Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2024 13:35 3 589 45

Американската ескалация в Украйна се нуждае от план

  • украйна-
  • нато-
  • сащ-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • джо байдън

Руските официални лица и пропагандатори твърдят, че това е сериозна ескалация и заплашват да нанесат директен удар по Съединените щати или техните съюзници

Американската ескалация в Украйна се нуждае от план - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Украйна, която използва американски оръжия за удари вътре в Русия, няма да сложи край на войната". Това пишат в статия за Washington Post Самуел Шарап, преподавател по политически науки в изследователския институт Rand и Джереми Шапиро, директор по изследванията в Европейския съвет за външна политика.

Решението на администрацията на Байдън да одобри използването от Украйна на американски оръжия за атакуване на цели на територията на Русия е, както би могъл да каже президентът Байдън, голяма работа. Украинците твърдят, че тази промяна ще провали настъплението на Кремъл в Харковска област и може би дори ще обърне хода на войната. Руските официални лица и пропагандатори твърдят, че това е сериозна ескалация и заплашват да нанесат директен удар по Съединените щати или техните съюзници.

И двете твърдения вероятно ще се окажат несъстоятелни. Но въпреки това това решение е от значение, макар и по друга причина: то бележи поредния завой в спиралата на " зъб за зъб“, която непрекъснато увеличава рисковете от по-широка война, без да предлага път за прекратяване на тази.

Това не е първият път, когато Съединените щати, под натиска на Украйна и западните си съюзници, преминават прага, считан преди това за твърде голям. Предишните решения за пускови установки HIMARS, касетъчни бомби, боеприпаси с голям обсег и F-16 също бяха продиктувани от възприеманите руски успехи на бойното поле.

Ударите навътре в Русия с американски оръжия могат да забавят военните операции около Харков, но няма да променят ситуацията. Настъплението на Русия към Харков вече е затънало в района на град Волчанск, който се намира на по-малко от 8 км от руската граница. С ударите по линиите за снабдяване в самата Русия настъплението може да се забави още повече, но руснаците вероятно ще се адаптират, както са се адаптирали към предишни американски действия. В края на краищата американските оръжия редовно се използват за поразяване на руските снабдителни линии и командни пунктове в окупираната Източна Украйна, като въпреки това Русия постоянно реализира успехи там. И така, изтощителната война ще продължи.

Данните от миналото също така сочат, че Русия няма да ескалира драматично само защото Съединените щати предоставят нова оръжейна система или облекчават ограниченията за съществуваща такава. В момента Русия, относително погледнато, печели войната, така че е малко вероятно президентът Владимир Путин да поеме риска да провокира пряк конфликт със Съединените щати и техните съюзници. Москва може и да отговори, но вероятно ще го направи по косвен или асиметричен начин, а не да изстреля ракета към европейска столица следващата седмица.

Истинският проблем с решението на Байдън е, че Вашингтон за пореден път направи важна промяна в политиката си реактивно - в отговор на военните действия на Русия, а не като част от по-широка стратегия за прекратяване на войната. Руснаците ще продължат да натискат и след три или шест месеца Съединените щати може да се окажат отново тук, под подобна украинска и съюзническа кампания на натиск, изкушени да прекрачат следващия праг, за да се опитат да обърнат негативната траектория. Както се изрази държавният секретар Антъни Блинкен, "ще продължим да правим това, което сме правили досега, а именно, при необходимост, да се адаптираме и приспособяваме“.

Но адаптацията и приспособяването не представляват стратегия, а реактивната ескалация при липса на стратегия не е разумна политика. Ескалирането на участието на САЩ в този конфликт - или в който и да е друг конфликт - трябва да се ръководи от идея за това как да се сложи край на войната. В този случай това би изисквало да се докаже, че украинските удари в Русия с използване на американски системи са част от интегрирана стратегия за прекратяване на войната при условия, благоприятни за Украйна и САЩ.

Както самата администрация многократно е заявявала, този край ще настъпи на масата за преговори. В процеса на преговори принудителните мерки могат да се използват като лост за въздействие. Налагате военни разходи на опонента си с цел да го накарате да направи това, което искате, а не просто да противодействате на последната му маневра.

Но Украйна и Западът не показват никакви признаци, че са готови да започнат преговори с Русия. А налагането на разходи при липса на процес на преговори прави по-нататъшната ескалация неизбежна. Както отбелязва Томас Шелинг, гуруто на военната принуда: "Ако болката на [нашия враг] беше най-голямото ни удоволствие, а нашето удовлетворение - най-голямото му нещастие, ние щяхме да продължим да се нараняваме и да се разочароваме взаимно".

Тази спираловидна динамика - на нестихваща руска агресия и все по-нарастваща военна подкрепа на Запада за Украйна, за да се противодейства на инерцията на Москва - се разгръща вече почти две години и половина. Без процес на договаряне тя може да продължи още дълги години. И един ден едната или другата страна може най-накрая да се препъне в действителна червена линия, което може да доведе до точно тази голяма ескалация, която администрацията на Байдън се опитва да избегне.

Междувременно Украйна ще продължи да страда, а разходите на Запада за войната ще продължат да нарастват. Трябва да има по-добър начин за управление на най-значимия военен конфликт от едно поколение насам.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖЕКО

    82 65 Отговор
    НИКОИ НЕ ОБИЧА ДОЛНИТЕ КРАВАРИ И ТЯХНАТА ЗАРОБВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ

    Коментиран от #7, #29

  • 2 зИленски

    46 59 Отговор
    НЯМАМ НУЖДА ОТ ПЛАН
    САМО АПАРТАМЕНТИ МИ ДАВАЙТЕ
  • 3 Баце

    75 63 Отговор
    Наливането на все повече и повече оръжия и позволявайки удари в Русия било "за мир". Ерата на безумието дами и господа.
  • 4 Странстващия Каубой

    7 52 Отговор
    Ще Стане ли Николай Пловдивски
    Български Патриарх
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 план

    48 48 Отговор
    Бай Дън размахва белия флаг и гражданската война в Украйна се кротва.
  • 7 Българин

    59 56 Отговор

    До коментар #1 от "ЖЕКО":

    Никакви кравари не са, а хазари. И то глобалисти. САЩ се управлява от хазарски задкулисен елит, а всички лица на повърхността като Байдън, Блинкен и прочие са само за пред хората. Тоест, независимо дали са хазари или не, всички видими политици в САЩ са подставени лица. Не знам защо вечно наричате хазарите кравари и англосаксонци!?

    Коментиран от #25, #27, #31, #34

  • 8 фокус ли

    24 6 Отговор
    Преписано от Фокус!По добре препишете нещо от ТАСС.

    Коментиран от #11

  • 9 да де

    54 2 Отговор
    "Да си враг на САЩ е опасно да си приятел е фатално" казал го е Хенри Кисинджър.
  • 10 Майна

    48 3 Отговор
    Какъв план...
    Планът май си го скъсаха...
    Русия ще установи бази В Куба, Венецуела , Сингапур , Сейшелските острови и Никарагуа..
    И то в момента е в действие..
    А?
    Ето днеска ,,гърмят,, :
    ,,Президентът на САЩ Джо Байдън трябва незабавно да отмени разрешението на украинските въоръжени сили да нанасят удари по руска територия със западни оръжия, пише подполковник от армията на САЩ в оставка Даниел Дейвис в статия за National Interest.,,

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 11 "Фокус" е предназначен

    32 0 Отговор

    До коментар #8 от "фокус ли":

    За т.пите западноевропейци. На нас не ни минават тия, все още не са ни закупили мозъчните клетки и можем да мислим
  • 12 USA политиците

    41 2 Отговор
    се нуждаят от един по-силен ритник в слабо място за да започнат да възприемат другите с уважение
  • 13 800 БАЗИ ИЗВЪН САЩ

