Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Май, 2024 14:25 2 986 54

Офанзивата на Русия в Харков: каква е целта на Путин

  • украйна-
  • харков-
  • русия-
  • путин-
  • война-
  • офанзива-
  • зеленски

Русия напредва все повече. В Харковския регион руската армия отвори нов фронт и вече превзе няколко села. Дали целта е превземането на град Харков?

Офанзивата на Русия в Харков: каква е целта на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 10 май руската армия отвори нова фронтова линия в Украйна, като прекоси границата на североизток от град Харков. След интензивни артилерийски и въздушни атаки руснаците окупираха няколко села в граничния район, а украинските сили не успяха да ги спрат. Това пише германската обществена телевизия ZDF в анализ, в който става дума за тактиката на Путин, която се крие зад тази офанзива.

След като превзе селата Стрилеча и Пилна, руската армия нападна и град Волчанск. Откритият терен там, както и липсата на достатъчно боеприпаси в украинската армия, е от полза на нападателя.

Русия може да мобилизира още войници

Преди войната във Волчанск живееха около 17 000 души, отбелязва германската обществена медия, а липсата на достатъчно укрепления прави града изключително уязвим за атаки. Забележително е, че руснаците настъпват по двата бряга на река Сиверски Донец, без да се притесняват от евентуална украинска контраатака, която би могла да застраши фланговете им, обясняват военните експерти Кристиан Мьолинг и Андраш Рач в текста си за ZDF.

Досега Русия е изпратила ограничени сили. В боевете са участвали около три-четири батальона руски войски, включително няколко подразделения "Щурм Z", съставени от затворници. Руснаците обаче имат резерви - около 30 000 души, пишат Мьолинг и Рач. Те могат да бъдат изпратени, за да подсилят атаките и задълбочат пробива.

Превземането на Харков не е голямата цел

Руските сили в района обаче не са достатъчно, за да се опитат да превземат Харков, посочват експертите. Те предполагат, че истинската цел на офанзивата е друга. Русия явно иска да принуди Киев да изпрати допълнителни войски в този регион, за да отслаби украинската отбрана в Донбас. Това ще натовари допълнително и без това оскъдните човешки ресурси на Украйна.

Ако руснаците навлязат по-дълбоко в Харковския регион, той може да попадне в обсега на системите БМ-21 Град и на артилерията им. Тогава ударите върху града могат да станат стотици, дори хиляди. В момента те са между 2 и 5 дневно. Това няма да доведе до падането на Харков, но сериозно ще повлияе на качеството на живот на хората там.

Ако Русия успее да превземе Волчанск и да напредне на юг и югоизток, тя може да застраши левия фланг на украинските сили, защитаващи Купянск, четем още в текста в ZDF. Това обаче ще изисква руската армия да напредне с почти 100 километра и да превземе поне десетина населени места, за което все още не са разположили достатъчно войски.

Зеленски: Спирането на офанзивата в Харков е приоритет

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски призна в неделя, 12 май, че ситуацията в района около Харков е "трудна", но отрече руснаците да са постигнали значителен пробив. "Водим ожесточени отбранителни битки. Опитите на руските нашественици да пробият отбраната ни са спрени", написа той в Телеграм. "Ситуацията е трудна, но защитните сили на Украйна правят всичко възможно, за да удържат отбранителните линии и позиции и да нанесат поражения на врага", заяви още Сирски.

Украйна страда от хроничен недостиг на човешка сила, оръжия и закъсняла финансова помощ от Запада, пише британският "Гардиън", а експерти предупреждават от седмици за предстояща руска офанзива. Междувременно американският Институт за изследване на войната определи руските твърдения за превземане на четири села като точни и определи последните успехи на руската армия като "тактически значими". В неделя Русия заяви, че е установила контрол над още пет села.

Президентът Володимир Зеленски обяви, че основният приоритет е спирането на руската офанзива в Харковска област. "Дали ще успеем да се справим с тази задача зависи от всеки войник, всеки сержант, всеки офицер", заяви Зеленски.

Александър Детев (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    40 17 Отговор
    Да се качи на магистрала Е-40 и да развее байрака в Брюж.

    Коментиран от #18

  • 2 Хи их хи

    50 15 Отговор
    Днес за втори път ще казвате на Путин какво иска да прави!

    Коментиран от #20, #24

  • 3 БСП за България и Радев

    42 19 Отговор
    Целта на другаря Путин е свободния свят да победи неонацизма и да даде ясен знак на света, че БРИКС ще господства над света следващото хилядолетие. Може би се питате, защо Самая Могучая толкова бави укро-нацистите? То е да се изтощи колективния нациски Запад и да се премине като на парад през Берлин и Париж
  • 4 DW - Пропаганден машинен

    38 3 Отговор
    Щом питате значи нищо не знаете, шах с пешката от Путин в петизмерния шах!
  • 5 Христо Божилов

    47 6 Отговор
    Тази война е безсмислена. Защо да загиват хора??? И на пеленачета е ясно, Русия е могъща и никой не може да я победи. За какво са тогава тия напъни, тия жертви
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Джендъри

    35 1 Отговор
    Има ли нещо негативно в света за което да не е виновен Путин?
  • 8 Над червеното знаме роди

    26 2 Отговор
    Сила и Мощ

    Коментиран от #14

  • 9 Украинец

    43 3 Отговор
    "Украйна страда от хроничен недостиг на човешка сила"

    И защо така бе господа козячета - нали великите укри според зеления имали само 31 000 загуби пък сега страдали от недостиг на човешка сила. Къде е милионната армия с която зеления се хвалеше че имал къде са последващото изловени по паркове и магазини над 700 000.

    И как без хора сега ще си връщате Крим и ще превземате Москва.
  • 10 Магомед

    31 5 Отговор
    Много Тъп Въпрос
    Целта е Освобождението
    На Харков от Фашистко Иго
  • 11 Зевзек

    24 2 Отговор
    "каква е целта на Путин"

    Ха ха ха - те от вкиснатото зеле винаги знаят каква е целта на Путин и даже и знаят какво е намислил ама той винаги ги изненадва. Виж по лесно е да предвидите каква е целта на бай Дън - главната му цел е да стигне до тоалетната преди да се изпусне в гащите ама не всякога я постига.
  • 12 Атина Палада

    30 5 Отговор
    По оценка на военни експерти (предимно американски) Русия до сега в Украйна е използвала само 3% от военния си потенциал...
    С 3% от военния си потенциал Русия успя за две години да обезоръжи Натовските държави, както и да доведе до икономически колапс на ЕС...
    Ами ако вземе, че използва 30%...тогава кво?
  • 13 АМИ И КЬОРАВИТЕ ВИЖДАТ

    21 4 Отговор
    КАКВА Е ЦЕЛТА НЕ НА ПУТИН А НА РУСКИЯТ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ
    РАЗТЯГАНЕ НА УКРАИНСКАТА ОТБРАНА
    ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ
    АМИ ВЕЧЕ Е ФАКТ
    РУСНАЦИТЕ ОТНОВО МАЧКАТ В ДОМБАС
    КАКВО СЛЕДВА
    АМИ МИНИРАНЕ НА ОДЕСКОТО ПРИСТАНИЩЕ И ДЕСАНТ НА ТЕРИТОРИЯТА МЕЖДУ ОДЕСА И РУМЪНИЯ
  • 14 БСП за България и Радев

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Над червеното знаме роди":

    Сила и Мощ, другарю
  • 15 От страни

    21 2 Отговор
    Божееее. ама вие сте тръгнали да разберете кво иска Путин? То не го знаят и тия покрай него. Краварите създават анализаторски институти да разберат вие сте тръгнали да казвате. Запад затова губи щото не ни разбира нас славяните. Щото ние живеем според сърцето а те живеят според рационалния ум. Различни сте та дрънкаме. И тия подлоги които се надяват да се интегрират в техния свят или трябва да са такива като тех и пак нищо нема да могат. Или трябва да се поизмъчат докато разберат че няма да стане.
  • 16 Хохо Бохо

    22 3 Отговор
    И от кога саловермахта е с "оскъдни човешки ресурси" Зеленият каза 30 000 убити и ранени. Где армия ве зелен? Предадоха се? Избягаха загранице? Или под земле? Пропагандата срещна реалността както цинкова кофа среща товарен влак
  • 17 Запознат

    5 18 Отговор
    Да ликвидира русия демографски.
  • 18 Експерт

    19 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В Харков има много предатели (рашистофили) които денонощно дават информация за позициите на ВСУ. Освен това града е максимално отдалечен от доставките на новите оръжия.
    Също е максимално близо до границата с Рашистан.

    Коментиран от #22, #28, #33

  • 19 Едните нямат хора за фронтовата линия

    8 3 Отговор
    Другите нямат хора да администрират завладяната територия
    Двама се карат трети печели
  • 20 Ами теб ли

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хи их хи":

    да пита? 😂

    Имаш ли име?
  • 21 2024

    15 2 Отговор
    Министерството на отбраната на Руската федерация в днешния доклад за оперативната обстановка на фронта съобщава, че предните части на нашите въоръжени сили продължават настъплението си в района на Харков.

    Основното от доклада на Министерството на отбраната за посоката Харков.

    Подразделенията на група войски „Север“ подобриха тактическата обстановка и разгромиха живата сила и техниката на подразделенията на 125-а терористична бригада в районите на селото. селата Волчанск, Нескучное, Липци и Веселое, Харковска област;

    В районите на селото са отбити 5 контраатаки на щурмови групи на украинските въоръжени сили. Селища Глубокое и Тихое, Харковска област;

    Унищожени са до 250 бойци, 2 танка, 2 бойни бронирани машини и 17 автомобила;

    По време на контрабатарейния бой бяха поразени: 152-мм гаубица Мста-Б, 122-мм самоходна установка "Гвоздика", 122-мм гаубица Д-30, ЗРК "Бук-М1" и "Стрела-10". пускови установки, както и 4 MLRS, включително: „Ураган“, „Вампир“ (Чехия) и RAK-SA-12 (Хърватия).
  • 22 Атина Палада

    27 22 Отговор

    До коментар #18 от "Експерт":

    Ха, че в Харков 80% от населението са етнически руснаци бре:)))) В Одеса също-там са 60% етнически руснаци.

    Коментиран от #25, #26, #29

  • 23 Мишел

    10 22 Отговор
    Целта му е Русия да стане за посмешище, което вече стана, след което престои да се разпадне 🤣
  • 24 Този е двойника на

    10 15 Отговор

    До коментар #2 от "Хи их хи":

    Путлер. Не виждаш ли, че е по-млад от мъртвия оригинал?

    Коментиран от #37

  • 25 😂😂😂

    9 11 Отговор

    До коментар #22 от "Атина Палада":

    И какво от това... Да си чувал за руснаците в Украйна, които се бият срещу режима на кремълския пcиxoпат

    Коментиран от #31, #35

  • 26 А защо тогава руските

    17 17 Отговор

    До коментар #22 от "Атина Палада":

    терористи бомбардират Харков и Одеса? 🤔

    Коментиран от #32

  • 27 ОТЛИЧНИК

    5 8 Отговор
    Целта му е рускоговорящите украинци да избягат от руския му свят. Не искат да чуят за русия.
  • 28 АРЕ БЕМ

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Експерт":

    МНОГО КАЗВАШ РАШИСТИ В ХАРКОВ
    АБЕ МОЙ НЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕТО СА РУСНАЦИ БЕ ОБЪЛ
    И НЕ ЩАТ ДА ПЛЕЩЯТ НА МОВАТА И НЕ ЩАТ
    ДА СЛУГУВАТ НА ЛВОВСКИ ТАРИКАТИ
  • 29 Путлер знае ли, че

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Атина Палада":

    насила, хубост не става? 🤔

    Или му е все тая колко етнически руснаци ще убие в Харков и Одеса?

    Коментиран от #39

  • 30 Валентин

    16 4 Отговор
    Вече 3та година войма, а гламавите либерал-демокрадци още се питат какво искал Путин. Какво е иска, а де. Ма той ви го каза още преди началото на войната: гаранции за сигурността на Русия. Пак плиткоумни часквилчета за изпържени либерални мозъчета
  • 31 А ДА СИ ЧУВАЛ ЗА УКРАИНЦИТЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "😂😂😂":

    ДЕТО СЕ БИЯТ СРЕЩУ БАНДЕРОВСКИТЕ ВСУ
    И СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ
    АЙДЕ У ЛЕВО

    Коментиран от #34, #38

  • 32 Атина Палада

    11 16 Отговор

    До коментар #26 от "А защо тогава руските":

    Защото там са Натовските чужди наемници.. И както виждаш, че бомбени килими ала САЩ няма..
    Ако имаше избито цивилно население, досе сега западните медии да го пишат ежечасно.. Напротив... Изтреляли руснаците нам си колко ракети... И двама ранени.. или един убит...

    Коментиран от #41, #42, #45

  • 33 Хм...

    11 14 Отговор

    До коментар #18 от "Експерт":

    Абе госпожице, и на теб ли ти дойде акъла? Ми това е то гражданската война бе мойто момиче.
    Естествено че руснаците в 404, които са над 80% от местното население, ще предават сведения за позициите на саловермахта на руската армия. Как иначе се трескат сладкарници, библиотеки и хотели баш когато са пълни с брадати учителки с автомати, бронежилетки и татуси на вафен сс?
  • 34 И ТО ОЩЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "А ДА СИ ЧУВАЛ ЗА УКРАИНЦИТЕ":

    ОТ 2014 ГОДИНА
    ЩОТО НАЛИ ДОМБАС Е УКРАИНСКИ ИЛИ ВЕЧЕ НЕ Е.
    РЯДКО ОБЛО ПАРЧЕ СИ
  • 35 Атина Палада

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "😂😂😂":

    Ха ха ха, те украинци няма, които да се бият срещу Русия, ти за етнически руснаци говориш..Всичко мина на страната на Русия.. И украинци, руснаци... срещу Натовските наемници събрани от кол и въже.. Чети. един американец, ветеран со американската армия, воювал в Афганистан, а през 2023 г в Украйна, какво разказва.:)
  • 36 Сократ

    9 4 Отговор
    Май в този сайт работят малоумници, които се смятат за журналисти. Путин още 2022 ви каза на всички каква е целта. Всеки ден се публикуват "статии" с въпрос, каква била целта на Путин.
  • 37 ОТЛИЧНИК

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Този е двойника на":

    Този е дърводелец от беларус. Затова се разбират така добре с лукашенко.
  • 38 Сепаратистите ли?

    3 8 Отговор

    До коментар #31 от "А ДА СИ ЧУВАЛ ЗА УКРАИНЦИТЕ":

    Знам ги, заради тях Донбас потъна в кръв... Убиха няколко хиляди украинци които не искаха руска окупация...
  • 39 Атина Палада

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Путлер знае ли, че":

    На сила хубост не става, а по балконите в градовете в Украйна се веят руски знамена... Защото това е народа на Украйна а не Зеленски, Кулеба и чуждите наемници събрани от кол и въже за фронта.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор
    Западните, СКЪПОПЛАТЕНИ СЪВЕТОЛОЗИ се оказаха "гола вода"! Ако някой си мисли, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъже. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Реванш искаше и Хитлер...

    Коментиран от #43

  • 41 Украйна има ПВО

    4 8 Отговор

    До коментар #32 от "Атина Палада":

    и затова руските терористи не могат да убиват много цивилни... Какви "килими" бълнуваш?

    Коментиран от #44

  • 42 Диана ти защо се

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Атина Палада":

    пишеш Атина Палада? 😂
  • 43 Атина Палада

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Русия Искаше само да се махнат от дуварите й..
    Даже и Меркел ви го каза, че се нуждаели от време да обаучат и въоръжат украинската армия за война с Русия.
    Та, къде е реваншизма тук?

    Коментиран от #46

  • 44 Атина Палада

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "Украйна има ПВО":

    След като Украйна има ПВО, защо руските ракети бомбят военните складове в Украйна? Или някое училище натъпкано с френски, английски висши военни.
    .. След което западните СМИ с бомбастичните заглавия, че Русия бомби училище.:)))Последно беше детска градина.. :)))Защо украинското ПВО не спаси чуждите висши военни? Колкото до бомбените килими на САЩ в Ирак, го видя цял свят, но явно тогава ти си бил в дрямка..
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Атина Палада":

    Ми тогава да се изсели на Марс...
    Иначе руснаците скоро ще гледат "ДОКТРИНАТА РЕЙГЪН" част 2...

    Коментиран от #50

  • 47 тяя

    1 5 Отговор
    Целта е ясна още половин милион блатици в ада.

    Коментиран от #53

  • 48 Иван

    9 1 Отговор
    Каза ви го 1000 пъти данацификация и наркоманчето да си плати за всичко. А всъщност да покаже колко безпомощен е НАТО и че великите непобедими оръжия на НАТО са всъщност бутафория
  • 49 Въпрос

    7 1 Отговор
    Защо не се изнасят данните за убитите украинци и загубата на техника ? Жалка пропаганда ! Кои ви вярва бре продажници ?
  • 50 Атина Палада

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Значи ако десет бандита обкръжат къщата ти с насочени автомати към теб и семейството ти, то по твоята логика трябва ти с чавтата си да се изселва на Марс? Колкото до Рейгън... той фалира САЩ... Нищо друго не направи Рейгън...

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "Атина Палада":

    Това Решетников ли те инструктира да бръщолевиш???…Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 53 А ПЪК АЗ МИСЛЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "тяя":

    ЧЕ ИСКА ДА
    РАЗТЕГНЕ КАКТО ФРОНТА ТАКА И АН......СА НА ЗЕЛЕНСКИ
  • 54 Четете си канцлер акта

    2 0 Отговор
    Зеле, ако знаехте какво мислят руснаците, нямаше да има тяхно знаме на Райхстага! Много сте бездарни!
Новини по държави: