисия обяви, че няма да има прекъсване на броенето на бюлетините заради ифтара.

След 19 часа се очаква да бъдат вдигнати забраните за публикуване на предварителните резултати.

Заместник генералният директор на Анадолската агенция Яхя Бостан заяви пред вестник "Сьозджю", че агенцията ще отразява вота с екип от стотици журналисти - една голяма част от които ще бъдат в Истанбул и Анкара.

Истанбулската голяма община организира пресцентър за местните и чуждестранните журналисти. Водещите световни медии БиБиСи, Асошиейтед прес, АФП, китайската Синхуа, арабски медии са изпратили екипи за отразяване на вота. Основното им внимание е насочено към Истанбул, посочи в."Миллиет".

Анализаторите отбелязват, че се очаква висока избирателна активност. За първи път на тези избори ще гласуват 1 032 610 млади хора. Вотът на кюрдските избиратели, които според неофициални източници са над един милион души в Истанбул, се очаква да наклонят везните към един или друг кандидат, посочват анализатори. От решаващо значение ще бъде и вотът на колебаещите се до последния момент гласоподаватели.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васо Високоволтовия

    7 7 Отговор
    По БНТ излъчват обедна емисия на новините на турски език!

    Защо в Тюркие по ТРТ, не излъчват новини на български!?

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    4 7 Отговор
    Нека Позная! Ердоган пак. Краварчето изпусна контрола и над Турция.
  • 3 111111111

    4 1 Отговор
    Изглежда ще е Мурат КуРУМ.

    Коментиран от #5

  • 4 Професор

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васо Високоволтовия":

    Защото в Турция няма 10% население с майчин език български. Има 15% население с майчин език кюрдски и турската телевизия както и радиото имат 24 часови канали на кюрдски език а не 10 минутна емисия новини.
  • 5 Професор

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "111111111":

    Както в Истанбул така и в Анкара кандидатите на Ердоган ще загубят.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Селим":

    Така е,все пак българите сме си турци,от тюрки
  • 8 3Поли

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Селим":

    Истанбул е с това име само от стотина години дори при Осмаската държава е назоваван като Константиное.

    Голяма фантазия и простоТия има по вас чакма Селим
  • 9 11111111111

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    До утре вечер.

    Спи спокойно.
Новини по държави: