Тема: Украйна

29 Май, 2024 07:20 1 448 57

ISW: Информационната война на Кремъл продължава на всички фронтове

 • русия-
 • кремъл-
 • владимир путин-
 • украйна-
 • володимир зеленски

Руският президент Владимир Путин грубо изопачи украинската конституция и вътрешно законодателство на 28 май, като част от информационната операция на Кремъл, че украинският му колега Володимир Зеленски вече не е легитимен

ISW: Информационната война на Кремъл продължава на всички фронтове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин грубо изопачи украинската конституция и вътрешно законодателство на 28 май, като част от информационната операция на Кремъл, че украинският му колега Володимир Зеленски вече не е легитимен. Путин заяви на 28 май по време на пресконференция в Ташкент, Узбекистан, че украинската конституция предвижда разширяване на правомощията на Върховната рада, но "не казва нищо за правомощията на президента".

Путин заяви, че украинският закон за военното положение забранява провеждането на президентски избори по време на военно положение, под което Украйна беше един месец през 2018 г. и под което се намира след началото на войната през 2022 г., но "това не означава, че правомощията на украинския президент са удължени."

Путин цитира член 111 от украинската конституция, който според него предвижда, че "в този случай президентските правомощия се прехвърлят на председателя на парламента". Путин заяви, че "единствената легитимна власт", останала в Украйна, са Върховната рада и председателят ѝ. Путин заяви, че "ако Върховната Рада искаше да проведе президентски избори, тогава законът за военното положение щеше да бъде премахнат и изборите щяха да бъдат проведени".

Украинската конституция гласи, че "ако мандатът на Върховната рада на Украйна изтече по време на военно или извънредно положение, правомощията ѝ се удължават до деня на първото заседание на първата сесия на Върховната рада, избран след отмяната на военното или извънредното положение". Законът "За правния режим на военното положение" забранява "провеждането на избори за президент на Украйна", докато е в сила военното положение.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин обаче неточно цитира член 111 от украинската конституция, който всъщност гласи: "Президентът на Украйна може да бъде отстранен от длъжност от Върховната рада на Украйна чрез импийчмънт, ако извърши държавна измяна или друго престъпление".

Член 112 описва как "изпълнението на задълженията на президента на Украйна за периода преди изборите и встъпването в длъжност на новия президент на Украйна се възлага на председателя на Върховната рада на Украйна". Той уточнява, че това прехвърляне на правомощия от президента на председателя се прилага само "в случай на предсрочно прекратяване на правомощията на президента на Украйна в съответствие с членове 108, 109, 110, 111 от тази конституция", която описва как "правомощията на президента на Украйна се прекратяват предсрочно в случай на оставка, невъзможност да изпълняват правомощията си поради здравословно състояние, отстраняване от длъжност чрез импийчмънт и смърт".

Украинският председател на Върховната рада Руслан Стефанчук директно отговори на умишленото погрешно тълкуване на украинския закон от Путин, че законите предвиждат Зеленски да остане на поста до края на военното положение в Украйна. Той посъветва "любопитните читатели" на украинската конституция да не четат "избирателно".

Путин отбеляза правилно, за първи път по този въпрос, по време на забележките си в Ташкент, че "това е предварителен анализ" и "трябва да го разгледаме по-внимателно".

Руските твърдения са известна информационна операция на Кремъл, която служители на Кремъл ползват през последните седмици, отчасти заради чуждестранната публика. Путин направи подобни твърдения, отхвърляйки Зеленски като президент на Украйна по време на пресконференция в Минск, Беларус на 24 май. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов също отрече легитимността на Зеленски в интервю за Newsweek на 25 май.

Твърденията на Путин от 28 май са на специфичен правен жаргон и препратки - до голяма степен неправилни или извадени от правния контекст - към текста на украинската конституция и закони. Путин вероятно нарочно ползва юридически език, за да изглежда, че е запознат с украинските правни въпроси и има авторитет по въпроса. Целта вероятно е да накара слушателите да повярват без проверка на фактите, тъй като по принцип са сложни за много от тях. Украинската конституция и законът за военното положение обаче не са толкова сложни, че нормалният читател да не може да ги разбере.

Руските сили наскоро проведоха по-малки механизирани атаки на множество оперативни направления в Донецка област, без да постигнат значителен напредък. Целта вероятно бе да тестват украинските реакции след първата вълна от руската офанзива в северната част на Харковска област. Кадри, публикувани на 27 и 28 май, показват атаки източно от Часов Яр и източно от Новопокровске (северозападно от Авдеевка), както и близо до Новомихайловка (югозападно от град Донецк) и в Старомайорске (южно на Велика Новосилка).

