Last news in Fakti

3 Юни, 2024 22:44 1 814 26

Крек, хероин, кокаин: все повече жертви на дрога в Германия

  • наркотици-
  • крек-
  • кокаин-
  • хероин-
  • германия-
  • дрога

Никога в Германия не е имало толкова много хора, починали след употребата на наркотици, колкото през 2023 година

Крек, хероин, кокаин: все повече жертви на дрога в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия броят на смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици, е нараснал значително. По данни на правителствения пълномощник за наркотиците Буркхард Блинерт, през 2023 година вследствие на употреба на незаконни вещества са починали 2227 души - с 237 повече, отколкото през 2022 година. Това представлява нов абсолютен рекорд, отбелязва германската обществена телевизия АРД. 1844 от жертвите са мъже, а 383 - жени. Средната им възраст е нараснала и достига 41 години.

Блинерт се опасява, че реалният брой на смъртните случаи може да е много по-голям, тъй като със сигурност има и много нерегистрирани жертви. Според него има твърде малко токсикологични заключения и извършени аутопсии. При 1167 от общо 2227 официално потвърдени случаи на смърт след употреба на наркотици са били извършени аутопсии, а при 882 са изработени експертни токсикологични доклади.

Най-честата причина - хероин

Въпреки че точната причина за смъртта невинаги може да бъде доказана, според данните на криминалистите, 712 смъртни случая са причинени от хероин. Те са намалели незначително - в предходната година са регистрирани 749 смъртни случая, свързвани с хероин. Силно се е увеличил обаче броят на смъртните случаи, причинени от кокаин и крек - от 507 на 610, посочва АРД.

"Тази ситуация е силно болезнена. Зад числата се крие безкрайната мъка на близките и семействата на тези жертви", казва Бланкерт.

Напоследък консумацията на различни наркотици се превръща във все по-голям проблем в Германия: повече хора приемат едновременно различни видове дрога.

Като цяло световната тенденция е към по-евтини и по-силни опиоиди и стимуланти. В същото време предлагането на кокаин в Германия и Европа рязко се увеличава. На този фон федералният пълномощник по въпросите на наркотиците призовава за разширяване на мерките за превенция, информация и подкрепа: "Трябва отрано и последователно да подкрепяме младите хора, които са особено застрашени. А зависимите не бива просто да ги отписваме", казва Блинерт, цитиран от АРД.

Стаи за консумация на наркотици и други мерки

В някои градове на страната вече са отворили и работят леснодостъпни центрове за работа с наркозависими. Един от посочваните в доклада на федералния пълномощник примери са тъй наречените "стаи за контролирана консумация на наркотици".

"По този начин стигаме до приемащи дрога в тежко положение, до които не бихме могли да стигнем и които не бихме могли да обгрижим по друг начин", казва за АРД Нина Притсценс, която ръководи такава стая за консумация на наркотици в Берлин. Контролираната употреба дава възможност за бързо получаване на медицинска помощ, като това може да предотврати смъртни случаи. Ето защо в Германия трябва да има повече такива пространства, добавя тя.

Тя настоява и за друго: да се изгради т.нар. Drug-Checking - програма, в рамките на която могат да се открият особено вредни вещества и техния дял в определения наркотичен продукт. Още през юни 2023 Бундестагът одобри съответната разпоредба. Отделните федерални провинции сами решават дали да въведат тази програма или не. В Берлин тестването на дроги се предлага от лятото на миналата година. Хората, употребяващи наркотици, могат да получат информацията за теста и анонимно.

Автор: Ева Елерман (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахах

    47 1 Отговор
    Е стремглаво са тръгнали по пътят на хамериканците.Изглежда си е струвало спонсорирането на Шолц
  • 2 Пич

    48 2 Отговор
    Какво направиха краварските окупатори , в окупираната все още Германия ?! Направиха наркомани , обратни , глупаци , както и най обикновени идиоти! И в цяла Европа , впрочем !!!

    Коментиран от #22

  • 3 Българин

    44 1 Отговор
    Това са евроатлантическите Ви ценности наркомани и обратни
  • 4 Фен

    43 0 Отговор
    Атлантизмът в действие!
  • 5 Дойче веле 🚾

    31 0 Отговор
    Защо във Франция пак стачкуват?????
  • 6 ........

    27 0 Отговор
    И там е станало Содом и Гомор...
  • 7 Цивилизованите

    28 0 Отговор
    Ги морят "ценностите" им
  • 8 Гай Турий

    16 1 Отговор
    Тая статистика не се ли отнасяше за Окаяна?
  • 9 Германистан на три минарета

    24 0 Отговор
    Мюмюните размазват арийците, поробват ги, като им продават, дюнери и дрога!
  • 10 Град Козлодуй

    19 1 Отговор
    Дрогата не Прощава
  • 11 бай Даньо

    26 2 Отговор
    целия западен свят се проваля по американски образец....
  • 12 Възмездие

    24 0 Отговор
    Западни ценности,това е лицето на запада - мафия,кражби,секти,наркотици!Е не ви ли се струва ,че трябва голяма част от човечеството да бъде заличена!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хохо Бохо

    12 0 Отговор
    Франкфурт на Майн-ата си, около гарата е страшно. Пълно е с трупове и зомбита, властите просто чакат последната искрица живот да ги напусне за да ги приберат. Страшно е. Горещо съветвам неверниците да идат и да видят до къде води пътя по който сме поели. Ходил съм и във франкфурт на Одер, коренно различно е, още се държат и не са изтрещели
  • 17 Мхм

    14 1 Отговор
    В лоното на "демокрацията" - сащ жертвите от дрога са повече на степен.
  • 18 Питам за един приятел

    13 1 Отговор
    Що ни занимавате с третополовите от европа? Нас какво ни интерсува какво станало във германия?
  • 19 минзухар

    8 0 Отговор
    Ей затова ви се развалят германските коли , защото ги правят надрусани идиоти
  • 20 Това

    8 0 Отговор
    Една евроатлантическа ценност
  • 21 Дават им свободно

    6 0 Отговор
    да щъкат на зависимите, вместо да ги натикат където им е мястото. Трябва да ги събират с бусове и да ги транспортират до каторгата. Полицията да разкрие специален отдел за трафиканти и доставчици на дрога да бъдат преследвани до миша дупка. За трафиканти и дилъри, също каторга. Тогава ще видим кой кум и кой сват. С меки мерки не може да бъде победена структура като наркомрежа. Това е структура с йерархия и под командване като армия.
  • 22 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    По важно е и как го направиха?!!!!!! С лоберстиия и беззаконие
  • 23 Това са страничните ефекти

    6 0 Отговор
    на демокрацията. Някои сбърканяци започват да тълкуват правото на свобода като безнаказаност и право на действия извън закона. Дрогата там е епидемия от години и с времето само се влошава. Либералните крайности позволяват на дейности като наркотиците да намират лесно почва. Но, дори и при демокрацията и либералната политика има правила и норми. Проблемът е, че няма кой да ги наложи.
  • 24 Не знам защо ми изглежда,

    4 0 Отговор
    че Германия върви бодро към пълно самоубийство. Първо легализираха марихуаната, наскоро декриминализираха притежанието на детска порнография, а явно лоби на педофилите работи за сваляне на възрастта на съгласие на 12 години /?!/. Не знам какво очакват да им се случи след подобни "мъдри" решения.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 факуса

    0 0 Отговор
    ами кат са все умни и с ценности що се дрогират,нъл и в рая живеят
Новини по държави: