Last news in Fakti

4 Април, 2024 10:53 1 176 7

Реджеп Ердоган: Турция ще изпълни средносрочната си икономическа програма

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • инфлация-
  • икономика-
  • партия на справедливостта и развитието

Турският статистически институт обяви вчера, че инфлацията в страната през март се е повишила до 68,5 процента на годишна база

Реджеп Ердоган: Турция ще изпълни средносрочната си икономическа програма  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е решена да изпълни средносрочната си икономическа програма. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който говори снощи на ифтар (вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан) в Анкара пред служители от силите за сигурност, пише турският в. „Дюня“, цитиран от БТА.

Решени сме да изпълним нашата средносрочна програма и 12-ия план за развитие, които са нашата пътна карта в икономиката, изтъкна президентът.

Ердоган направи изявлението си броени дни, след като за първи път от 22 години неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби на избори. На 31 март в страната се състоя местeн вот. Според много анализатори една от причините за загубата на ПСР е тежката ситуация в сферата на икономиката в Турция.

Без да правим компромис с растежа, ще увеличаваме заетостта и износа, ще увеличаваме инвестициите и производство. Надяваме се, че ще станем свидетели на спад на инфлацията от втората половина на годината, каза още снощи Ердоган.

Турският статистически институт обяви вчера, че инфлацията в Турция през март се е повишила до 68,5 процента на годишна база.

В същото време според групата независими икономисти ENAG нивото на инфлацията в страната през март е било 124,63 процента на годишна база.

По официални данни в края на 2023 г. инфлацията в Турция възлезе на 64,77 на сто. До края на 2024 г. Турската централна банка прогнозира инфлацията да се понижи до 36 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 1 Отговор
    Военният експерт, политически консултант на Държавния департамент на САЩ и Министерството на отбраната на САЩ Едуард Лутвак каза, че страните от НАТО скоро ще трябва да изпратят войски в Украйна , в противен случай алиансът ще трябва да приеме „катастрофално поражение“. За това той написа в материал за портала UnHerd .
  • 2 Такааа

    1 4 Отговор
    За март 3,5 процента е понижението за предходната година,ако ще пишете пишете вярно и докрай новината
  • 3 Виждаме

    8 2 Отговор
    Каква е икономическата програма лирата се срива с всеки изминал ден.
  • 4 Хиперинфлация

    4 3 Отговор
    Режимът на Ердоган продължава с лъжите. Нищо не разбра от поражението на изборите. Реалната инфлация е над 120%. Хората не могат да си платят дори наема на къщата, камо ли храната. Има голям глад и мизерия.

    Коментиран от #5

  • 5 Такааа

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хиперинфлация":

    А в България сте вързали,най голямата инфлация и на последно място по заплати в Европа

    Коментиран от #6

  • 6 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Такааа":

    До 5 ком - как в Европа бе другар сме най бедни ние с 460 евро минимална заплата - в русия минималната е 150 евро путинофилчо - най бедни сме в ЕС ако разбираш какво е това
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: