Last news in Fakti

22 Май, 2024 13:55 2 910 17

Литва: Предложението на Русия за промени в границите на Балтийско море е ескалация срещу НАТО и ЕС

  • литва-
  • русия-
  • граница-
  • балтийско море-
  • нато-
  • европейски съюз

В допълнение към справянето с непосредствената заплаха в Балтийско море Ландсбергис повтори непоколебимата подкрепа на Литва за Украйна.

Литва: Предложението на Русия за промени в границите на Балтийско море е ескалация срещу НАТО и ЕС - 1
Снимкa: БГНЕС

Първият дипломат на Литва Габриелюс Ландсбергис изрази сериозна загриженост относно последните действия на Русия в Балтийско море. Според доклад на Ройтерс Русия е предложила промени в границите на своите териториални води в района, ход, който Ландсбергис описва като пряко предизвикателство както към Европейския съюз, така и към НАТО, предава БТА.

В социалната медийна платформа "X" Ландсбергис разясни ситуацията, като я определи като "хибридна операция" на Русия. Той обясни, че изглежда целта е да се внуши страх, несигурност и съмнение относно намеренията на Русия в региона на Балтийско море.

„Това е очевидна ескалация срещу ЕС и НАТО и трябва да получи подходящо твърд отговор“, каза той, като подчерта необходимостта от силна и единна позиция срещу това развитие.

В допълнение към справянето с непосредствената заплаха в Балтийско море Ландсбергис повтори непоколебимата подкрепа на Литва за Украйна.

„Стратегията на Литва за Украйна е много ясна. Каквото и да е необходимо за победа“, заяви той, сигнализирайки ангажимент да застане до Украйна на фона на продължаващото напрежение с Русия.

Призивът на Литва за решителен отговор подчертава значението на солидарността и действията пред предизвикателствата пред регионалната стабилност и сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аве тия балти джуджета

    46 11 Отговор
    те па къде се бутат за великани.Айде затривайте ги като са толкоз отворени.
  • 2 Атина Палада

    32 9 Отговор
    Имам чувството, че всичките бивши републики от СССР са се наговорили срещу Запада и Нато, и ги приканват дс се гмурнат в Донбас:))). Ама натовци не искат....
  • 3 хе хе хе

    28 9 Отговор
    Немците като си кътат ракетите и не ги дават на Украйна ще ги ползват тогава когато руснаците стигнат до берлин.
  • 4 да де

    31 8 Отговор
    Според Ройтерс Русия предлага промяна на границите на своите териториални води, нещо не е много ясно къде всъщност е проблема.
  • 5 Русия пита до време

    37 11 Отговор
    и после взема всичко що и се полага.
  • 6 БРАВО

    38 11 Отговор
    Латвийските булонки и те албански реотани като укрите. Още не са разбрали, че първото предложение на руснаците е най-доброто.
  • 7 Тома

    31 9 Отговор
    Литва Латвия и Естония мога целия им флот да ги кача на катамарана за разходка
  • 8 Лоялен

    35 10 Отговор
    Тези смешници се натискат да умрат за американската демокрация. Лошото е че този клоун ще избяга на мига и народа ще му сърба попарата
  • 9 Ночко

    6 11 Отговор
    А със Силата на Сибир 2 какво става?Кога го пускат в експлоатация?

    Коментиран от #17

  • 10 Кресна

    21 5 Отговор
    Писах го и днес под една подобна статия .Русия след Украйна няма да напада никой ,но балтийските държави със сигурност ще присъедини към Русия заради Балтийско море .Без Черно море и Балтийско ,Европа е напълно беззащитна .За Черно море което е прекалено важно за англосаксонците (от 200 години са се водили войни заради контрола над него) и без Балтийско е края на Европа .След приемането на последните две членки в НАТО това е задължително за Русия за да пази гърба си .
  • 11 Тоя реве като по поръчка

    15 3 Отговор
    Какво е ревнал той? Точно Литва? Дето има най-малък излаз на Балтийско море? Всячески се опитват да се дразнят с Русия, но накрая май ще станат крайна част от тях. Да не ги кръстят само "малката Украйна", че да видят тогава.
  • 12 факуса

    11 2 Отговор
    хи хи мижитурките с дружно пръц ще борят русия
  • 13 ПЕНКО

    9 1 Отговор
    ЛИЛИПУТИТЕ БОКСИРАТ ПО КОЛЕНЕТЕ НА " ИЛЯ МОРУМЕЦ " !?!?!?!?!?!?
  • 14 ТАКА ЛИ

    1 0 Отговор
    ТОВА СА ЛЪЖИ!
  • 15 ЗА ВСЯКА БАЛТИЙСКА ГЛАВА

    0 0 Отговор
    НАГРАДАТА Е ВЕЧЕН ЖИВОТ! ЗА ДЕТСКА БАЛТИЙСКА ГЛАВА, НАГРАДАТА Е ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО НА ПРИНОСИТЕЛЯ!
  • 16 БОГ СТРАШЕН И ЖЕСТОК

    0 0 Отговор
    А СЕГА ЕЛАТЕ, ДА МЕ У БИЕТЕ ИЗРОДИ! :) И СИ ДОКАРАЙТЕ ГЛАВИТЕ В НАЙЛОНОВИ ПЛИКОВЕ!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания