Last news in Fakti

22 Май, 2024 22:53 1 788 16

Испания, Ирландия и Норвегия ще признаят Палестина

  • палестина-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • испания-
  • ирландия-
  • норвегия-
  • оон-
  • хамас-
  • педро санчес

Испанският премиер призна, че решението ще има потенциални последици

Испания, Ирландия и Норвегия ще признаят Палестина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Испания, Норвегия и Ирландия ще признаят следващата седмица Палестина като държава, за да насърчат мира в нестабилния Близък изток, обявиха днес лидерите на трите страни, предизвиквайки гневна реакция от Израел, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Испанският премиер Педро Санчес, заедно с норвежкия и ирландския си колега Юнас Гар Стьоре и Саймън Харис направиха координирани изявления, че на 28 май ще признаят държавата Палестина. Санчес обяви датата преди пленарно заседание на испанския парламент, свикан, за да бъде информиран за дискусиите с другите лидери и да получи подкрепа за признаването на Палестина. Испанският премиер призна, че решението ще има потенциални последици.

Потвърждавайки мнението си, че единственото жизнено решение на конфликта в Близкия изток е съвместното съществуване на Израел и Палестина, Санчес заяви, че испанското признаване на Палестина е в името на мира и справедливостта.

„Това признаване не е насочено срещу никого. Не е срещу народа на Израел и още по-малко срещу евреите“, допълни той, описвайки ги като „възхитителен народ“. Санчес е запознал с решението си крал Фелипе Шести, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той подчерта скорошните си контакти с другите международни лидери, посочвайки, че през следващите седмици и други страни може би ще признаят държавата Палестина.

Норвежкият премиер Стьоре заяви, че решението с две държави е от най-добър интерес за Израел.

„Насред войната, с десетки хиляди загинали и ранени, ние трябва да запазим живо единственото нещо, което може да даде безопасен дом и за израелците, и за палестинците: две държави, които да живеят в мир една с друга“, заяви Стьоре пред репортери.

Ирландският премиер Харис каза, че страната му от собствената си история знае какво означава признаването на държавността. „Решението с две държави е единственият изход от поколенията цикли на насилие, отмъщение и негодувание“, каза той. „Точно както признаването на Ирландия като държава в крайна сметка доведе до създаването на нашата вече мирна република, ние вярваме, че палестинската държавност ще допринесе за мира и за помирението в Близкия изток.“

Харис описа атаката на Хамас на 7 октомври като "варварска" и призова отново „всички заложници да бъдат незабавно върнати в обятията на техните близки". „Но нека бъда ясен, „Хамас“ не е палестинският народ. Днешното решение за признаване на Палестина е взето, за да помогне за създаването на мирно бъдеще.“ В отговор израелският външен министър Израел Кац призова израелските посланици в Ирландия и Норвегия за консултации и предупреди Испания за „сериозните последствия“, които ще последват.

„Изпращам ясно и недвусмислено послание до Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи пред тези, които подкопават суверенитета му и застрашават сигурността му“, каза Кац. Той каза, че решението изпраща послание към света: „Тероризмът се отплаща“. „След като терористичната организация „Хамас“ извърши най-голямото клане на евреи след Холокоста, след като извърши отвратителни сексуални престъпления, на които светът стана свидетел, тези страни избраха да възнаградят „Хамас“ и Иран, като признаят държавата Палестина“, заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Корлеоне

    12 2 Отговор
    Браво на Господин Педро Който е Испанец

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Арон амбуланта

    1 6 Отговор
    Ето къде ще има проблеми в Европа и то големи. Ще им излезе през носа .
  • 4 гост

    4 9 Отговор
    Не знам кой кого ще признава , обаче днес ОМВ е уведомила всичките си клиенти , които са общо взето всички потребители на газ в Австрия , че очаква до дни забрана от международния съд да осъществява ВСЯКАКВИ плащания към Раша !! Същото очакват и газовите оператори в Унгария и Словакия , тъй като международния арбитражен съд им го налага като ограничителна мярка заради многобройните заведени дела срещу Газпром от Германия , Полша Финландия и дори България !! Тоест това ще блокира ЦЕЛИЯ внос на руски газ в ЕС , колкото и малко да е останал , освен ако Газпром не реши да го подарява безплатно , хахахахаха !!!
  • 5 Сфсфсфсфсфсг

    5 4 Отговор
    Понеже сме солидарни с Ирландия в София област вече 3 часа не ползваме ток. Европалячовци
  • 6 Дон Димон

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Корлеоне":

    Да благодарим и на Цар Путю ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 така така

    1 7 Отговор
    И те какво ще направят като ги "признаят"? Още една соц глупост.
  • 9 Мхм

    8 1 Отговор
    Въпреки спечелените войни и тн. Е факт че Израел не е спечелил и педя земя за цялото си съществуване.Пълни са с араби. На територията на Израел живеят 4.5 млн араби и 3.5 млн евреи.
  • 10 Име

    0 2 Отговор
    Приятни сънища!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нищо не ти е ясно

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    Ти правиш ли разлика между Република Ирландия и Северна Ирландия?
  • 14 ИЗРОДИ

    0 6 Отговор
    КАЗАХ АРАБСКИТЕ ГОВОРЕЩИ МАЙМУНИ, НА САПУН!
  • 15 Калпазанин

    4 1 Отговор
    Време е светът да признае Палестина и да и се извини, в тези граници до преди 14 май 1948.а наглите гости да бъдат качени на кораби с еднопосочни билети кой отде е дошъл, а евреи доказали че са живеели там преди тази дата илинпоколенивтс им да си изкарат Палестински паспорти и чинно като всички останали да си чакат реда за визи когато искат да пътуват някъде надявам се че и в Германия ги очакват с нетърпение
  • 16 Рошко

    2 1 Отговор
    А сега да очакват ли тези държави не признали исраел и не помагащи им да избиват палестинци, санкции от тяхна страна нещо господарите им няма ли да ги защитят като например ндс не им дават борчове от напечатани хартийки, уууупс те пък бяха изгонени от там испанците май първи ги изгониха а и останалите нямат борчове към ротшилд и неговия "мвф" изводите си ги правете сами
Новини по държави: