Last news in Fakti

4 Юни, 2024 11:36 1 097 31

Израел: 1/3 от заложниците са мъртви

  • ивицата газа-
  • израел-
  • заложници-
  • хамас-
  • газа-
  • палестина

Около 250 души бяха отвлечени от бойци на „Хамас“ по време на нападението на 7 октомври

Израел: 1/3 от заложниците са мъртви - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел вярва, че повече от една трета от оставащите в Газа заложници са мъртви, докладва днес правителството на страната. Междувременно САЩ се стремят към прибирането на телата им в рамките на предложението за спиране на войната с палестинското екстремистко движение „Хамас“, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Около 250 души бяха отвлечени в ивицата Газа от бойци от „Хамас“ по време на нападението на организацията срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната. Някои от тях бяха освободени по време на примирие през ноември, докато други бяха открити – живи или мъртви – от израелските войници.

Според данните на правителството от 120 останали в плен, 43 са обявени задочно за мъртви от израелските власти въз основа на различни източници на информация, включително на разузнаването, кадри от охранителни камери и минувачи и съдебно-медицинска експертиза. Някои официални лица са допълнили в частни разговори, че броят на мъртвите е може би дори по-висок. „Хамас“, който заплашваше в началото на войната да екзекутира заложници в отговор на израелските въздушни удари, по-нататък заяви, че подобни обстрели водят до гибелта на заложниците. Израел не изключва тази възможност, но заяви, че част от откритите тела на пленници показват признаци на екзекуция.

Вчера още четирима заложници бяха добавени към израелския списък със загиналите. В петък президентът на САЩ Джо Байдън разкри план за деескалация, според който някои заложници ще бъдат освободени по време на предварително примирие. Но посредническите усилия за постигане на тази сделка са затруднени, тъй като Израел настоява в крайна сметка да възобнови кампанията за унищожаване на „Хамас“, докато палестинската ислямистка групировка изисква гарантиран край на войната и изтегляне на всички нахлули в анклава противникови сили.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 4 Отговор
    Праведният Геноцид на Моше!

    Коментиран от #4

  • 2 Професора

    21 8 Отговор
    Евреите си избиха сами заложниците +40 К деца, жени и старци от Газа
  • 3 БИБИ

    9 5 Отговор
    Честито
  • 4 Само да питам

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Нали знаеш, че цялата им история е написана на базата стари шумерски текстове, целия им стар Завет е компилация от шумерски истории.

    Коментиран от #5

  • 5 ТаУмВзе

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Само да питам":

    Торта също е базирана на Шумерски митове да!

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Гост

    15 5 Отговор
    В Израел се видя явно фалшиво американско лице което уж говори за демокрация, права и човешки ценности, а спонсорира и поддържа геноцид в 21 век.
  • 7 Инкогнито

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Откраднали са си история от шумерите. Иисус Навим при Йерихон е всъщност древна шумерската легенда. Никога не са били в Египет и никога не е имало храм на Соломон.

    Коментиран от #12, #14

  • 8 А КАКВО ОЧАКВАХТЕ

    9 7 Отговор
    КАТО ИЗБИХТЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НЕВИННИ ,,,,,,,,,,,,
  • 9 Защо изобщо ги държат

    3 6 Отговор
    Само да мърсят въздуха
  • 10 Състрадално

    11 7 Отговор
    Вече избягвам да гледам сърцераздирателни еврейски истории от 2-та СВ. Сега взе да ми става жал за палестинците
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Леле

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Инкогнито":

    Какви глупости наговорихте копейки...
  • 13 Анджо

    3 7 Отговор
    Преди пет дена написах ,че Хамас са избили доста заложници и затова не искат примирие. А на историците да им кажа, че Тракийската цивилизация е 2000год.по стара от Шумерската и цялата история се краде от Българите.
    Има вече от къде да се научат тези факти.
  • 14 ТаУмВзе

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Инкогнито":

    Храмът е на Залмоксис да.
  • 15 Ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Каква торта бе момче?
  • 16 Ъхъъъъъъ мозъциИ

    9 2 Отговор
    Израел: 1/3 от заложниците са мъртви, убихме ги ние ..... Можеше и 3/3 да са ако в Газа бяха реално...
  • 17 Оператор на права лопата

    10 5 Отговор
    А вие колко палестински бебчета убихте за последното денонощие, извepги еврейски?
  • 18 заложниците не са важни

    9 4 Отговор
    А убитите цивилни в Газа ! ...... децата, жените и старците които гонят реално 50 000 души ....
  • 19 Света осъди вече нацистки Израел

    7 4 Отговор
    Врясъци от нацисти не искаме да слушаме и четем. Санкции и международна изолация са нужни, както и Израел да бъде осъдена за геноцид а САЩ да бъдат обявени в съучастник в този геноцид !
  • 20 Евреите си избиха сами заложниците

    8 3 Отговор
    и това е самата истина ! Избиха ги даже преди и за заложници да бъдат обявени! Впрочем защо за заложници се обявяват а не за военнопленници да питам ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Израел кога ще освободи тези

    5 2 Отговор
    Над 28000 заложници които малтретират в израелските затвори ?
  • 23 Тра-ла-ла

    3 3 Отговор
    Ама то целта на геноцида е бил да си върнат заложниците ли?
  • 24 От 1948 г. до момента има само един

    3 4 Отговор
    престъпник и това е Нацистки Израел !
  • 25 Над 28000 заложници

    3 2 Отговор
    Има в израелските затвори и в момента! 3/4 са деца и жени. Те не са ли важни да питам? Колко от тях са впрочем адвокати и журналисти задържани без съд и присъда? Официално са над 78 човека ...
  • 26 Анджо

    3 2 Отговор
    Много късно искат Хамас примирие, сега да ходят и да се оплакват на тия които ги накараха да се правят на военна сила. Не защитавам на пълно Израел, но Хамас се крият зад мирното население и сега изкарват нападнатият виновен. Хамас да не би да нападна въоражени , нападнаха мирно население и затова не трябва плювате натам, сам.
  • 27 Хората задържани без съд и присъда

    3 2 Отговор
    дори и без обвинения в израелски затвори какво са да попитам, заложници или какво ? Що се правим на щрауси и си Справяме главата в пясъка на пустинята Негев а? Те не са ли важни, те не са ли хора?
  • 28 Трябва ли да забравим че

    5 2 Отговор
    Само през първите два месеца от войната Израел хвърли над 25 000 тона бомби върху Газа, което се равнява на почти два пъти повече от мощността на ядрената бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г. !!!.....Към днешна дата Израел е хвърлил стотици 2000-фунтови бомби за систематичното унищожаване на повечето домове, училища, предприятия и граждански институции в Газа. Сред най-известните употреби на това оръжие беше ударът от 31 октомври, който унищожи бежанския лагер Джабалия, убивайки над 400 души само за ден. Тези излязли от употреба в САЩ, но доставени на Израел 2000-фунтови бомби са еквивалентни по размер на така наречените „блокбъстър“ бомби, които изравниха цели градски квартали по времето на Втората световна война. Когато бъдат взривени, те оставят кратери с дължина 40 фута и убиват и осакатяват хора на разстояние до 1200 фута, върху площ, еквивалентна на 58 футболни игрища. Русия разполага с огромно количество от такива бомби също.... но никога до сега не са използвани в Украйна ! Използването на тези масивни бомби до голяма степен е прекратено от американските военни, номинално поради огромния им потенциал за „съпътстващи щети“.
    Но убийството на хората в Газа и унищожаването на нейните сгради не е непредвидена последица, а умишлена цел на американско-израелския геноцид в Газа.
  • 29 Трябва ли да забравим че

    4 2 Отговор
    Няма в света друга демократична или НЕдемократична държава освен Израел, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“ Просто няма младежи! Основополагащия характер и широкообхватния обхват на Закона за еврейската национална държава НЕ съдържа ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел.... И запомнете младежи ! Законът за еврейската национална държава на Израел, „законът на законите“, е способен да отмени всяко обикновено законодателство. Той променя всяка конституционната рамка на държавата, като прави промени, които нарушават установените международни норми и няма демократична конституция в света, която да определя конституционната идентичност на държавата на расова основа, като обслужване на една етническа група освен Нацистки Израел . Трябва ли да забравим че реално Израел НЕ е демократична а нацистка и доказано расистка държава осъществяваща апартейд, етническо прочистване и геноцид? Трябва ли? Кой казва че "Трябва" а?

    Коментиран от #31

  • 30 Нито един от тези

    4 2 Отговор
    "заложници" не бил отвлечен от Израелска територия, нито един .. а до един са били на обявените от ООН за окупирани територии и това трябва да се повтаря !
  • 31 Анджо

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Трябва ли да забравим че":

    Кажи поне една демократична арабска държава. Аз съм работил и знам за какво иде реч. Там мразят другите народи или европейците ако не си арабин. Там има много случай да вкарват хората в затвора с измислени обвинения. Пример, медицинските сестри в Либия.