Last news in Fakti

25 Май, 2024 09:54 4 248 79

Тревога в Швеция: "Путин е хвърлил око на остров Готланд"

  • швеция-
  • нато-
  • балтийско море-
  • готланд-
  • русия-
  • северен поток

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море

Тревога в Швеция: "Путин е хвърлил око на остров Готланд" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на остров Готланд", казва главнокомандващият на шведските въоръжени сили Микаел Биден. "Ако нахлуе на Готланд, Путин ще може да заплашва натовските държави по море."

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море. "Сигурен съм, че Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на Готланд. Неговата цел е да наложи контрол над Балтийско море", заяви Биден пред германската медийна мрежа RND.

"Ако Русия затвори Балтийско море"

"Ако Русия поеме контрола и затвори Балтийско море, това ще има много силно отражение върху нашия живот - в Швеция и в другите крайбрежни държави. Не бива да го допускаме", казва още главнокомандващият. "Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин, на което той да всява страх и ужас сред членовете на НАТО."

От Готланд Швеция би могла да помага за сигурността на другите натовски държави в региона, казва още Биден. "Но ако нахлуе на Готланд, Путин би могъл да заплашва натовските държави по море. Това би означавало край на мира и стабилността в северните и балтийските региони."

Във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО Путин беше заплашил с последствия. Засега заплахите не са били последвани от дела. "От присъединяването насам не сме забелязали от страна на Русия по-активна дейност, отколкото преди", потвърждава Биден.

Швеция не изключваше вероятността Русия демонстративно да покаже мускули. "Но към нито един момент не сме се опасявали от инвазия и навлизане на пехота", отбелязва Биден пред RND. Движения на пехота са били забелязвани, но не в непосредствена близост до шведската граница. "Те провеждат там учения, но само на очакваното ниво."

Но "невоенни провокации" като дезинформация, клеветнически кампании и кибератаки определено са били очаквани. "Имаше сериозни кибератаки, само че е трудно да се каже кой точно стои зад тях", посочва Биден.

Главнокомандващият на шведските въоръжени сили предупреждава и за друга опасност - за риска от голяма катастрофа по линия на старите руски нефтени танкери в Балтийско море. "Русия може да причини природна катастрофа точно пред вратата ни и да се погрижи това да изглежда като инцидент. Последствията за природата биха били ужасяващи", посочва Биден.

Според него руските нефтени танкери са "истинска заплаха за природата в Европа". Но Русия би могла да използва тези кораби и по друг начин, смята Биден. "За Русия няма по-добра възможност да се промъкне близо до нас. Под прикритието на тези стари нефтени танкери тя би могла да подслушва нашите комуникации, тайно да превозва едно и друго или пък да ги използва за подводен саботаж."

Страх от война

Още през януари шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин привлече вниманието, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има "война". Малко след това и Биден каза, че хората в страната трябва "психически да се подготвят за война".

След края на Студената война през 1990-те години Швеция поизостави задачите си, свързани с отбраната на страната - и започна да инвестира отново в сигурността си едва след руската анексия на полуостров Крим през 2014 година.

Миналата година правителството обяви, че през 2024 военните разходи ще надхвърлят целта от 2% от бюджета. По данни на шведската информационна агенция ТТ за тази година са предвидени разходи в размер на около 6,5 милиарда шведски крони. Но според шведската Агенция за извънредни ситуации е необходима тройно по-голяма сума, за да се покрият потребностите, съобщава германската обществена медия АРД.

През април 2024 - месец след присъединяването на Швеция към НАТО - правителството оповести, че ще вложи 385 милиона шведски крони (около 33 милиона евро) в гражданската защита и възстановяването на бункерите за защита от въздушни нападения, като обоснова това с влошеното положение със сигурността. Има сведения, че средства ще бъдат вложени и в укрепване на спасителните служби, в натрупване на запаси от медикаменти, както и в киберсигурността на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    65 25 Отговор
    Превъртяха флипера да се Шашкат от Путин! Много добре! Русия води Идеологична Война бреее. Оставям, че Русия си има Калининград де. Хахахаха
  • 2 Ам ся, на кое да вярваме?

    69 26 Отговор
    Нали укрите уж потопили целия флот на Русия? Нали уж руснаците имали само стари корита, които за нищо не ставали? Е как тогава сама Русия, без флот, с едно две корита, ще заплашва цялото силно и страшно натю?

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АЙЙЙЙДЕЕЕЕЕ

    52 17 Отговор
    ГЬоБ еЛСВЕЛЕ,......ПАРДОН.....ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПАК В АТАКА...........
  • 5 Фен

    50 14 Отговор
    Дойчовците хептен изплискахе легена.
  • 6 УКРАЙНА🇺🇦

    17 45 Отговор

    До коментар #2 от "Ам ся, на кое да вярваме?":

    Много си просД

    Коментиран от #9, #76

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    21 45 Отговор
    А в България не се предприема нищо за ремонт на бомбоубежища и строителство на нови такива. И това е на фона за открити заплахи,отправени от шефа на руския парламент срещу прилагане на украински сценарий по нашето Черноморие

    Коментиран от #12, #24, #26, #74

  • 9 България 🇧🇬

    25 8 Отговор

    До коментар #6 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ми ти га си толкоз умен, обясни ми
  • 10 Делю Хайдутин

    43 13 Отговор
    Вдига се потреблението на памперси в Швеция.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    15 7 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Още преди Коледа в българските учреждения разчистваха мазетата и правеха скривалища.Аз писах много пъти.Не четеш!

    Коментиран от #20

  • 13 Мими Кучева

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Путин":

    Нареди се на опашката,след Хасан от Судан!😎👳‍♂️💋👧😁🥳🤡👍
  • 14 Швеция отдавна е

    42 9 Отговор
    приключила.Висока престъпност,продажни и глупави политици,страхливо население и много много тарамбуки.Окупирана е отвътр подобно на Германия.Сбогом стари лаври.

    Коментиран от #19

  • 15 Тея Шведи не Бити Реват! Какво ли щее

    32 13 Отговор
    ако ги Бият!! Ще се чуе чак в Тайван!!

    Коментиран от #72

  • 16 Поредната лъжа и манипулация !

    43 8 Отговор
    Срам нямат атлантическите нацисти. Истината е че има международни споразумения които дефинират демилитаризацията на остров Готланд а в момента се подготвя изграждането на американска база там ..... и вместо за това да се говори се пишат тъпотии като: Тревога в Швеция: "Путин е хвърлил око на остров Готланд" ...........
  • 17 До 7 Гретито е Марионетка на Зелената

    21 2 Отговор
    Мафия, Кукла на конци!!
  • 18 Аман от тъпа

    23 7 Отговор
    пропаганда
  • 19 и още нещо

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Швеция отдавна е":

    първенец по дигитализация на парите в Европа.
  • 20 Българка

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ти добре ли си? Аз пиша за бомбоубежища, а не за мазета. Правиш ли разликата?

    Коментиран от #25

  • 21 незнайко

    20 8 Отговор
    Това само болен мозък може да го помисли , но такива има в цялото НАТО !!!
  • 22 Гот от готланд

    25 10 Отговор
    Шезофренията поглъща запада. Следващото заглавие ще бъде, че "Путин си присвои икеа"
  • 23 не им е лесно

    21 6 Отговор
    Малее, танкери, подслушване, саботаж, кибер атаки, островни десанти.... Яко ги страх параноята швестърите!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Булдог

    14 6 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Ако продължаваме да приемаме ,,Урки"може и да ни трябват ,,бомбоубежища"
  • 26 име

    12 14 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Таа па, да не мислиш че накой ще се бие с руснаците. Дори най-смелите козаци и соpocпии клавиатурни бабаити ще се потулят. Най-много козяците да го отнесат, примерно да чукат камъни някъде
  • 27 Опасна ремилитаризация на Готланд

    15 5 Отговор
    Швеция и НАТО смятат да превърнат остров Готланд във военен плацдарм в случай на конфликт с Русия. Готланд беше демилитаризиран през 2005 г. През 2015 г. Швеция обмисли създаването на постоянна база там. През 2018 г. Стокхолм изпрати там части, а през януари 2022 г., поради нарастващото напрежение между Русия и Украйна, допълнителни войски. В момента има около 370 военни, разположени на Готланд. В края на 90-те години те са около 25 хиляди.Латвийският външен министър Крисиянис Каринс каза пред вестника, че влизането на Швеция в НАТО „променя цялата ситуация“. Той смята, че в тази ситуация стратегическият контрол над Балтийско море ще се върне към НАТО и Русия много добре разбира това. При евентуален конфликт с Москва Швеция ще се превърне в логистичен център на НАТО, а Готланд ще улесни отбраната на Латвия, Литва и Естония.
  • 28 Впрочем

    20 8 Отговор
    Готланд беше демилитаризиран с международен договор през 2005 г и сега Швеция е на път да наруши международен договор

    Коментиран от #39

  • 29 Инж

    5 1 Отговор
    Абе то и бай Ганьо е искал солунската митница, ама никой не му я е дал.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НАТО ще направи ядрен конфлик

    15 6 Отговор
    Голямо старание демонстрира
  • 32 Хито

    11 2 Отговор
    Да би мирно седяло , не би чудо видяло
  • 33 Ночко

    8 1 Отговор
    Абе къде се вре тоя като е инвалид в главата
  • 34 Демократ

    12 16 Отговор
    Империята на злото,лъжата,смъртта и варварското заграбване на чужди територии няма да спре да бъде заплаха за цивилизования свят. Трябва да бъде смазана завинаги, за да може света да се развива в цивилизационно, не във военно отношение. Тази империя съществува само чрез войни, всъщност истинската руска империя, създадена от Петър Велики по европейски цивилизован образец, е ликвидирана за 90 дни от болшевишкия башибозук през 1917 г
    и вече 100 години безчинства по света, където стъпи престъпния ботуш. Всяка държава, която е успяла да се освободи от безчинствата на съветските орди е готова на всичко,за да не се повтори историята.

    Коментиран от #36, #56

  • 35 Дойче

    15 7 Отговор
    Това бившо ченге Путин доведе до умопомрачение всички световни агресори ,фашисти ,капиталисти , оказва се че този ги превъзхожда по всички линии всичките в купом ,умствено ,политически ,тактически!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Адмирал от пехотата

    9 7 Отговор
    Путин хубаво е хвърлил очи но десантните кораби Украйна ги потопи и ще трябва да ходи пеша до там
  • 38 паси предателят

    11 3 Отговор
    Няма защо да се тревожат нашата армия е готова веднага да се притече на помощ , ще задействаме 5 Статия в Устава на НАТО . За да покажем колко сме сериозни и силни веднага да изпратим специалните ни най боеспособни части за да разбере Путин ,че сме готови на всякакъв военен конфликт. (когато встъпихме в НАТО сълзите на паси се стичаха по лицето му от радост ).
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Швеца от Столипину

    11 6 Отговор
    Готланд, най-големият остров на Швеция, сравним по размер с Роуд Айлънд, е стратегически разположен в средата на Балтийско море, между Стокхолм и руския ексклав Калининград. Ако прочетете какви дивотии е надрънкал шефът на шведското министерство на отбраната Микаел Байдън сериозно ще се замислите дали този човек е луд или просто самоубиец. Последно четох: Путин иска остров Готланд, ако атакува, започва война с НАТО но войната вече е факт и той няма какво да губи.....още през януари пък шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин предизвика вълнение, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има война и това е почити неизбежно . Скоро след това Байдън също заяви, че хората в страната трябва психически да се подготвят за война....... Въобще яко в Швеция ги варят като жаби на бавен огън и с малоумието на политиците им и в старанието си да се докажат правоверни атлантически сектанти като нищо може да се докарат до война но затова ще са си виновни самите те

    Коментиран от #71

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Даааа......

    11 6 Отговор
    В края на 90-те години на Готланд около 25 хиляди военни бяха на прицела на ядрено оръжие. Две поколения по късно отново искат да настъпят лопатата май . Самолети, подводници.... пръдни , огромни разходи и никакъв риболов вероятно .... супер далавера отвсякъде им е на швеците......
  • 43 Новина от вчера!!!

    3 0 Отговор
    Как Косово ще реши проблема на Дания с пренаселените затвори?
    Вчера парламентът на Косово одобри проектозакона за отдаване под наем на част от пространството на затвора на Дания.Решението идва след постигнато споразумение за предоставяне на помощ на скандинавската страна, която е изправена пред пренаселена затворническа система.
    Съгласно споразумението, подписано преди две години, датските власти ще изпращат чужденци, осъдени в Дания, да излежават присъдите си в Косово. Споразумението не се прилага за датски граждани, затворници, осъдени за тероризъм или военни престъпления и психично болни затворници.
  • 44 Новина от вчера!!!

    3 0 Отговор
    Косовските депутати подкрепиха закона с 86 гласа, а седем бяха против, съобщава Асошиейтед прес. Законът гласи, че Дания ще получи 300 килии в затвора в град Гнилан, южно от Прищина, за 10 години ползване. Законът все още не е подписан от президента на Косово.Все още не е ясно кога Дания, която се съгласи да плати на Косово 210 милиона евро за използването на пространството в затворите, ще започне да изпраща осъдени в Косово. Предполага се обаче че на практика вече са там

    Коментиран от #54

  • 45 Онзи

    13 5 Отговор
    Възможно ли е да има някакви договори от 2СВВ и след нея,които запада е нарушил,и сега Русия иска полагащото й се по тях.Но запада мълчи и дума не обелва???
  • 46 каква Тревога в Швеция!?

    9 6 Отговор
    нали агата ви пусна в нато и имате армия пришълци които харантутите да ви защитават от Руския мечок
  • 47 Реалност

    10 10 Отговор
    Тука преди време капейки предвещаваха граждански бунтове във Финландия и Швеция ако влезнат в НАТО а то се оказа че хората празнуват хаха защитени са от блатарите!
  • 48 Новина от вчера!!!

    8 4 Отговор
    Това просто е абсурдно и подобен прецедент на практика е Атлантически нацизъм в действие но това явно е бъдещето ....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 2025

    6 6 Отговор
    Идва НАТО да сгази БАЛТО
  • 51 Путлеристан 🧌🧌💤

    8 9 Отговор
    Блатомир пУтлер е
    Руззки кривославен джихадист садист

    Свещена боклуджийска апирация и дрънка ядрената тенекия 🤡
  • 52 Сесесере пита от отвъдното

    5 9 Отговор
    Дали ще го опаZят гАлоша по добре от м00чата?
  • 53 Петър I

    8 6 Отговор
    Помнят шведите, как Петър I войските им направи на консерви.
  • 54 Пита се в задачата: щом сумата

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Новина от вчера!!!":

    за 300 килии в затвор за 10 години са 210 милиона евро колко килии може да се наемат примерно за 5 милиарда евро ? ........ А колко струва една килия ?
  • 55 Бамбука

    3 0 Отговор
    Преди да се започне всяка военна операция се прави стратегически анализ на силите с които разполага всяка от страните. Флота на Русия срещу този на Швеция / респективно на НАТО. Същото както и в Черно море.
  • 56 тц тц

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    Трябва да замениш "демократ" с "небинарен", така е по модерно:)))
    п.п. Иначе точно си описал Краварника - само при първото си варварското заграбване на чужди територии са избили 50 милиона индианци, за 250 години история са създали 257 военни конфликта, толкова обичат войните, че когато няма такава се разделят на север и юг и се млатят помежду си:) И въпреки това САЩ нямат ни една спечелена война в съотношение 1:1 - резилите са им безбройни - Виетнам, Корея, Афганистан /нищо че бяха 32 държави срещу една/, а сега едно йеменско племе ги бие на поразия вече година:)
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мислите ли

    4 0 Отговор
    вече да сменяте професията си..никой работодател няма да ви плаща скоро за информация , на която никой не вярва. Източниците на информация са многобройни и всеки даже и необразован може да пресее кой лъже и кой не.
  • 59 квартален анализатор

    4 5 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило. Шведите заедно с НАТО искат Русия, Русия иска Готланд. Е пак не е равностойно....
  • 60 Русофил

    9 0 Отговор
    Всички социали за емигрантите в Швеция и помощите за безработни съпруги - за шведски оръжия.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Харон

    3 3 Отговор
    "Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на остров Готланд" Тъй, тъй. Поне ще разгледът къде потъна подводницата им.
  • 63 Вижте кво

    5 9 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО 🇪🇺🇺🇲
    НЕ от РФ! Русофилите марш в тайгата!!!
  • 64 Чакаме путлер

    2 4 Отговор
    Да са тества с острова.....
  • 65 Чакаме Путлер да се тества с НАТО

    2 6 Отговор
    Ако му стиска де.....
  • 66 Вълканов

    4 0 Отговор
    Редно е НАТО даси спомни затварянето на Акабския залив през 1967 год. от Насъри еизултатите от юнската петдевна война
  • 67 ТаУмВзе

    6 9 Отговор
    Но да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️

    Коментиран от #73

  • 68 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    3 6 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 69 Като деца

    7 2 Отговор
    Ни плашеха с Торбалан да слушкаме, сега за да слушкат западноевропейските данъкоплатци в ролята на Торбалан е назначен Путин.
  • 70 Най много

    4 1 Отговор
    Вярвам на статии от дойчезеле , обещания на тиквата и военни репортажи на нова телевизия за разгрома на РФ.
  • 71 Швеца от МАЛАШвЕВЦИ

    4 8 Отговор

    До коментар #40 от "Швеца от Столипину":

    Западните, СКЪПОПЛАТЕНИ СЪВЕТОЛОЗИ се оказаха "гола вода"! Ако някой си мисли, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъже. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Реванш искаше и Хитлер... Западните ЛУНАТИЦИ не разбраха ли, че Руската наглост и Космосът са безкрайни, за второто не е сигурно....
  • 72 Уточнение

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Тея Шведи не Бити Реват! Какво ли щее":

    Вижда се че вие копейките небити ревете и квичите из форума като за последно , кво ли ще е да ви положат с кривака - чак в руското посолство ще чуят че ревете.

    Коментиран от #79

  • 73 Днес

    2 8 Отговор

    До коментар #67 от "ТаУмВзе":

    На среща на Г7 Италия се оттегля от Русия. Заяви че оттеглянето ще е скъпо, но оставането носи репутационна щета. А къде е нашия хубавец дето отива да се среща с Орбан да прави коалиция на предателите?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 България

    1 1 Отговор
    Поредната Пропаганда от Сорос 🇺🇦🚾😂
  • 76 България 🇧🇬

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Украински Гондон марш в незаконна усрайна 🇺🇦🚾
  • 77 Нещата са

    0 1 Отговор
    лесни. Кото навлезе в териториални води , ще го гърмите. Това е.
  • 78 Бай Благой

    1 0 Отговор
    Ей такова грипенче трябваше да вземем за Българските ВВС....а не тая скъпа прахосмукачка F-16
  • 79 ей палячо

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Уточнение":

    тихо амеб , не скърцай да не се озабиш