Тема: Украйна

13 Юни, 2024 10:47 1 599 32

НАТО ще ръководи координацията за обучението на украинската армия

  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • обучение

Столтенберг призова съюзниците да "одобрят план, според който НАТО ще ръководи координацията на помощта за сигурност и обучението на Украйна"

НАТО ще ръководи координацията за обучението на украинската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са в Брюксел за двудневни разговори, свързани с помощта за Украйна, предаде ДПА, съобщи БТА.

На пресконференция преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да "одобрят план, според който НАТО ще ръководи координацията на помощта за сигурност и обучението на Украйна".

Още новини от Украйна

Проектът е основна част от отбранителния пакет за Украйна, който 32-членният алианс иска да одобри на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли. Целта е да се прехвърли отговорността за координиране на военната помощ за Украйна от неофициалната структура, ръководена от САЩ, наречена Контактна група за отбрана на Украйна, към официалните структури на НАТО.

Между съюзници се водят разговори и за сключване на споразумение за дългосрочна финансова помощ за Украйна. Столтенберг заяви по-рано, че на страната са необходими най-малко 40 милиарда евро годишно. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров ще участва в срещата с министрите на отбраната на НАТО в рамките на координационен орган, наречен Съвет НАТО-Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще председателства днес заседанието на ръководената от САЩ инициатива, която беше обект на интензивни дискусии сред съюзниците преди срещата на министрите на отбраната. НАТО договори ново име на мисията за обучение. Вместо Мисия на НАТО в Украйна (МНУ), инициативата ще се нарича Подпомагане на сигурността и обучение на НАТО за Украйна.

Дипломати заявиха пред ДПА, че новото име се възприема като победа за Германия, тъй като уточнява, че мисията е свързана с дейности по подкрепа и обучение. Повечето съюзници подкрепиха наименованието Мисия на НАТО в Украйна, но германското правителство твърдеше, че то може да бъде изтълкувано погрешно, като би означавал, че алиансът възнамерява да изпрати войски в Украйна, и може да бъде използвано от Русия за пропаганда срещу алианса.

Други съюзници твърдяха, че Кремъл ще осъди проекта на НАТО в пропагандата си, независимо как ще се нарича той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    34 1 Отговор
    Нато води координацията,
    дава ИНТЕЛ инфо, дава оръжия, дава пари, обучава персонала, но иначе не участва във войната.
    те тези дейности, не са важни в една война :D :D

    всички са еднакви, нато мато, раша маша ..... един дол дренки, ние сме за бой , че позволяваме на "политиците ни" да ни дупят заради тях ...

    Коментиран от #23

  • 2 Либерта

    0 37 Отговор
    Червеният фашизъм трябва да бъде смазан.И ще бъде смазан!Свобода за руският народ!

    Коментиран от #14

  • 3 да де

    37 0 Отговор
    Що бе досега кой ръководеше координацията извънземните ли?
  • 4 гост

    3 18 Отговор
    Победата на Uniper срещу "Газпром" може да вгорчи живота на купувачите на руски газ в ЕС . 80% от вноса на газ в Австрия идва от Русия и опасенията са, че доставките могат да бъдат преустановени . Причината е, че някои държави в ЕС все още зависят почти изцяло от "Газпром" и една от тях е Австрия. В началото на юни OMV предупреди своите клиенти, че решение на "съд в чужда държава може да доведе до спиране на доставките на газ".
    Тогава компанията не даде повече подробности, но сега става ясно, че заплахата идва от делото на Uniper. Очакванията са, че "Газпром" едва ли ще се съгласи с присъдените 13 млрд. евро компенсации за спрените от средата на 2022 година доставки за германската компания. А това ще означава, че плащанията към Газпром ще бъдат прихващани и изпращани по сметките на Uniper. Без реални плащания "Газпром" ще спре доставките за Австрия, с която има договор за доставка до 2040 година.

    Вероятно същото ще важи и за другите купувачи, които останаха в Европа, включително и Унгария, която подписа и допълнителни споразумения за увеличаване на доставките след началото на войната в Украйна. Нещо повече - срещу "Газпром" има още няколко заведени дела за неизпълнените договори от европейски компании.

    Коментиран от #8

  • 5 12345

    27 0 Отговор
    Украйна до 2-3 години няма да имат хора, ерго армия, а иначе мечтите са безплатни.
  • 6 Хмм

    29 0 Отговор
    "НАТО ще ръководи координацията за обучението на украинската армия"...Ами то и без това ръководят всички действия на укрите досега. Те им дават спътниковите снимки, насочват със спътниците ракетите и дроновете, дадоха им инструктори, ракети, танкове, снаряди, десетки милиарди долари за покупка на каквото се сетиш. А иначе нямат никакво, ама никакво участие във войната с Русия. На горките укри е отредена ролята на пушечно месо сега и до последния украинец.
  • 7 Правоверен Евроатлантик

    26 0 Отговор
    Кво беше - НАТО не участвало. А вече подкрепата на Украйна, която не е член на НАТО стана задължителна. Стягайте мешките другари евроатлантици. Източният фронт ви чака!
  • 8 Да Ви уведомя...

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Руската държава не признава юрисдикцията на измислени институции...особено когато ид.и.о.тъ.т сам налага санкции на обемите на внос, с което се сомоуврежда , а после търси неустойка за неизпълнение...

    Коментиран от #29, #30

  • 9 Последния Софиянец

    24 1 Отговор
    Назначили един генерал който ще обикаля страните от ЕС и ще краде оръжие за Украйна.Само Орбан каза да не го закачат . Трябва ни някой като Орбан.

    Коментиран от #21

  • 10 Атеш айдар марийка миризливка джамбазче

    13 1 Отговор
    Гледайте телеграм каналите zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте във фронтовик18+(скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 11 Искаш да кажете...!

    17 0 Отговор
    ...на остатъците от Украинската армия...!
  • 12 Хахах

    19 0 Отговор
    Смърт за натовскитеЛайна и КозякМастиятаМария!!!
  • 13 Понеже досега

    16 0 Отговор
    Не ги обучаваха те лицемери
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 12345

    14 0 Отговор
    То е ясно, че реално Русия воюва с НАТО.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ксаниба

    15 0 Отговор
    Нато е в оркрсина от 2014 година. И де факто воюва прокси срещо Русия!!
  • 20 Атеш айдар марийка миризливка джамбазче

    6 1 Отговор
    Мертвые укропы 18+
    телеграм канал
  • 21 ю ка ка

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Имаме, номерът на бюлетината беше 12, ама ти и други се лепнахте като мухи на ло за ютюб измамниците величие, меч.

    Коментиран от #26

  • 22 Гост

    12 1 Отговор
    Скоро Путин ще ги вземе под крилото си. Обучени и готови.
  • 23 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Е да ама политиците взимат пари за да ни надупят нас. При някой е, че няма да им вземат парите ако ни надупят. Ама в крайна сметка ние все сме надупени.
  • 24 Краси

    13 0 Отговор
    И с помощ и с оръжия, Украйна си е заминала.
  • 25 БАНко

    12 0 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ , ИМАТЕ ЛИ ПОНЕ ГЛУПАВО ОСНОВАНИЕ ????
  • 26 Последния Софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "ю ка ка":

    Аз гласувах за ИТН понеже съм председател на избирателна комисия от тяхно име.
  • 27 Ферхунде

    13 0 Отговор
    Абе обучавате не обучавате работа е ясна ,отиде коня в ряката заедно с каруцата.Гюле Гюле 00крайна мичка ви пайна ,не остана фандък даже и за Уайнаа.
  • 28 Песимист

    9 0 Отговор
    Горката украинска армия - топи се...............
  • 29 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Да Ви уведомя...":

    Да ви уведомя , на никой не му дреме какво "признавала" кремълската хунта , просто повече няма да види и едно евро от продажби в Европа , дори в Унгария и Сърбия , а скоро и в Турция , Китай и Индия , щото икономическия им обмен с ЕС надхвърля стотици пъти този с ЕС спрямо азиатското блато и няма и да се замислят кого да предпочетат !!
  • 30 гост

    0 10 Отговор

    До коментар #8 от "Да Ви уведомя...":

    Също да ви уведомя , следващото което предстои е същото за петрола като за газа !! Следващата година се очаква свръхпредлагане на петрол в световен мащаб , защото държавите производителки извън ОПЕК са увеличили производството си с два ПЪТИ по-големи количества от ограниченията на ОПЕК , а той от своя страна за да не загуби клиентите си ги ОТМЕНИ !!! Тоест света спокойно може да мине и без руския петрол или в най-добрия случай Раша да бъде принудена да го продава на безценица !! Денег нет , но вы держитесь , хахахахха !!

    Коментиран от #31

  • 31 Още по да Ви уведомя...

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Няма значение какъв ще обемът на доставките на петрол ...основните износители като например Саудитска Арабия вече почти не ползват долара по сделките, основно по фючърсите...ако не Ви е известно, цитирам : " Балът на вампирите свърши".
  • 32 Легионът

    2 0 Отговор
    По-точно,останките от въпросната армия.
Новини по държави: