Last news in Fakti

31 Май, 2024 19:11 1 628 18

Коридорът Филаделфи: защо е изключително важен за Израел

  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • рафах

Разпореждането на Международния съд на ООН беше пределно ясно - Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах, военната реалност обаче е съвсем друга

Коридорът Филаделфи: защо е изключително важен за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки тунели на Хамас явно се крият в земята под коридора Филаделфи, както наричат укрепената граница между Египет и Газа. Какво представлява този коридор и защо в Израел смятат, че войната за Газа тепърва започва.

Разпореждането на Международния съд на ООН беше пределно ясно - Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. Военната реалност обаче е съвсем друга, пише АРД. Израелската армия продължава да навлиза все по-навътре. А говорителят на армията Даниел Хагари дори говори за „стратегически важен успех“.

Контрабанда на оръжия за Хамас

“В последните дни Израел пое контрола над коридора Филаделфи по границата между Египет и Рафах”, обяви Хагари. Според него тъкмо тази част от ивицата Газа е била „жизнената артерия“ на Хамас, по която контрабандно са преминавали редовните доставки на оръжия за терористите.

От гледна точка на Израел това наистина е огромен успех, обяснява АРД. На територията на 14-километровата буферна зона между Египет и ивицата Газа има многобройни тунели, откъдето навярно са преминавали оръжейни доставки за Хамас. Това явно е помагало на Хамас да съхрани и увеличи военната си мощ.

Десетки тунели на Хамас

Десетки са тунелите под коридора Филаделфи - по протежението на границата между Газа и Египет. Мика Фрийд, шеф на израелската фирма “Geoscope”, която по поръчение на армията проучва тунелната система в ивицата Газа, съвсем наскоро ги е видял с очите си, отбелязва АРД. По думите му там има най-малко 50 тунела, водещи от Рафах към Египет.

Експертът обяснява, че си сътрудничи с американска компания, тъй като няма право да проучва тунелите от египетската страна на границата. Целта е те да бъдат открити и изследвани - колко надълбоко са, какви са размерите им.

“Истинската битка за Газа тепърва започва”

Специалистът няма право да разкрива подробности от проучването, което компанията му прави. Казва обаче, че тунелите са много и на различна дълбочина - в някои случаи по четири или пет тунела един над друг.

Жак Нериа, дългогодишен служител на израелското военно разузнаване, смята, че поемането на контрола над коридора Филаделфи е повратен момент във войната на Израел срещу Хамас. “Това значи, че истинската битка за Газа всъщност тепърва започва”, казва Нериа пред АРД. Той обаче смята, че колкото по-навътре в Рафах навлиза израелската армия, толкова по-малко вероятно е да се сключи сделка за освобождаване на заложниците.

Все по-ожесточени сражения?

Битката за Рафах сега навярно ще стане още по-ожесточена. На собствен гръб го изпитаха вече 33 деца от детското селище SOS Kinderdorf в града, които трябваше да бъдат евакуирани, защото няколко бомби паднаха близо до селището, пише АРД. Говорителят на световната мрежа на SOS Детски селища Борис Брайер заяви, че всички са “шокирани, тъжни и възмутени”, защото е станало ясно, че дори място, което е недвусмислено означено като хуманитарен център, не е защитено от сраженията.

„Да се премести голяма група деца на друго място по време на война, е изключително рисково начинание, а освен това е ужасяващо за самите деца“, обясни още Брайер. Децата и служителите от селището сега са прехвърлени в централната част на ивицата Газа, където засега е по-безопасно. Но дали ще остане така?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дайча

    5 13 Отговор
    Украйна снабдява Хамас с оръжие,което е доставено от Германия,а с него се убиват Евреи.Нищо не се е променило ,с германско оръжие по еврейските глави

    Коментиран от #8, #17

  • 2 Мдааа

    10 12 Отговор
    На тия касапи им е важно само да избият максимално много палестинци и да им вземат земята другото са подробности!

    Коментиран от #5, #14

  • 3 Калпазанин

    10 7 Отговор
    ДЗ, колкото и да се опитвате да ни представяте себеподобните си за жертва, не може да ме убедите че сте хора и най вече човеци. Не сте. И пак ще бъдете гонени до съдия ден няма да има спокойствие за вашето племе, заслужавате си го
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Тия касапи и цялата земя да е тяхна пак ще им е малко, неслучайно са прокълнати от Господ

    Коментиран от #7

  • 6 Руските

    10 4 Отговор
    Интриги са пред провал.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С распада

    7 3 Отговор
    На северните варвари, проблемът ще се реши.
  • 10 Свети Валентин

    13 3 Отговор
    Дааааа, много добре. Всички които се крият в тунели са престъпници. То и Путинката се вре дълбоко, но и него ще го настигнат водите на Нева. Браво на Натаняхо
  • 11 111

    6 4 Отговор
    Кво стана, нали Израел нямаше да го има ? Ха-ха-ха, жалки пинЦиунери , така ще си умрете без да видите края на Израел.
  • 12 Абишалом 🇮🇱🇮🇱🇮🇱

    7 3 Отговор
    Слава на Израел.
  • 13 Петричката леля

    9 3 Отговор
    Този международен съд отдавна трябваше да осъди терористите от хамас и можеше да се избегнат много нещастия.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Съдия Дред

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Петричката леля":

    С тия права на малцинствата, е трудна работа международният съд да осъди ХАМАС, но Израел ще се справи с пришълците от Турция и Индия които през годините се преселиха в законните еврейски земи.
  • 16 Забелязъл

    5 3 Отговор
    Може ли някой да ми обясни защо така наречените "палестинци " приличат едно към едно на нашите роми ????????????????
  • 17 Руски

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дайча":

    Опорки
  • 18 Египтяните са корумпета

    2 1 Отговор
    За да станеш митничар на границата с Газа даваш подкуп 100 000 долара. После си ги избиваш.