Last news in Fakti

12 Юни, 2024 21:55 3 419 34

Какви са тези внезапни сривове в навигацията на самолетите

  • самолет-
  • навигация-
  • гражданска авиация-
  • балтийско море

През цялата 2018 година в региона на Балтийско море са регистрирани по-малко от 100 случая на проблеми с навигационната система, през 2023 година те са били вече над 10 000

Какви са тези внезапни сривове в навигацията на самолетите - 1
Снимка: Shutterstock

Само за една година над 10 000 смущения и сривове на навигационната система на самолетите в региона на Балтийско море: на какво се дължи това? Експерти са убедени, че причината са смущаващи сигнали от руския Калининград.

Един от последните примери е по време на учебен полет над Балтийско море, разказва германската обществена медия АРД и цитира шведския авиоинструктор Хенрик Едсхамар, който със свои ученици, обучаващи се за пилоти, се прибирал от полския град Гданск обратно в Швеция. Видимостта била отлична и по всичко изглеждало, че предстои един много приятен полет. Но на 150 метра височина изведнъж навигационните уреди загубили сигнала. Пилотът рестартирал системата, но отново не открил повреда - всичко работело нормално, само джипиес сигнал липсвал.

"И тогава се обади колегата, който беше излетял малко преди нас, за да докладва същия проблем. Веднага ни стана ясно, че причината не е в нашите самолети", казва Едсхамар пред АРД.

Срив в кокпита

Случаят с шведските авиоинструктори е само един от хиляди такива примери. Докато през цялата 2018 година в региона на Балтийско море са регистрирани по-малко от 100 случая на проблеми с навигационната система, през 2023 година те са били вече над 10 000, а през тази година отново бележат ръст, гласят данните на Европейската агенция за авиационна безопасност.

Финландската авиокомпания Finnair беше принудена тази пролет да спре временно полетите до естонския град Тарту именно заради постоянните смущения. При отказ на навигацията самолетът може да бъде насочван от допълнителни, резервни системи, с каквито обаче летището в Тарту не е оборудвано.

Точно така е постъпил и Едсхамар - оставил се е да бъде навигиран от диспечери на земята. След половин час джипиес сигналът внезапно отново се появил. "Усещането е като изведнъж да видиш слънцето, след като през цялото време си летял през непрогледни облаци", казва шведският пилот.

В балтийските държави обвиняват Русия

Експерти от Литва и Естония свързват тези проблеми в региона на Балтийско море с руския ексклав Калининград. На това мнение е и Ханс Лиуанг от Шведския национален колеж по отбрана в Стокхолм: "Регионът на Балтийско море усеща последиците от напрежението между Русия и Запада. По всичко изглежда, че причината за повечето смущения и сривове в навигацията идва от Русия - и по-точно от Калининград", казва експертът.

Тези технически проблеми засягат не само самолетите: корабите, мобилните телефони и дори в сферата на селското стопанство работят с данни от системата за глобално позициониране GPS. Фермерите на границата на Финландия с Русия се оплакват от проблеми с тракторите си, които губят ориентация на полето.

Новата нормалност за пилотите?

Подобни смущения изглежда са новата нормалност, казва шведският авиоинструктор Хенрик Едсхамар. За него това означава, че всеки полет трябва да се планира по-интензивно - например самолетът да носи повече гориво, в случай че се наложи да измине повече разстояние, преди да кацне.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер Марио

    50 15 Отговор
    Стойте шпони далече от руските гаранции
  • 2 Сатана Z

    63 10 Отговор
    Бермудския триъгълник се е преместил в Балтийско море.Балъци.
  • 3 Реалист

    38 7 Отговор
    Шпионира натовците от самолети за гражданска авиация както едно време през социализма.
  • 4 Воланд

    10 42 Отговор
    Москва гори.
  • 5 туй е началото

    34 5 Отговор
    кат гледам имате желание за пълна програма
  • 6 Монгола

    59 12 Отговор
    Руските военни радари ви засичат техниката за шпоинаж прикачена за цивилните самолетите от там идва смущението.
  • 7 Сатана Z

    73 11 Отговор
    "Фермерите на границата на Финландия с Русия се оплакват от проблеми с тракторите си, които губят ориентация на полето."
    Руските танкове Т-34 никога не са губили ориентация по пътя си до Берлин.

    Коментиран от #26

  • 8 Шадола

    52 4 Отговор
    Селските пинизи на НАТО от преди 50 години да снимат руските териториинот граждански самолети.
  • 9 мира

    50 5 Отговор
    Дойче леле, въпросът е излишен! Докато същисаните и евпопоклонниците говорят само за война, оръжие и подкрепа за украинската фашистка хунта, то руснаците воюват и се развиват в икономическо и научно техническо ръвнище! Гледайте , предсоят необясними неща, ще се разбунтуват и океаните !!!
  • 10 Навигацията

    45 2 Отговор
    До преди около три десетилетия, самолетите по света не ползваха GPS , а се ориентираха с други методи и традиционен жироскоп. Старите балистични ракети - също.
  • 11 Мда

    33 3 Отговор
    GPS е с намалена точност в районите на военни действия и е така откакто го има. Сега е около украйна и израел с голям периметър. Открихте топлата вода...
  • 12 Калпазанин

    33 3 Отговор
    Както винаги, само пи заглавието разбрах за какво иде реч и от кого е този псалм прочит с дълбока психология, много ясно че Путин ви е виновен. И от 10000 сигнала колко самолета паднаха бе отр@@@@???!няма да се учудя както гръмнахте северен поток да свалите и някой ваш самолет само и само да обвинител някой друг
  • 13 ганев

    31 4 Отговор
    ДААА..ТАКА Е....ВСИЧКО Е ДИГИТАЛИЗИРАНО....ПОСЛЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ СЕ ЧУДЯТ ЧЕ НЕ ПРАВЯТ ДЕЦА....АЛООО...И НАЙ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИЯТ ...СМАРТ ФОН НЕ ПРАВИ ДЕЦА......ТЕ СЕ ПРАВЯТ...ПО СТАРАТА АНАЛОГОВА ...СИСТЕМА.....НЯМА ОТКАЗ....МЕХАНИЧНО
  • 14 Мдаааа,

    25 2 Отговор
    явно руснаците и Путин са виновни, доказателство, по времето на Петър Велики не са забелязани такива проблеми.
  • 15 Русия

    32 2 Отговор
    Е виновна. Тя ви накара да изпратите военни в Украйна. Русия ви накара да откачите ,да затворите границите и да изгоните рускоговорящите. Русия накара поляците да се правят на мъже и постоянно да погребват наемниците си. Русия ще накара страни -васали като България и Румъния да изпратят свои военни в Украйна. Норвежката пръчка Столтенберг единствено повтаря мантрите си до затъпяване дирижирайки пред невидимия оркестър от зомбирани зяпащи в телевизора почивайки натовска жлъч. И вие ,мравки - воини ,ще изпълните предназначеното си да умрете за интересите на милиардерите дъртаци, които си играят на Господ ,докато служат на сатаната.
  • 16 САТИРА НА ХАНА

    13 1 Отговор
    АКО ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ВЗЕМЕ КОНТРОЛА
    НАД ПОЛЕТИТЕ СЪС САМОЛЕТИ
    ....
    МОЖЕ ДА РЕШИ ЕДИН ДЕН ЩЕ ВСИЧКИ САМОЛЕТИ КОИТО ЛЕТЯТ ТРЯБВА ДА ПАДНАТ :))
    ....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ханс Балдунг

    3 23 Отговор
    Крим бил руски, щото те го били харизали на Украйна... А Кьонигсберг си е немски до 1946, време е да се върне на Германия.

    Коментиран от #21, #25, #28, #32

  • 19 Факт

    8 1 Отговор
    На Дойче тапакус сложната технология самолет му е непонятна дай му клоун дизель и кълбета дим.
  • 20 Тонката

    11 0 Отговор
    "Какви са тези внезапни сривове в навигацията на самолетите"

    Как какво? Още преди месец ви казах за тези сривове в навигационните системи на самолетите на балтийските държави, но тогава ми се смеехте.....Сега аз ще се смея....🤣

    Водещата новина от днес:

    Страните от Г-7 не подкрепиха идеята на Байдън и Макрон да отпуснат заем на Украйна

    Страните от Г-7 се противопоставиха на предложението на Байдън и Макрон за предоставяне на нов заем от 50 милиарда долара на Украйна поради несъгласие относно условията на средствата.

    Според CNN, администрацията на Байдън е очаквала предварително да постигне съгласие по този въпрос преди срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Италия от 13 до 15 юни.

    Макрон се съгласи с предложението на американското министерство на финансите на среща с Байдън. Срещу това обаче се обявиха германският канцлер Шолц и италианският премиер Мелони.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 редник

    8 1 Отговор
    / За него това означава, че всеки полет трябва да се планира по-интензивно - например самолетът да носи повече гориво.../

    Не разбрах - как се планира "интензивно"?
  • 23 Започвайте

    18 1 Отговор
    да учите топография ,ориентиране по небесно светило ,работа с компас (може и жирокомпас) ,припомнете си "аналоговите" времена ,когато зад щурвала (волана) е имало истински мъже и жени!
  • 24 Мистика

    15 1 Отговор
    Това е "Балтийският триъгълник", НАТЮ е в ступор!
  • 25 Те руснаците

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ханс Балдунг":

    много искат да го върнат ,ама за да е в реални граници трябва GPS...
  • 26 7777

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Не знаех, че си участвал във Втората Световна дядо.Т34 ли кара?
  • 27 Ред Алерт 2

    0 0 Отговор
    От Юрий са смущенията
  • 28 Ами нека

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ханс Балдунг":

    Германия си го върне щом е неин! :)
  • 29 Всъщност,

    11 2 Отговор
    Това вероятно се дължи на някаква закъсняла свър-реакция от взривените руски газопроводи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 От руснаците

    2 11 Отговор
    Всичко може да се очаква. Русия е терористична държава.
  • 32 Без коментар

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ханс Балдунг":

    Е, да де, но едното е подарено, а другото е спечелено. Ха, сега де.
  • 33 789

    7 0 Отговор
    Когато Хамериканците бомбеха Белград, разнасяха "демокрация" и защитаваха шиптърите, във въздушното пространство на Югославия нямаше никакво GPS покритие. Всичкият прелитащ трафик изплзваше конвенционални средства за самолетоводене и навигация.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.