Last news in Fakti

1 Февруари, 2014 15:49 1 335 3

Русия и Западът обсъждат съдбата на Украйна в Мюнхен

  • мюнхен-
  • конференция-
  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • западът-
  • сергей лавров-
  • джон кери

Когато в близост до бурето с барут тлее фитил, е много опасно да се губи време, коментира външният министър на Германия

Русия и Западът обсъждат съдбата на Украйна в Мюнхен - 1
Сергей Лавров и Джон Кери се здрависват преди обсъжданията в Мюнхен. Снимка: АП/БТА

Бъдещето на Украйна е един от главните въпроси, които се обсъждат на Европейската конференция за сигурност в Мюнхен. Русия и Западът излязоха с противоположни позиции по темата. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Западът разбира невярно свободата и нарича Украйна „европейски избор“. Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова на този избор да не се гледа като на съперничество между големите сили и че само сътрудничеството, а не противопоставянето ще позволи да се постигне повече, съобщиха ИТАР-ТАСС и „Интерфакс“.

В Мюнхен от Украйна пристигна представителна делегация, в която освен министърът на външните работи на страната присъстват и лидери на опозицията. Идващите сигнали от Киев пък са противоречиви: в един и същ ден там влезе в сила решението за амнистиране на демонстрантите и бе възбудено дело за опит за завземане на властта.

Главата на Европейския съвет Херман Ван Ромпой подчерта, че асоциирането на Украйна към ЕС не е насочено против Русия и предложението за асоцииране на страната още е в сила.

На конференцията Русия изпадна в малцинство, тъй като, както констатира и Лавров, Западът излиза с единна позиция.

„Току-що от тази трибуна говори председателят на Европейския съвет г-н Ромпой. Той заяви, че народът на Украйна трябва да направи своя избор, но веднага добави, че е уверен, че бъдещето на Украйна е в ЕС. И моят приятел, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се изказа за необходимостта да се предостави на страната свобода на избор. Но ние помним как през 2007 г. на срещата на НАТО този избор за Украйна беше предопределен, но после все пак здравият разум надделя“, коментира руският външен министър Лавров.

След това Джон Кери обясни, че Русия не трябва да се отнася към процеса на интеграция на нейните съседи към Евросъюза като на съперничество, в което някои печели, а друг губи. „Това не е игра, в която има само един победител“, каза той.

По думите му, мнозинството жители на Украйна искат да живеят свободно и сигурно в процъфтяваща страна. Те се борят да встъпят в съюз с партньори, които ще им помогнат да осъществят целите си, изтъкна Кери и добави, че ЕС и САЩ поддържат народа на Украйна в неговата борба.

Лидерът на опозиционната партия "Баткивщина" Арсений Яценюк призова Запада към по-активна подкрепа. Той не изключи властите в Киев да използват армията срещу опозицията. Европейските политици заявиха, че подобна ескалация на конфликта е недопустима и би нарушила „крехкото равновесие в Украйна от последните дни“.

Германският външен министър Франк-Валтер Штайнмайер призова украинския президент Виктор Янукович да изпълни незабавно и в пълен обем обещанията, поети пред опозицията. Той апелира към участниците в мюнхенския форум да положат всички усилия за мирно решаване на конфликта в Украйна. „Когато в близост до бурето с барут вече тлее фитил, е много опасно да се губи време“, посочи той, цитиран от „Дойче веле“.

Опозиционният лидер Арсений Яценюк съобщи, че Штайнмайер е изразил готовността на Германия да приеме на лечение пострадалия от жестоки изтезания активист на опозиционния Автомайдан Дмитрий Булатов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Стария руски мечок няма да позволи, Украйна да бъде извън "геополитическите" интереси на Русия.
  • 2 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    „Това не е игра, в която има само един победител“ - а какво е?! тия се опитаха да разграбят Украйна, сега подкрепят терористи и нацисти, и ми говорят за "свобода и процъфтяваща държава"!! как ще стане това?! нацистите ли ще направят Украйна свободна и процъфтяваща?!
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Гледаме една до болка позната пиеса .В ролята на тлъстата муха:Украйна ,а в ролята на на паяка : Западният капитал,чрез творението си "Европейски съюз" .Не можем да се сърдим на паяка ,просто паяците ловят мухи.
Новини по държави: