Last news in Fakti

11 Април, 2024 18:33 1 728 18

Постигна ли Израел целта си да ликвидира “Хамас” след шест месеца война

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • рафах-
  • хизбула

Въпреки че Хамас понесе значителни загуби, включително на персонал и щабквартири, движението все още функционира

Постигна ли Израел целта си да ликвидира “Хамас” след шест месеца война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След шест месеца на кървави сражения в ивицата Газа остава неясно дали Израел е постигнал целта си да премахне "Хамас" и упражнявания от палестинската групировка контрол в анклава, пише днес базираният в Лондон арабоезичен саудитски вестник "Аш Шарк ал Аусат", цитиран от БТА.

На фона на продължаващия конфликт и изтеглянето на Израел от някои райони на Газа възникват ключовите въпроси, дали движението "Хамас" ще бъде свалено от власт и може ли Израел да запълни тази празнина, посочва изданието.

Преди оттеглянето си Тел Авив обеща ново правителство, но "Хамас" бързо възстанови властта си в някои части на ивицата и това предизвиква скептицизъм.

Пред "Аш Шарк ал Аусат" жители на Газа изразяват съмнение, че "Хамас" "ще си отиде, освен ако доброволно не предаде контрола на палестинските власти, което няма да е лесно. Движението успя да запази административната си структура и продължава да контролира сигурността, полицията, министерствата и институциите, като дори плаща част от заплатите на работещите в тях, според източник от правителството на "Хамас".

Служител на полицейските органи на групировката с инициали А. С. разказва, че се давали редовни инструкции за поддържането на сигурността и той и колегите му получавали ограничени парични плащания. Наред с това вътрешният апарат за сигурност арестувал хора, които сътрудничат на израелските сили.

"Получаваме инструкции за поддържане на сигурността два пъти на ден, наблюдаваме пазарите и цените на стоките, осигуряваме защита при разпределяне на идващите отвън помощи", заявява А. С.

Въпреки че "Хамас "понесе значителни загуби, включително на персонал и щабквартири, движението все още функционира. Израел твърди, че е ликвидирал множество членове на "Хамас", но среща скептицизъм от страна на палестинците, отбелязва "Аш Шарк ал Аусат".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 8 Отговор
    Поне ликвидира трима от синовете на вожда. Остават още 33-ма.
  • 2 Въобще нищо не е

    14 12 Отговор
    постигнал с ХАМАС,а изби стотици хиляди мирни граждани.Сега ще бере горчивите плодове от Иран.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 име

    17 6 Отговор
    Хамас и ционизма са като кокошката и яйцето. Без Хамас ционистите няма да имат оправдание за окупираните палестински земи, убийстават и терора над палестинци с цел да ги прогонят от Газа както са ги прогонили от западния бряг на р. Йордан. Самите ционисти си го признаваха много пъти, че искат палестинците да си махнат от Газа. Няма да се изненадам, ако се окаже че умишлено са позволили атаката на Хамас от есента.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диана

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Въобще нищо не е":

    Въпросът е малко странен доколкото отговорът му е очеваден...Но според мен, опасността от разрастването на войната там с намесата на Иран и останалото "мюсулманско братсво" е много вероятна. Говори се че Иран вече е решен на нападение над Израел, било въпрос само на време - днес, утре, другата седмица...Евреите не искат да "слезнат на Земята", не искат да гледат истината в очите...Въобразяват си, че като си сложат наочниците и се концентрират върху това, което им харесва ще оправят целия проблем, но дори Хамас е само нищожна част от проблема им в момента. Дори да унищожат Хамас напълно и безвъзвратно, те ще унищожат една малка клонка от множеството проблеми, надвиснали над главите им, на мястото на която ще избуят много нови здрави клонки...Според мен, най-умно ще бъде Иран да изчака новите избори за президент в САЩ преди да предприеме каквото и да е към Израел...Знаем конфликта на Тръмп с Иран от времето на управлението му, но не знаем нищо за позицията му към евреите в тази война - ако Тръмп спре военните доставки и паричното подпомагане на Израел, проблемите там могат да се решат и с мирни преговори, според мен...Действително Тръмп беше този, който даде Йерусалим на евреите, но не мисля че той е от хората, които обичат да губят където и да било, каквото и да било - може би той ще има достатъчно вътрешна сила да спре войната!...
  • 8 Началото

    13 5 Отговор
    На края на еврейската държава.
  • 9 Целта им е

    13 4 Отговор
    съвсем друга!
    Те искаха да "освободят" територията на Газа, за да я заселят само с евреи!
    Естествено им трябваше "нападение на терористите", за да могат да започнат да се "защитават"!
    Звучи познатo: 11 септември 2001 г в Ню Йорк! И там имаше "удар на терористи", след който започнаха няколко войни. И демокрацията, след този удар в сащ и по света отиде на кино...
    И Хитлер е запалил Райхстага, за да подгони и забрани комунистите в Германия.

    Коментиран от #14

  • 10 Ксаниба

    5 2 Отговор
    исраел. не разбрахте ли, кой е на път да бъде ликвидиран??? исраел!!!
  • 11 Механик

    8 1 Отговор
    Единственото което постигнаха мошетата е да покажат на цял свят какво е дебелоочие и геноцид.
    Не мсиля, че си направиха добра услуга. Доста хора си промениха мнението относно периодичните гонения на евреите от как свят светува. Естествено не в еврейска полза.
  • 12 Уса

    2 0 Отговор
    Американският народ каза...НЕ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 поправка

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Целта им е":

    хитлер е искал да изгони евреите !!! не се опитвай да изопачаваш историята в свой интерес…
  • 15 ха ха

    2 1 Отговор
    Амсалаците няма как да бъдат разкарани от Израел. Трябва друга сила да запълни вакуума и това не са израелците. Ще има ли разумна сила и ще има ли разум у палестинците е големият въпрос... Аз съм скептично настроен като знам омразата им към израелците и мисленето.
    И, да припомня, пазете палестинците!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мор де оратор

    0 1 Отговор
    постигат я да обаче да унищожават народа на палестина за хамас незнам! и спри да ме триеш подлого!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.