28 Май, 2024 08:33 1 028 8

Косово се присъедини към Парламентарната асамблея на НАТО като асоцииран член

  • косово-
  • нато-
  • парламентарна асамблея-
  • асоцииран член-
  • вьоса османи

"НАТО е съдбата на Косово и тази мярка ще гарантира, че гласът на най-пронатовски настроените хора в света ще бъде чут", заяви Османи

Косово се присъедини към Парламентарната асамблея на НАТО като асоцииран член - 1
Снимка: БГНЕС

Косово е прието в понеделник (27 май) като асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО, институционален орган, отделен от Северноатлантическия алианс, цитирано от Фокус.

"НАТО е съдбата на Косово и тази мярка ще гарантира, че гласът на най-пронатовски настроените хора в света ще бъде чут", написа президентът на Косово Вьоса Османи в социалната мрежа X.

Парламентарната асамблея на НАТО е институционално отделена от Алианса, но служи като важна връзка между Алианса и парламентите на държавите членки, както и между НАТО и други държави и институции. След като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., властите в Косово, призоваха за ранно членство в НАТО.

В неделя (26 май) председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич призова членовете на Парламентарната асамблея на НАТО да не предоставят на Косово асоциирано членство с аргумента, че предлагането на такъв статут би било награда за опитите на косовските власти да възпрепятстват диалога с посредничеството на ЕС, насочен към нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Сърбия не признава независимостта на Косово и поради това смята, че то не може да бъде прието за член на международни форуми.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ннннннннн

    4 2 Отговор
    Вьоса е за много целувьоса и сексоса.
  • 2 Русофил

    6 8 Отговор
    Чудесно!
  • 3 Mи да!

    13 5 Отговор
    Косово е американска, военна база - Бондстийл!!!
    Само заради тази база, сащ си присвоиха тази територия и за да остане завинаги тяхна за безплатна база, го обявиха това за отделна страна. Правят, каквато си искат и го обявяват за "международен ред"!
  • 4 Иван

    8 4 Отговор
    Осама Бин Ладен е също пронатовски настроен.
  • 5 Косово е все още

    13 4 Отговор
    непризната държава от много страни по света.Като свърши хегемонията на САЩ,свършва и Косово.Тези дни наближават.Както каза Путин"предстоят промени невиждани от 1 век насам"

    Коментиран от #6

  • 6 Ще се вземат

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Косово е все още":

    Всичките железа от базата и ще се махнат от тази територия. Какво търсят тука на хиляди км от Северна Америка?
  • 7 Мухаа ха!

    3 2 Отговор
    Крайно време е,дебелите кратуни - макета,да се осъзнаят,че не българите са им врагове,а шиптърите.Ще ги нафърфорят така яко,че няма да могат ,да мръднат.Над 1/3 от населението им е шиптъри.Ако добавим и около 300 х ромляни,в по голямата част - мюсюлмани, ще им отцепят доста от територията - с Референдум,а на финала,ще се присъединят към оста- косоваривелика шиптерия.Под благосклонното око на фаш.Макето им трябва,като логистично трасе.От шиптърия ,през нас,мамалигите ,до молдовците.За друго не стават.Докато шиптъра е цяла дъга- около сърбите.Най голямата в Европа обор -база е там.
  • 8 М дааа

    3 2 Отговор
    Изроди мръсни ще запалите Балканите. Само че, този път Сърбия ,Русия и Китай няма да са от губещата страна.