Last news in Fakti

8 Юни, 2024 12:50 1 232 17

Разнобой в Йерусалим! В Израел очакват оставката на Бени Ганц

  • израел-
  • бени ганц-
  • хамас-
  • газа-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Бившият министър на отбраната се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл

Разнобой в Йерусалим! В Израел очакват оставката на Бени Ганц - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът във военния кабинет на Израел Бени Ганц може да обяви оставката си днес. Вчера бе обявено, че Ганц ще даде пресконференция в събота, а израелските медии тълкуват съобщението като знак за предстоящото напускане на Ганл на правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху, пише Der Standard.

Бившият министър на отбраната се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл. В средата на май месец, осем месеца след началото на войната с "Хамас", Бени Ганц заплаши да подаде оставка, ако правителството не представи следвоенен план за Газа до днес, 8 юни.

Според проучванията на общественото мнение понастоящем Ганц, ако правителството се разпадне и се проведат предсрочни избори, би имал добри шансове да замени Нетаняху на поста премиер. Центристкият блок на Ганц се раздели през март и партията му сама в момента не контролира достатъчно места в парламента, за да свали управляващата коалиция.

Миналата седмица обаче партия на Бени Ганц представи законопроект за разпускане на парламента и призова за нови избори. Нетаняху отхвърли исканията на Ганц като "празни думи", "чийто смисъл е ясен: край на войната и поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, оставяне на Хамас непокътнат и създаване на палестинска държава".

Нетаняху е подложен на все по-голям вътрешнополитически натиск: ежедневно хиляди демонстрират в израелски градове в подкрепа на изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня и връщането на заложниците. От друга страна крайно десните коалиционни партньори на Нетаняху заплашват да развалят коалицията в случай на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Правителството от седмици е изправено пред въпроса как Израел да постъпи с ивицата Газа след като приключи с терористичната организация "Хамас". И американската администрация предупреди управляващите в Израел, че се нуждаят от ясен и конкретен план за бъдещето на Газа, тъй като на дневен ред стои един потенциален вакуум във властта, който може да бъде запълнен от хаос. Отделно на това най-близките съюзници на Израел, САЩ признаха и че неприемането и невлизането в сила на последното предложено споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа има и вътрешнополитически основания.

Рано тази сутрин израелските военни съобщиха, че са неутрализирали високопоставен член на общите сили за сигурност на "Хамас" в Рафах. Той е бил убит при въздушен удар на изтребител вчера, съобщават военните.

Според ЦАХАЛ това е Саламе Мухаммад Абу Аджадж, един от командирите на общите сили за сигурност в Рафах.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съд и затвор за

    12 5 Отговор
    Всички израелски нацисти
  • 2 Новото е че

    7 3 Отговор
    Гутериш е добавил израелската армия към глобалния списък на нарушителите, които са нарушили правата на децата, отбелязвайки първия път, когато Израел е добавен към списъка, известен още като „Списъкът на срама“, въпреки призивите на правозащитни групи да се добави Израел преди няколко години.
    Израел продължи бруталната си офанзива срещу Газа след атаката на палестинската групировка Хамас на 7 октомври, въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня.
    Повече от 36 700 палестинци са били убити оттогава в Газа, повечето от тях жени и деца, а над 83 500 други са ранени, според местните здравни власти.Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, чието последно решение нареди на Тел Авив незабавно да спре операцията си в южния град Рафа, където повече от 1 милион палестинци бяха потърсили убежище от войната, преди да бъде нападнат на 6 май.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    5 3 Отговор
    Ще бъде съден в Хага.
  • 5 Честито !

    7 4 Отговор
    израелската армия официално вече е обявена от ООН за терористична организация
  • 6 Всички членове на

    8 4 Отговор
    израелската армия участвали в геноцида в Газа трябва автоматично да получат черни печати в паспортите си за посещения в Европа най малкото за 10 години
  • 7 Справедливо правосъдие

    9 4 Отговор
    Престъпника убиец Нетаняху и фашистите му във затвора .....НЕЗАБАВНО !!!!!!
  • 8 Докато Израел не изчезне от картата

    7 4 Отговор
    На света , няма да има мир във близкия изток !
  • 9 Хи хи хи

    8 4 Отговор
    Отрочето на Краварите така наречения Израел е нацистка , ционистка , терористична държава !
  • 10 Хитлер е бил прав !!!!!!!

    8 5 Отговор
    За евреите .....

    Коментиран от #16

  • 11 Само аналлend натиск за Хитлеряху

    4 3 Отговор
    Нетаняху е подложен на все по-голям вътрешнополитически натиск: ежедневно хиляди демонстрират в израелски градове в подкрепа на изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня
  • 12 Щом вече

    5 4 Отговор
    израелската армия е официално обявена от ООН за терористична организация защо още не сме закрили посолството им в София ? Време е да изгоним Нациста, терорист посланик на Израел Йоси Леви Сфари
  • 13 Като изгониха Израел от ЮНЕСКО

    3 2 Отговор
    И от още 6 организации на ООН сега ще го изгонят и от ООН като цяло
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хххх

    1 0 Отговор
    Ще има да чакат. Той може да замени Биби Фернандес.
  • 16 хммм

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хитлер е бил прав !!!!!!!":

    Хитлер е бил прав за хитлер , че е бил евреин ли?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.