Last news in Fakti

25 Май, 2024 16:07 2 892 110

Геноцид или клане: Какво се случи в Сребреница

  • сребреница-
  • босна и херцеговина-
  • дейтънско споразумение-
  • милорад додик-
  • ратко младич-
  • радован караджич

Когато през април 1992 г. започна войната в бившата югославска република Босна и Херцеговина, град Сребреница бе населен предимно с босненски мюсюлмани - бошняци

Геноцид или клане: Какво се случи в Сребреница - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едно от най-големите престъпления след Втората световна война е клането в Сребреница, при което бяха избити над 8000 мюсюлмани. Сърбия и сега твърди, че не е имало геноцид. А Сребреница е завинаги белязана от смъртта.

"Ти и бебето минавайте, малкият обаче отива натам“, каза един от войниците на майка ми, а тя просто замръзна от този шок. Но друг войник се намеси и каза: "Пусни детето, имаме вече много като него". И тогава този, който искаше да ме отдели, ме бутна обратно към майка ми и заедно поехме към автобуса, което означаваше нашето спасение", спомня си Адем Мехмедович, който е оцелял от геноцида през юли 1995 година. Тогава е бил 8-годишно момче.

Преди десет години той се връща в Сребреница, където сега живее и работи в общинската администрация. За решението на ООН да обяви Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница той казва: "Това е само символичен жест и удовлетворение за жертвите. А Световната организация със сигурност носи част от отговорността за геноцида в Сребреница".

Нападение над защитена зона

Когато през април 1992 г. започна войната в бившата югославска република Босна и Херцеговина, град Сребреница бе населен предимно с босненски мюсюлмани - бошняци. В съседство обаче имаше и села, населени с преобладаващо сръбско население.

През 1993 г. Съветът за сигурност на ООН обяви анклава Сребреница за защитена зона. Около 170 леко въоръжени войници, първоначално канадски, а по-късно холандски, бяха разположени там като защитна сила. Когато на 11 юли 1995 г. армейските части на босненските сърби под ръководството на техния главнокомандващ Ратко Младич навлязоха в защитената зона, холандските войници на ООН се предадоха без съпротива. А след това армията и полицията на Република Сръбска и сръбската специална военна част „Скорпиони“ избиха повече от 8300 босненски мъже и момчета.

По-късно Международният трибунал за бивша Югославия определи престъплението като геноцид. През 2007 г. и Международният съд на ООН в Хага потвърди това, но постанови, че Сърбия не е била пряко замесена в геноцида. Според съда властите в Белград обаче не са предприели нищо, за да предотвратят престъплението.

В Поточари, южно от Сребреница, са погребани 6751 жертви на клането. Там днес има мемориал в тяхна памет. Тленните останки на много други жертви продължават да се издирват. В различни съдебни процеси пред Международния трибунал за бивша Югославия бяха осъдени близо 50 души за геноцида и престъпленията в Сребреница, включително двамата тогавашни лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич.

Сръбският разказ: клане, а не геноцид

В Република Сръбска и в Сърбия оспорват, че престъпленията в Сребреница са били геноцид. През 2010 г. сръбският парламент осъди клането в Сребреница, без да го нарича геноцид. Настоящата резолюция на ООН беше изтълкувана от Сърбия като атака срещу страната, въпреки че сърбите изобщо не се споменават в текста на резолюцията.

В днешна Сребреница е трудно да се открият сърби, готови да говорят по темата. Повечето от тях просто махват с ръка и казват: "Не ме питайте". Един от тях все пак се съгласява, но при условие, че ще остане анонимен. Самият той е бил сръбски войник и твърди, че в Сребреница не е имало никакъв геноцид. "Ако геноцид е намерението да се изтреби и унищожи цял един народ, то такова нещо тук не се е случило", казва той. Пред ДВ той подчертава, че е бил свидетел как в началото на войната бошняците също са убивали деца, жени и възрастни хора из сръбските села в района.

Такива престъпления действително е имало, но те нито могат да се сравняват с масовите кланета на босненски мюсюлмани, нито пък бошняшката армия е извършвала "етническо прочистване".

Сребреница – град-призрак

След войната населението на Сребреница се оказва намаляло с две трети в сравнение с времето преди нея: в града и околните села живеят общо около 13 000 души, като само крехко мнозинство от тях се определят като бошняци. Днес Сребреница прилича на призрачен град. Няма почти никакви магазини, няма и автобусни спирки. Има само две кафенета и няколко пункта за залагания, а след 17:00 часа по пустите и празни улици сноват само бездомни кучета и случайни полицейски патрули. В Сребреница дори не може да се купи вестник. Младите хора напускат града, защото не виждат никакви перспективи за себе си.

"Сърбия беше длъжна сама да поеме инициативата за тази резолюция, за да облекчи част от вината на сръбския народ. Тя трябваше да осъди отделните лица, вместо да се превръща в убежище за военнопрестъпници", казва Сульо Чанович, който е бил санитар в Сребреница по време на войната. Той добавя: "Резолюцията не обвързва никого, но босненците я чакат отдавна, защото тя все пак препоръчва на държавите членки на ООН да отбелязват геноцида в Сребреница и да включат темата за него в образователните си програми. Добре е, че 11 юли става Ден за възпоменание на невинните жертви на геноцида."

Резолюцията бе предложена от Германия и Руанда. Окончателният ѝ вариант включва поправката на Черна гора, в която се посочва, че наказателната отговорност за геноцид, съгласно международното право, е индивидуална и не може да се приписва на никоя етническа, религиозна или друга група или общност като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    65 15 Отговор
    Ами случило се е същото което сега правят мошетата в Газа само, че то е демократично според гьобелсвеле.

    Коментиран от #4

  • 2 Сомалийския пират

    53 15 Отговор
    Сърбите така клаха и българите в покрайнините, защо се мълчи по този факт?

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тцъ

    52 11 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    При палестинците е много по зле. Еврейте ги изтребват от доста години.
  • 5 Българин

    23 11 Отговор
    Брех тия сръблета, клане им се вижда много убаво явно.

    Само са за 21ви век.
  • 6 Мнение

    39 15 Отговор
    Малко е плашещо когато едан нация като нацистката немска ,която в историята си е втора пооизбиване на мирни жители във войните които е водила след англосаксонците да обвинява други нации в геноците.
    Това е DW в пълната си светлина на гьобелсова пропаганда.
    Май немците са забравили за зверствата извършени над десетки милиона хора.
    Явно някой трябва да им го напомни но така ,че да ги заболи и никога повече да не обвиняват други народи .Всеки нормален човек знае как най-много ще ги заболи.
  • 7 Ъхъъъъъъ мозъцииииии

    32 9 Отговор
    (Едно от най-големите престъпления след Втората световна война е клането в Сребреница, при което бяха избити над 8000 мюсюлмани)........... (А в Газа какво е ?) ... е по важното и актуално към момента ! ......Какво се случи в Сребреница се е случило по времето на държава която сега не съществува ! Югославия .....със сигурност обаче клането и геноцида извършван и в момента от престъпната държава Израел в Газа е едно от най-големите престъпления след Втората световна война !

    Коментиран от #26

  • 8 Град Козлодуй

    9 10 Отговор
    Боже каква Жестокост
  • 9 Спецназ

    36 9 Отговор
    Ако американците се борят за демокрация по света-

    да бомбардират мостовете в Израел, телевизионната кула и десетки цивилни блокове и училища и да

    установят демократичен ред както Клинтън направи с Белград.

    ПИТАМ!!

    С КАКВО Геноцида в Сребреница 1995- та се различава с Геноцида в ивицата Газа 2024- та??

    Отговор не искам...

    Коментиран от #21

  • 10 Град Козлодуй

    6 2 Отговор
    Има Една Книга от Анри Поззи
    Вайната се Завръща
  • 11 християнин

    25 17 Отговор
    Случи се същото като при майдана в Киев, където снайперисти избиваха граждани и полицаи.
    В гробищата са докарани терористите избити при сражения от сръбската войска и заровени с цел именно за това, което Запада прави в момента.
    Има слабонаселени села, които са били избити от мохамедански терористи, за да обвинят за това Сарбия, и всичко това става със съдействието на Западните служби.
    Запада, това е страната на сатаната, а управляващите и голяма част от населението им са неговите слуги.

    Коментиран от #34

  • 12 Веднага правя аналогия със Израел !

    20 3 Отговор
    ========Международния трибунал за бивша Югославия бяха осъдени близо 50 души за геноцида и престъпленията в Сребреница, включително двамата тогавашни лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич.======= !!!!!

    Коментиран от #79

  • 13 Град Козлодуй

    4 3 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 14 тексаско клане

    21 15 Отговор
    "Възродителния процес" в нрб можеше да завърши по същия начин. А не сега да наглеят и да правят паметници на терористи. Както се досещате, тези мюсюлмански "бунтове", са били инспирирани отвън, с цел дестабилизация на Югославия.
  • 15 Жица

    20 9 Отговор
    Батак- клане или геноцид

    Коментиран от #27, #97

  • 16 Град Козлодуй

    10 1 Отговор
    Бог да Прости
    Загиналите Във Войните Хора
  • 17 Пано

    24 12 Отговор
    Сърбите извършиха черно престъпление в Сребреница и ще носят срама си векове.
  • 18 ей това е краварската демокрация

    11 6 Отговор
    американска демокрация във действие!, как какво?
  • 19 Дон Корлеоне

    17 10 Отговор
    Сърбите са по големи смотаняци и палячовци,даже и от руснаците!
  • 20 Край

    27 7 Отговор
    В Югославия тези народи живееха дружно и добре. Това беше една от най- социалните държава с независима външна политика с плажовете на Хърватия с планините на Босна и Херцеговина с полето на Сърбия. САЩ разтури тази държава за да може да има своя база в Косово и ДС няма силна Славянска държава на Балканите. Югославия беше една от най- добрите за живот държави в света. В Сараево имаше и зимна олимпиада. Сега Сараево е едно. Босна е пустиня.

    Коментиран от #24, #80

  • 21 Отговорите

    4 23 Отговор

    До коментар #9 от "Спецназ":

    "Отговор не искам..."

    Не искаш, но се полага:

    1) с това, че палестинците в Газа държат над 100 заложници и от време на време ги "връщат" в насипно състояние на роднините им

    2) с това, че бошняците не са подкрепяли терористична групировка, за разлика от палестинците в Газа

    Коментиран от #40

  • 22 Българин

    13 4 Отговор
    Сърбите да връщат западните покрайнини да не се правят на луди.
  • 23 Българин

    12 8 Отговор
    За да бъде нападната Югославия трябва причина за това, и такава причина беше създадена от ЦРУ и Ми6, а целта те не нямат нищо, което да ги задържа и правят както винаги – избиват тези, които ги устройват, стига да постигнат целта си.
    Кулите Близнаци в Ню Йорк бяха взривени от самите Сащ, за да прокарат закони, които нямаше да може, ако не беше този вътрешен терор.

    Коментиран от #38, #67

  • 24 Мдаа

    14 10 Отговор

    До коментар #20 от "Край":

    "В Югославия тези народи живееха дружно и добре.

    Дружно и добре под сръбския ботуш.

    Коментиран от #35, #47

  • 25 Кресна

    14 12 Отговор
    Никакъв геноцид нито клане е имало .Тъй като Сърбия не е Русия и е малка държава ,западния циничен елит направи постановка .Всичко е една лъжа и никой не вярва в нея освен самите организатори .Всички които сме участвали в този момент там знаем истината .Много бивши военни от запада които също бяха там ,сега във войната Русия -Украйна говорят срещу Украйна .По голям цинизъм от западния който върлува днес ,никога в света не е имало .Сребреница е Буча и там мина лъжата за кратък период ,само заради слабостта на Сърбия и защото не е Русия или Китай ,това е самата истина .

    Коментиран от #46

  • 26 Кресна

    14 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъъъъ мозъцииииии":

    В Сребреница се случи което се случи в Буча ,т.з. нищо .Не вярвайте в лъжите на западните извратеняци .

    Коментиран от #41

  • 27 Българин

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Жица":

    Клане на 100%
  • 28 Резолюцията бе предложена от Германия и

    17 1 Отговор
    Руанда. А сега за Израел същата тази Германия дали ще предложи резолюция да видим?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сатана Z

    16 6 Отговор
    Във Виетнам Американските убийци изкормваха децата и ги пъхаха в делви където бавно и мъчително умираха.Нещо по въпроса?
  • 31 Уса

    19 8 Отговор
    Босненците в сащ нямат обяснение,кой е започнал пръв.Познавам много босненци и сме говорили по темата между тях и сърбите разликата е само в по-мекото изговаряне на думите,както между шопите и пловдивчаните.Говорили сме и на религиозни теми относно исляма и християнството и сме изправяли много грешни вярвания.Босненците са чудесни хора,но смятат,че всичко е започнало от запада през смърта на Тито,когото боготворят все още и се стигне до разпада на рахата в който са живели със сърбите.Кой е започнал пръв и защо нямат обяснение избивали са се взаимно,като някаква лудост.Казват сърбите влизат в босненски дом и убиват всички включително и котката и кучето и босненците са правели същото.Не ми развивайте пропагандните бози на ДВ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хохла

    13 4 Отговор

    До коментар #11 от "християнин":

    Айде бе а сърбите са големи светци щото са християни. и те едни християни... на софра и песни,мазни плескавци и ракия стрелби с пушки от време на време по някоя етническа чистка до там са я докарали големите християните и после бил Гейтс и Сорос им били виновни щото само те горките не могат да убиват и да правят золуми.
  • 35 Българин

    14 4 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    Като завършиш училище и някога започнеш да се интересуват от документални филми, и най-вече интерес към истината, може да погледаш един филм направен в териториите на бивша Югославия, където обикновените хора задаваха един въпрос! Кой направи всичко това и започва войната, след като и мюсюлмани и християни живееха като братя, койги накара да се избиват след като като съседи си ходеха на гости нямаше никакво етническо разделение.... е такива савъпросите на всички хора в този филм от всечки бивши югорепублики!

    Коментиран от #39

  • 36 Коя е родината ви?

    17 2 Отговор
    Сръбските "християни" намалиха българското население в Западните покрайнини от над 120 хиляди на под 15 хиляди за 100 години.

    Това е геноцид, както и да го погледнеш, но путлерофилите им се възхищават и викат "още, още".

    Коментиран от #53

  • 37 трибунал за Нациста Израел !

    11 2 Отговор
    Международният трибунал за бивша Югославия определи престъплението като геноцид. През 2007 г. и Международният съд на ООН в Хага....... Сега трибунал за Израел кога ще има ?
  • 38 Мичи

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Милошевич също беше подведен от ЦРУ че може да си прави квото си иска и да си убива на воля и после кво стана...
  • 39 Мдаа

    7 6 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    "нямаше никакво етническо разделение...."

    Така е, няма никакво етническо разделение, защото а си мръднал, а са дошли наказателните части на сръбския етнос. И като казвам "дошли" нямам предвид на "разходка".

    Коментиран от #44, #48, #57, #98

  • 40 Свобода за Палестина

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Отговорите":

    Терорист си ти и всички вие които подкрепяте израел безсрамници и кръволоци.

    Коментиран от #42, #60

  • 41 Мдаа

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Кресна":

    "В Сребреница се случи което се случи в Буча"

    Това не излезе както си го запланувал.

    Ама хич.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 А причините за това, ако го приемем

    11 3 Отговор
    за истина КАКВИ са ? Някой ще обясни ли как се стигна до това ? Тогава НАТО бомбардира Югославия, сега защо НАТО не бомбардира Израел по същият начин със същата обосновка и оправдание ,ей тъй..... умиротворително ?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 САТЪРА НА ХАНА

    6 4 Отговор
    ПРОМИТИ МЮСЮЛМАНИ ФАНАТИЦИ ПРЕГАЗВАТ КОЛЕДНИТЕ ПАЗАРИ В ГЕРМАНИЯ ЗАЕДНО С ГЕРМАНЦИТЕ
    .....
    ТЕРОРИЗЪМ ИЛИ БОРБА ЗА СВОБОДА ?
    ....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Край

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    Тито беше хърватин. Сръбски ботуш не е имало никакъв. Югиславяните бяха свободни хора и пътуваха свободно по света. Нищо общо с нас в онези години.

    Коментиран от #62

  • 48 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мдаа":

    Фантазиите на соросоида са ръководна цел в живота му, естествено подкрепена с рисковия фактор финикийски заници.
  • 49 трибунал за Нациста Израел трябва !

    7 3 Отговор
    Сега това е по актуално ! Сребреница 1992 година не е толкова важно
  • 50 Рушли Путинов

    8 9 Отговор
    Сърбия е руско прокси,тумор на балканите..когато и да бъде заличено все ще е късно. Да живее България
  • 51 САТЪРА НА ХАНА

    13 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ,НИКОЙ СЪРБИН НЕ МОЖЕ ДА БИЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ГРУПЕН ФЮРЕР
    ФРИЦ ФОН ШОЛЦ , КОМАНДИР НА СС ВАФЕН ДИВИЗИЯ НОРДЛАНД, СЪСТАВЕНА ОТ СКАНДИНАВСКИ ВИКИНГИ ДОБРОВОЛЦИ.

    Коментиран от #99

  • 52 Пилотът Гошу

    13 5 Отговор
    Брейй, вече споменават предисторията леко… Не може да бъде …. Постановката тогава мина гладко - сините каски си затваряха очите, босненците затриха цели села и сърбите отговориха. Няма нищо за хвалби там, двете страни ги свършиха достатъчно, под умелото ръководство на западните кукловоди … Сърбите поне са извели майките и децата, босненците и това не са сторили…
    Предтекстът беше готов, останолото го знаем всички. Планът е на бащата на сегашния кибик в НАТО - Столтенберг.
  • 53 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Коя е родината ви?":

    Как го намалиха, като не са ги избивали? Опааа!

    Коментиран от #68

  • 54 Ако в Сребреница е геноцид

    11 1 Отговор
    В Газа е най малко петорно по голям геноцид !
  • 55 Христо

    9 2 Отговор
    Прокурорът Карла дел Понте не беше сигурна, че така е станало. Има манипулация на фактите. Там са погребани и хиляди сърби
  • 56 САТЪРА НА ХАНА

    9 3 Отговор
    КОГАТО РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ ВИДЯТ
    СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ С ОТРЯЗАНИ ГЛАВИ
    ....
    И ТЕ НЕ ВЗИМАТ ФАШИСТИ В ПЛЕН
    ....
    КАКВО НАПРАВИХА СРЪБСКИТЕ ПОМАЦИ В СРЪБСКИТЕ СЕЛА ТА РАЗСЪРДИХА СЪРБИТЕ ?
  • 57 Пилотът Гошу

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мдаа":

    Я ни светни Тито сърбин ли беше? А? Точно тъй. Аре бягай.
  • 58 Резолюцията бе предложена от Германия

    2 0 Отговор
    За да има после основание после тя и гласувалите тази резолюция страни да го нахендрят мощно на Израел ! Хода е много умен впрочем .....=====Подходящо се напомня че Международния трибунал за бивша Югославия бяха осъдени близо 50 души, включително двамата тогавашни лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич.======= !!!! Че да му мислят Израел кво ги чака !
  • 59 САТЪРА НА ХАНА

    8 4 Отговор
    В ОБЩИНА ДЕВИН , ОТКЪДЕТО Е БИЛ БАШИБОЗУКА ИЗБИЛ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ АПРИЛ 1876 ГОДИНА,
    СА ГОРЕНИ ДВА ПЪТИ
    ....
    ПЪРВИЯ ПЪТ КАПИТАН ПЕТКО КИРЯКОВ ВОЙВОДАТА ГИ ГОРИ 1878 ПО НАРЕЖДАНЕ НА РУСКИЯ ЦАР
    ....
    ВТОРИЯ ПЪТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕХОТИНЦИ ГИ ГОРЯТ
    1913 ГОДИНА.
    ...
    ГЕНОЦИД ЛИ Е БИЛО ИЛИ ОТМЪЩЕНИЕ ?
  • 60 Естествено че света каза

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Свобода за Палестина":

    "Свобода за Палестина" !
  • 61 Странен разказ

    8 2 Отговор
    Не става хем да се вменява вина на сръбския народ,хем наказателната отговорност за геноцид да е индивидуална.Излиза,че на Ратко Младич изведнъж му ,,хрумнало" да влезе в Сребреница и заедно със армията и полицията да избие 8300 босненски мъже и момчета.Бегло се споменава,че в началото на войната бошняци са избивали деца,жени и възрастни хора от сръбските села.Ама защо са се избивали - нито дума.А опазването на Сребреница от Съвета за сигурност на ООН е пълен провал.
  • 62 Мдаа

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "Край":

    И Сталин беше грузинец, което не му пречеше да е най-кървавия диктатор на 20 век.

    Столицата на Югославия не беше Загреб, а Белград.

    Коментиран от #101

  • 63 Рушли Путинов

    6 4 Отговор
    Сърбия и Раша са терористични държави избивали невинни хора. Сърбите се готвят за война която знаят че ще загубят ...и от 88 000км² ще останат 60000км² наполовина на България
  • 64 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА КАЖАТ НИЩО ЗА МАО ДЗЕ ДУН ПОНЕЖЕ ГЕРМАНСКИТЕ КОМПАНИИ ИМАТ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРО ИНВЕСТИЦИИ В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ :))
    ....
    ДВОЙНИ СТАНДАРТИ :))
  • 65 Пакистанец

    2 0 Отговор
    Станало е същото, каквото в момента в 00край-ната.
    А подстрекателите са едни и същи - наглосаксите

    Коментиран от #66

  • 66 Мдаа

    1 3 Отговор

    До коментар #65 от "Пакистанец":

    "Станало е същото, каквото в момента в 00край-ната."

    Това също не прозвуча така както го беше запланувал
  • 67 Такааа

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Така ли причина ли трябваше,8 000 избити са само в Сребреница а всички избити бошняци са тогава са 240 хиляди и само ултиматума на Турция че тръгва към балканите задейства НАТО да спре геноцида на сърбите
  • 68 Коя е родината ви?

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    С репресии, които водят до прогонване, отказ от развитие, отказ от инвестиране в бъдещето и т.н.
  • 69 САТЪРА НА ХАНА

    6 4 Отговор
    АКО БЪЛГАРИН ВЛЕЗЕ В БЪЛГАРСКО СЕЛО И ВИДИ ЗАКОЛЕНИ ОТ ТУРЦИТЕ БЪЛГАРСКИ БАБИЧКИ И ДЯДОВЦИ
    .....
    И НА НЕГО ЩЕ МУ ПАДНЕ ПЕРДЕТО :))

    Коментиран от #71, #73

  • 70 В Босна и Херцеговина живеят бошняци

    6 1 Отговор
    И Херцеговци. Всички останали са навлеци и нямат място там. Да си ходят в Сърбия или Хърватия. Аааа, ако искат да останат, то ще се наложи да спазват правилата на домакините, ако ли не-друм или кютек.

    Коментиран от #72

  • 71 Неграмотнико

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А ако ги види заколени от сърби руси или пък българи ще му се вдигне ли

    Коментиран от #74

  • 72 САТЪРА НА ХАНА

    2 5 Отговор

    До коментар #70 от "В Босна и Херцеговина живеят бошняци":

    БОШНЯЦИТЕ СА ГЕНЕТИЧНО СЛАВЯНИ БОГОМИЛИ ИЗБЯГАЛИ В СРЪБСКИТЕ ПЛАНИНИ ОТ СЪРБИТЕ И БЪЛГАРИТЕ
    ....
    И ОТ ИНАТ ПРИЕМАТ ИСЛЯМА И СЕ ОСМАНИЗИРАТ - СТАВАТ ПОМАЦИ
    :))
    ...
    ЧЕТИ ИСТОРИЯТА
  • 73 Даааа

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ако теб те видят без глава на никой няма да липсваш но като си жив сигурно ще подклаждаш кланета каквито пишеш тук

    Коментиран от #75

  • 74 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "Неграмотнико":

    В БЪЛГАРИЯ САМО БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ СА КОЛЕЛИ БЪЛГАРИ :))
  • 75 САТЪРА НА ХАНА

    3 3 Отговор

    До коментар #73 от "Даааа":

    В ИСЛЯМА ЛИПСВА ХРИСТИЯНСКОТО РАВЕНСТВО И БРАТСТВОТО - ХРИСТИЯНСКАТА ЛЮБОВ
    .....
    ДОБРОТО СЪЩО ТРЯБВА ДА ИМА ЮМРУЦИ :))

    Коментиран от #78

  • 76 Иван

    6 3 Отговор
    Нацисткият хазарски евреин Бенямин Нетаняху е експерт, той да каже.

    Коментиран от #77

  • 77 Ще има още да казва

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "Иван":

    Току що ЦАХАЛ са размазали почти рота личен състав на Хамас в "мирния" Рафах. Сред терористите и 8 човека снайперисти на Хамас.

    ООН да им прочете биогарафиите.

    Коментиран от #85, #96

  • 78 Неграмотнико

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Равенство и братство има само в комунизма
  • 79 Калпазанин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Веднага правя аналогия със Израел !":

    И аз си правя аналогия, някой досега прочел ли е подобна статия на ДЗ например за Палестина, няма и да прочетете, защото това потвърждава че еврейска медия
  • 80 Сърбенавърбе

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Край":

    Югославия е един франкенщайн на сръбския шовинизъм, от който Българите винаги сме страдали. В Югославия бяха заробени десетки народи а македонците тотално промити. Сърбите трябва да си платят за зверствата над всички народи

    Коментиран от #83

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 сащ е война

    6 2 Отговор
    А защо никъде не се споменава за хилядите избити православни преди това.
    Там бе гражданска война, но англосаксите пак търсят под вола теле.
  • 83 Вместо обединение

    0 3 Отговор

    До коментар #80 от "Сърбенавърбе":

    на Балканите трябва да има вражда.Така конструираха тези земи т.н.Велики сили след падането на Османската империя Същото е и в Близкия изток,където воюват и днес.И какво имаш ти от това,че сърбите ще си платят???
  • 84 Зомбайо

    2 3 Отговор
    8000?! 8?! Дори и толкова да са, което е много ама много съмнително, щом се твърди от патологичните западни лъжци, та дори и толкова да са, това е далеч под потвърдените пак от патологичните западни лъжци вече над 40 000 жертви в Газа! А те са повече от 40 000, нали помните за западните патологични лъжци, които уйдурдисват числата както им е удобно. Обаче в Газа не било нито клане, нито геноцид. Няма санкции, няма нищо, само едно абсурдно театрално представление от уж международния уж съд в Хага. Западната математика е следната - 8000 са геноцид и клане, защото така казахме ние а 40 000 и числото расте с всеки час е абсолютно нищо не значеща статистика и нищо повече, защото така казахме ние.

    Коментиран от #87

  • 85 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ще има още да казва":

    Кои от тях се казват Гад Зееви?
  • 86 факуса

    2 1 Отговор
    а избиването на мирни жители в донецк и луганск 8г.с мълчаливата подкрепа на обединения запад
  • 87 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #84 от "Зомбайо":

    Европа осъзнава какво чудовище се роди с нейна помощ на запад от България...една мини Русия.

    Коментиран от #90

  • 88 Карла Дел Понте

    4 2 Отговор
    Беше прокурор по Сребреница и си подаде оставката. Защо ?
    Има издадена в Швейцария книга която ЕС забрани.
    В тази книга Понте публикува доклада на 7 немски криминалисти разравяли Сребреница.Тяхната констатация е че 67% от заровените са сърби.
  • 89 Реално не е геноциТ

    1 1 Отговор
    ако се съпостави с израелското изтребление на палестинци в Газа, че там дори са повече. Дойчетовеле да информира за времето и точен час.
  • 90 Тъпунгер

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Чуд9овището е Косово.

    Коментиран от #95

  • 91 Петричката леля

    0 0 Отговор
    През 19сти век Европа е първа сила в света. Комунистите се сдобиват с пазачи и е...и, които ги зомбират и стават режисьори на действията им. Пиеската е простичка, но работи: избират се и се купуват местни бабаити, които започват раздорите и убииствата на дребно. После се намесват и армиите и нещата излизат извън контрол. Точно както се получи в Украйна и Израел в най-ново време. Някои конспиратори обвиняват за всичко евреите, но ясно е, че не е така.
  • 92 Абсолютен геноцид

    2 0 Отговор
    Е направеното от сърбите. Смисъла на резолюцията е да покаже на сърбите и техния велик вожд Вучич, че нищо не е забравено, и че втори път няма да им се размине така лесно и малко. Белград ще бъде сринат до основи от авиацията на Алианса!
  • 93 мада факър

    1 0 Отговор
    ами , защо никой не казва , колко християни загинаха от ислямиски атентати в Европа
  • 94 Роза

    3 0 Отговор
    Винаги невинни хора са плащали за грешките на политиците!Има една поговорка:"Бития бит.....и т.н."Макар и цинична тази поговорка казва истината!
  • 95 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Тъпунгер":

    С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания. По-късно, великосръбският национализъм на Милошевич, който отнема автономията на Косово, довежда до кървавите конфликти. От 1997 до 5 октомври 2000 г. Милошевич е президент на Съюзна република ЮГОСЛАВИЯ...
  • 96 А не е възможно

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ще има още да казва":

    Там са светец до светеца.
  • 97 Голям праз

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Жица":

    Според същият парцал ДВ нито едно от двете! Помните ли "Митът Батак" ?
  • 98 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мдаа":

    Ти имаш ли идея, какъв е етноса на бошняците ? А на помаците?
  • 99 СС-Панцеркорпс

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тия хора са герои! Вечна слава! Последните защитници на Берлин!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Мдаа":

    Кой създаде Югославия, бе мозък? Сърбо-Хърватско кралство , щеше да е смешно, ако не беше трагично.
  • 102 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    А,БЕ ШВАЙНЕ ВЕЛЕ - ДНЕС ЕВРЕИТЕ ИЗБИХА 36 ХИЛАДИ ПАЛЕСТИНЦИ -МЮСЮЛМАНИ ЛИ - ИЛИ ЧОВЕЦИ ---МЪЖЕ; ЖЕНИ ; ДЕЦА И СТАРЦИ ?????????????????????
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Пешев

    1 0 Отговор
    Главуняка доказа че е корумпиран и е патерица на мутрата.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ненчо

    1 0 Отговор
    Главчо влиза в схеми без да се допитва до правителството. Поне можеше да постави условие на Сърбия да ни върнат престъпника който ограби КТБ. Но Цветан Василев има голям чадър и съучастник в правителството на тиквата.
  • 108 Ники

    1 0 Отговор
    При далавери министрите не ги съдят, но трябва да ги наказват със сто удара с дебела тояга на площада от своите избиратели.
  • 109 Весо

    1 0 Отговор
    В нормалните държави при такива издънки подават оставки.Но в България мутрите който са на власт нямат достойнство.
  • 110 Пенко

    1 0 Отговор
    Докато тиквата не е в затвора с послушниците си ще унищожават държавата.