Last news in Fakti

31 Март, 2024 09:09 811 35

Поредното трудно начало! Преговорите за примирие в Газа започват отново

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • мосад-
  • египет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е дал зелена светлина за нови преговори за примирие в Газа - палестинска територия, която е под обсада и бомбардировки от близо шест месеца и където населението е заплашено от "неизбежен глад" според ООН

Поредното трудно начало! Преговорите за примирие в Газа започват отново  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите за примирие между Израел и "Хамас" се възобновяват в Кайро днес, съобщава проправителствената египетска медия "Ал Кахера нюз", която е близка до египетските служби за сигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Източник от египетските служби за сигурност е потвърдил пред "Ал Кахера нюз", подновяването на преговорите в египетската столица за примирие между Израел и "Хамас", заяви каналът. Той също така подчерта "съвместните усилия на Катар и Египет", посредниците в този конфликт, "да запазят напредъка", постигнат в предишните кръгове на преговорите.

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е дал зелена светлина за нови преговори за примирие в Газа - палестинска територия, която е под обсада и бомбардировки от близо шест месеца и където населението е заплашено от "неизбежен глад" според ООН.

"Бенямин Нетаняху разговаря с директора на Мосад и директора на Шин Бет и одобри нов кръг от преговори през следващите няколко дни в Доха и Кайро", се казва в изявление на неговата канцелария.

Снощи стотици демонстранти призоваха израелското правителство да намери решение за освобождаването на хората, взети за заложници по време на офанзивата на "Хамас" в Израел на 7 октомври и все още държани в ивицата Газа.

Въпреки усилията на Египет, Катар и САЩ преговорите за примирие са в застой, като Израел и палестинското ислямистко движение се обвиняват взаимно за безизходицата, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    след толкова убийства, лагери, гета остава омразата! Проклината земя!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не "Преговори"

    2 4 Отговор
    А международна изолация и санкции за престъпната държава Израел спешно са нужни.

    Коментиран от #7, #35

  • 7 ХАМАС нямат нищо човешко

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не "Преговори"":

    По същество те са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Онговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въбще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора

    Коментиран от #10

  • 8 Светът видя

    4 2 Отговор
    кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 9 .....

    4 1 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 10 Израел са окупатор и терорист от 1948 г

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "ХАМАС нямат нищо човешко":

    Това стига ли ти като отговор на малоумните въпроси относно "нямат никакво нормално обяснение".... Всички "зверства" които са извършили арабите са извършени на "окупирани територии" ..... окупирани ! Нормално обяснение ли е ?

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Мюслюманин

    4 1 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Недей да лъжеш

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Израел са окупатор и терорист от 1948 г":

    Призната държава Палестина няма. Нито Газа. Това са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя.Призната от ООН държава е Израел прието от общото събране през 1948г. Така, че за окупация въобще не може да става на въпрос.

    Коментиран от #15

  • 13 Даааа

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мюслюманин":

    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия израелци в пустинята...
  • 14 Египтянин

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мюслюманин":

    Палестинските араби са скакалци от северо-западна Африка които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере. Спокойно може да прибере палестинците в Анадола.
  • 15 Призната държава Палестина има !

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Недей да лъжеш":

    България и още 108 страни са я признали. И посолство и посланик в България има от много години. Не лъжи подъл ционисте . Влизаш на сайта на Външно министерство и четеш

    Коментиран от #21

  • 16 Истина

    3 2 Отговор
    Лесно им е на Безбожните Нации като ислямските арабски терористи незаконни окупатори, нагли лъжци, корумпирани от ООН про-терористи масови убийци, изнасилвачи и др. злодеи лъжливо наричани Палестинци да бъдат награждавани за дяволските си дела срещу Израел, вместо осъдени, елиминирани екпулсирани от не-мюсулманските народи като Израел за да спрат престъпните им дела в които всички про-палестинци като Байдън съучастват така че също ще бъдат съдени от Бог за всички престъпления срещу Израел и з всички жертви.Божият народ Израел е прав, не враговете му дори трябва да унищожи всички ислямски терористични групи съюзени в престъпната организация Палестинска автономия - джихадистите от ООП Джихад АлАкса Джихад ИДИЛ Хизбола и др. не само Хамас, а се вкарват им трябва да изхвърли от всички еврейски земи като Газа Западен бряг Витлеем целия Ерусалим все още незаконно окупирани анексирани тероризирани, ислямизирани осквернявани от Ислямските терористи дори след 1967, а лъжливо клеветят, че Израел на своите земи които ислямските араби незаконно окупират, ограбят, унищожават под лъжливо име Палестински бежанци, макар че не са нито Палестинци нито бежанци а победени врагове на Израел от 1948 и незаконни окупатори. Така че спрете да ги наричате с фалшивите им имена щом претендирате да разпространявате факти и да наричате ислямските терористи като тези в Газа цивилни защото са терористи или техни семейства и др съучастници,които живеят на окупирана Еврейска земя
  • 17 Някой може ли да каже

    5 2 Отговор
    Какъв е поминъка на тези?
    Университети техни нямат
    Заводи нямат
    Земеделие нямат
    Хотели нямат
    От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н.
    Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел
    По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на другите.
    60% от работещите работиха в Израел. Сега чакат банана да падне от самолета. Нищо по-различно.

    Коментиран от #27

  • 18 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Израел са окупатор и терорист от 1948 г":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.
  • 19 В САЩ впрочем :

    2 4 Отговор
    На 25 февруари 2024 г. Аарон Бушнел, на 25 години, се самоуби пред израелското посолство във Вашингтон. Малко преди 13:00 ч., когато се приближи до посолството, Аарон излъчи на живо изявление. Той каза:Аз съм активен член на военновъздушните сили на Съединените щати. И повече няма да бъда съучастник в геноцида. На път съм да предприема краен акт на протест. Но в сравнение с това, което хората са преживели в Палестина в ръцете на техните колонизатори - това изобщо не е екстремно. Това е, което нашата управляваща класа реши, че е нормално.
  • 20 В САЩ впрочем :

    2 5 Отговор
    91% от еврейските организации са против ционистко нацистката политика на Хитлеряху

    Коментиран от #23

  • 21 Дипломат

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Призната държава Палестина има !":

    Палестина е полудържава призната само от някои държави. Официално обаче тя не е призната от ООН и затова не член на организацията. Палестина е със статут на наблюдател нищо повече. Не участва с право на глас при вземане на решения от общото събрание.

    Коментиран от #24

  • 22 Демократ

    4 2 Отговор
    Палестина е призната от НРБ- социалистическа България 1944-1989-та година. Тази България я няма, има демократична Република България с начало 10 ноември 1989-та година. Международните Актовете подписани от комунистическият режим на социалистическа България са нищожни. Следователно АКТА за признаване на държава Палестина е също нищожен. НЯМА ДЪРЖАВА ПАЛЕСТИНА ПРИЗНАТА ОТ ООН. край.

    Коментиран от #25, #26

  • 23 В САЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "В САЩ впрочем :":

    80% от американският Народ стоят зад Израел.
  • 24 А Тайван как е ?.....

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Дипломат":

    Палестина е със статут на наблюдател ....и член и на ЮНЕСКО и един куп други организации за разлика от Израел примерно където Израел не може и да си мечтае даже да бъде приета....

    Коментиран от #28

  • 25 нищожно ти е само

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    това между ушите ! По тази логика и Израел не е призната нали ?
  • 26 Ъхъъъъъъ мозък

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    Ти голям разбирач ще се окажеш. """Международните Актовете подписани от комунистическият режим на социалистическа България са нищожни.""" хахахаха....

