Last news in Fakti

8 Юни, 2024 15:35 2 102 16

Спешни мерки на Ботуша! Рекорден наплив на туристи в Италия

  • италия-
  • рим-
  • венеция-
  • туризъм

На този фон италианските власти са принудени да балансират своите политически решения между икономическите ползи от туризма и проблемите, които създава туристическият бум

Спешни мерки на Ботуша! Рекорден наплив на туристи в Италия - 1
Снимка: Shutterstock

Италия е изправена пред дилема - икономиката не може да функционира нормално без приходите от туризма, но напливът от туристи създава немалко проблеми и затруднения.

Потокът от туристи през последните години е толкова голям, че италианските власти са принудени да предприемат мерки, за да бъда опазени обектите на културното и природно наследство на страната, посочва Си Ен Би Си.

Исторически рекорд

През миналата година Италия е посетена от рекорден брой туристи, обяви през тази седмица италианският Национален статистически институт "Истат" (Istat).

В хотелите и в другите туристически места за настаняване на Апенините са били регистрирани над 134 милиона души през 2023 г. Това е исторически рекорд, като броят на туристическите нощувки се е увеличил с близо 10 на сто до 451 милиона.

За първи път от 2020 г. насам, когато започна пандемията от КОВИД-19, броят на чуждестранните туристи в Италия е надхвърлил този на местните, посочва Ройтерс.

През 2023 г. най-голямо увеличение на броя на туристите на годишна основа (спрямо 2022 г.) е отчетено в италианските области Лацио и Ломбардия. Това се дължи на нарастването на туристическия поток в Рим и Милано, отбелязва "Истат".

Повече чуждестранни туристи са посетили североизточната част на Италия, където се намират популярни туристически дестинации, сред които се откроява Венеция. По-малко са чужденците, които са се насочили към Южна Италия, сочат данните на статистиката.

Туризъм и икономика

През 2022 г. икономическите дейности, свързани с туризма и с пътуванията като цяло, са съставлявали 10,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия. В сектора са заети около 4,4 млн. души, което представлява около 16 на сто от трудещите се в страната, по данни на компанията за анализ на данни "Статиста" (Statista).

Италианският туристически сектор обаче се нуждае от още работна сила. Асоциацията на италианските агенции по заетостта (Assolavoro) обяви, че редица хотели, заведения и концесионери на плажове изпитват недостиг на персонал за периода на настъпващото лято. Търсят се готвачи и сервитьори, а на популярния сред по-заможните туристи остров Сардиния са необходими около 25 000 сезонни работници.

На този фон италианските власти са принудени да балансират своите политически решения между икономическите ползи от туризма и проблемите, които създава туристическия наплив.

Венеция таксува туристите

На този фон Венеция стана първият град в света, който въведе такса за туристите, които го посещават. От края на април в определени дни те заплащат такса в размер на 5 евро. Тя се плаща за посещение на града между 08:30 и 16:00 часа и е валидна през всичките уикенди до средата на юли, се посочва на сайта на италианската област Венето.

До края на годината ще бъде взето решение дали таксата за достъп до стария град на Венеция ще стане постоянна. Тя не важи за жителите на областта Венето, за тези които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристите, резервирали нощувки в града. Децата под 14 години също не заплащат туристическата такса.

Туристите с резервации за нощувки във Венеция трябва да представят чрез смартфоните си специален QR код на служителите, които събират входните такси. За тези, които не притежават смартфони, са обособени специални щандове с представители на общинските власти, пред които могат да докажат, че имат право на безплатен достъп до града, посочва Ройтерс.

Туристите, които дължат таксата от 5 евро и не я платят, може да бъдат глобени с между 50 и 300 евро.

Пробната инициатива е опит да бъдат обезкуражени туристите, посещаващи града в най-натоварения период от годината, без да плащат за нощувки в местните хотели.

В района на историческия център на Венеция, където се намират известният площад "Сан Марко", мостът Риалто и прочутите канали на града, живеят по-малко от 50 000 постоянни жители. В разгара на летния сезон понякога Венеция се посещава от над 100 000 туристи дневно.

През миналата година градът е бил посетен от около 15 милиона души, по данни на местните власти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    11 2 Отговор
    Хахахха, туристическа държава имала проблеми с наплив на туристи... Абе вие некакъв център имате ли изобщо???
  • 2 хххх

    7 1 Отговор
    да се страхуваш от туристи.... а страхувате ли се от пари?
  • 3 Гориил

    6 5 Отговор
    Такъв голям поток от туристи предполага, че европейците трескаво се опитват да осребрят милиарди инфлационни пари.Тоест пари се печатат, а стоките и услугите (вкл. туризма) са по-малко. Икономиката на ЕС прегрява. Но Европейската централна банка обяви намаляване на основния лихвен процент и по този начин повиши очакванията на потребителите.В резултат на това по-близо до есента Европа очаква нов ръст на цените и обезценяване на парите.

    Коментиран от #7

  • 4 леле

    5 2 Отговор
    И ганьовците ли нема да ги пускат...? Ганьо умре да е турист🫣
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бийk

    7 3 Отговор
    Ма чакай бе нали имало икономическа криза
    И еврогeйовете били обеднели
    СAЩисаните били криели инфлация
    Итн итн
    Отде пари за екскурзийки в западналите джeндъря
  • 7 Бийк

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Горииле браво само така
    Трябва да се чува гласът на Майка Русия
    Те хората му приказват че не могат да се отърват от туристи
    Той кат латерна балалайка пропаганда
    За аха вече загнилия запад

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бийк":

    Утре, поради катастрофално увеличение на туристическия поток, европейците ще трябва да стоят на опашка с часове, за да получат сандвич или чаша кафе. И след пет-шест години туристите ще се борят за хотелска стая или място на плажа.Парите се превръщат в купища хартия. Стойността на еврото става илюзорна. Можете да видите това сами, като записвате седмичните цени на стоките в супермаркетите и универсалните магазини.
  • 9 Пълно е с кретени верно

    3 3 Отговор
    в Рим и Милано. И идея си нямат обаче къв го дирят там
  • 10 Гориил

    5 4 Отговор
    В същото време не всички европейци избират скъпи курорти в Италия, Франция или Испания за своята почивка. Сравнително евтините балкански курорти са по-популярни от всякога в историята на европейския туризъм. Особено сред не особено богатите туристи от Източна Европа. Можете да видите това сами.
  • 11 Патуват тези имащи пари...

    5 1 Отговор
    Ходят там където е готино....Италия, Франция, Германия, САЩ, Австралия, далечния изток....колко.лимтуристи са посетили Русия.

    Коментиран от #13

  • 12 спокойно

    4 2 Отговор
    тоя наплив е временен - хората осъзнават, че Европата върви към война и са го ударили на живот. Скоро всичко ще свърши. Тогава италианците ще плачат за туристите, ама не - в радиационна зона ходят само авантюристи

    Коментиран от #16

  • 13 за твой ужас

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Патуват тези имащи пари...":

    миналата година са ги посетили 3 пъти повече туристи, отколкото 2022. За тази година чакат ново двойно повишаване. Не ги мисли тях. Виж, че Европа загуби руснаците си е проблем на Европа. Лошото е, че губят и китайците, които се преориентираха към руския пазар.
    От силен индустриален пазар с отличен туризъм, ЕС върви към аграрно съществуване, което обаче не е достатъчно да изхрани дори собствените си граждани.
  • 14 Правилно

    0 1 Отговор
    Скоро и в раша ще искат да ходят хора има няма 500-600 години.
  • 15 важното е да няма

    2 0 Отговор
    Спешни мерки на Ботуша когато настане Рекорден наплив на туристи в Италия от африка с круизни канута и затова вземайте по 1000 евро на турист за да има после за пришълците да ги обрижвате
  • 16 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "спокойно":

    До 12 ком - другарю путинофил само не си уточнил с кого ще воюва Европа - с мизерниците от мордор ли дето са пред украинските села от три години
Новини по държави: