Last news in Fakti

9 Юни, 2024 16:31 2 459 51

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

  • слободан милошевич-
  • сърбия-
  • косово-
  • югославия-
  • сребреница

Мисията беше предприета без разрешението на ООН и остава спорна и до днес, макар така да бе сложен край на убийствата там

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след безпрецедентни бомбардировки на НАТО срещу Сърбия. Мисията бе предприета без разрешението на ООН и остава спорна и до днес, макар така да бе сложен край на убийствата там.

На 10 юни 1999 година Косовската война приключи. В този ден Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1244, с която формално бе сложен край на бойните действия, които бяха спрели още предния ден.

Два и половина месеца по-рано, вечерта на 24 март 1999, НАТО предприе първите бомбардировки срещу цели в остатъчна Югославия (състояща се от Сърбия и Черна гора). Това бе първата бойна мисия на Северноатлантическия алианс без мандат на ООН и първата с участието на германски войници. Това бе нарушение на едно табу: за НАТО - защото липсваше мандат, а за германската общественост - защото германски войници отново участваха във война. Целта на НАТО бе да принуди югославската армия да се изтегли от Косово, за да се предотвратят геноцидът и нарушенията на човешките права на живеещите в Косово албанци.

Предисторията

Разпадът на Югославия започна през 1991 година с обявяването на независимост от страна на Словения, Хърватия и Македония. Босна ги последва през 1992. Сърбия започна войни срещу Словения, Хърватия и Босна, само Македония бе пощадена.

Признаците за ескалация в Косово също бяха факт: още през 1989-а председателят на Сръбската комунистическа партия Слободан Милошевич бе отменил автономията на провинция Косово. Изтласкването на албанците от държавната администрация и от обществения сектор (здравеопазване и образование) в Косово бе започнало още преди това и само бе разширено след отмяната на автономията. Косовските албанци дълго време оказваха мирна съпротива, водени от писателя Ибрахим Ругова, по-късен основател на държавата и пръв президент на Косово.

От средата на 1990-те години обаче нарасна активността на поддръжниците на въоръжената съпротива срещу Сърбия. Те се организираха в Армия за освобождение на Косово (АОК) - първоначално малка част, която във втората половина на 1990-те достигна мащабите на редовна армия.

Войната преди бомбардировките на НАТО

Последваха терористични нападения срещу сръбски полицейски участъци, на които Белград отвърна с несъразмерна твърдост. Въоръженият конфликт преля през 1998/1999 година в първоначално вътрешноюгославска Косовска война. А интервенцията на НАТО бе предизвикана от намирането на труповете на 40 избити косовски албанци в село Рачак през януари 1990. Международните наблюдатели заявиха, че става дума за масово убийство, което властимащите в Белград оспориха.

Рамбуйе и краят на дипломацията

В Рамбуйе край Париж през февруари 1999 под ръководството на балканската контактна група се проведоха мирни преговори. Това бяха последните дипломатически опити на европейците и САЩ да подтикнат с договор косовските албанци и сърбите към слагане на край на боевете.

Но преговорите се провалиха. Неуспешен се оказа и последният опит на специалния пратеник на САЩ Ричард Холбрук да склони Милошевич да отстъпи.

Противоречията около липсващия мандат на ООН

В навечерието на натовските въздушни удари западни политици, и особено американският президент Бил Клинтън, постоянно отправяха упреци към Сърбия, че планира геноцид в Косово. Алиансът не положи усилия да получи разрешение от ООН, защото би се натъкнал на съпротивата на Русия и Китай в Съвета за сигурност. За тогавашната германска управляваща коалиция решението за участие във войната с множество бойни самолети бе деликатно - заради противоречивите реакции на пацифисти и войнолюбци.

Т.нар. план „Подкова" на Сърбия обаче осигури на германското правителство необходимото оправдание за германското участие в Косовската война. Той предвиждал албанското население на Косово да бъде изтласкано през южната граница към Албания, но и до днес няма потвърждение, че такъв план действително е съществувал. Безспорното е, че стотици хиляди косовски албанци се впускат в бягство или са прогонени.

Милошевич отстъпва под натиска на Москва?

Продължителността на войната на НАТО - над 11 седмици, се дължи на погрешни преценки и от двете страни, както смятат днес повечето експерти. В НАТО са убедени, че след няколко дни бомбардировки Милошевич ще прояви склонност към преговори.

Очакванията в Белград пък са, че все в един момент НАТО ще отстъпи и ще предложи компромис. В крайна сметка Милошевич отстъпва, вероятно под влиянието на Москва. Русия, която по това време е в тежко икономическо състояние, има нужда от сътрудничеството със Запада.

Резолюция 1244 на ООН и споразумението от Куманово

Краят на войната е уреден от два международни правни акта. Военното споразумение от Куманово на 9 юни 1999 (на територията на днешна Северна Македония) предвижда изтеглянето на югославската армия и на сръбската полиция от Косово. Оттам нататък отговорността за сигурността в региона лежи в ръцете на НАТО. Споразумението предвижда и разоръжаването на Армията за освобождение на Косово.

Ден по-късно Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция 1244, известна и като Косовската резолюция. Тя съдържа международноправната основа за решаването на кризата в Косово. Предвидено е Косово да остане част от Федеративна република Югославия, но със значителна автономия. ООН създават и мисия за преходна администрация, а за опазването на сигурността са изпратени части от КФОР. В резолюцията обаче окончателният статут на Косово остава открит.

Независимостта на Косово

След 78 дни, 2300 въздушни удара и около 3500 жертви интервенцията на НАТО приключва. Това е краят на Косовската война, започнала година и половина по-рано.

Девет години по-късно, на 17 февруари 2008 Косово обявява независимост, която междувременно е призната от 115 от общо 192 страни членки на ООН. Русия и Китай, както и пет държави от ЕС - Гърция, Румъния, Испания, Словакия и Кипър - не са сред тях. Сърбия и до днес отхвърля съществуването на Косово като самостоятелна държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    55 22 Отговор
    Прстъпниците от НАТО нападнаха Сърбия 1999г обстрлваха с бомби и ракети цивилни в Сърбия над 30 000 цивилни жертви

    Коментиран от #6, #43

  • 2 Факт4екър

    58 10 Отговор
    Американския терорист създаде изкуствен анклав косово съставен от наркотърговци
  • 3 да де

    58 9 Отговор
    Гнусното DW няма ли да драсне нещо за сиромашкия уран който използваха натовските военнопрестъпници.
  • 4 Герасим

    28 11 Отговор
    Колко държави са признали Крим,ЛНР и ДНР?
  • 5 Мда

    15 54 Отговор
    Благодарение на НАТО бе постигнат мир в региона.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    52 13 Отговор
    Ех, този Милошевич!
    Още ви бърка с боксова ръкавица в ауспуха, нищо че го убихте в килията. Неосъден, защото корумпетата в ЕС не успяха да намерят доказателство за това, че е извършил военни престъпления.

    Коментиран от #10, #23

  • 8 Мда

    19 35 Отговор
    Разпадът е логичен завършек на всяка изкуствено създадена държава, като Югославия и СССР.

    Коментиран от #12, #13, #38

  • 9 Помнещ

    54 9 Отговор
    "А интервенцията на НАТО бе предизвикана от намирането на труповете на 40 избити косовски албанци в село Рачак през януари 1990"

    Обаче войната в Украйна е напълно непредизвикана нищо че киевската хунта изби 14 000 руснака обаче нападението на НАТО по измислени обвинения е напълно законно нали - пък резолюция на ООН на кого му трябва. Напълно законно беше и нападението на Ирак - оправданието беше едно шишенче с бял прах. Напълно законно беше и нападението на Либия и убийството на Кадафи - там даже не се мъчеха и оправдание да си измислят.
  • 10 Да ама не

    2 15 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Това не е ЕС, а същият съд, който сега се занимава с Нетаняху

    Коментиран от #17

  • 11 Мозъчен тръст

    39 6 Отговор
    САЩ нарушиха международното право
  • 12 Анонимен

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мда":

    Забрави и САЩ
  • 13 Питащ

    38 8 Отговор

    До коментар #8 от "Мда":

    "на всяка изкуствено създадена държава"

    Да разбирам ли че Косово и Украйна скоро няма да ги има. По изкуствени държави от тях няма освен само макетата. То и САЩ е изкуствена държава - нация американци няма освен коренните индианци - има всякаква паплач от целия свят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лорел

    31 3 Отговор
    Евреите извършват терор и геноцид,
  • 16 Иго

    38 11 Отговор
    Югославия по времето на Милошевич беше неутрална и хората живееха спокойно и бяха с висок стандарт , но той видя наглостта на запада и реши да наклони към соца !! Разбиха на парчета държавата ,тикнаха го в затвора Хага ,предизвикаха му инфаркт ,разбирайте убиха го !!! САЩ тези агресори удариха Сърбия с помощта на мургавият Иван Костов ,който пусна агресорите през наша територия !! Сърбите ни простиха , но пак са по добре от нас!! Косово е Сърбия ! Тировете с оръжие за украинската хунта пъплят по разбитите ни пътища до Румъния от западните малоумници !!

    Коментиран от #19

  • 17 Юрист

    33 3 Отговор

    До коментар #10 от "Да ама не":

    "а същият съд, който сега се занимава с Нетаняху"

    Е така де същия съд който получава постоянни заплахи да не се занимава с Натаняхо и същия съд който американците заплашиха със санкции ако разследва военни престъпления на техните войници и същия съд който не е признат за легитимен от САЩ но пък със заплахи могат да прекратят всяко разследване или да инициират такова срещу когото нарочат.

    Та до тук с "независимостта" на съда - като не можаха да намерят доказателства срещу Милошевич го убиха в килията.
  • 18 Асен

    26 3 Отговор
    На мнда отговарям ,с нетърпение очаквам да се разпаднат американските щатове , след като неудобните им държави са изкуствени създадени ,питам го този Кога и Как е създадена САЩ ?? Смешници заблудени !!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 факуса

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Беги,бръже.":

    ха ха сега сме в ес и още повече им дишаме прахта
  • 22 Винкело

    14 0 Отговор
    Накрая печеливши се оказаха само УЕФА и ФИФА. От 6 се сдобиха с 8 нови членове, до общо 14 парчета. Без да броим към печелившите крадците-политици, де...
  • 23 Роза

    8 19 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Милошевич си получи заслуженото,защото беше диктатор и войнолюбец!Вярно,че и натовците се оляха яко с бомбандировките,но етническите конфликти в бивша Югославия бяха заложени още от времето на Тито!Балкански нрави!
  • 24 Мисията беше предприета без

    14 3 Отговор
    разрешението на ООН и въобще не остава спорна и до днес. Нищо спорно няма а е най голямото престъпление на миналият век след ВСВ. САЩ унищожиха една държава и я фрагментираха на парчета по етнически признак което е не по малко престъпление от самите бомбардировки. Направиха това което беше и мечтата на Хитлер впрочем

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шаран БГ

    16 3 Отговор
    Косово е държавица- военна база на НАТО – разбираме на САЩ и едва ли икономическият убиец ще я напусне, както и никога няма да напусне ГЕРМАНИЯ !!
    Какво да правят хората , като имат над 700 милиарда долара военен бюджет, ще бомбардират, ще трепят де когото си искат.... Кой и какво ще ги спре - световен жандарм ги наричаха комунистите и те го доказват, че е така !!
  • 27 Пълна лъжа

    17 4 Отговор
    Нито ударите са били само 2300, нито пък само 3500 са жертви от интервенцията на НАТО ! ....Само жертвите от обединеният уран са поне два пъти повече включително и над 400 българи в пограничните ни райони
  • 28 Косово

    16 3 Отговор
    Не обявява независимост, а обявява на практика окупация, която междувременно НЕ е призната от 4/5 от населението на света. Ква независимост може да обяви територия която официално е била окупирана от НАТО и референдум даже е нямало
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 9 Отговор

    До коментар #24 от "Мисията беше предприета без":

    С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания. По-късно, великосръбският национализъм на Милошевич, който отнема автономията на Косово, довежда до кървавите конфликти. От 1997 до 5 октомври 2000 г. Милошевич е президент на Съюзна република ЮГОСЛАВИЯ...
  • 30 ханс

    7 0 Отговор
    аман от тъпотии!
  • 31 Свидетел

    8 14 Отговор
    В статията са "забравили" да напишат колко души убиха сърбите в Косово преди НАТО да ги принуди да спрат войната - близо 30 000.
    Сръбските жертви според официални данни са общо около 1750, най-раздутото число, което го дава само Белград, е под 3000, ама цялата русопропаганда реве само за сърбите.
    Сринати бяха цели села, прогонени от домовете им бяха над 250 000 албанци. Помните ли, че Костов ги спря да не влязат в България?
    Милошевич и сръбската югоармия започнаха всички войни на Балканите - от първата, когато нападнаха Словения, през Хърватия и Босна и Херцеговина - над 150 000 убити, повече от половин милион инвалиди, над милион бежанци. Масови убийства - геноцид - в Хърватия и в Босна и Херцеговина.
    Сърбите изклаха 8000 мъже, момчета и деца само в Сребреница, но всички искат да плачем за "сръбските жертви" на НАТО?
    Ако НАТО не беше спряло Милошевич, войната щеше да мине през нашата граница. Ако сте българи, защо не помните 1885-та година?
    И стига глупости за обеднения уран - идете измерете радиационния фон в Косово - ще видите, че навсякъде е по-нисък, отколкото в София.
    Четете фактите, не сръбско-руската пропаганда.

    Коментиран от #34, #44

  • 32 ООН е бутафория

    12 3 Отговор
    Войните на САЩ срещу Ирак и на НАТО срещу Югославия продължиха по седем осем години, така и бивша Украйна постепенно ще изчезне. А изкуствената "държава" Косово ще изчезне веднага след евакуацията на американската база там.
  • 33 Христо

    3 5 Отговор
    Велик човек.. Желко Рзнятович(Аркан) и той.. Трябваше да ги оставят да си свършат делото..
  • 34 Пилотът Гошу

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Свидетел":

    На кое си свидетел бе, бастун?
    Я виж колко натовски войници съдят заради урана, дето го нямало, особено италианци. Сребреница беше отговор на кланетата преди това, докато сините каски гледаха безучастно о следваха Плана на Столтенберг баща. Всичко беше с цел създаването на Бондстийл и има достатъчно документирани записи на политици от онези времена. Стига си дрънкал глупости като поредния кон с капаци като не си въобще в час даже с неща, които отдавна са изкарани на слънце...

    Коментиран от #45

  • 35 И затова

    8 2 Отговор
    Гърция не разреши да минат бомбите над Гърция за Косово,че минаха през България за Косово.Понеже сме много ,,човечни" .Тогава пътувах през Сърбия за Гърция и замеряха с камъни автобуса ни,като видяха,че е български

    Коментиран от #37

  • 36 Така Така

    7 3 Отговор
    Какъв несъразмерен отговор бе а бе вие нормални ли се в тоя Запад и тази ДВ!? Във война какви се измерват отговорите и още Бандитите от нато и Вие в това число не като защитна а агресивна нападателна организация потъпквайки не за първи път международното право Унищожихте поредната НЕЗАВИСИМА държава. Либия, Ирак, Сирия, Афганистан. Вие трябва да отговаряте за хилядите жертви по света За вашата унизителна демокрация и за вашите измислени Диктатори
  • 37 Айде бе

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "И затова":

    Шо не излезнещ с името и лицето си ,че да ти видиме егенето. Я си помисли хубаво, кое превозно средство?
  • 38 Така Така

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мда":

    сащ израел ес също са изкуственяци

    Коментиран от #39

  • 39 Така Така

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Така Така":

    Тайван също
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Евроатлантик

    1 1 Отговор
    Няма проблем! Шиптърите избиват останалите около 50 хиляди сърби останали в Косово! Сърбите нямат да смеят и да пръднат щото НАТО така ще ги удари че ум че им заиде! Верно че станат навиячи!:) 93
  • 43 Евроатлантик

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Пропусна че им гръмнахме TV - о и ударихме китайското посолство щото някои глупави сърби се криеха там!:) И какво ?! Руснаците си подвиха опашките , а смелите китайци си позволиха да замерят Щатското посолство с домати! Голям майтап! :)
  • 44 Булдог

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Свидетел":

    ,,Заревал" си за Сребърница, а у нас се подготвя Гнусна просръбска пропаганда от Народният театър от Б.Шоу ,режисиран" от сърбина Дж.Малкович!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Генерал 🇧🇬

    3 2 Отговор
    Манипулират като не предоставят цялата информация, а и просто лъжат.
    Войната в бивша Югославия започна от Словения и Хърватска в средата на 1991г.в края на същата година, в Хърватия започва гражданска война между сърбите и ЮНА от една страна, срещу ново формиралата се хърватска армия. Непризнатата Хърватия на Франьо Туджман отнема правата на сърбите с новата конституция на страната. Сърбите в Хърватия, по-късно и тези в Босна и Херцеговина, започват война срещу хърватите.
    Тогава обаче НАТО и ЕС не се намесиха, макар че, бяха започнали кланетата от мюсюлмани на православни. А когато жертви станаха мюсюлманите в Босна(по късно Косово), изведнъж евроатлантиците забравиха мнимия си пацифизъм.
  • 47 Генерал 🇧🇬

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Огромни глипости.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Защо Сърбия не нападна Македония също ?

    1 0 Отговор
    Трябва да мислите разумно и да задавате въпроси. Защо сръбската армия не нападна само Македония? А нападна Словения, Хърватия и Босна, но не нападна Македония, въпреки,че й взе всички танкове, оръжия и даже закачалките от казармите в Македония, т.е. обезоръжи местните формирования ?
  • 51 Защо Сърбия не нападна Македония също ?

    1 0 Отговор
    Защото България ясно каза на Милошевич, че ако влезе в Македония и направи геноцид също и там, то български войски ще влезат в Ниш още на следващия ден. И Милошевич не влезе в Македония и България спаси отново Македония. Но трябва да четете, четете и пак четете. На нищо чуто и написано не вярвайте и само наполовина на видяното вярвайте.