    Коментиран от #30

  • 27 Даааа

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Някой може ли да каже":

    Университети вече нямат
    Заводи вече нямат
    Земеделие вече нямат
    Хотели вече нямат, държава нямат ..... и що нямат умник ? Щото не желаят сигурно нали

    Коментиран от #29

  • 28 Дипломат

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "А Тайван как е ?.....":

    Казах и ще повторя. Палестина е със статут Ноблюдател в ООН. Тя не е призната като държана и затова не е пълноправен член и не участва с глас при вземане на решения от общото събрание на ООН. Другото без значение.
  • 29 .....

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Даааа":

    Защото са мързеливи затуй са на това плачевно дередже.. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, а мъжете им по цял ден копаят тунели за да нападнат или крият от Израел. Нищо полезно. Чакат помощи от цивилизованият свят, САЩ и ЕС. Абсолютни примати.
  • 30 Демократ

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    ВНС прие Закон и обяви комунистическият режим на НРБ за престъпен. Обяви също,че всички актове приети от този режим за нищожни. Юристите от външно винистерство следва да се замислят по това.
  • 31 Анонимен

    4 0 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
    Запалиха си къщата за да изгори на Вуте плевнята.
  • 32 Дипломат

    3 0 Отговор
    Кои държави признават Палестина за държава?
    Голямата част от държавите в ООН признават Палестинските територии за държава - общо 139 страни. Желанието на страната да стане част от ООН обаче трябва да бъде одобрено от поне девет от 15-те членки на Съвета за сигурност на организацията. Ако която и да е държава от постоянните членове наложи вето на присъединяването на държавата, тя не може да стане част от ООН. Тези държави са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Палестина не е призната от САЩ, Франция и Великобритания. Тези три държави са обявили, че няма да признаят Палестинската държавност, докато конфликтът с Израел не бъде разрешен мирно. Девет от 27-те държави-членки на ЕС признават Палестина. Сред тях почти всички са бивши членки на някогашния Източен блок и всички са признали Палестина преди да се присъединят към Европейския съюз. Швеция, която призна Палестина за държава през 2014 година, е единствената държава, която го направи след като вече беше част от ЕС. Палестина в момента е със статут на държава наблюдател, която не е член на ООН, което означава, че може да има представителство на заседанията на Общото събрание и може да има свой офис в седалището на ООН в Ню Йорк. Този статут беше даден на Палестинските теротирии през 2012 година, а по-късно - през 2015, Палестина получи и членство в Международния накзателен съд (МНС), където се разследват военни престъпления. През 2021 МНС обяви, че започва разследване на ситуацията в
  • 33 Дипломат

    3 0 Отговор
    Какво е въздействието на признаването? Една държава може да има държавност, но да не е член на ООН. Например Швейцария се присъединява към ООН като държава членка едва през 2002, докато Лихтенщайн се присъединява през 1990, а Сан Марино - през 1992. Всички те са били считани за международно признати държави преди присъединяването. Статутът на Палестина на държава наблюдател, която не е член на ООН, означава, че тя може да наблюдава работата на ООН, но не може да гласува в Общото събрание. Така например Палестина не можа да гласува в Общото събрание за неотдавнашната неуспешна резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Хамас. Тя не можа да гласува и по резолюцията, призоваваща за "хуманитарно примирие" в конфликта, която все пак беше приета. край
  • 34 Нека се знае

    5 1 Отговор
    арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме. Това е. Денков и Габриел спомогнаха за да стигнат до тук нещата.
  • 35 Лекар хуманист

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не "Преговори"":

    Спешно ЕС и САЩ трябва да предприемат мерки по ограничаване популацията на палестинките. 1, Необходимо е да се разработят образователни програми и емисари от ООН командирован в Палестина да разяснават приетото в тях. 2. С решение и на ООН е необходимо да се приеме решение по популацията и нейното ограничаване. За целта необходимо е след 2--рото родено дете от палестинката да се направи незабевно стерилизация. Раждане на2 деца и до тук! Не трябва да се раждат по вече. Докога Палестина ще лежи на издръжка от цивилизовани свят, докога?.