Тези руски механизирани атаки са ограничени в сравнение с предишни такива. Вероятно са имали за цел да преценят отбранителните способности на украинските сили преди очакваната военна помощ от Запада да пристигне на фронтовата линия

Комисията по култура на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи резолюция, която признава умишленото заличаване на украинската култура като елемент от геноцидната кампания на Русия в окупирана Украйна. Документът е в съответствие с дългогодишната оценка на ISW, че Русия има стратегия, основана на изкореняване на националната идентичност и независимост на Украйна. Председателят на комисията по култура на ПАСЕ и украински представител на управляващата партия "Слуга на народа" Евгения Кравчук заяви на 28 май, че комисията единодушно е подкрепила нейната резолюция относно "Противодействие на унищожаването на културната идентичност по време на война и мир". Тя ще бъде гласувана през юни 2024 г.

По-специално се признава, че Русия използва "културни чистки" като инструмент за война в Украйна, което показва "специфично геноцидно намерение за унищожаване на нацията чрез унищожаване на идентичността и културата".

Международната правна процедура все още не е създала официално правно определение за културен геноцид и той не е официално дефиниран в Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Конвенцията за геноцида обаче дефинира геноцидните актове като тези, които имат за цел да унищожат "изцяло или отчасти" определена група, а стремежът на Русия към културен геноцид в Украйна е изрично предназначен да унищожи украинската нация и народ "изцяло или отчасти".

ISW вече разказа за руските усилия да унищожи украинското културно, езиково и историческо наследство в окупирана Украйна и напълно да го измести с руски културни концепции.

Културният геноцид на Русия в Украйна не може да се разглежда изолирано от нейната по-широка политика в Украйна, тъй като е основен компонент да се завладее и подчини напълно Украйна и нейния народ.

Руските власти се готвят да засилят депортирането на украински деца в Русия през лятото на 2024 г., като допълнително консолидират друг компонент от геноцидната кампания на Русия в Украйна. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви на 27 май, че руските федерални субекти (региони, които са съставни образувания на Руската федерация) ще "приютят" над 12 000 деца от окупираната Луганска област през 2024 г. и че руският "Полезен Програмата "Ваканции" ще спонсорира 40 000 деца от окупирана Украйна да "посетят" Русия за летни лагери и образователни дейности.

Летните лагери за деца в окупирания Крим и в Русия очакват над 600 деца от окупирана Украйна през цялото лято, включително летния лагер "Океан" във Владивосток, Приморски край (който е по-близо до Аляска, отколкото до Украйна).

Окупационното министерство на труда на Херсонска област също обяви, че неопределен брой деца ще пътуват до лагера "Океан" за "образователна, спортна и културна програма".

Украинските деца, които са били депортирани в Русия за такива "ваканции" или "летни лагери", са подложени на програми за русификация, които се основават на изолирането им от техните украински семейства, език, култура и история.

Продължителната подкрепа на Иран за руската отбранителна промишлена база укрепва технологичното производство и военния капацитет на бойното поле в Украйна. Wall Street Journal (WSJ) публикува материал на 28 май, описващ подробно руските усилия за производство на дронове Shahed-136/131 в специалната икономическа зона Елабуга в Република Татарстан, използвайки предоставени от Иран технологии и работна сила, наета предимно от Източна Африка.

WSJ цитира международната хакерска група Prana Network, която според съобщенията е хакнала имейл сървър на Корпуса на гвардейците на ислямската революция през февруари 2024 г. и разкри, че Русия възнамерява да произведе 6000 дрона Shahed само през 2024 г. Институтът за наука и международна сигурност оцени, че вече са произведени 4500 Shahed към края на април 2024 г., предсрочно, и може да се очакват всичките 6000 до средата на август 2024 г. Русия в момента произвежда по-модерни модели ирански шахеди в страната и интензивно ги използва, за да удари Украйна.

Руските власти набират служители от африкански страни, особено Уганда, и особено примамват млади жени да участват в програми за работа и обучение в Елабуга за производство на дронове Shahed. Русия не би могла да се справи без последователната подкрепа на Иран.

Германското издание BILD по подобен начин съобщи на 27 май, че Иран вероятно е доставил на Русия бомби Qaem-5, които Иран е започнал да произвежда наскоро през 2019 г.