    48 1 Отговор
    пазят негово величетво ДОЛАРА от посегателства на други страни и народи. Те това им е цялата ДЕМОКРАЦИЯ или както там я наричат ЕВРО АТЛАНРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ. А на нашите продажни местни "елити" и прислуга са достатъчни и шепа долари
  • 14 Папата

    21 2 Отговор
    Зеля, вдигай бялото знаме!
  • 15 Име

    31 1 Отговор
    Сега липсвал план за мир? Всички им го повтарят. Да престанат да пълнят украйна с оръжия.
  • 16 Казуарного

    3 32 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Куба няма да разреши да има руски бази на нейната територия защото има много неприятен спомен от времето на Хрушчов. Куба никой не я заплашва и да си живее в мизерията. А руските кораби които ще участват в маневри с кубински са потенциални кандидати за дъното. Даже ирански военни кораби имаха желание да стигнат до бреговете на САЩ.

    Коментиран от #44

  • 17 Дааа

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    На дъното на западния Атлантик дреме един Посейдон! За всеки случай.

    Коментиран от #24

  • 18 Кой ще им даде

    2 27 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Да правят
    Бази
    Всички знаят колко подли са Рушнаците.

    Кой ще пусне змия в
    Къщата си ?

    Че си написал и Сейшелските Острови .
    Хаха
  • 19 НАТОпорчен

    15 2 Отговор
    Планът е изпитан: "Взимаме парите и бягаме"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Вярно

    23 0 Отговор
    Ударите навътре в Русия с американски оръжия могат да забавят военните операции около Харков, но няма да променят ситуацията.

    thats right
  • 22 Фащ губят на бойното поле

    25 0 Отговор
    Губят и икономическата си война срещу РФ! Най-некадурната администрация закопава Краварника - дано изберат Сенилния Бай пън да ги довърши...
  • 23 Правоверен Евроатлантик

    21 1 Отговор
    Планът е ескалалиция, докато не им припари под евроатлантическите задници. А то вече им припарва. Русия трябва да даде малко по-съвременни ракетни комплекси из Близкия изток и Африка и да гледа сеир. Враговете на САЩ ще свършат останалото. Прехваленото НАТО 20 години окупира Афганистан, установи непълен контрол над двата най-големи града и избяга позорно зарязвайки военна техника за 80 милиарда долара. Талибаните по джапанки взеха за 3 седмици властта.
  • 24 НЕЕ НЕ Е САМО

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дааа":

    ЕДИН
  • 25 до Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Абсолютно точно!!!. Коментарите са излишни.
  • 26 Украйна умре 🇺🇦

    13 1 Отговор
    Сега е ред да се прочисти от окраинските фашисти
  • 27 Госあ

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Подценяваш англосаксоните. Не знам кои са по-голямото зло ! Принципно англосаксоните са по силни и използват хазарите като инструмент за пъклени дела, защото те са добри в това. Затова аз наричам дълбоката държава жидосаксони.
  • 28 Евроатлантик

    5 13 Отговор
    Всеки може да пише каквото си иска, но съвсем друго е, какво всъщност се случва...

    И тук много рашистофили пишат всевъзможни глyпости и дърти лъжи...
  • 29 Никой рашистофил имаш предвид...

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЖЕКО":

    За да бъдеш точен... Напълно нормално е.
  • 30 ПЛАН

    12 3 Отговор
    ДО ПОСЛЕДНИЯ УРКА по джонсън
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Коментарът си е твой и сам

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    си си виновен, че насочи вниманието към него. 🤣🤣🤣

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Професора

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ротшилдите са хазари юдаисти и управляват анголсаксите от 17 век когато купуват Великобритания от крал Джорч и малко по късно колонията САЩ.
  • 35 Безкруполни лъжи

    17 0 Отговор
    Все повече американски и западни специалисти разбират и говорят за безсмислието на тази подкрепа на Украйна и влошаване ситуацията в самата Украйна от тази подкрепа. Само нашите български политици- евроатлантици не вдяват нищо, незнам дали е от глупост или от корумпиран от. Но може би е и от двете +егоизъм в огромни размери(например Европа, те свързват единствено със свободно пътуване насам натам без да ги интересува, че има много хора които нямат пари за да излезнат от България). Точно тези хора евроатлантиците призовават да гласуват за тях, но след като бъдат избрани те забравят за тях и всички обещания.
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    БайПън изплю.камъчето:
    :Изгубим ли контрола над Украйна - губим контрола над Европа❗"
  • 37 Имаше план 2021

    11 0 Отговор
    Трябваше да има нов Ковид 2021, но хеликоптерите с двете витла дезинфекцираха бързо тези мераци.

    После продължиха само с краденето без да има Ковид.
  • 38 Баба Мара

    8 0 Отговор
    Ето това е нещо разумно, а не тъпата ЕССР еврогейска пропагандна помия със която ни заливат от сутрин до вечер.
  • 39 Мнение

    15 0 Отговор
    Kраварските "аналлизатори" са доста тъпи!
    Русия спря настъплението при Валчанск и премина в отбрана защото иска да унищожава ден след ден пристигащите от други направления укронацистки подкрепления.
    По този начин и с над 1000 укри убити всеки ден , омаломощава още повече укрите.
    Целият фронт е над 1000 километра и след като нацистите изгубят 50-60000 войници все на няколко направление отбраната на укрите ще се пропука и тогава няма кой да спре руската армия.
    Но тъй като досега краварите са воювали само с козари в Афганистан или Ирак или са нападали държави с малки армии ,за тях тактиката и оперативното изкуство са непозната територия.
    А относно това ,че ще се воюва дълго и спящият Джо ще продължава да поткрепя нацистите , не се знае той докога ще е сред живите,а и едва ли ще спечели изборите в ноември.

    Коментиран от #41, #42

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    0 13 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 41 ТаУмВзе

    0 10 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    Но трябва да отбележим, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 600 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.
  • 42 Делю Хайдутин

    0 14 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    1 200 000 красная армия, 400 000 могилизирани септември 2022, още 450 000 доброволци се похвали ботокса, а церозния дима каза преди 11 месеца, че на ден има нови 1500-2000 доброволци, готвача прибра в чувала 200 000 затворника, 50 000 чужди наемника, ти ги смятай подлогович! А тепърва след изборите идва пълната могилизация, само на каабев дворците и яхтите да са ок, а ти лежи у тинята и чакай копейки от оная пияната!

    Коментиран от #43

  • 43 Петко Войвода

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Делю Хайдутин":

    И как ще успееш да убедиш хората в тези загуби на Русия? Единствено можеш да цитираш пропагандата на Зеленски.

    На бойното поле резултатите биха били в полза на Зеленски. Обаче не е така. Не можаха да допрат до отбранителната линия при якото рекламирано контранастъпление.

    А няма да коментирам кадрите в Телеграм, които пускат рускште кореспонденти без цензура: полета с трупове в украински униформи и изгорена натовска техника.
  • 44 Инна

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Казуарного":

    „В периода от 12 юни до 17 юни 2024 г. отряд на руския ВМФ ще посети с официално посещение пристанището на Хавана: фрегата „Адмирал Горшков“, атомна подводница „Казан“, нефтен танкер „Пашин“ и спасителен влекач Николай Чикер“, се казва в изявление на кубинското външно министерство.
    „Адмирал Горшков“ от проект 22350 и атомната подводница „Казан“ от проект 885М са носители на хиперзвукови ракети „Циркон“.
  • 45 Статистик

    0 0 Отговор
    Краварите си играят с огъня както много пъти досега, ама не са познати. Иран и Китай са с Русия, а това вече е повече от опасно за цял свят!
Новини по държави: