Last news in Fakti

22 Май, 2024 22:22 1 477 40

Байдън: Държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори

  • ивицата газа-
  • газа-
  • палестина-
  • израел-
  • сащ-
  • джо байдън

Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че ще признаят палестинската държава през този месец

Байдън: Държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори, а не чрез едностранно признаване, съобщи Белият дом днес, след като Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че ще признаят палестинска държава през този месец, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Президентът е силен поддръжник на решението за две държави и е бил такъв през цялата си кариера", се казва в изявление на Съвета за национална сигурност към Белия дом. "Той вярва, че държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преки преговори между страните, а не посредством едностранно признаване", се казва още в документа.

Изявлението е очевидно израз на загриженост от страна на САЩ от факта, че трите европейски държави обявиха намерението си да пристъпят към едностранно признаване на държавата Палестина, която на практика все още не съществува на място, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на президента Байдън не криеше надеждата си да посредничи за дългоочаквано споразумение от няколко части, което да доведе до нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Като част от това Саудитска Арабия поиска прекратяване на конфликта в ивицата Газа и път към създаване на държавата Палестина, които израелският премиер Бенямин Нетаняху и дясната му коалиция вероятно трудно ще приемат.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина, отбелязва Ройтерс. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБЪРКАН

    26 1 Отговор
    Тоя пак не е разбрал, че половината свят отдавна е признал Палестинската държава. Сега щял да я създава деменцията??
  • 2 Да преместят Израел на мястото на

    1 12 Отговор
    Русия за да има Мир

    Коментиран от #6, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Яяяяааа

    23 0 Отговор
    За Косъво имаше ли преговори?
  • 5 Обръщение до Президента на САЩ

    3 23 Отговор
    Господин Байдън, Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет, Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.

    Коментиран от #13

  • 6 Давидят Хубави дни Руският Народ

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Да преместят Израел на мястото на":

    1000 години само Роби Роби Бой Глад И Мизерия
    Да Видят какво е свобода веднъж и никога повече няма да има Диктатор никога
  • 7 Демократ

    3 15 Отговор
    Браво на Израел. Истински бойци на справедливостта.
  • 8 Генералният щаб

    2 13 Отговор
    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС до зъби въоръжени се крият в градът. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.
  • 9 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Бай Деменция, първо да Посочи на Картата Палестина де! После моше ще му Нарисува, как Нема да стане де.
  • 10 😆😆😆

    5 1 Отговор
    По-тъпо заглавие не можа ли да измислиш 😆😆😆
  • 11 Шукаритет

    6 2 Отговор
    София област солидарно с Украйна няма ток ... Вече 3 часа
  • 12 Калпазанин

    11 0 Отговор
    А "държавата исраел" как бе създадена бе отр@@@@
  • 13 Калпазанин

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Обръщение до Президента на САЩ":

    Боклук

    Коментиран от #17

  • 14 Всички Русофили Са Прости

    1 9 Отговор
    Браво на Израел Браво

    Слава Украйна Слава

    Коментиран от #25, #39

  • 15 Блинкин

    8 0 Отговор
    "Президентът на САЩ Джо Байдън смята..."

    "Президентът Бинкин"(а не Байдън) все още не е казал своята дума, но и той вероятно ще "смята" нещо....Проблемът им е, че вече все повече държави "не смятат" да обсъждат с тях каквото и да било и водят своя собствена политика, доколкото това им е възможно.

    "Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че ще признаят палестинската държава през този месец"

    Ще признаят, без да се интересуват какво мислят в Америка!
  • 16 ЗЛО

    6 2 Отговор
    Злият Бай Дън иска само кръв и прави всичко възможно да я получи? Той живее от кръв, като Вампир?

    Коментиран от #22

  • 17 Обръщение до Президента на САЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    Боклук.
  • 18 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    5 4 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 19 Червената шапчица

    3 2 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?.

    Коментиран от #21

  • 20 Иван

    4 1 Отговор
    Както Косово, ирландски боклук дол.ен.
  • 21 Египтянин

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Червената шапчица":

    Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 22 Напаст

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "ЗЛО":

    Злият ХАМАС иска само кръв и прави всичко възможно да я получи? Той живее от кръв, като Вампир?
  • 23 бай Даньо

    5 2 Отговор
    Байдън ще шикалкави като долен гои докато изгуби изборите после няма значение ...
  • 24 8888

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да преместят Израел на мястото на":

    Твоя исрал ще го преместим в пъкала дето му е мястото
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИЗРОДИ

    6 2 Отговор
    И ЗАЩО ТОЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА КАЖАТ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПАЛЕСТИНА

    Коментиран от #29

  • 27 Сатана

    1 3 Отговор
    Палестина няма нужда да бъде създадена, защото съществува вече, трябва само Израел да се закрие и да позволят на палестинците да живеят нормално.

    Коментиран от #28, #34

  • 28 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана":

    Не лъжи. Няма такава държава.
  • 29 Защото

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "ИЗРОДИ":

    са най силната държава в света.
  • 30 007

    4 1 Отговор
    Преговори като тези ли до сега, вече повече от половин век и пълзяща окупация под американска защита. Преди 35 г се разпадна социалистическия блок, защото неможеше да се държи повече под информационно затъмнение повече. Истината за палестинския народ не може повече да се манипулира, колкото и добър оратор да е, който и да е, и колкото стар да е.

    Коментиран от #32

  • 31 Непослушни европейци

    1 1 Отговор
    Дедо Джо, разрешил ли ви е да признавате Палестина. Не е , веднага млъквайте и си сядайте на задника. Какви са тези решения, без да сте питали. Когато ви кажат тогава, ще признавате, иначе няма да ви защитава.

    Коментиран от #33

  • 32 КДС

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "007":

    Написал си големи глупости! 1. Социалистическият блок не се разпадна, а истината е, че някой го разпадна; 2. Не може и не трябва да има държава Палестина в анклава. Причината е, че философията на палестинската държава се заключава в унищожението на Израел. А това е абсолютно недопустимо!; 3. Признаването на Палестина, като държава е груба грешка, която ще струва много на света. Това много скоро ще го видят всички. 4. И накрая винаги ми е било смешно, когато някой всезнайковец се прави на агент.
  • 33 КГБ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Непослушни европейци":

    Правилно! Всеки трябва да си знае място.
  • 34 КГБ

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана":

    Къде я видя държавата Палестина, като такава още няма. Може ли да кажеш къде са и границите и коя е столицата? Ерусалим е на Израел. Това известно ли ви е?. Тепърва ще се правят напъни от този или онзи, да създават държава Палестина. Загубена работа.

    Коментиран от #40

  • 35 дядото

    1 1 Отговор
    палестина с преговори по ваш сценарии.виж за украйна- война до дупка,пак по ваш сценарии,но с другия аршин

    Коментиран от #36

  • 36 КДС

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "дядото":

    Кажи си твоят "сценарий" какъв да бъде. Не само да критикуваш, което е най лесно.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Павел пенев

    1 0 Отговор
    С какви преговори беше създадена държавата Израел-нека каже напикалника от Китай Бай Дън.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Павел пенев

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "КГБ":

    Точно с резолюция на ООН от 1947 год.считано от 01.01.1948 год се създават държавата Израел и държавата Палестина със столица Ерусалим бе тъпчо.