BILD отбеляза, че осигурен от Иран дрон Mohajer-6, носещ бомбите Qaem-5, се е разбил в Курска област по неизвестна причина, но руските сили може да са възнамерявали да ударят Сумска област. ISW все още не е получила потвърждение, че Русия е използвала тези снаряди в Украйна, но използването им би било в съответствие с модела на продължаваща и засилена иранска военна подкрепа за Русия.

Грузинският парламент преодоля ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили върху закона за "чуждестранните агенти" с 84 срещу 4 гласа на 28 май. Шестдесет и шест членове на грузинския парламент се обявиха против президентското вето.

Конституцията на Грузия изисква Зурабишвили да подпише и публикува закона в рамките на три дни след гласуването, но ако тя откаже, председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили може да го направи в рамките на пет дни след гласуването, което и ще се случи.

Зурабишвили се обърна към протестиращите пред грузинския парламент на 28 май и призова да съберат подписи, за да ѝ позволят да организира референдум за законопроекта.

Грузинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода отбеляза, че конституцията на Грузия позволява на президента да свика референдум по искане на парламента, правителството или най-малко 200 000 граждани. Но провеждането на референдум изисква подписи както от президента, така и от премиера в случаите, когато парламентът или гражданите искат референдум.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе вероятно ще се противопостави на такъв референдум. Той твърди, че приемането на закона за чуждестранните агенти ще укрепи суверенитета на Грузия и ще подобри шансовете ѝ за членство в Европейския съюз (ЕС).

ЕС многократно е подчертавал, че грузинският закон за чуждестранните агенти "противоречи на основните принципи и ценности на ЕС", че влизането в сила на закона "води до отстъпление на най-малко три от деветте стъпки", препоръчани от Комисията на ЕС за статута на Грузия като кандидатка за ЕС и че законът се отразява негативно на пътя на Грузия към членство в ЕС.

ISW продължава да оценява, че "Грузинската мечта" вероятно възнамерява целенасочено да провали дългосрочните усилия на страната за евроатлантическа интеграция, което е свързано с продължаващите руски хибридни операции за разделяне, дестабилизиране и отслабване на Грузия.

И Португалия, и Белгия подписаха дългосрочни двустранни споразумения за сигурност с Украйна на 28 май. Украинският президент Володимир Зеленски и португалският премиер Луиш Монтенегро подписаха двустранно споразумение за сигурност по време на посещението на Зеленски в Лисабон на 28 май.

Двустранното споразумение за сигурност предвижда поне 126 милиона евро (138 милиона долара) португалска военна подкрепа за Украйна през 2024 г. и потвърждава ангажимента на Португалия към Украйна чрез различни платформи за международно сътрудничество. Зеленски също се срещна с белгийския премиер Александър де Кроо в Брюксел на 28 май и подписа дългосрочно двустранно споразумение за сигурност с Белгия, което предвижда поне 977 милиона евро (1 милиард долара) белгийска военна помощ за Украйна през 2024 г., както и продължаваща военна подкрепа през следващите 10 години.

Зеленски отбеляза, че двустранното украинско-белгийско споразумение също така уточнява, че Белгия ще предостави 30 самолета F-16 на Украйна до 2028 г., включително неопределен брой някъде през 2024 г.

Белгия и Португалия са съответно единадесетата и дванадесетата страна, подписали дългосрочни двустранни споразумения за сигурност с Украйна.

Руският президент Владимир Путин изрази подкрепа на 28 май за премахването на талибаните от списъка със забранени организации в Русия. Той заяви, че е необходимо Русия да изгради отношения с талибаните, защото талибаните контролират Афганистан.

Путин заяви, че Русия взема предвид мнението на всяка страна в региона около Афганистан и ще работи с тях, когато обмисля дали да признае талибаните. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 28 май, че Русия е близо до установяване на "пълноценни" отношения с талибаните.

Русия поддържа контакти с талибаните, откакто свалиха афганистанското правителство през август 2021 г. ISW наскоро оцени, че може би се надява да използва отношенията си, за да деградира противника на талибаните, базираната в Афганистан "Ислямска държава-провинция Хорасан", която извърши нападението на Crocus City Hall на 22 март в Москва.

Изявлението на Путин, показва, че Русия вероятно следва централноазиатските държави в нормализиране на отношенията с талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Горките!

  54 11 Отговор
  Този път за какво е виновен Путин? На цял свят Путин им е виновен за некадърноста им!

  Коментиран от #50, #52

 • 2 Тити

  16 41 Отговор
  И кой го казва фалшивият рашистки диктатор дето и 10% саглсдувсли за него.

  Коментиран от #15

 • 3 да де

  48 7 Отговор
  Хаха истината е приватизирана от запада всичко друго е лъжа.
 • 4 Зараза

  27 4 Отговор
  Информационна война се води и от двете противостоящи страни.Това е добре познатият Трети закон на Нютон.
 • 5 Госあ

  10 36 Отговор
  Путин да си гледа неговата държава.Да не се меси в чужди работи.

  Коментиран от #9, #27

 • 6 БАНко

  38 6 Отговор
  ТАЛИБАНИТЕ НЕ СВАЛИХА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АФГАНИСТАН. , ТЕ ГИ ИЗГОНИХА ЗАЕДНО С АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!
 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Сандо

  34 7 Отговор
  От девет кладенеца вода ще донесат,само и само да оставят заличителят на украинския народ да довърши сатанинското си дело.И ако за нас това е юридидически спор в чужда държава,то вземането на властта в България от зеленичави подобия е изключително тревожно за бъдещето ни като народ и държава.
 • 9 Сандо

  30 7 Отговор

  До коментар #5 от "Госあ":

  Умнико,ти не разбираш ли,че всичко,което върши един незаконен президент,няма стойност?Да ти го обясняваме ли по-подробно или ще се потрудиш сам да разбереш какво означава това?
 • 10 Избори са най-прекия път към мир

  27 8 Отговор
  Подкрепата за Зеленски е спаднала от 74 % на 22 %. Ако сега има избори в Украна не е ясно дали Зеленски ще е президен. Това е най-прякия път за мир в Украйна. Зеленски е западен агент, това го знаем всички.
 • 11 Фен

  30 4 Отговор
  Явно, обявяването, че царят е гол, е информационна война. Кво ви е виновен Путин, че сороските медии преди две години успяха да излъжат Европа, че Украйна може да победи Русия, и това се оказа фейк?
 • 12 Някой

  35 5 Отговор
  Риснаците си говорят истината. Това, че на един от най-големите пропагандатори в световен мащаб, не му харесва, си е негов проблем.
  Отделно, Запада води и той доста агресивна дезинформационна кампания срещу Русия. Забраниха една камара медии, за да не се вижда друга гледна точка. Плюят на лягане и на ставане по Русия. Всеки, който не се изкаже критично за Русия, е демонизиран и обявяван за путинист. А после реват, че видите ли, Русия водела информационна война.

  Коментиран от #35

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Ксаниба

  8 16 Отговор
  Хаяско колко пъти сменя конституцията и прави врътки за да бъде несменяем диктатор.
 • 15 Някой

  24 6 Отговор

  До коментар #2 от "Тити":

  Помниш ли резултатите от изборите в Русия през март 2024? Какви 10% дъвчеш? Това да не са процентите, на които се надяваш да получат твоите хора от ПП-ДБ? Няма и толкова да получат!
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Ех тая "информационна война" :)

  23 3 Отговор
  А си мислехме че точно запада с Могъщите си Медии, ще победи поне в нея!!!
  Какво се обърка толкова? Долъри и евро раздават, а не мижави копейки, нали!

  Да не би пък не в руската пропаганда, а в пресоляването на маджата с тъпи манипулации и откровени лъжи да е проблема им?

  Просто питам, де.?

  Коментиран от #26, #39

 • 19 Хаха

  25 4 Отговор
  Между другото вчера в Ню Мексико още един "безаналогов" ф 35 е станал горяща консервена кутия, без да има противник срещу себе си, но както винаги отново.... Путин е "виновен"!

  Коментиран от #45

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 ???

  0 3 Отговор

  До коментар #17 от "Кресна":

  Няма значение.
 • 23 Бухахаха

  4 11 Отговор
  Внасят си африканки в Елабуга ли??
  Рускините са прекалено заети да лочат водка явно
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Базирания Мозъчен Тръст.

  16 1 Отговор

  До коментар #18 от "Ех тая "информационна война" :)":

  Просто бизнес. И ние имаме разходи!

  Не ни пука за народите на ЕС, Украйна, САЩ, Русия..... още по-малко пък за някаква си там България ....
  Който плаща, той поръчва музиката! Дори журналистите ви го знаят това
 • 27 Хи их хи

  13 3 Отговор

  До коментар #5 от "Госあ":

  "Путин да си гледа неговата държава.Да не се меси в чужди работи.". Путин не се меси в чужди работи, той си меси само неговите работи. Ако искаш ходи да му ги помесиш и ти, та да ти мине мерака!

  Коментиран от #32

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 С едно изречение

  3 10 Отговор
  Нарушени са 10 те божи заповеди от Русия

  Коментиран от #48

 • 32 Ами прав си

  2 11 Отговор

  До коментар #27 от "Хи их хи":

  Той не може да си оправи своята външноклозетна империя.
 • 33 Гого

  3 9 Отговор
  След провала на тридневната спец операция,руснаците се ловят като удАвник за сламка.

  Коментиран от #40

 • 34 ОБЕКТИВНО

  11 1 Отговор
  Фармацевтични компании са давали подкупи на лекари от NHS (британските здравни власти) за използването на заразени кръвни продукти. Това е довело до заразяването с ХИВ и хепатит С на пациентите.
  На болниците са били предложени пари за закупуване на кръвни продукти от американски фармацевтични гиганти, за които се знае, че са плащали на високорискови донори за тяхната плазма, съобщи Telegraph.
  Около 1250 души с хемофилия са били заразени с ХИВ и други 5000 са се заразили с хепатит С, след като са получили лекарството за съсирване на кръвта „Фактор VIII“. Данните са в окончателния доклад на британските власти, публикуван на 20 май, който обхваща период от няколко десетилетия.
  Например, писмо от януари 1981 г. разкрива, че на болницата „Сейнт Томас“ в Лондон са били предложени 8 500 британски лири (около 41 000 британски лири днес) отстъпки за закупуване на „Фактор VIII“, произведен в САЩ.
 • 35 Ю ЕС Ей

  4 11 Отговор

  До коментар #12 от "Някой":

  Русия не е фактор за запада.Свиквай.Да си гледа там дружбата и братството с Буркина Фасо, Сомалия Куба, Беларус и Бурунди, Хамас,Хизбула...Едни прекрасни държави.

  Коментиран от #41, #47

 • 36 Хахаха

  18 2 Отговор
  Някой чувал ли е Украйна да е обявила война на Русия ? Някой чувал ли е Русия да е обявила война на Украйна ? Как се променя тогава конституция върху теза ,че държавата е във война ?

  Коментиран от #53

 • 37 Верно ли

  10 1 Отговор
  Хаха, болните мозъци си направиха майданче, след това си направиха и Институт за изследване на войната, та да има кой да обяснява на простолюдието безумията, които вършат, считайки, че хората са с отклонения, като техните, ама не - на всички вече им е ясно кой и защо използва Окрайната. Така става като си правиш сметката без кръчмаря!
 • 38 Механик

  14 0 Отговор
  "Информационната война на Кремъл продължава на всички фронтове "
  Каква тотална безмозъчност демонстрира това заглавие!
  ИНФОРМАЦИОННАТА война се води на ИНФОРМАЦИОННИЯ фрон, другари от ИСВ. Тя за това е ИНФОРМАЦИОННА. Тя не може да се води на никакви други "всички фронтове".
  Тоя институт са едни лаладжии и са фабрика за тъпизми.
 • 39 Пълно падение

  14 1 Отговор

  До коментар #18 от "Ех тая "информационна война" :)":

  За истинската война че загубиха е ясно! Но и информационната да загубят? Ужас

  С всичките си Мейнстрийм Медии и преписвачите им, собствени световни операционни системи като Уиндоус, Андроид, иОС без конкуренция, Гугъл с търсачките си и Ютуб, Фейсбук, Факт-чекъри, Уикипедия, забрани, банове, милиарди долъри и евро за НПО и журналисти по цял свят......и т.н.

  Изумен съм от това признание!!!!

  Коментиран от #49

 • 40 Хаха

  10 3 Отговор

  До коментар #33 от "Гого":

  Тридневна беше СВО според генерал Мили! Питай него що се проваля в прогнозите си!

  Коментиран от #46

 • 41 Някой

  5 1 Отговор

  До коментар #35 от "Ю ЕС Ей":

  Вярвай си! Да не останеш изненадан после.
 • 42 Рудолфович

  5 2 Отговор
  И Гъобелс ТВ
  Работят на пълни обороти .
  И Скабеева приглася .
 • 43 ПО ТОЧНО

  13 1 Отговор
  НЕ ЗНАМ ЗА КРЕМЪЛ , АМА ТУК НИ ЗАСИПВАТЕ С ТАКИВА НЕБИВАЛИЦИ И ЕВРОФАНТАЗИИ ЧЕ СТАВАТЕ ДОСАДНОПРОТИВ НИ
 • 44 Артилерист

  14 1 Отговор
  Компилация на известни вече мръсотии срещу Русия. Но от западната пропаганда по-голяма "обективност" от това, че всичко, което Русия казва или прави, е лошо, а западняшкото е само хубаво, не се очаква. Но ако някой се е съмнявал, че евроатлантиците ще воюват до последния украинец, вече добива съвсем реални контури. В украинските градове вече мъже не можело да се видят, след влизането в сила на закона за мобилизацията. Всички се крият и вземат мерки за минимално придвижване. Дори шофьорите с курсове в Европа зарязвали камионите и отказвали да се върнат. Шофьорите в укроармията също ставали дефицитни. В София Столтенберг се опитал да се скара на европейците, че се стискат с помощите за Украйна, но отсреща аудиторията скептично се усмихвала, щото не се виждало кой и как ще връща парите изсипани в разсъхналата украинска каца...
 • 45 Вчера

  1 13 Отговор

  До коментар #19 от "Хаха":

  СУ 25 имаше
  Твърдо кацане .
  С любезното съдействие на
  СВУ.
  А едни дрончета
  С лекота
  Изпържиха
  Т90.

  Най добрия Танк в света
  По думите на
  Късокракия Епилатор.

  Хахаха
 • 46 Хаха

  1 9 Отговор

  До коментар #40 от "Хаха":

  Да бе да

  Концерт на ГАЗМАНОВ
  С Водещ Соловьов.

  Хилядите Резервации за заведенията
  В Киев , от страна на Окупаторите
  Забрави ли Ги ?

  Хахаха
 • 47 Ако не е фактор

  3 1 Отговор

  До коментар #35 от "Ю ЕС Ей":

  няма да бъде и враг.
 • 48 Само

  3 1 Отговор

  До коментар #31 от "С едно изречение":

  от Русия ли?
 • 49 Тия не спряха

  6 0 Отговор

  До коментар #39 от "Пълно падение":

  с лузърската си логорея. Никой дори тук не изчел докрай дългите им пасквили!
 • 50 слава Росия

  3 3 Отговор

  До коментар #1 от "Горките!":

  Не е на цел свет , а само на крадливите амерички свраки и ихните подлоги кои сакат сал да печатат долари , а цел свет да им работи!! И кой е против ,разбойниците от нато веднага одят да го демократизират!!! Немедлено изритване на тая разбойническа банда нато от татковината ни!!!

  Коментиран от #54

 • 51 аВАШАТА

  4 2 Отговор
  НАГЛА ПРОПАГАНДА хе продължава ли?
  Начело с статиите на ДВ и непубликеването на истините за терористичните държави фащ и исраел?

  Да живее АДА!

  Коментиран от #55

 • 52 акъл

  1 2 Отговор

  До коментар #1 от "Горките!":

  Горкия, вместо да го оставят на мира, просто си разширява империята, те го обвиняват. За всички ще е по-добре, великите сили да превземат малките и да стане света 5-6 империи всичко на всичко, не всяка жаба от миниатюрни държави да квака, да обсъжда и да обвинява горкия диктатор
 • 53 ???

  2 3 Отговор

  До коментар #36 от "Хахаха":

  Кога ти остана време да прочетеш Украинската конституция,като постоянно манипулираш с кремълска пропаганда?
 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 Слушай

  3 3 Отговор

  До коментар #51 от "аВАШАТА":

  Терористчето е онова Ботоксовото в Кремъл!
 • 56 Европеец

  2 3 Отговор
  Излишно много внимание се обръща на жалкия кремълски пом.ияр лилиПутян.
  Той просто е поредният смешен полуръст с големи амбиции и още по-големи комплекси.
 • 57 1234

  2 0 Отговор
  не видях автор на този пасквил, но нека да се придържаме към истината : в чл. 103 от конституцията на украйна това пише: "Редовните избори за президент на Украйна се провеждат в последната неделя на март на петата година от мандата на президента на Украйна. " и не става дума за военно положение никъде! А сега да погледнем какво пише за върховната рада: чл.83 "Ако мандатът на Върховната Рада на Украйна изтече по време на периода на военно или извънредно положение, нейните правомощия се удължават до деня на първото заседание на първата сесия на Върховната Рада на Украйна, избрана след премахването на военно или извънредно положение." Каквото и да ни манипулират, все още можем да четем с разбиране, и нямаме нужда от анонимни пропагандатори да ни обясняват. Факт е че президента зеленски не проведе избори и сега е узурпатор!
Новини по държави: